ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗ «ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ» Εσπασαν τα μoύτρα τους οι νεοναζί μπρος στον οργανωμένο λαό


Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των κομμουνιστών στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα
Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να διοργανώσουν το Σάββατο πανελλαδικά «αιμοδοσία μόνο για Ελληνες».
Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα εξωτερικά ιατρεία. Εκεί βρίσκονταν ταξικά σωματεία και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που χάρη στη μαζική παρουσία τους, σε συνδυασμό με τη σθεναρή αντίσταση των γιατρών, το νοσοκομείο αρνήθηκε να πάρει αίμα «μόνο για Ελληνες».
Χολωμένοι οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στον εικονολήπτη του Arcadiavoice.gr, πιάνοντάς τον από το λαιμό, ενώ του πήραν το κινητό τηλέφωνο ζητώντας του να διαγράψει το υλικό που είχε καταγράψει, προκειμένου να μη φαίνονται τα πρόσωπά τους. Υπήρξε άμεση αντίδραση των συγκεντρωμένων. Αμέσως μετά ο Ν. Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλε την επίθεση, τονίζοντας: «Να ποιοι είναι οι δημοκράτες και οι παλικαράδες. Φοβούνται το πρόσωπό τους να το δείξουν γιατί είναι κουκουλοφόροι, γιατί κρύβονται στο σκοτάδι, όπως κρύβονταν οι δωσίλογοι την περίοδο της κατοχής όπως δρούσαν οι κουκουλοφόροι και κατέδιδαν τους Ελληνες. Αν είναι παλικαράδες να βγουν με το πρόσωπό τους στην κοινωνία, όπως βγαίνει το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα».
Στην Πάτρα στο Νοσοκομείο Ρίου δεν τόλμησαν καν να πατήσουν το πόδι τους, κάτω από τη δυναμική παρουσία δυνάμεων ΚΚΕ και ΚΝΕ. Στο Νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα εμφανίστηκαν μερικά φασιστοειδή, όμως μετά από την πίεση που δέχτηκε και από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ήταν συγκεντρωμένες εκεί από το πρωί, η διοίκηση ζήτησε από τους νεοναζί να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι το αίμα που θα δώσουν θα διατεθεί σε οποιονδήποτε το έχει ανάγκη, Ελληνα ή μετανάστη. Μόλις δύο εξ αυτών έδωσαν αίμα και αποχώρησαν.
Από τη συγκέντρωση εργαζομένων και σωματείων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο
Στο Νοσοκομείο Σπάρτης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαίτησε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, να μην επιτραπεί καμία ρατσιστική δράση. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι γιατροί του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα ήταν κανένας φασίστας να μην εμφανιστεί. Στα νοσοκομεία Καλαμάτας, Πύργου, Αμαλιάδας, Ναυπλίου, Αργους, Κορίνθου δεν εμφανίστηκαν.Στη Σάμο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου με τη συμπαράσταση συνδικάτων και φορέων του νησιού έδιωξαν κακήν κακώς τα φασιστοειδή από το νοσοκομείο.
«Με την ουρά στα σκέλια» έφυγαν οι χρυσαυγίτες και από το νοσοκομείο Λάρισας. Οι φασίστες, που συνοδεύονταν από το βουλευτή τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, έφτασαν στο νοσοκομείο και επιχείρησαν να επιβάλουν την απόφασή τους, το αίμα που θα δοθεί να διατεθεί μόνο για Ελληνες. Οι γιατροί αντέδρασαν αποφασιστικά και οργανωμένα και περιφρούρησαν το χώρο της αιμοδοσίας, μην επιτρέποντας να «περάσει» ο «τσαμπουκάς» των χρυσαυγιτών.

πηγή rizospastis.gr

Η .........Ανάσταση που αργεί!!!


Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ

Καμία ανοχή στο φασιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής και στις φασιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης επιχειρήσεις του Ναζιστικού μορφώματος που προσπαθούν να μετατρέψουν ακόμα και την εθελοντική αιμοδοσία σε εργαλείο καλλιέργειας του φυλετικού μίσους.
Η ανοχή του κράτους στην κλιμακούμενη εκδήλωση φασιστικής και ρατσιστικής βίας, στους τραμπουκισμούς και στις βίαιες επιθέσεις – εφόδους ακόμα και σε νοσοκομεία επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν είναι αντισυστημικό κόμμα αλλά αντίθετα είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, όργανο για την διασφάλιση της εξουσίας των μονοπωλίων.
Ως καθαρά συστημικό μόρφωμα, παρέχει υπηρεσίες στην αστική τάξη αποπροσανατολίζοντας για τις αιτίες των προβλημάτων στο σύστημα υγείας και στην δημόσια υγεία συνολικότερα. Βγάζουν λάδι τα αφεντικά τους, την ΕΕ, τους επιχειρηματίες και τα μονοπώλια που λυμαίνονται την υγεία, βγάζουν λάδι την πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό και τώρα προωθούν συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών υγείας. Αποπροσανατολίζουν από τις αιτίες των προβλημάτων που όλοι βιώνουμε για να ρίξουν το φταίξιμο πάλι στους μετανάστες. Με το  ρατσιστικό τους δηλητήριο στοχεύουν να βγάλουν λάδι το σύστημα που υπηρετούν.
Σήμερα καλούν σε αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες και χτυπούν και σκοτώνουν μετανάστες, αύριο το σύστημα θα τους χρησιμοποιήσει όπως χρησιμοποίησε και τους ιδεολογικούς τους προγόνους, τους ταγματασφαλίτες, τους χίτες, τους συνεργάτες των γερμανών Ναζί, για να χτυπήσουν αγωνιστές, αντιφασίστες, κομμουνιστές…
Όλοι οι υγειονομικοί, μαζί με τους ασθενείς μας, με αγωνιστική στάση να απομονώσουμε τέτοιες ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές, να απαιτήσουμε και να διασφαλίσουμε την ιατρική και επιστημονική δεοντολογία από την φασιστική ιδεολογία και τις επιθέσεις. Να απορρίψουμε κάθε «προσφορά» που δηλητηριάζει με ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις την άσκηση της ιατρικής επιστήμης, την παροχή υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης, την προσφορά αίματος, δείχνοντας έμπρακτα ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και οι υπηρεσίες υγείας να διασφαλίζονται, με ευθύνη του κράτους, σε όλους ισότιμα και χωρίς διακρίσεις, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες και μετανάστες από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν κομμουνιστής.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν τσιγγάνος.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν Εβραίος.

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Σοβαρά προβλήματα με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων


Ζητούμενο να εφαρμοστεί πλήρως ο δωρεάν εμβολιασμός για όλους από τις δημόσιες δομές Υγείας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Eurokinissi
Συνεχίζεται σήμερα η έρευνα του «Ρ» για την Υγεία του λαού αναδεικνύοντας πως η έλλειψη, η συρρίκνωση, η υποβάθμιση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και ο ανύπαρκτος σχεδιασμός από πλευράς του κράτους, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη παιδιών κι εφήβων με εμβολιασμούς. Πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, των μακροχρόνια άνεργων, των μεταναστών.
* * *
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι γεννιούνται γύρω στις 30.000 παιδιά από ανασφάλιστους γονείς. Με δεδομένο ότι οι άνεργοι προσεγγίζουν επίσημα τα 1,3 εκατ., η «μαύρη» εργασία έφτασε το 2012 στο 36%, το 45% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να καταβάλλει εισφορές σύνταξης και Υγείας στον ΟΑΕΕ και οι εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ υπερδιπλασιάστηκαν, προκύπτει πως όλο και μεγαλώνει το κομμάτι του πληθυσμού που μένει ή κινδυνεύει να μείνει χωρίς αυτή τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη.
Το υπουργείο Υγείας εξήγγειλε το Νοέμβρη του 2012 το «Πρόγραμμα Εμβολιασμών άπορων και ανασφάλιστων παιδιών κι εφήβων». Σύμφωνα με το Πρόγραμμα αυτό, όλα τα παιδιά δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμό για όλα τα εμβόλια: Παιδιά εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών που το βιβλιάριό τους έχει ακυρωθεί από το αντίστοιχο Ταμείο. Παιδιά γονέων με βιβλιάριο Πρόνοιας (απορίας) ή με αίτημα για βιβλιάριο Πρόνοιας. Παιδιά μεταναστών χωρίς «χαρτιά» ή με ροζ κάρτα κ.λπ. Στο Πρόγραμμα - σύμφωνα με το υπουργείο - συμμετέχουν 40 εξωτερικά Παιδιατρικά Ιατρεία νοσοκομείων, 200 Κέντρα Υγείας, 40 Ιατρεία και Πολυϊατρεία δήμων.
Η φτώχεια που πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες και η συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας ενδέχεται να υπονομεύσουν τον εμβολιασμό των παιδιών
Phasma
Ομως, διαπιστώνεται ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης απέχει από την πραγματικότητα και σκοντάφτει σε μια σειρά εμπόδια.
1. Απουσιάζουν τόσο η πλατιά και διαρκής ενημέρωση του πληθυσμού από τους κρατικούς φορείς, όσο και οι οργανωμένες, δημόσιες υπηρεσίες ιδιαίτερα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επίπεδο γειτονιάς, δήμου, Περιφέρειας που να εξασφαλίζουν έγκαιρα, με σχεδιασμό κι ασφάλεια την πλήρη κάλυψη με εμβόλια. Η εφαρμογή του προγράμματος επαφίεται περισσότερο στην ατομική πρωτοβουλία του καθένα, παρά σε ένα οργανωμένο σχέδιο του κράτους. Ενώ θα έπρεπε, δεν υπάρχει αναλυτική κεντρική καταγραφή - αλλά και αποκεντρωμένη ανά δήμο και δημόσιο εμβολιαστικό κέντρο - ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος ή να ειδοποιούνται όποια παιδιά καθυστερούν. Οι οικογένειες που τραβάνε τα πάνδεινα από τη φτώχεια, το άγχος για την καθημερινή επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους πρέπει να λύσουν και το πώς και πού θα εξασφαλίσουν τους εμβολιασμούς. Δηλαδή, μια κρατική ευθύνη όχι μόνο στη διάθεση, αλλά και στη χορήγηση, σε μεγάλο βαθμό μετατρέπεται σε μια ατομική ευθύνη οικογενειών που μπορεί να μην ξέρουν τη γλώσσα, να είναι ανασφάλιστοι και να νομίζουν πως δεν δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμούς, να υποτιμούν τη σημασία να αντιμετωπίσουν το θέμα με δική τους πρωτοβουλία.
Το εργατικό και το λαϊκό κίνημα χρειάζεται να επαγρυπνεί ώστε κανένα παιδί ανασφάλιστης οικογένειας να μη μένει χωρίς εμβόλιο, εξετάσεις, θεραπεία
2. Για παράδειγμα, προκαλεί ερωτήματα έγγραφο του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 7/3/2013 προς νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με τις οδηγίες και τους δικαιούχους του Προγράμματος εμβολιασμού άπορων κι ανασφάλιστων παιδιών: Δηλαδή, ορισμένες δημόσιες δομές ενημερώθηκαν 4 μήνες μετά την έναρξη του Προγράμματος;
3. Από ρεπορτάζ του «Ρ» προκύπτει πως σε ορισμένες δημόσιες δομές Υγείας οι ανασφάλιστοι πληρώνουν για το εμβόλιο. Για παράδειγμα: Στο Παιδιατρικό Ιατρείο του μαιευτηρίου «Ελενα»: Δωρεάν εμβολιάζονται μόνο όσοι έχουν ή είναι προς έκδοση το βιβλιάριο Πρόνοιας (άποροι) και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί κάτοχοι της ροζ κάρτας. Οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα αγοράζουν το εμβόλιο, ενώ όλοι πρέπει να πληρώσουν το 5ευρω χαράτσι που έχει καθιερωθεί στα νοσοκομεία. Στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου οι ανασφάλιστοι γονείς επίσης αγοράζουν το εμβόλιο. Επιπλέον, δεν αξιοποιούνται όλες οι δημόσιες δομές. Στο Νοσοκομείο Παίδων (!) «Η Αγία Σοφία» δεν γίνονται καθόλου εμβολιασμοί. Για όποιον έχει βιβλιάριο Πρόνοιας και ροζ κάρτα, ο γιατρός τού γράφει το εμβόλιο και τον στέλνει σε κάποια άλλη δομή. Στο Νοσοκομείο Πατησίων δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ Παιδιατρικό Ιατρείο. Λόγω έλλειψης παιδιάτρου που θα γράφει και θα παρακολουθεί τα εμβόλια, αυτά δεν γίνονται.


