ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ



Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Σήμερα περιόδευσα στα τμήματα του Νοσοκομείου και ζήτησα από τις Διευθύνσεις των Κλινικών να εκπονήσουν άμεσα αναφορά για τις επείγουσες ανάγκες των Κλινικών τους με σκοπό να τεθούν στο πρώτο ΔΣ προς άμεση επίλυση.
Συμπερασματικά αναφέρω ότι το φλέγον ζήτημα για την λειτουργία του Νοσοκομείου είναι η με κάθε μέσον πρόσληψη προσωπικού τόσο Ιατρικού όσο και λοιπού προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Σαν εκπρόσωπος των Ιατρών επίσης θα διεκδικήσω την άμεση λήψη μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εφημέρευσης των Ιατρών του Νοσοκομείου που  αποτελεί άλλωστε και πάγιο αίτημα της ΕΙΝΝΕΥΒ.
Επίσης θα ζητήσω την πρόσφατη έκθεση των επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας για να γίνουν γνωστά τα όσα κατέγραψαν κατά τον πρόσφατο έλεγχό τους.Θα ζητηθεί και ο άμεσος έλεγχος όλων των τρεχουσών συμβάσεων και θα ζητήσω να υπάρχει άμεση διαφάνεια , και οικονομικός έλεγχος.
Τέλος θα ζητήσω να γίνονται γνωστά τα θέματα που θα έρχονται προς συζήτηση στο ΔΣ τουλάχιστον 2 ημέρες πριν την συνεδρίαση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Χαλκίδας


Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ Γ.Ν. Χαλκίδας.




Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Η εμπιστοσύνη που δείχνετε στον θεσμό της ΕΙΝΝΕΥΒ που στηρίζει αγωνιστικά την υπόθεση των Νοσοκομειακών Ιατρών συνεχίστηκε με την ανάδειξή μου σε εκλεγμένο εκπρόσωπο των Ιατρών στο ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Χαλκίδας-Κύμης-Καρύστου.

Σαν πρόεδρος του πανευβοϊκού συνδικαλιστικού οργάνου των Νοσοκομειακών Ιατρών έχω πρώτιστο καθήκον να υπηρετώ την Δωρεάν Δημόσια Υγεία και το λειτούργημα του Νοσοκομειακού Ιατρού, και αυτό θα συνεχίσω να κάνω και από το νέο μετερίζι που με την στήριξή σας , κατακτήσαμε μαζί.

Σας ευχαριστώ όλους από βάθους καρδίας και δηλώνω ότι η νέα μου αποστολή θα είναι στην ρότα που έχω στρατευτεί και είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των Νοσοκομειακών Ιατρών ,η πάλη για Δωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη στις Δημόσιες δομές Υγείας για όλους, η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, σύγχρονες συνθήκες εργασίας , και η αύξηση των αποδοχών των Δημόσιων λειτουργών Υγείας, με συνεχή αγώνα και μαχητικότητα.

Ο Αγώνας συνεχίζεται.

ΑΝΤΩΝΗΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ EVIA TOP THN 24.01.2014





Σχετικά με τα όσα ανυπόστατα φέρεται να αναφέρει η κα Γυφτονικολού που δημοσιεύτηκαν στο EVIA TOP την 24.01.2014(http://eviatop.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1083.html), έχω να επισημάνω τα παρακάτω.

Η υποψηφιότητά μου ως εκπροσώπου των Ιατρών στο ΔΣ του Γ.Ν.Χαλκίδας-Κύμης-Καρύστου είναι πανευβοϊκή αιρετή εκλογή και υπόκειται στους νόμους που ορίζουν την συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία  (ΔΥ ιδ/οικ 35509 ΦΕΚ 421/27.03.2007) και η οποία δεν απαγορεύει την οποιαδήποτε εκδήλωση στήριξης ενός συνδικαλιστικού οργάνου υπέρ κάποιου υποψηφίου για την συγκεκριμένη εκλογική καμπάνια, πόσον μάλλον της ΕΙΝΝΕΥΒ ,που είναι και καθ΄ ύλην αλλά και κατ΄ αντικείμενο ενδιαφερόμενο συλλογικό όργανο.

Μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής είναι αναφαίρετο δικαίωμα ενός συνδικαλιστικού σωματείου όπως είναι η ΕΙΝΝΕΥΒ ,που εκπροσωπεί τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς της Εύβοιας να εκφράσει την στήριξή της σε όποιον υποψήφιο πιστεύει ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει καλύτερα .
Πολλώ δε μάλλον όταν ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ που έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του, και δρά συλλογικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Νοσοκομειακών ιατρών της Εύβοιας.
 
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική συζήτηση με συναδέλφους και επικυρώθηκε με ανάλογη απόφαση του ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ.(http://einnev.blogspot.gr/2014/01/16-2014.html)

Η κα Γυφτονικολού εκφράζει προσωπικές της απόψεις οι οποίες με θίγουν κατάφωρα ως άνθρωπο, ως επιστήμονα και ως προσωπικότητα. Η επίθεση που εξαπολύει δημόσια κατά του προσώπου μου, μέσω του σχετικού δημοσιεύματος είναι καθ΄όλα παράνομη ,προσβλητική ,δόλια και προσχηματική και ως εκ τούτου επιφυλάσσομαι να ενεργήσω καθετί νόμιμο ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής και δικαστηρίου για την διαφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.-

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ



Χθες Τρίτη 21/01/2014 αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ συναντήθηκε με τον Διοικητή του Γ.Ν.Χαλκίδας-Κύμης-Καρύστου.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ κατέθεσε στον νέο Διοικητή και τα 3 υπομνήματα που έχει εκπονήσει και δεσμεύτηκε να εκπονήσει και 4ο υπόμνημα ως αναφορά την λειτουργία του ΤΕΠ του νοσοκομείου Χαλκίδας.
Θέσαμε την Διοίκηση πρό των παγίων αιτημάτων μας και συγκεκριμένα:

-Δωρεάν Δημόσια υγεία για όλους
-Πρόσληψη μονίμου προσωπικού
-Επαρκή χρηματοδότηση και αναβάθμιση όλων των Νοσοκομείων της Εύβοιας
-Αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών
-Μέριμνα για τους ανασφαλίστους και ανέργους
-Ανακαίνιση του εφημερίου
-Ασφάλεια στα ΤΕΠ
-Λειτουργία απογευματινών Ιατρείων

Η Διοίκηση δήλωσε ότι θα μεριμνήσει να υπάρξει αγαστή συνεργασία με το Ιατρικό προσωπικό και τους εκπροσώπους τους καθώς και με τα θεσμικά όργανα του Ιατρικού προσωπικού.
Δεσμεύτηκε για την επίσπευση των ενεργειών προς την ΔΥΠΕ για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, χωρίς αυτό να δευσμεύει την ΕΙΝΝΕΥΒ για την συνέχιση της οποιας νομικής ενέργειας κρίνει σκόπιμη.
Επίσης προέβλεψε ότι με την κινητικότητα από τον πρώην ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει δυναμική εισόδου ιατρών στην 2βάθμια είτε μέσω αυτής είτε μέσω των θέσεων που θα προκηρυχτούν.
Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων ως προς το εφημεριακό κονδύλι και την νοσηλεία θα είναι το ίδιο με του ΄13 αλλά θα υπάρξουν μειώσεις ως προς την φαρμακευτική δαπάνη που θα προκύψει ,του ύψους το 10-12%.
Επίσης η πρέβλεψη για την νοσηλεία των ανασφαλίστων παραμένει στα περισυνά επίπεδα και θα είναι 500.000-600.000 περίπου.
Υποσχέθηκε την ανακαίνηση του εφημερίου χωρίς χρονική δέμευση και θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας των ΤΕΠ.
Επίσης δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα αρχίσει η  λειτουργία των απογευματινών ιατρείων μολις ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες.

