ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΤΗΣ 25.09.2013



ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Την Τετάρτη 25.09.2013 συνήλθε το ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ και αποφάσισε τα εξής:

1) Οι συγκλήσεις του ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ θα γίνονται από τούδε και στο εξής κάθε 2η Πέμπτη του μηνός και ώρα 13.00 στο χώρο του γραφείου του ΔΣ. Σε περίπτωση μή απαρτίας θα επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση την αμέσως επόμενη Πέμπτη.

2)Να συνταχθεί επιστολή διαμαρτυρίας για τις διακομιδές και την μη αποζημίωση των συναδέλφων που μένουν άνευ δυνατότητας επιστροφής στις πόλεις που διακομίζονται οι ασθενείς.

3)Να συνταχθεί κοινή ανακοίνωση με τον σύλλογο εργαζομένων για την καταδίκη του εγκληματικού φασιστικού μορφώματος της ΧΑ.

4)Γίνεται δεκτή η παραίτηση της συναδέλφου και ταμία της ΕΙΝΝΕΥΒ κας Μαρίας Κυτίνου και την θέση της καταλαμβάνει η συνάδελφος Μαρία Παπανικολάου Επιμελήτρια Α΄ Ακτινολόγος στο ΚΥ Ιστιαίας.
Ευχόμαστε στην συνάδελφο κα Κυτίνου καλή συνέχεια στην ειδικότητά της ,καλή σταδιοδρομία και την ευχαριστούμε για την συνεργασία.

5)Καλούμε τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν τυχόν οφειλές στον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας να προβούν σε διακανονισμό το συντομότερο για να μην προκύψουν προβλήματα στην ιδιότητά τους ως μέλη του Ι.Σ.ΕυΒ. 
Ο διακανονισμός που προτείνουμε στα μέλη μας είναι η εξόφληση κάθε τρίμηνο ,ενός χρόνου συνδρομής.
Με επιστολή μας θα ζητήσουμε την περαιτέρω μείωση της ετήσιας συνδρομής από 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 70 ευρώ.

Για την ΕΙΝΝΕΥΒ ,

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                                ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΕΥΒ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ



Προς :τον Διοικητή του Γ.Ν.Χαλκίδας
Κοιν: Επιστημονικό Συμβούλιο, Ιατρική υπηρεσία, Δ/ντές Κλινικών

                                                                                 Χαλκίδα ,26.09.2013
Κε Διοικητά,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό με τις περιπτώσεις των διακομιδών των ασθενών σε αλλότρια Νοσοκομεία είτε της Αθήνας είτε αλλαχού.
Όταν διενεργείται μια διακομιδή από το Νοσοκομείο μας και το ασθενοφόρο που έρχεται για να παραλάβει τον ασθενή δεν είναι του ΕΚΑΒ Χαλκίδας ή του Νοσοκομείου Χαλκίδας, ο συνοδός Ιατρός που μεταβαίνει συνοδεία του διακομιζομένου ασθενούς , ευρίσκεται εις την δυσάρεστη θέση προκειμένου να επιστρέψει στο Νοσοκομείο Χαλκίδας προς συνέχιση της εφημερίας του, να μην μπορεί να επιστρέψει.
Αυτό συμβαίνει διότι το ασθενοφόρο που παρέλαβε τον ασθενή από την Χαλκίδα ανήκει σε σχηματισμό του ΕΚΑΒ Αθηνών ή αλλαχού και έτσι ο συνοδός ιατρός παραμένει άνευ επιστροφής στο Νοσοκομείο διακομιδής, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να επιστρέφουν με ίδιες δαπάνες.
Επειδή το ανωτέρω γεγονός είναι απαράδεκτο ,παρακαλούμε όπως η Υπηρεσία και το Νοσοκομείο φροντίσει τουλάχιστον να χορηγήσει στους συνοδούς ιατρούς την αποζημίωση βάσει προσκομιζόμενων αποδείξεων ή να μεριμνήσει ούτως ώστε να επιστρέφουν οι συνοδοί ιατροί με δαπάνη του ΕΚΑΒ .
Πολλάκις οι συνάδελφοι έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά με ίδιον κόστος σε μεταφορικά για την επιστροφή τους στην Χαλκίδα και ώρες που ούτε συγκοινωνία υπάρχει αλλά ούτε και το ταξί είναι φθηνό. Άλλωστε δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε την σφαγιαστική περικοπή μισθών που έχουμε υποστεί και ιδίως οι ειδικευόμενοι που συνήθως συνοδεύουν τους διακομιζομένους ασθενείς.
Παρακαλούμε για την άμεση και ταχεία λύση του ζητήματος ,διότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΙΝΝΕΥΒ θα προβεί σε ένδικα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων των πληγέντων συναδέλφων μας.
Με εκτίμηση,

ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΠΑΡΙΣ  ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ Εμμένει στις περικοπές στην Υγεία


Την εμμονή της κυβέρνησης να χτίσει ένα σύστημα Υγείας όπου με λιγότερα λεφτά από το κράτος, με περιορισμό, δηλαδή, της χρηματοδότησης, θα παρέχονται λιγότερες υπηρεσίες, είτε αυτό αφορά στις εξετάσεις, είτε στα φάρμακα, επέλεξε και χτες να προβάλλει ο υπουργός Υγείας με συνέντευξή του, ισχυριζόμενος ότι αυτό γίνεται για το καλό των ασθενών, στους οποίους υποβάλλει την ιδέα ότι οι περικοπές μπορεί και να οδηγήσουν σε βελτίωση των υπηρεσιών.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά καθώς η ίδια η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει για πλαφόν στις εξετάσεις και όρια δαπάνης για τα φάρμακα. Ο υπουργός επέλεξε να εμφανίσει σαν στοιχείο νοικοκυροσύνης «τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημοσίου χαρακτήρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών Υγείας ή -εκτός από αγοραστής- θα παραμείνει και πάροχος απάντησε: «Γενικά, η θέση των Ευρωπαίων είναι ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει ταυτόχρονα αγοραστής και πάροχος». Το κύριο, όμως, είναι ότι ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ (είτε είναι και αγοραστής) πετσοκόβει συνεχώς παροχές. Κι αυτό γιατί η παροχή υγείας συνδέεται με τα ασφαλιστικά ταμεία και την οικονομική τους κατάσταση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις περικοπές. Θέση του εργατικού κινήματος είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να μην έχουν καμιά σχέση με τις παροχές υγείας.