Η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στην απόφαση του υπουργείου και στη λήψη όλων των μέτρων για την πρακτική εφαρμογή της δεν μοιάζει τόσο «αθώα». Αντίθετα, φαίνεται να σχετίζεται με τη ραγδαία δραστηριοποίηση ΜΚΟ, εθελοντών και «φιλάνθρωπων» στην Υγεία. Ολοι αυτοί τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τους κρατικούς φορείς, την τοπική διοίκηση και τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με το Πρόγραμμα του υπουργείου. Αλλωστε, σε ημερίδα του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, την περασμένη βδομάδα, ο Γ. Καρύδης, σύμβουλος της υφυπουργού Υγείας, δεν στάθηκε στο Πρόγραμμα του υπουργείου για δωρεάν εμβολιασμό όλων. Αντίθετα, στους τρόπους διασφάλισης πόρων για εμβολιασμούς ανέφερε τη συμμετοχή εθελοντών, ΜΚΟ και χορηγών και τόνισε πως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά τα δεδομένα κόστους - οφέλους ανά εμβολιαστικό σχήμα. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για άστεγους, Ρομά, μετανάστες χωρίς «χαρτιά» και ανασφάλιστα παιδιά, «κι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος», πρόσθεσε.
4. Η συρρίκνωση και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας - Πρόνοιας, όπως είναι και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ), όπου γίνονται εμβολιασμοί ανασφάλιστων και άπορων παιδιών. Πολλά έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, όπως της Ν. Ιωνίας (σ.σ. όταν συνταξιοδοτήθηκαν σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι), των Πατησίων κ.ά. Στην παραπάνω ημερίδα εργαζόμενοι κατήγγειλαν το εξής: Πέρυσι στο ΙΑΚ Καλλιθέας έγιναν 1.600 και στου Ζωγράφου 2.500 εμβολιασμοί. Από αυτό το χρόνο οι προμήθειες των εμβολίων γίνονται μεν από το υπουργείο Υγείας, αλλά μέσω των Περιφερειών. Κατέθεσαν αίτημα για εμβόλια στις 15 Γενάρη 2013 και η Περιφέρεια τους έστειλε στις 29 Μάρτη μόλις μερικές δεκάδες εμβόλια! Μάλιστα, αυτά τα εμβόλια ήταν για 4 ΙΑΚ και για το Κέντρο Υγείας Βύρωνα που καλύπτει πολλές περιοχές.
Αλλη εργαζόμενη στο ΙΑΚ Μενιδίου κατήγγειλε πως το Κέντρο λειτουργεί μόλις 2 φορές τη βδομάδα και 3 βδομάδες το μήνα λόγω έλλειψης παιδιάτρου που θα παρακολουθεί τους εμβολιασμούς. Επίσης, είπε χαρακτηριστικά: «Τα εμβόλια είναι ελάχιστα. Παραγγέλνω 50 και παίρνω 3! Οχι μόνο στέλνουν λιγότερα, αλλά κάποια με ημερομηνία λήξης εντός 5 ημερών! Στο μεταξύ, αφού ο παιδίατρος δεν έρχεται κάθε μέρα, μπορεί να αναβληθεί ο εμβολιασμός κι έπειτα το εμβόλιο να λείπει ή να έχει λήξει...». Επίσης, στο ΙΑΚ Μεταμόρφωσης δεν υπάρχει παιδίατρος, ωστόσο γίνονται εμβόλια από τις επισκέπτριες Υγείας.
Επομένως, είναι μεγάλη ανάγκη η χρηματοδότηση να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπεύθυνο για την προμήθεια, την ποιότητα και την επάρκεια των υγειονομικών μονάδων με εμβόλια να είναι το κράτος. Τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση των εμβολίων, να υπάρχουν παιδίατροι για τη σωστή εκτέλεση των εμβολιασμών και την πλήρη ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών φορέων με τα στοιχεία των εμβολιασθέντων. Οι γονείς να ενημερώνονται με κρατικές καμπάνιες και να παρακολουθούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να ειδοποιούν το κέντρο για όποιες παρενέργειες και να καταγράφονται τα περιστατικά.
Χαρακτηριστικό είναι το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, όπου από το Νοέμβρη του 2012 γίνονται εμβολιασμοί ανασφάλιστων παιδιών. Ωστόσο, σε μια συνοικία με εκατοντάδες χιλιάδες εργατόκοσμο, άνεργους, ανασφάλιστους, με δεκάδες σχολεία, μόλις 100 - 150 παιδιά ανασφάλιστων έχουν απευθυνθεί για εμβολιασμό στο ΚΥ Περιστερίου. Σε ένα ΚΥ που θα μπορούσε να αναλάβει ενιαία την ενημέρωση, τη χορήγηση και την παρακολούθηση του τοπικού πληθυσμού. Αντ' αυτού στις 17 Απρίλη 2013 έληξαν όλες οι συμβάσεις αυτού του ελάχιστου προσωπικού των 8 γιατρών και 12 νοσηλευτών.