Εκεί που υπήρξε ουσιαστική μη σύμπτωση απόψεων ,ήταν στη γενική πολιτική του Υπουργείου που ουσιαστικά δεν προάγει την Δωρεάν Δημόσια Υγεία αλλά δυστυχώς την ολοένα και μεγαλύτερη παραχώρηση τομέων της στον Ιδιωτικό τομέα αλλά και θέσπιση εισπρακτικών μέτρων όπως το 5ευρω, και οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη κλπ.

Η ΕΙΝΝΕΥΒ δηλώνει θα συνεχίσει την προάσπιση των διακαιωμάτων των συναδέλφων και θα μάχεται με γνώμονα την Δωρεάν Δημόσια Υγεία για όλους μακρυά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για την ΕΙΝΝΕΥΒ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ


Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση του Χρ. Παπάζογλου, μέλους του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος
Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ
Οι δύο στρατηγικές, που συγκρούονται και στον τομέα της Υγείας, με διαχωριστική γραμμή τη στάση των κομμάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων απέναντι στην επιχειρηματική δράση, αποτυπώθηκαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, όπου κλήθηκαν να εκφράσουν τις θέσεις τους όλα τα κόμματα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή. Στη συνέλευση δεν προσήλθαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα της συνέλευσης, το οποίο, ενώ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν αναφέρει τίποτα για την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την ανάγκη να καταργηθεί. Επιπλέον, προσφέρει άλλοθι για «διάλογο» στο υπουργείο, αναφέροντας ότι «ενδεχόμενη αλλαγή εργασιακών σχέσεων προϋποθέτει Υγειονομικό Σχεδιασμό - Υγειονομικό Χάρτη και ειλικρινή διάλογο όλων των φορέων».
Η διαφορετική διαχείριση στο ίδιο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για το χώρο της Υγείας, με συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκφράστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριά, ο οποίος παρουσίασε τις ανατροπές στην ΠΦΥ απλά σαν έναν «κρίκο της μνημονιακής αλυσίδας».
Ο ίδιος κατήγγειλε, σε όλους τους τόνους, την τρόικα, τις «νεοφιλελεύθερες επιλογές» και την «απειλούμενη επικράτηση των εργολάβων στο χώρο της Υγείας», δεν άγγιξε όμως την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και στηρίζει.
Η αναφορά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στην ΠΦΥ, «με εύλογο χρονικό διάστημα επιλογής για τους γιατρούς», προκάλεσε αντιδράσεις. Μετά από συνεχή ερωτήματα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε το διάστημα αυτό στα δύο χρόνια, προκαλώντας εκ νέου δυσφορία σε μεγάλη μερίδα των γιατρών.
Οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται. Αύριο θα γίνει πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12.30 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή. Για το λόγο αυτό έχουν προκηρύξει τετράωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) η ΟΕΝΓΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Μεταφέρω τη στήριξη του ΚΚΕ και την αναγκαιότητα να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για να μην περάσει η επίθεση στην ΠΦΥ, να ακυρωθεί το νομοσχέδιο, να υπερασπιστούμε ένα σύστημα Υγείας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας και που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας που δικαιούνται οι επιστήμονες, οι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.
Η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ έχει διπλό στόχο. Από τη μια, είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, επιστημόνων και εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ και, από την άλλη, το τσάκισμα των υπηρεσιών Υγείας. Από το χαρακτήρα της επίθεσης, προκύπτει και η αναγκαιότητα να την αντιπαλέψουμε, διαμορφώνοντας ενιαίο μέτωπο πάλης μαζί με τους ασθενείς, τους συνταξιούχους, με όλους τους εργαζόμενους, με τους επιστήμονες κι εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.
Το ΚΚΕ σας καλεί σε αγώνα, όχι για να υπερασπιστούμε το χτες, αλλά τις σύγχρονες υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη. Ως επιστήμονες στο χώρο της Υγείας, εκτιμάμε ότι έχετε και έχουμε σημαντική ευθύνη. Τι να υπερασπιστούμε από το χτες; Τις απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις εργασίας που κυριαρχούσαν στο πρώην ΙΚΑ και στον, πρώην όπως φαίνεται, ΕΟΠΥΥ; Ελαστικές σχέσεις που σωστά παλεύαμε να καταργήσουμε;
Τι να υπερασπιστούμε; Το απαράδεκτο 10λεπτο της ιατρικής εξέτασης; Τις υποστελεχωμένες και απαξιωμένες δομές, τις δομές χωρίς εξοπλισμό, που στερούσαν τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας;
Να αναδείξουμε τις ευθύνες
Εχουμε ιδιαίτερη ευθύνη να αναδείξουμε τις αιτίες αυτής της επίθεσης, για την οποία το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μνημονιακή επιταγή. Εκδηλώνεται στη χώρα μας, με τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, σε άλλες χώρες όμως γίνεται χωρίς μνημόνιο και εντάθηκε παντού την περίοδο της κρίσης.