Η παροχή υγείας να γίνεται από το κράτος με την ανάπτυξη κέντρων υγείας και περιφερειακών κέντρων παντού με όλες τις παροχές δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό, χωρίς καμιά περικοπή. Οσο η κυβέρνηση επιμένει στη σύνδεση της Υγείας με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι παροχές θα υπακούουν στα λιγότερα λεφτά των Ταμείων. Η τελική απόφαση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα ληφθεί μετά την κατάθεση του σχετικού πορίσματος μιας επιτροπής που συγκροτήθηκε γι' αυτό το σκοπό. Το σχέδιο -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- κινείται πάνω στους άξονες που περιέγραψε ο υπουργός Υγείας. «Ζητάμε, είπε χτες ο υπουργός, από την επιτροπή να μας πει με ποιον τρόπο δε θα μείνει η χώρα ούτε μια μέρα χωρίς ΠΦΥ».

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα απασχολεί 2.801 υγειονομικούς υπαλλήλους, 5.946 γιατρούς και 1.337 διοικητικούς υπαλλήλους. «Φαρμακερές» περικοπές Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι επικεφαλής της τρόικας αποφάσισαν το ύψος της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 να «κλείσει» αυστηρά στα 2 δισ. ευρώ, καθώς και ότι από τα σούπερ μάρκετ δε θα πωλούνται όλα τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά μόνον οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα συμπληρώματα διατροφής. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

 Η απόφαση για το όριο των 2 δισ. ευρώ για το 2014 οδηγεί σε δραματικές πληρωμές των αρρώστων για τα φάρμακά τους καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 51,8% την τελευταία τετραετία: Η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν η παρακάτω: 2009 - 444 ευρώ, 2010 - 371 ευρώ, 2011 - 328 ευρώ, 2012 - 253 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2013 είναι 214 ευρώ. Ο μέσος όρος της δημόσιας κατά κεφαλή δαπάνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 320 ευρώ. Δηλαδή η δαπάνη στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 33,13% και από το μέσο κοινοτικό όρο.

πηγή rizospastis.gr

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αιμοδοσία μόνο ........για Έλληνες!!!!


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΝΝΕΥΒ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Χαλκίδας και η Ενωση Νοσοκομειακών ιατρών Εύβοιας καταδικάζουν τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι καθώς και την δολοφονική επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ  στο Πέραμα, από φασίστες της Χρυσής Αυγής. Η εγκληματική και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

 Αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι, να επιτίθεται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. 

 Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη δολοφονική δράση των ναζιστών. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι μαζικοί φορείς σε πόλεις και ύπαιθρο, οι λαϊκές επιτροπές μπορούν να απομονώσουν τους θρασύδειλους δολοφόνους της Χ.Α. και να προστατεύσουν το λαό από το δηλητήριο και τη δράση τους. Να δυναμώσουν τη λαϊκή συμμαχία για να μπει τέρμα στη δράση των ναζί και του συστήματος που τους θρέφει.

 Κάθε συνδικάτο έχει ευθύνη να οργανώσει την πάλη του απέναντι στους πραιτοριανούς των μονοπωλίων, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στη θύελλα των μέτρων που αντιμετωπίζουμε. 

Να ενημερώσουμε τα μέλη των σωματείων, όλους τους εργάτες στους χώρους δουλειάς για το χαρακτήρα και την αποστολή της Χρυσής Αυγής. Να οργανωθούν μαζικά οι εργάτες στα συνδικάτα τους. Να οργανώσουμε την πάλη απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα. Να απλώσουμε το χέρι σε κάθε εργαζόμενο που υποφέρει. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στα φασιστοειδή και στην τάξη που υπηρετούν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ         ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες,

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν.Χαλκίδας μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξαν οι ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ-ΑΔΕΔΥ εκτιμά τα εξής:

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην 48 ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ υπήρξε μαζική και ξεπέρασε κάθε προηγούμενη κινητοποίηση.
Οφείλουμε όμως να καταγγείλουμε την στάση ορισμένων συναδέλφων Ιατρών και συγκεκριμένα της Οφθαλμολογικής, Ουρολογικής και Χειρουργικής Κλινικής που τις ημέρες της απεργίας και ενώ είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις για τις επικείμενες κινητοποιήσεις, οι συγκεκριμένες κλινικές με ευθύνη των Ιατρών που ήταν απεργοσπάστες ,κάλεσαν και εκτέλεσαν προγραμματισμένα Χειρουργεία, παρ΄όλες τις συστάσεις και προτροπές που τους έγιναν από μέλη του Σωματείου μας.

Επίσης καταγγέλουμε τους συναδέλφους από κλινικές όπως η Ορθοπαιδική ,Παθολογική ,Χειρουργική ,ΩΡΛ κ.α. που εκτέλεσαν κανονικά σαν να μην υπήρχε απεργιακή κινητοποίηση Τακτικά Ιατρεία όλες τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Γ.Ν.Χαλκίδος καταδικάζει τις ανωτέρω ενέργειες σαν καθαρά απεργοσπαστικές και εχθρικές προς τα κοινά αιτήματα όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου ,με σκοπό την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Επίσης διαμηνύουμε πως δεν θα ανεχτούμε άλλες τέτοιες συμπεριφορές και σε περίπτωση που επαναληφθούν σε επόμενη κινητοποίηση θα υπάρξουν και επώνυμες καταγγελίες.

Τέλος επισημαίνουμε ότι ο αγώνας όλων των εργαζομένων στην Δημόσια Υγεία είναι κοινός και δεν εξαιρείται κανένας.

Παλεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ:

1) ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

2)Να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην κλείσει καμία Δημόσια Υγειονομική Μονάδα.

3)Να γίνουν άμεσα προλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις.

4)Να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές και η πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.