5. Σύμφωνα με μελέτη του τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), «το επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα βρέθηκε πολύ υψηλό (τουλάχιστον ως το 2011 που διερευνά η μελέτη)». Ωστόσο, «περίπου 65% - 70% των παιδικών εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα». Και προσθέτει η μελέτη: «Αυτό υποδεικνύει ένα μεγάλο κενό σε μια εποχή που αυξάνεται ο αριθμός φτωχών και ανασφάλιστων οικογενειών: Μεγάλη έλλειψη δημόσιων υποδομών για τον εμβολιασμό των παιδιών». Τη διετία 2010 - 2011 αυξήθηκε κατά 22% η προσφυγή στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οπότε, σημειώνεται, θα υπάρξει πρόβλημα αφού δεν έχουμε τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες. Το ίδιο φανερώνει και η έρευνα της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας «Εμβολιαστική κάλυψη παιδιών από παιδικούς σταθμούς της Αθήνας»: Το 58% των εμβολίων τη διετία 2006 - 2007 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και τη διετία 2010 - 2011 το ποσοστό έπεσε στο 44%.
Τι θα γίνει με όλες αυτές τις οικογένειες που δεν μπορούν πια να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα λόγω της ανέχειας, της μακροχρόνιας ανεργίας, που θέτει ακόμη και το καθημερινό φαγητό στο τραπέζι υπό αμφισβήτηση; Θα υπάρχουν επαρκείς, χωροταξικά διαρθρωμένες και καλά στελεχωμένες υποδομές στην ΠΦΥ μέχρι και το τελευταίο χωριό, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση; Θα αναλάβουν να «σηκώσουν» αποκλειστικά αυτές τους δωρεάν καθολικούς εμβολιασμούς; Θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και έλεγχος σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών;
6. Το κόστος φαίνεται πως είναι ένα σοβαρό εμπόδιο που οι πιο φτωχές οικογένειες καλούνται με κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσουν για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Είναι ενδιαφέροντα ορισμένα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε δείγμα 1.087 ερωτηθέντων το Γενάρη 2013 (σ.σ. δυο μήνες μετά την εξαγγελία του υπουργείου Υγείας για δωρεάν εμβολιασμό των ανασφάλιστων και άπορων παιδιών):
  • Το 10% δήλωσαν πως τα παιδιά τους δεν είναι καλυμμένα όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
  • Από αυτούς, το 39,9% ανέφερε ως κυριότερο εμπόδιο το κόστος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το κόστος του εμβολίου για τους ανασφάλιστους - που μπορεί να είναι και 50-60 ευρώ - ή τη μετακίνηση στο γιατρό - ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες επαρχιακές περιοχές - ή το κόστος της επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό που θα κάνει το εμβόλιο ή και όλα αυτά μαζί.
Εδώ να σημειωθεί το εξής: Ο ΕΟΠΥΥ επιτρέπει στους συμβεβλημένους γιατρούς μέχρι 200 επισκέψεις το μήνα και τους καταβάλλει 10 ευρώ την επίσκεψη. Αν συμπληρωθούν οι 200 επισκέψεις, οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι πληρώνουν την επίσκεψη από την τσέπη τους. «Είμαστε σοκαρισμένοι. Κάποιοι ιδιώτες γιατροί έχουν καθιερώσει ως γενική τιμή και στις υπόλοιπες επισκέψεις τα 10 ευρώ. Και υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν έχουν να δώσουν αυτά τα 10 ευρώ είτε για να εξετάσουμε το παιδί τους, είτε για να γίνει το εμβόλιο...», σημειώνει στον «Ρ» ο Αλέκος Τομαράς, αυτοαπασχολούμενος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρος. Φυσικά, το ίδιο το κόστος των εμβολίων είναι πολύ μεγαλύτερο και απαγορευτικό για τον ανασφάλιστο που θα κληθεί να το πληρώσει από την τσέπη του.
  • Το 7,6% των ερωτηθέντων γονιών δήλωσαν σαν εμπόδιο το γεγονός ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι. Προφανώς περιλαμβάνονται σε αυτούς που δεν έχει φτάσει ακόμα (!) στ' αυτιά τους το Πρόγραμμα του υπουργείου.
7. Την ίδια ώρα ένα εμβόλιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών χαρακτηρίστηκε προαιρετικό και αφαιρέθηκε από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο γονιός να επιβαρύνεται με συμμετοχή 25%. «Είναι εναντίον του ΡΟΤΑ ιού που προκαλεί πολύ σοβαρές γαστρεντερίτιδες, έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας για παιδιά κάτω των 2 ετών. Δεδομένου ότι αυτό το εμβόλιο κοστίζει κοντά στα 70 ευρώ, ο γονιός πληρώνει 20 ευρώ και είναι 3 δόσεις. Αρα πληρώνει περίπου 60 ευρώ απευθείας από την τσέπη του, πέρα από τις πολλές εισφορές που έχει δώσει», εξηγεί ο Αλ. Τομαράς, και συνεχίζει: «Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί απαρχή ξηλώματος της δωρεάν χορήγησης εμβολίων και αν θα ακολουθήσουν κι άλλα...».