Για παράδειγμα, και πριν από την κρίση έλεγαν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας. Υπήρχαν αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ που έλεγαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η δράση επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας. Αυτό συνεπάγεται, αντικειμενικά, την πίεση ακόμα και στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες της Υγείας, το κλείσιμο των μικρών ιατρείων.
Εχουμε ιδιαίτερη ευθύνη σαν επιστήμονες να αποκαλύπτουμε και να αποδομήσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση, ενώ τσακίζει τις υπηρεσίες Υγείας, προσπαθεί να το "παίξει" υπερασπιστής του δικαιώματος της Υγείας. Παράλληλα, προωθούν τον "κοινωνικό αυτοματισμό", για να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ασθενείς με τους γιατρούς, τη μια ομάδα μισθωτών γιατρών με την άλλη των μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Σ' αυτόν τον "κοινωνικό αυτοματισμό", πρέπει να απαντήσουμε, αξιοποιώντας το σύνολο των επιχειρημάτων και της επιστημονικής μεθοδολογίας μας.
Τι κάνει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Ερχεται να χτυπήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, ή να εντείνει τη δραστηριότητα των ομίλων, τσαλαπατώντας το μικρό ιατρείο, τους χαμηλού εισοδήματος αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και το δικαίωμα των ασθενών μας στην Υγεία;
Τι κάνει η κυβέρνηση με την πρόταση για δήθεν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση; Προχωράει στην κατεύθυνση της κατάργησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή στην ένταση αυτής, ασκώντας πίεση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για παραίτηση, παράλληλα με τις απαράδεκτες σχέσεις εργασίας που προσδιορίζει στο νομοσχέδιο, τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις χιλιάδων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, που έχουν ήδη εξαγγελθεί;
Να βγουν συμπεράσματα από την πείρα
Σας καλούμε να βγάλετε συμπεράσματα από την πείρα σας, με γνώμονα την επιστημονική σας μεθοδολογία και να αξιολογήσετε την πρόταση του ΚΚΕ. Τα δικά σας, τα δικά μας συμφέροντα δεν είναι παράλληλα με τα συμφέροντα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και που θα επεκταθεί η δραστηριότητά τους στην ΠΦΥ. Τα δικά σας και τα δικά μας συμφέροντα δεν υπηρετούνται από τη διατήρηση, την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Δεν υπηρετούνται από τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Παραδείγματα τέτοια μπορούμε να δούμε και από το χώρο των υπηρεσιών Υγείας και από το Φάρμακο, όταν η λογική, που υπηρετεί τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπερασπίστηκε συμφέροντα ομίλων φαρμακοβιομηχάνων σε αντιπαράθεση με τις ανάγκες των ασθενών μας. Από αυτήν την άποψη, τα δικά σας και τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των επιστημόνων Υγείας, δεν υπηρετούνται από την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία. Τις συνέπειές τους πληρώνουμε σήμερα.
Δεν υπηρετούνται τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των χαμηλού εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων γιατρών, των μισθωτών γιατρών, αν ποντάρουμε στο "πρωτογενές πλεόνασμα" ή στη δήθεν επερχόμενη ανάπτυξη, που η λέει η κυβερνητική προπαγάνδα. Ούτε από τη διαφορετική διαχείριση της ίδιας πολιτικής, των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων στο χώρο της Υγείας, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη διαπραγμάτευση, δηλαδή, των όρων επέκτασης των μονοπωλίων.
Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Στο χώρο των υπηρεσιών Υγείας δεν πρέπει και δεν ανεχόμαστε να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα. Με αυτήν την έννοια, οι επιστήμονες και όλοι οι εργαζόμενοι της Υγείας, πρέπει να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο με τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια, με στόχο την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Τη διαμόρφωση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα διαρθρώνεται σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
Που θα διαμορφώνει όρους και προϋποθέσεις για ουσιαστικές υπηρεσίες και στην ΠΦΥ, με προσανατολισμό την πρωτογενή πρόληψη, την εξάλειψη των κινδύνων, με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. Ενα τέτοιο σύστημα Υγείας, θα διασφαλίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα επιστημόνων, γιατρών, υγειονομικών, μισθολογικά και ασφαλιστικά.
Προβάλλουμε την αναγκαιότητα, παράλληλα με την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης, για να μείνουν στα χαρτιά νόμοι που έχουν περάσει ή μπορεί να περάσουν το επόμενο διάστημα, να υποτάξουμε την πάλη μας όχι στο πώς θα υπηρετηθεί η εναλλαγή διαχειριστών της ίδιας πολιτικής, αλλά στη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Αυτήν που συνδυάζει την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την κατάργηση στο χώρο της Υγείας κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