Για τον Σύλλογο Εργαζομένων.

ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                       ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Τρία εκατομμύρια χωρίς ασφαλιστική κάλυψη


Δεν έχουν ούτε υγειονομική κάλυψη ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ Πάνω από τρία εκατομμύρια ασφαλισμένοι που εξυπηρετεί ο ΕΟΠΥΥ έχουν χάσει την ασφαλιστική ικανότητα με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά υγειονομική κάλυψη. Αλλά και όσοι ασφαλισμένοι διατηρούν τη δυνατότητα της υγειονομικής κάλυψης βρίσκουν ανενεργές τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καθώς σταμάτησε η προμήθεια με αντιδραστήρια και αποψιλώθηκαν από προσωπικό. Οι πρώην μονάδες του ΙΚΑ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών πράξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν συμμετοχή 15%. Δραματικές πιστοποιήσεις Μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, ανέφερε τα εξής στοιχεία: Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει ταυτοποιήσει (Σεπτέμβρης του 2013) ότι 6.171.000 ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ότι 3.068.000 δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. «Οσοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα κατά βάση δεν έχουν υγειονομική κάλυψη», επισήμανε ο Δημήτρης Κοντός. «Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρωτίστως οι άνεργοι εργαζόμενοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους», εξήγησε στον «Ρ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούσαν μέχρι τώρα. Κάθε μήνα πριν γίνονταν πάνω από 8,5 εκατ. διαγνωστικές πράξεις και τώρα είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τις 300.000. Ετοιμάζεται λουκέτο Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, οι μονάδες Υγείας του Οργανισμού εξυπηρετούσαν το 2010 το 80% ενός συνόλου της τάξης των 5 εκατ. ασφαλισμένων περίπου, ενώ το 2013 εξυπηρετούν μόλις το... 25% περίπου ενός συνόλου 10,5 εκατ. ασφαλισμένων! Αποκαλυπτικό είναι ότι το 2010 έγιναν περισσότερες από 1,4 εκατ. αιμοληψίες για διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, ενώ το 2013 είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν μόλις 500.000 αιμοληψίες! Χτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ οργάνωσε μαζική μαχητική διαδήλωση των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας για να μην κλείσουν οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ και να μην μπουν οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος - όπως ενημέρωσε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δώρα Αναγνωστοπούλου - ανέφερε ότι με βάση τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων ετοιμάζει δύο σχέδια: Η ένταξη των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, ή ένταξη των υπόλοιπων πρωτοβάθμιων μονάδων (Κέντρων Υγείας) στον ΕΟΠΥΥ υπό ενιαία διοίκηση. Πάντως, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος των εργαζομένων, και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα με κλειστές τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ για, τουλάχιστον, 15 μέρες. Στη συγκέντρωση εργαζομένων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ενώ μίλησε η εκλεγμένη εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ, Ελένη Χριστάκη.

πηγή rizospastis.gr

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σοβαρότητα!!!


ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ


Με το σταγονόμετρο επεμβάσεις και υγειονομικό υλικό
Απίστευτες γνωματεύσεις από τους γιατρούς ζητά το υπουργείο Υγείας
Σε δραγουμάνο της εισαγωγής των απόρων και των ανασφαλίστων στα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπεται το ίδιο το υπουργείο Υγείας αφαιρώντας τη δυνατότητα αυτή από την επιστημονική κρίση των γιατρών στην ώρα της ανάγκης των αρρώστων.
Οι «προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες» για την «πρόσβαση στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάμων πολιτών» προσδιορίζονται κατά διαστήματα από κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών. Η τελευταία κοινή απόφαση εκδόθηκε το 2006 και αναφέρεται σε έξι κατηγορίες ανασφαλίστων των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί.
Με δύο νεότερες εγκυκλίους (25/7/2013 και 16/9/2013) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης επανέρχεται στο θέμα με σκοπό όπως αναφέρεται «την επίτευξη του ελέγχου, περιορισμού, και εξορθολογισμού των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και δεδομένου ότι δεχόμαστε πλήθος αιτημάτων οικονομικά αδυνάτων και ανασφαλίστων πολιτών, κατόχων βιβλιαρίων οικονομικής αδυναμίας και αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, προκειμένου να τους παρασχεθεί δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη (εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για χρόνιες παθήσεις, συσκευές) που δεν προβλέπονται ρητά από την ανωτέρω σχετική αριθμ. 139491/06 (ΦΕΚ 1747/ Β'/30-11-2006) Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Τώρα λοιπόν το υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι για την «εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων» και το «αναλώσιμο υγειονομικό υλικό» χρειάζονται γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και έγκριση του συντονιστή γιατρού του δημόσιου νοσοκομείου, τα οποία ο άρρωστος θα υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει ανάλυση κόστους και η γνωμάτευση πρέπει να αιτιολογεί «αναλυτικά τους λόγους που καθιστούν τη συνιστώμενη επεμβατική πράξη ως μοναδική και απαραίτητη». Μ' άλλα λόγια οι γιατροί θα πρέπει να θεωρούνται ελεγχόμενοι για τις αποφάσεις τους να προσφέρουν υπηρεσίες στους αρρώστους.
Οι έλεγχοι αυτοί έρχονται μετά το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για τους ανασφάλιστους σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που αποτελεί κοροϊδία γιατί αφορά ένα μικρό αριθμό ανασφάλιστων, για περιορισμένο χρονικό διάστημα 4 μηνών και για περιορισμένο πακέτο εξετάσεων. Επίσης δεν καλύπτει ούτε φάρμακα, νοσηλεία, τοκετό, θεραπείες κλπ.
Οπως τόνισαν βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σπύρος Χαλβατζής σε πρόσφατη Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας «οι ανάγκες του λαού στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του είναι διαρκείς, 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου, πρέπει να χρηματοδοτούνται και να παρέχονται πλήρως από το κράτος σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική κατάσταση, ανεξάρτητα καταγωγής, φύλου, εθνικότητας και θρησκείας».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν την ανάγκη να παρθούν μέτρα άμεσα για την εξασφάλιση πλήρους και δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, θεραπειών κλπ. σε όλους τους ανασφάλιστους χωρίς περιορισμούς και περικοπές.