Ελένη ΜΑΪΛΗ
 
πηγή rizospastis.gr

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΕΙΟ






Κύριε Περιφερειάρχη,

Από καιρού έχει ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του Γ.Ν. Χαλκίδας για την ανακατασκευή-ανακαίνιση του κτηρίου του εφημερίου του Νοσοκομείου μας ,το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση «χοιροστασίου», και δεν είναι υπερβολή.
Σημειωτέον είναι ότι εντός των δωματίων του κτηρίου αυτού αναπαύονται κατά την διάρκεια της νύκτας των εφημεριών οι εφημερεύοντες ιατροί του Ιδρύματος.
Η σημερινή κατάσταση του κτηρίου είναι επιεικώς απαράδεκτη και μετά από τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στις εκάστοτε διοικήσεις, η παρούσα Διοίκηση έλαβε απόφαση πέρυσι το καλοκαίρι όπως γίνει η ανακατασκευή-ανακαίνιση του κτηρίου.
Υπάρχει επίσης από την Τεχνική υπηρεσία έτοιμη και εμπεριστατωμένη μελέτη καθώς και προϋπολογισμός κόστους με τιμές 2012,ύψους περίπου 100.000 ευρώ.
Δυστυχώς όμως η Διοίκηση σε πρόσφατή μας επικοινωνία ,μας απέκλεισε την έναρξη των έργων
λόγω αδυναμίας πληρωμής των προμηθευτών των υλικών ,επειδή οι εν λόγω προμηθευτές θέλουν την άμεση αποπληρωμή των υλικών και το Νοσοκομείο αδυνατεί να πληρώσει άμεσα παρά μόνο με πίστωση!!!
Παρακαλούμε λοιπόν και ευχόμαστε η Περιφέρεια να συνδράμει στην χρηματοδότηση τουλάχιστον του κονδυλίου των υλικών για να αρχίσει το έργο άμεσα και με την διαδικασία του επείγοντος καθώς το κτήριο αυτό είναι ζωτικός χώρος της καθημερινής λειτουργίας του Γ.Ν.Χαλκίδας.