πηγή rizospastis.gr

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2014


Συνεδρίασε την Πέμπτη 16-1-14 η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και συζήτησε όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην τραγική κατάσταση της  χώρας και τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας. Διαπίστωσε ότι :
-          Η  νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα στη δίνη μιας παρατεταμένης ύφεσης και μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, παρά την επισήμανση ακόμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι μνημονιακές συνταγές για την αντιμετώπιση του χρέους ήταν καταστροφικές, συνεχίζει απροκάλυπτα την υλοποίηση δεσμεύσεων που βαθαίνουν την κοινωνική εξαθλίωση, την υπερχρέωση, αλλά και την απειλή λεηλασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των ελλήνων πολιτών.
-          Στην Υγεία μεθοδεύεται η εφαρμογή όλων των σχεδίων των δανειστών και της TASK FORCE για δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα, νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων και συνολικά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σταδιακή απόσυρση του κράτους και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, φθηνό πακέτο παροχών στους πολίτες και μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους σε ιδιωτικές δαπάνες, βίαιη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας που θα αγοράζει υπηρεσίες κυρίως  από τον ιδιωτικό τομέα, από τις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και συνολικά από τα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.
-          Η απόσυρση του χαρατσιού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία ήταν αποτέλεσμα της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής για ένα μνημονιακό μέτρο κοινωνικής βαρβαρότητας. Ωστόσο παραμένουν τα χαράτσια του 1 ευρώ για κάθε συνταγή, των 5 ευρώ για κάθε εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, της υπέρογκης αύξησης της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, της αποκλειστικά ιδιωτικής δαπάνης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, της συμμετοχής με 15% στις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, το υψηλό κόστος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και το έσχατο (όχι όμως και τελευταίο) μέτρο του πλαφόν στο κόστος συνταγογράφισης, το οποίο προκαλεί τεράστια προβλήματα στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών.
-          Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγείται στη πλήρη απαξίωση και συρρίκνωσή του, με νέες συγχωνεύσεις Κλινικών και Τμημάτων Νοσοκομείων, με κραυγαλέες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό, εργαστηριακό προσωπικό, σε υγειονομικό υλικό, σε απαραίτητα φάρμακα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και διακοπή χημειοθεραπειών και θεραπευτικών σχημάτων ασθενών με ειδικές παθήσεις.
-           Το κυβερνητικό Σχέδιο Νόμου που ανακοινώθηκε στις 11/1/2014 με θέμα την  οργάνωση «Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας»,  αποδεικνύει ότι η διάλυση, ο ξαφνικός θάνατος του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, η διαθεσιμότητα 8691 γιατρών και άλλων υπαλλήλων του και η διοικητική υπαγωγή των δομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ  στις Υγειονομικές Περιφέρειες, έγιναν για προφανείς πια λόγους: α) για ν΄ αποτελέσουν τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας και απολύσεων που επιβάλλουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης β) να συντελέσουν στη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας  γ) να μετακυλήσουν δαπάνες του κράτους στις τσέπες των πολιτών, στους οποίους θα παρέχεται μόνον ένα «βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας»   δ) να επιταχύνουν την παράδοση των υπηρεσιών υγείας στους μεγαλόσχημους ιδιώτες «επενδυτές» και στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.
-           Οι διατάξεις του νομοσχεδίου  δεν αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ότι «επιχειρείται η ολοκλήρωση των υπηρεσιών υγείας έχοντας ως στόχο να τοποθετηθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της υγειονομικής φροντίδας», καθώς και ότι « το κράτος μεριμνά και εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να προωθήσουν την κοινωνική ευημερία».