πηγή rizospastis.gr

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ




 Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες,

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Ευβοίας συμμετέχει στην 3 ήμερη πολιτική απεργία,υλοποιόντας έτσι και την απόφαση της κοινής Γεν Συνέλευσης , που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ με γενικό αίτημα την :


                                         ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ                                                              


Επίσης απαιτούμε:

-Κανένα κλείσιμο Νοσοκομείου στην Εύβοια,

-Καμία διαθεσιμότητα - κινητικότητα εργαζομένων,

-Πλήρη και άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών,

-Αναβάθμιση των Δημόσιων δομών Υγείας,προσλήψεις επαρκούς Ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Καμία αναμονή καμία υποχώρηση,

 ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΩΡΑ.-


Για την ΕΙΝΝΕΥΒ


ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                                            ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν προκηρύξει 3ήμερη (17,18&19 Σεπτεμβρίου) και 2ήμερη (18&19 Σεπτεμβρίου) απεργιακή κινητοποίηση αντίστοιχα ,μετά από την προσφιλή τους μέθοδο προκήρυξης κινητοποιήσεων, με αποφάσεις των ΔΣ των ομοσπονδιών.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Ιατρών καλεί τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από την ΕΙΝΝΕΥΒ και να δώσουν και αυτή την απεργιακή μάχη υλοποιώντας την σημερινή απόφαση της κοινής Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου εργαζομένων και ΕΙΝΝΕΥΒ.

Επίσης εκτιμούμε ότι :«Ο αγώνας ενάντια στην κινητικότητα, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις πρέπει να δυναμώσει. Συνεχίζουμε την πάλη για να μην κλείσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας», όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δώσανε και δίνουν τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης και του κλεισίματος των μονάδων Υγείας. Σημειώνει ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν, ότι τα νοσοκομεία της επαρχίας, ο ΕΟΠΥΥ, το φάρμακο είναι τα επόμενα θύματα. Εντοπίζει το γεγονός ότι «για άλλη μια φορά χέρι βοηθείας στην αντιλαϊκή πολιτική δίνουν οι άλλες δυνάμεις στην ΠΟΕΔΗΝ» και αναφέρει παραδείγματα: «Μέσα στα νοσοκομεία και ΚΥ η ΠΑΣΚΕ συνεχίζει το παιχνίδι δήθεν "διαφοροποίησης" από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Μαζί με τη ΔΑΚΕ τρομοκρατούν ότι πράγματι θα γίνουν απολύσεις (γιατί πριν εφησύχαζαν ότι θα εξαιρεθούμε) για να πουλήσουν προστασία στους εργαζόμενους ότι αυτοί θα τους "σώσουν". Αποδέχονται την αξιολόγηση - σφαγείο με "αξιοκρατικά κριτήρια". Κάνουν προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του σχεδίου κατάργησης και αλλαγής χρήσης νοσοκομείων. Κρύβουν ότι τα μέτρα είναι στρατηγικός στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης, γι' αυτό λένε ότι το πρόβλημα είναι ο υπουργός που είναι αναξιόπιστος. Η ΔΑΚΕ, επιπλέον, σπέρνει ρατσιστικό δηλητήριο, όπως και η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας τους μετανάστες ως το βασικό πρόβλημα του τομέα Υγείας. Αξιος ο μισθός και των δύο για την επιχείρηση πλήρους αποπροσανατολισμού και υποταγής. Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που, για άλλη μία φορά, με ψευτοεπαναστατικές κορόνες και προτάσεις για απεργίες διαρκείας, για λόγους "ζύμωσης" και "διαπαιδαγώγησης" (με αρχή την 3η Σεπτέμβρη για να συμβολίσουν και την "Πασοκοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ), πλειοδοτούν στις μορφές του αγώνα. Στην πράξη, όμως, μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ οδηγούν στον εκφυλισμό τους. Ανέχονται τη λογική του "χαμένου μεροκάματου", τη λογική "δεν αντέχουμε να απεργήσουμε" και στη βάση αυτή, προτείνουν μορφές πάλης χωρίς "κόστος", κινητοποιήσεις χωρίς οργάνωση και προετοιμασία, βάζοντας εμπόδια στην επιτυχία τους στα πρωτοβάθμια σωματεία. Απεργίες χωρίς απεργούς, αρκεί ντόρος να γίνεται. Προσπαθούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες κινητοποιήσεις να υπηρετήσουν την αλλαγή της αστικής κυβερνητικής διαχείρισης, καλλιεργώντας αυταπάτες πως θα είναι για το "καλό μας", και όχι να διαμορφώνουν προϋποθέσεις ριζικότερων ανατροπών, στην οικονομία και στην κοινωνία. Θέλουν κυβερνητική αλλαγή, για να υπηρετηθεί "η υγιής επιχειρηματικότητα" και η "καλή» ανάπτυξη αλά Ομπάμα", κοροϊδεύοντας ότι έτσι θα σωθούμε. Για πολλοστή φορά, επιχειρούν να στήσουν εικονικά συντονιστικά, χωρίς ΓΣ, χωρίς τους εργαζόμενους. Εχθρεύονται οτιδήποτε έχει να κάνει με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας στην Υγεία - Πρόνοια. Είναι κάλπικοι και υποκριτές στο σύνολό τους όταν φωνάζουν ενάντια στη διαθεσιμότητα και στο κλείσιμο των νοσοκομείων, γιατί ταυτόχρονα στηρίζουν την επιχειρηματική δράση και την πολιτική της ΕΕ. Δηλαδή, την πολιτική που κρατά έτσι και αλλιώς τα νοσοκομεία κλειστά για την πλειοψηφία του λαού, που δεν έχει να πληρώσει. Τους υγειονομικούς άνεργους ή πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. *** Απέναντί μας, το επόμενο διάστημα, έχουμε νέα μέτρα. Πλειστηριασμούς σπιτιών, φόρους, χτίσιμο του σχολείου της αμορφωσιάς, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διάλυση και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Συνεχίζουμε την πάλη. Οργανώνουμε σε κάθε σωματείο ΓΣ, περιφρουρούμε τους αγώνες μας. Καμιά διαθεσιμότητα δεν πρέπει να περάσει! Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει - να μη συγχωνευτεί! Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη κρατική χρηματοδότηση της Υγείας - Πρόνοιας. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα απαντάει πραγματικά σε όλες τις λαϊκές ανάγκες Υγείας. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία. ΤΩΡΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ χτίζουμε τη συμμαχία μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι το όπλο των υγειονομικών. Για να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια. Για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Σταθερή δουλειά, δουλειά για όλους. Αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. 
Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ 


Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβερνητικό Πρόγραμμα - «ΜΑΪΜΟΥ» περί «ελεύθερης» πρόσβασης των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες Υγείας


Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα πρόγραμμα υπό την ονομασία «Health Voucher»(Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για τους ανασφάλιστους σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) για τα έτη 2013-2014. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα αναμένεται να πάρουν το εισιτήριο περίπου 230.000 από τους ανασφάλιστους (που είχαν ασφάλιση και τους αφαιρέθηκε λόγω ανεργίας ή μη δυνατότητας καταβολής των εισφορών) μαζί με τα προστατευόμενα μέλη τους. Πρόκειται στην κυριολεξία για «σταγόνα στον ωκεανό» των σημερινών ανέργων και ανασφάλιστων, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται. Εκτός από αυτό, οι «παροχές» που προβλέπονται για κάθε δικαιούχο εξαντλούνται σε συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων (μόλις 3) και σε ένα περιορισμένο πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων που θα ισχύουν για μόλις 4 μήνες από την έκδοση του εισιτηρίου. Αντίστοιχα προβλέπονται έως 7 ιατρικές επισκέψεις για το 9μηνο της εγκυμοσύνης και πακέτα εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων ανά τρίμηνο για περιορισμένο αριθμό ανασφάλιστων εγκύων. Αυτό το πρόγραμμα - κοροϊδία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ότι δήθεν θα αποτελέσει «ανάσα και ανακούφιση» για τους ανασφάλιστους και ότι εντάσσεται στη «μεγάλη προσπάθεια» που κάνει «ώστε κανένας ανασφάλιστος που έχει ανάγκη από υπηρεσίες Υγείας να μη μείνει χωρίς κάλυψη». Στην ουσία, η κυβέρνηση με αυτήν την επιχειρηματολογία προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Ανάσα και ανακούφιση δεν αποτελεί για τους ανασφάλιστους αλλά για τους επιχειρηματίες και το κράτος τους που ξεμπερδεύουν από την «υποχρέωση» παροχής υπηρεσιών Υγείας στους ανασφάλιστους -που οι ίδιοι δημιούργησαν- πετώντας τους ένα ξεροκόμματο από αυτές. Αφού τους ξεζούμισαν για να εξασφαλίσουν τρελά κέρδη, αφού λεηλάτησαν τις εισφορές που για χρόνια κατέβαλλαν, τώρα τους αποκλείουν και από στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Τις περικοπές και τον αποκλεισμό τα παρουσιάζουν ως ελεύθερη πρόσβαση. Επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ανασφάλιστοι για να δεχτούν την έκπτωση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους, να συμβιβαστούν με τα «ψίχουλα» που τους πετάει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, πώς αλήθεια θα ανακουφιστεί ο ανασφάλιστος που θα χρειαστεί επιπλέον επισκέψεις ή εξετάσεις από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα ή αυτός που έχει ανάγκη από φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία και δε θα μπορεί να τα έχει αφού πρέπει να τα ακριβοπληρώσει; Ποια ανάσα θα προσφέρει στον ανασφάλιστο χρόνια πάσχοντα που έχει συνεχώς ανάγκη για επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και θεραπείες ή στην έγκυο ανασφάλιστη που πρέπει να πληρώσει τα έξοδα τοκετού στα δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις, τα έξοδα για τις ανάγκες και τη φροντίδα του παιδιού της, που θα χρειαστεί επιπλέον εξετάσεις, κ.λπ.; Τι θα κάνουν όλοι αυτοί μετά το πέρας του τετραμήνου; Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο μέτρο νομιμοποιεί και επισημοποιεί περαιτέρω την πολιτική των άγριων περικοπών, τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων από τις δημόσιες δομές και τις υπηρεσίες Υγείας. Πρόκειται στην ουσία για «εισιτήριο αποκλεισμού» και όχι «ελεύθερης πρόσβασης» όπως ψευδεπίγραφα το ονόμασε η κυβέρνηση. Εντάσσεται και σηματοδοτεί τη συνέχεια και ένταση της αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης που περικόπτει ραγδαία κρατικές δαπάνες και παροχές Υγείας από όλους, κλείνει, συγχωνεύει και υποβαθμίζει δημόσιες δομές Υγείας, επιβαρύνει όλο και πιο πολύ τα λαϊκά στρώματα για την αγορά υπηρεσιών Υγείας, αποκλείει ολοένα και περισσότερους από αυτές, πρώτα και κύρια τους ανασφάλιστους και τους άνεργους, που βιώνουν με ιδιαίτερη οξύτητα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Το συγκεκριμένο μέτρο προωθείται ταυτόχρονα με το βαθιά αντιδραστικό και επικίνδυνο ιδεολόγημα ότι ο ανασφάλιστος και ο άνεργος δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν σε αυτές τις υποβαθμισμένες και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες Υγείας που επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ σε όσους ακόμα εργάζονται και έχουν ασφάλιση ή μπορούν ακόμα και καταβάλλουν τις εισφορές τους. Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη κυνική δήλωση - ομολογία του υφυπουργού Υγείας «ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να τους καλύψει όλους ...αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δε γίνεται αυτοί που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες Υγείας». Αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο υφυπουργός είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και ανασφάλιστοι -που αποτελούν θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της πολιτικής υπέρ της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων. Είναι οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους και βάζουν λουκέτα στα μαγαζιά τους. Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης και αδήλωτης εργασίας». Μαζί με αυτούς είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που μέσα σε συνθήκες άγριας αφαίμαξης του εισοδήματός τους αναγκάζονται να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο για την υγεία αυτών και των παιδιών τους. Είναι οι χιλιάδες συνταξιούχοι που μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και καταβολής εισφορών πολλοί δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακα τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τους ανασφάλιστους και τα δικαιώματά τους ως βάρος για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και για τους ασφαλισμένους, ως σπατάλη που υπονομεύει τη «βιωσιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας». Αυτή είναι η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που ενοχοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και επιτίθεται ενιαία στα δικαιώματα τόσο των εργαζομένων όσο και των ανασφάλιστων και ανέργων για της επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τον ανασφάλιστο, τον άνεργο, το συνταξιούχο ως «κόστος» που πρέπει να μειώνεται συνεχώς, επειδή αυτό επιτάσσουν τα όρια και η αντοχή της καπιταλιστικής οικονομίας και των καπιταλιστικών κερδών. Σε συνθήκες μάλιστα βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης τα όρια αυτά κατεβαίνουν όλο και πιο κάτω και αφορούν συνολικά τους όρους ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό ο εργαζόμενος έχει ολοένα και λιγότερες παροχές Υγείας, γι' αυτό ο ανασφάλιστος και ο άνεργος σχεδόν αποκλείεται από αυτές. Το «εισιτήριο» αυτού του προγράμματος αποτελεί πρακτική εφαρμογή και αποκαλύπτει με τον πιο ωμό τρόπο τι εννοούν με τον όρο «ελάχιστο πακέτο παροχών» και «δίκτυ ασφαλείας» η κυβέρνηση, η ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικής δράσης. Δηλαδή, ελάχιστες, υποβαθμισμένες και πετσοκομμένες υπηρεσίες Υγείας. Ολοένα και φθηνότεροι εργαζόμενοι, ολοένα και λιγότερα λαϊκά δικαιώματα για τη διέξοδο από την κρίση υπέρ των μονοπωλίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το παραπάνω πρόγραμμα αναδεικνύοντας και το περιεχόμενο της ανάπτυξης που προπαγανδίζεται και η οποία θα γίνει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι από κοινού με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους πρέπει να απορρίψουν συνολικά αυτήν την πολιτική. Με μπροστάρη το εργατικό κίνημα να οργανώσουν την πάλη τους και την ταξική τους αλληλεγγύη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για να μην υπάρξει κανένας που θα στερηθεί το φάρμακο, τη θεραπεία, τη νοσηλεία επειδή δεν έχει να πληρώσει. Να απορρίψουν συνολικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που δημιουργεί στρατιές ανέργων και ανασφάλιστων -και στη φάση ανάπτυξής του και πολύ περισσότερο στις κρίσεις του- που καταδικάζει ολοένα και περισσότερους στο να μην έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και μάλιστα μέσα σε συνθήκες τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, τεράστιου κοινωνικού πλούτου που είναι δημιούργημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των σημερινών ανασφάλιστων. Απέναντι στο μονόδρομο του κεφαλαίου που έχει ως κριτήριο τα καπιταλιστικά κέρδη να επιλέξουν το δικό τους μονόδρομο που έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών τους με σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Απαιτείται ο αγώνας να στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την κοινωνικοποίησή τους, ανοίγοντας το δρόμο για μία άλλη ανάπτυξη όπου η Υγεία δε θα αποτελεί εμπόρευμα, αλλά καθολικό κοινωνικό δικαίωμα.