Με εκτίμηση,

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ   ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ                        ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Εργαζόμενοι και ασθενείς έδιωξαν τους χρυσαυγίτες


Πόρτα έφαγαν (και) χτες τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, αυτή τη φορά στη Νίκαια, στην νέα προσπάθειά τους να διχάσουν το λαό, να εκτονώσουν τη δίκαιη λαϊκή οργή από την πολιτική του ευρωμονόδρομου, να αποπροσανατολίσουν λαϊκούς ανθρώπους με τη συστημική φιλανθρωπία τους «μόνο για Ελληνες».
Συγκεκριμένα, μια ομάδα περίπου 30 νεοναζί, γυναίκες και ανάμεσά τους κοντοκουρεμένοι με στολή παραλλαγής, κράνη και μαδέρια, εισέβαλαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας με πρόσχημα τη «διανομή ρούχων και τροφίμων σε Ελληνες άστεγους και άνεργους». Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία πήγε στο Γυναικολογικό, άλλη στο Καρδιολογικό Τμήμα. Εκεί, χωρίς καμία αιδώ, κανένα σεβασμό προς το χώρο, τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, το πρόβλημά τους, ξεκίνησαν να φωτογραφίζουν ο ένας τον άλλον(!), να φωτογραφίζουν τους παρευρισκόμενους, αργότερα έφτασαν σε τέτοιο σημείο ξεπεσμού ώστε ανάρτησαν τις τέτοιες φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι των δύο τμημάτων, γιατροί και νοσηλευτές, όπως και ασθενείς και συνοδοί που τους πήραν είδηση, τους έδιωξαν κακήν κακώς όχι μόνο από τους συγκεκριμένους χώρους, αλλά από το νοσοκομείο. Οι φασίστες παίρνοντας μαζί τις σακούλες της «φιλανθρωπίας» τους (όπως φαίνεται και από το σχετικό «φωτορεπορτάζ» που οι ίδιοι ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους) πέρασαν στο πεζοδρόμιο απέναντι από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου, συγκεντρώθηκαν στην μικρή πλατεία που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο, και ίδιοι σαν χαφιέδες της ασφάλειας επιδόθηκαν σε φωτογράφιση των εργαζομένων που περιφρουρούσαν την πύλη, κόβοντας κάθε διάθεση στους χρυσαυγίτες να επιχειρήσουν νέα «εισβολή». Οταν οι φασίστες βαρέθηκαν να αλληλοφωτογραφίζονται έφυγαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας καθώς και τον εισαγγελέα και την αστυνομία η οποία έφτασε στο σημείο χωρίς να χρειαστεί να επέμβει. Μεταξύ των εργαζομένων του νοσοκομείου υπάρχει η εκτίμηση ότι επρόκειτο για μια «αναγνωριστική επιχείρηση» των φασιστών για να διαπιστωθούν οι προθέσεις των εργαζομένων απέναντί τους. Φυσικά, το μήνυμα που πήραν ήταν σαφές...