-           Δεν  συνοδεύονται από ένα σαφή κυβερνητικό σχεδιασμό για τη συνολική οργάνωση της πρόληψης, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της περίθαλψης, της νοσηλείας στο σπίτι, της αποκατάστασης, με βάση τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας, που δεν ολοκληρώθηκε παρά τα μεγάλα ποσά τα οποία δαπανήθηκαν.
-           Είναι ανύπαρκτος ο αναλυτικός σχεδιασμός με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επαρκείς πόρους και χρονοδιάγραμμα για την συνέχιση της λειτουργίας των Πολυιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και των Εργαστηρίων τους, την ίδρυση νέων Αστικών Κέντρων Υγείας, την διασύνδεσή τους με τα Νοσοκομεία, την άμεση εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της διεπιστημονικής Ομάδας Υγείας (επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, γιατροί εργασίας, φυσικής αγωγής και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί), καθώς οι προϋποθέσεις υλοποίησης της 24ωρης εφημερίας των Πολυϊατρείων -  Αστικών Κέντρων Υγείας.
-           Στο νομοσχέδιο προβλέπεται: 1) η ίδρυση Αστικών Κέντρων Υγείας επαφίεται «στην έγκριση σκοπιμότητας από τον Υπουργό Υγείας…» και οι Οργανισμοί τους σε « κοινές Υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών»  2)  τα Κέντρα Υγείας «δύναται», αλλά δεν υποχρεούνται να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα  3)«με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ο ενιαίος εσωτερικός  κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, η στελέχωσή τους κατά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα…» καθώς και « ο αριθμός των δικαιούχων που επιλέγουν τον ίδιο οικογενειακό γιατρό, ο αναγκαίος αριθμός οικογενειακών γιατρών ανά ΔΥΠΕ, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής τους, ο τρόπος παροχής υπηρεσιών και το περιεχόμενό τους, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οικογενειακών γιατρών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια»  4) «οι έννομες σχέσεις των οικογενειακών γιατρών με τις ΔΥΠΕ καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών»  5) ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί μόνον την ευθύνη για τη λειτουργία των φαρμακείων του που μεταφέρονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του, όπου υφίστανται, ως αυτοτελή τμήματα με αρμοδιότητα την προμήθεια, διαχείριση και διάθεση φαρμάκων και άλλων συναφών ειδών περίθαλψης», καθώς και για «τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων», «την επεξεργασία στοιχείων που αφορούν στη συνταγογράφηση και φαρμακευτική κατανάλωση, τον έλεγχο των συνταγών που υποβάλλονται για εξόφληση, τον καταλογισμό είσπραξης υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate), την επιστροφή υπερβάλλουσας μηνιαίας διαφοράς (claw back), την διαπίστωση της αναγκαιότητας θεραπείας με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τον χειρισμό θεμάτων σχετικά με την εισαγωγή αυτών»  6) οι λειτουργικές δαπάνες των Κέντρων Υγείας μετά το 2014 « μεταφέρονται στις ΥΠΕ», χωρίς να διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους 7)  ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός τομέας μπορεί πέραν των άλλων «να αναπτύξει μονάδες ημερήσιας νοσηλείας».
-           Οι γιατροί ειδικοτήτων του ΕΟΠΥΥ, με το μισθολόγιο που ανακοινώθηκε για τις αμοιβές τους στο μεταβατικό διάστημα και τους εκβιαστικούς όρους που τίθενται, εξωθούνται στην απομάκρυνσή τους από τον δημόσιο τομέα υγείας. Η μόνη θετική διάταξη του νομοσχεδίου είναι η υιοθέτηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών και στο ΕΣΥ και στο Π.Ε.Δ.Υ.
Τελικά με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, ενώ δεν προκύπτει οργάνωση της Π.Φ.Υ. όπως ακριβώς έγινε με τις αντίστοιχες απόπειρες των Υπουργών Υγείας Αυγερινού, Γεννηματά, Κρεμαστινού,  Γείτονα, Αλ. Παπαδόπουλου, Στεφανή, προκύπτει κατεδάφιση και αυτών των υποβαθμισμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρείχαν το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ.