 Της Χριστίνας ΜΑΤΣΙΑΚΑ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ελεήμονες


Ενα επικοινωνιακό σώου σε βάρος των ανασφαλίστων οργανώθηκε στο υπουργείο Υγείας με κατανεμημένους ρόλους ελεημόνων (αυτών δηλαδή που δείχνουν ευσπλαχνία και προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όσους δυστυχούν). Ο πρώτος ρόλος ανήκει στη συγκυβέρνηση που στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, προχώρησε στην καθιέρωση του εισιτηρίου υγείας για μερικές χιλιάδες ανασφάλιστους. Ομως το εισιτήριο υγείας έχει -κατά τον υπουργό Υγείας- το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να καλύψει τα φάρμακα του αρρώστου. Ετσι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που συλλειτουργεί με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, θα προμηθεύει τα φάρμακα σε όσους αποκτήσουν το εισιτήριο υγείας. Τα φάρμακα θα τα προσφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την ίδια ώρα που επιχειρήσεις-μέλη του αποσύρουν από τα ράφια των φαρμακείων φάρμακα γιατί κρίνουν οικονομικά ασύμφορη τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας για τα εισιτήρια υγείας έχουν κατατεθεί 34.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 10.500, που μπορούν να πάρουν και τα φάρμακά τους από την Εκκλησία - αν αυτά περιλαμβάνονται μέσα στις δωρεές. Αλλιώς και τα κοινωνικά ιατρεία θα βγουν στη ζητιανιά, ευελπιστώντας στην προσφορά των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων. Κι όλο αυτό το σώου επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως μέγιστη κοινωνική προσφορά μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, ανασφάλιστους και μετανάστες, που δεν έχουν πια δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κι όταν, ακόμα, και αυτοί που δεν απώλεσαν αυτό το δικαίωμα δεν μπορούν στην πλειοψηφία τους να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και σταματούν τις θεραπείες τους. Μάλιστα οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, αύξησαν τη μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων από 9% το 2010 σε 22% το 2012...

πηγή rizospastis.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ............ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ VIDEO ...........


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ενα πρωτογενές ...........πλεόνασμα!!!


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Φίλοι και φίλες ,συνάδελφοι και συναδέλφισσες, 

 Εχω μία απορία.

 Αλήθεια έχουμε καταλάβει όλοι ότι αυτό που ζούμε δεν είναι τίποτα άλλο από μία καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση; Γιατί αν δεν το έχουμε καταλάβει τότε κοροϊδευόμαστε και κοροϊδεύουμε και το κόσμο που μας ακούει. 

 Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους όπως : πχ Η καταστροφή του εργατικού δυναμικού είναι η ανεργία ,η απαξίωση του κεφαλαίου είναι η αποβιομηχάνηση , η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών είναι η απαξίωση των κοινωνικών αγαθών όπως η Δωρεάν Υγεία και η δωρεάν Παιδεία με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους, περί αυτού πρόκειται!!

 Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι η μόνη διέξοδος είναι να πάρουν το πλούτο που παράγουν στα χέρια τους και όχι απλά να αλλάξουν μία κυβέρνηση και να φέρουν μία άλλη όπως λένε πολλοί εδώ. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται από εμάς να ακούσουν μία νέα πορεία ένα νέο στόχο και το πως θα βγούν από αυτή την λαίλαπα.


 Για αυτό χρειάζεται να βάλουμε πλαίσιο και στόχους προς αυτή την κατεύθυνση που είναι η ρήξη με τα μονοπώλια την ΕΕ και την πολιτική τους που είναι τελικά η μόνη φιλολαϊκή λύση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Να μιλήσουμε έναν έναν με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και να τους πείσουμε να συμμετάσχουν στις Συνελεύσεις και να αποφασίσουν τις μορφές του οργανωμένου αγώνα γιά να έχουν έτσι ένα όραμα να παλέψουν για κάτι καινούργιο αντί να διεκδικήσουν από το παλαιό και σάπιο σύστημα που καταρρέει. 

 Επίσης ως προς την οργάνωση και κλιμάκωση της στήριξης στην κατάληψη να γίνουν προσυγκεντρώσεις των απεργών( πχ στο Νοσοκομείο ,στο γραφείο 2βάθμιας ,στο Εργατικό Κέντρο) την Τετάρτη 18.09.2013 και με πορείες μέσα στη Χαλκίδα να καταλήξουν σε μεγάλη συγκέντρωση- συλλαλητήριο στο χώρο της κατάληψης στο Διοικητήριο!!! 

 Αυτά ήθελα να πω και χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτή των φορέων και των σωματείων!!!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΠΑΡΙΣ  ΣΩΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Κλειστά 200 κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού


Καθημερινά 30 - 40 ασθενείς στο Λεκανοπέδιο Αττικής περιφέρονται με ασθενοφόρα μένοντας στη λίστα αναμονής Ο μεγαλύτερος αριθμός κρεβατιών με λουκέτο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τη λειτουργία τους πριν 25 χρόνια καταμετράται αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα κάθε μέρα μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής 30 - 40 άρρωστοι να βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ο καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Αττικόν», Απόστολος Αρμαγανίδης, ανέφερε ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, σε συνδυασμό με τη λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών που προσλήφθηκαν πριν δύο χρόνια, είναι κλειστά 200 κρεβάτια ΜΕΘ. Συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν 700 τέτοια κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, όταν θα έπρεπε να λειτουργεί διπλάσιος, τουλάχιστον, αριθμός - δηλαδή 1.400 κρεβάτια. Η έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ είναι δραματική. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για να λειτουργήσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζονται έξι νοσηλεύτριες, ώστε να μπορούν να παίρνουν τις άδειές τους, τα ρεπό τους και να κάνουν τις νυχτερινές βάρδιες. Στην Ελλάδα λόγω του παγώματος των προσλήψεων η αναλογία των νοσηλευτριών ανά κρεβάτι ΜΕΘ βαίνει συνεχώς μειούμενη: Από 3/1 το 2004, έπεσε στο 2,26/1 το 2008. Τότε έγιναν οι προσλήψεις με διετείς συμβάσεις και τα κλειστά κρεβάτια μειώθηκαν σημαντικά. Τώρα υπάρχει η πρόβλεψη για την πρόσληψη μέσω του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 190 συμβασιούχων για να ανοίξουν 60 - 70 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η αναλογία είναι 5,68 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 12,2. 

Οι ελλείψεις προκαλούν ...σήψη

 Ενα παρεπόμενο των ελλείψεων και της πλημμελούς αντιμετώπισης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι η εμφάνιση του νοσήματος της σήψης. Σήψη, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, συμβαίνει όταν η απάντηση του οργανισμού σε μια λοίμωξη καταστρέφει τα ίδια τα όργανα του ανθρώπου και εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο το σώμα. Στην Ελλάδα διαπιστώνονται 82.000 περιστατικά το χρόνο. Μια απ' τις κύριες αιτίες της σήψης είναι η πνευμονία, η οποία έχει ως βασικό αίτιο τον πνευμονιόκοκκο, που αντιμετωπίζεται με το αντίστοιχο εμβόλιο. «Αν δεν αντιμετωπιστεί ο ασθενής την πρώτη ώρα της εμφάνισης του νοσήματος, τότε το 35-40% καταλήγουν», υπογράμμισε ο καθηγητής της παθολογίας Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, για να τονίσει: «Πώς μπορούν όμως δύο νοσηλεύτριες που έχουν να αντιμετωπίσουν 60 ασθενείς να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις; Κι όταν τα καταφέρουν δεν έχουν να φορέσουν γάντια, ούτε βαμβάκια και σύριγγες για να περιποιηθούν τους ασθενείς».

πηγή rizospastis.gr

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Χωρίς ...........λόγια!!!

Αξία έχει και το .........φόντο της φωτό!!!
Ζηλιάρη ε ζηλιάρη...........


ΔΗΛΩΣΗ σχετικά με τις τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα και την πρακτική του κ. Γεωργιάδη(.)