πηγή rizospastis.gr

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Αντιστέκονται στη βαρβαρότητα


Πανυγειονομική κινητοποίηση χτες
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Απεργιακή κινητοποίηση υγειονομικών έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της 6ωρης στάσης εργασίας των υπόλοιπων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμη εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, αλλά και στον ΟΚΑΝΑ. Στη συνέχεια, οι υγειονομικοί ενώθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και διαδήλωσαν στη Βουλή και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με συνθήματα όπως «600 δισ. στείλαν στην Ελβετία, κόβουνε τα φάρμακα απ' τα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία».Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται για τις απολύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί μέσα από τους νέους οργανισμούς, τα μαζικά λουκέτα και τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία, για τους μισθούς πείνας και την απλήρωτη δουλειά (υπερωρίες, εφημερίες κλπ.), αλλά και για το νοσοκομείο - επιχείρηση που υπονομεύει τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, όσο και την πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα προνοιακά ιδρύματα είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, με την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση, τα χιλιάδες ρεπό που δε δίνονται, τα επαγγελματικά ατυχήματα που αυξάνονται. Επικίνδυνη και για τους ασθενείς αφού το προσωπικό που τους περιθάλπει είναι εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο, οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, χειρουργεία, για ένα κρεβάτι στη μονάδα, ακόμη και για χημειοθεραπεία, είναι μεγάλες.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής και της σημερινής κυβέρνησης, που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με πάμφθηνους και λίγους εργαζόμενους, που μειώνει διαρκώς την κρατική χρηματοδότηση για να πηγαίνουν ακόμη μεγαλύτερα πακέτα επιδοτήσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες. Επίσης, σημείωσε πως ούτε 1 ευρώ από την επόμενη δόση του δανείου της τρόικας δε θα πάει στην Υγεία.
Οσα νοσοκομεία δεν κρίνονται βιώσιμα θα κλείνουν -συνέχισε- και όσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται αποδοτικοί για την επιχείρηση θα απολύονται. Ηδη, ασθενείς έχουν πεταχτεί από νοσοκομεία γιατί δεν είχαν να πληρώσουν, γιατί έληξε το βιβλιάριό τους. Μητέρες άνεργες δεν τις επιτρέπουν να φύγουν με το νεογέννητο μωρό τους από το μαιευτήριο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτή τη βαρβαρότητα, να μη στραφούν οι υγειονομικοί ενάντια στους ασθενείς, αλλά μαζί να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με δωρεάν πρόσβαση σε όλους.
Την απαξίωση του υπουργείου Υγείας προς τους γιατρούς, που διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα δεδουλευμένα και ασφαλείς συνθήκες των εφημεριών κατήγγειλε ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, και κάλεσε τους γιατρούς σε ταξικό αγώνα και ενότητα με όλη την εργατική τάξη, μπροστά και στην Πρωτομαγιά.
Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το νοσοκομείο Κέρκυρας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ με αφορμή τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου Κέρκυρας που πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση. Ξεχωριστό χαρακτήρα στη διαμαρτυρία έδωσαν οι εργαζόμενες από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «SCONTO» που βρίσκονται πάνω από μία βδομάδα σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 4 μηνών.

πηγή rizospastis.gr

Καλή ..............Αρχή!!!


Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης(ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΜΗΣ)

Η συνέλευση εργαζομένων του Γ.Ν ΚΥΜΗΣ σήμερα 16/04/2013 αποφάσισε τα κάτωθι:

·  Συμμετέχουμε  στην 6ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και στην 24απεργία  της ΟΕΝΓΕ.
·  Είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε τον έλεγχο της τήρησης του ωραρίου από ιδιωτικές εταιρείες πέρα και έξω από κάθε θεσμική λειτουργία του Νοσοκομείου.
·  Εγκρίνουμε το κάτωθι ψήφισμα: Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν Κύμης δηλώνουμε ότι –σε αντίθεση με τα ρατσιστικά φαινόμενα της τελευταίας περιόδου-θα παράσχουμε τις ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες,  σε όποιο συμπολίτη τις έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως χρώματος,φυλής,εθνικότητας.
Καταδικάζουμε επίσης την διοργάνωση <<αιμοδοσιών μόνο για Έλληνες>>,εντός ή και εκτός νοσοκομείου,πρακτικές δηλαδή που παραβαίνουν τον όρκο μας ως δημόσιων λειτουργών υγείας και εισάγουν φασιστικές νοοτροπίες στην δημόσια περίθαλψη .


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ-ΚΥ ΚΥΜΗΣ