-          Στις συνθήκες ολοφάνερης σήψης του παρακμιακού νεοφιλελεύθερου συστήματος εξουσίας που οδήγησε  τη χώρα στο βούρκο, ακόμη και η συζήτηση για «ισοδύναμα μέτρα» που θα επέτρεπαν  στη Κυβέρνηση των προθύμων να μην επιβάλλει το χαράτσι των 25 ευρώ «γιατί το κράτος δεν έχει λεφτά», ήταν προκλητική. Η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να γίνεται από τα συνολικά έσοδα του κράτους, από  τον κρατικό προϋπολογισμό, με επαρκείς πόρους για τη κάλυψη των στόχων και της αποστολής του, η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, πρέπει να είναι ελεύθερη και κανείς πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει την ώρα της ανάγκης. Το ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει και τη δίκαιη φορολόγηση των πολιτών ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα και την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας. 
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ :
1.      ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για τη κατεδάφιση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ, του δημόσιου τομέα υγείας, για τη νέα επίθεση στις άδειες τσέπες των πολιτών που αφορά δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για την υγειονομική γενοκτονία που συντελείται στη βωμό των μνημονιακών συμβάσεων.
2.      Συντονίζει την δράση της ΟΕΝΓΕ με τους αγώνες των γιατρών και των άλλων εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ, με την ΠΟΕΔΗΝ, με το πανυγειονομικό ΜΕΤΩΠΟ που συγκροτείται κατά της κυβερνητικής πολιτικής υγείας, με τα κοινωνικά – πολιτικά κινήματα που αγωνίζονται για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής.
3.       Κατερχόμαστε από κοινού με τον ΠΙΣ, την ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλους υγειονομικούς φορείς σε 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11πμ-3 μμ την ΠΕΜΠΤΗ 23 ΓΕΝΑΡΗ για να πάρουμε μέρος στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 1μμ και την ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ. Αίτημά μας η απόσυρση του νομοσχεδίου που διαλύει την ΠΦΥ και ταυτόχρονα απειλεί με διάλυση τα Νοσοκομεία και ΚΥ, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς περίθαλψη.
4.      Καλούμε τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας σε συνεργασία με τα Σωματεία Εργαζομένων να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες για:
-          Στελέχωση – στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων Νοσοκομείων με επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό
-          Διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους και τη πραγματοποίηση των προσλήψεων που θα επιτρέψουν να αξιοποιηθούν οι νέοι γιατροί και να υλοποιηθούν ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών με 1 ενεργό εφημερία την εβδομάδα
-          Αύξηση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων
-          Λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ – ΜΕΝΝ
-          Οργάνωση Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
-          Αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ειδικού ιατρικού μισθολογίου
-          Πληρωμή όλων των εφημεριών που έχουν πραγματοποιηθεί
5.      Συμμετέχουμε στη κινητοποίηση των Κοινωνικών Ιατρείων στις 30 Γενάρη
                                                   ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
-          Την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της καπιταλιστικής  αγοράς
-          Την οργάνωση καθολικού,  ολοκληρωμένου, ποιοτικού, ΔΩΡΕΑΝ, αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, με κατάργηση της ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στην υγεία
-          Την ακύρωση όλων των αποφάσεων διαθεσιμότητας, απολύσεων, συγχωνεύσεων και λουκέτων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.
Για την ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     
    ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                     ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΟΠΥΥ Επικίνδυνα πλαφόν στη συνταγογράφηση