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2013 

 ΔΗΛΩΣΗ Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει υπέρμαχος των γενοσήμων, ισχυριζόμενος πως είναι φθηνότερα και η χρήση τους θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας. Μάλιστα επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς εναντίον των γιατρών, λέγοντας πως όποιος δεν συνταγογραφεί γενόσημα είναι ύποπτος χρηματισμού («τα παίρνει» κατά την υπουργική αργκό). Διατηρούμε πολλές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του υπουργού. Εάν ο κ. Γεωργιάδης ήθελε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο που όφειλε να κάνει ήταν να μειώσει τις τιμές των γενοσήμων, κατεβάζοντάς τες στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ως υπουργός Υγείας έχει αυτή την αρμοδιότητα, αλλά αποφεύγει επιμελώς να την αξιοποιήσει. Τουναντίον, συνεχίζει να διατηρεί τιμές γενοσήμων έως και 880% (ολογράφως οκτακόσια ογδόντα τοις εκατόν) ακριβότερες των τιμών που ισχύουν σε άλλες χώρες! Δεν θέλουμε να πέσουμε στο επίπεδο του υπουργού περιγράφοντας τα κίνητρα που ο ίδιος έχει ώστε να διατηρεί εξωφρενικά υψηλές τιμές. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι η πολιτική γενοσήμων έχει πολλές παραμέτρους, όπως είναι η τιμή, η ποιότητα, οι συνθήκες παραγωγής και διακίνησης. Η ΟΕΝΓΕ έχει τονίσει ότι όντως τα γενόσημα μπορούν να καταλάβουν σημαντικό μερίδιο στη θεραπεία των ασθενών αρκεί να είναι ασφαλή, τακτικά ελεγχόμενα από τον ΕΟΦ και φθηνά. Εάν μπορεί το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις ας το πει ευθέως. Εάν όχι ας πάψει τις κραυγές και τις ύβρεις και ας σιωπήσει αποδεχόμενο την ανικανότητά του.

 *Επισυνάπτω άκρως αποκαλυπτική έρευνα του συναδέλφου Α. Αργυρίου σχετικά με τις τιμές γενοσήμων σε Ελλάδα και Σουηδία.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ 

 Ακολουθεί το κείμενο σχετικά με τις τιμές γενοσήμων σε Ελλάδα και Σουηδία. ê 4 Σεπτεμβρίου 2013: Σύγκριση των τιμών μερικών γενοσήμων φαρμάκων σε Ελλάδα και Σουηδία. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013 έκανα μια σύγκριση τιμών ανάμεσα σε έξι διαφορετικά γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Τις τιμές (Λιανική Τιμή) των Σουηδικών γενοσήμων τις πήρα από το online Εθνικό Συνταγολόγιο της Σουηδίας το www.fass.se ( τις βλέπετε, τέρμα κάτω στις σελίδες, που ανοίγουν από τους παρακάτω Σουηδικούς συνδέσμους. Όπου βλέπετε το σύμβολο :- σημαίνει ακέραιος αριθμός σε Σουηδικές Κορώνες. Π.χ. 52:- σημαίνει 52 Σουηδικές Κορώνες. Αντίθετα το : σημαίνει ότι θα επακολουθήσει δεκαδικός αριθμός π.χ. 54:50 σημαίνει 54,5 Σουηδικές Κορώνες). Τις τιμές (επίσης Λιανική Τιμή) των Ελληνικών γενοσήμων τις πήρα από το www.galinos.gr Στις 04 Σεπτεμβρίου 2013 οι 100 Σουηδικές Κορώνες = 11,5 Ευρώ. Ομεπραζόλη Στην Σουηδία οι Caps. Omeprazole Teva 20 mg x 98, κοστίζουν 70 Σουηδικές Κορώνες = 8,05 Ευρώ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20061129000085&DocTypeID=3&UserTypeID=0 όταν Στην Ελλάδα οι Caps. Efrozin 20 mg x 28 κοστίζουν 15,3 Ευρώ http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/11945#content Δηλαδή η γενόσημη Ομεπραζόλη είναι 565 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία. Σιμβαστατίνη Στην Σουηδία οι Tabl. Simvastatin Orion 40 mg x 98 κοστίζουν 61,5 Σουηδικές Κορώνες = 7,07 Ευρώ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20090113000077&DocTypeID=3&UserTypeID=0 όταν Στην Ελλάδα οι Tabl. Pravostin 40 mg x 28 κοστίζουν 19,81 ευρώ http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/7416#content Δηλαδή η γενόσημη Σιμβαστατίνη είναι 880 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία. Ατορβαστατίνη Στην Σουηδία οι Tabl. Atorvastatin Bluefish 20 mg x 100 κοστίζουν 55 Σουηδικές Κορώνες = 6,33 Ευρώ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20091210000151&DocTypeID=3&UserTypeID=0 όταν Στην Ελλάδα οι Tabl. Atrost 20 mg x 28 κοστίζουν 16,37 Ευρώ http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/10990#content Δηλαδή η γενόσημη Ατορβαστατίνη είναι 823 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία. Φιναστερίδη Στην Σουηδία οι Tabl. Finasterid Actavis 5 mg x 98 κοστίζουν 82 Σουηδικές Κορώνες = 9,43 Ευρώ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20051119000010&DocTypeID=3&UserTypeID=0 όταν Στην Ελλάδα οι Tabl. Finazil 5 mg x 28 κοστίζουν 13,09 ευρώ http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/12187#content Δηλαδή η γενόσημη Φιναστερίδη είναι 385 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία. Ρισπεριδόνη Στην Σουηδία οι Tabl. Risperidon Orion 1 mg x 60 κοστίζουν 54,5 Σουηδικές Κορώνες = 6,27 Ευρώ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20090617000030&DocTypeID=3&UserTypeID=0 όταν Στην Ελλάδα οι Tabl. Rispefar 1 mg x 60 κοστίζουν 18,47 Ευρώ http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/14881#content Δηλαδή η γενόσημη Ρισπεριδόνη είναι 194 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία. Σιταλοπράμη Στην Σουηδία οι Tabl. Citalopram Orion 20 mg x 98 κοστίζουν 54,5 Σουηδικές Κορώνες = 6,26 Ευρώ. http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20060719000115&DocTypeID=3&UserTypeID=0 όταν Στην Ελλάδα οι Tabl. Seror 20 mg x 28 κοστίζουν 10,43 Ευρώ. http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/15120#content Δηλαδή η γενόσημη Σιταλοπράμη είναι 483 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία. Ενδιαφέρεται το Υπουργείο Υγείας στα αλήθεια να μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα; Τότε γιατί δεν μειώνει τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων σε Σουηδικά επίπεδα; 

 Αργύριος Αργυρίου, Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός. Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας. Ειδικευμένος στην Γενική Ιατρική στο Linkoping Σουηδίας. www.argiriou.se