Υποχρεώνουν τους ασθενείς σε αδίστακτες πληρωμές για επισκέψεις και φάρμακα Η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013 και αναμένεται να φτάσει στο 32% Με τη ζωή των αρρώστων παίζουν συγκυβέρνηση και ΕΟΠΥΥ. Για να πιαστεί ο στόχος της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από 2 δισ. ευρώ για το 2014, βάζουν αδίστακτους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, αποφάσισαν (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014 αντίστοιχα) τον «καθορισμό ορίων συνταγογράφησης για το έτος 2014 για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού να μην υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013». 

Αν δηλαδή το 2013 ένας γιατρός «έγραψε συνταγές» αξίας 120.000 ευρώ, το 2014 θα πρέπει να «γράψει συνταγές» μέχρι 96.000 ευρώ (δηλαδή το 80%), ποσό που επιμερίζεται σε μηνιαίες δαπάνες. Δηλαδή 96.000 : 12 = 8.000 ευρώ το μήνα. Με τέτοιους τρόπους η συγκυβέρνηση επιχειρεί να πιάσει το στόχο που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (χωρίς τον υπολογισμό των εμβολίων) σε 1,916 δισ. ευρώ για το 2014, από 2,371 δισ. το 2013. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 19,2% (!), όσο σχεδόν είναι η μείωση του 20% που προβλέπουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγογράφηση από κάθε γιατρό. Ετσι, η κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα κατρακυλήσει στα 174 ευρώ το 2014, όταν το 2009 ήταν 444 ευρώ και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 320 ευρώ! Ταυτόχρονα, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% που ήταν το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013. Μετά τα νέα μέτρα, όπως το ένα ευρώ ανά συνταγή, αναμένεται να φτάσει το 32%. Το 2009 η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,3 δισ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι πλήρωναν απ' την τσέπη τους 525 εκατ. ευρώ (μεσοσταθμικά 9%). 

Το 2014 με δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 1,916 δισ. ευρώ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 900 εκατ. ευρώ (32%). Οι αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΟΠΥΥ προβλέπουν ότι τα εν λόγω όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα θα δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, προκειμένου να προσαρμοστεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το αντίστοιχο μηνιαίο όριο, με δικαίωμα υπέρβασης μόνο για δύο μήνες. Μετά από αυτό, ο άρρωστος ή θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο γιατρό, που δεν έχει υπερβεί το πλαφόν, ή επιλέγοντας το γιατρό που τον παρακολουθεί, να πληρώσει απ' την τσέπη του επισκέψεις και συνταγές!

πηγή rizospastis.gr

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΤΗΣ 16ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΝΕΥΒ συνεδρίασε στις 16/1/2014 με τα εξής θέματα:

1.    Ενημέρωση σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των Ιατρών στο νέο ΔΣ της Δευτέρας 27/01/2014.

Η ΕΙΝΝΕΥΒ αποφάσισε τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σώτου για το ΔΣ του Νοσοκομείου.

2.    Ενημέρωση για τον τραπεζικό λογαριασμό επ’ ονόματι της ΕΙΝΝΕΥΒ

Ο Λογαριασμός της ΕΙΝΝΕΥΒ βρίσκεται στην διαδικασία της απόκτησης ΑΦΜ. Το ΔΣ αποφάσισε την πρόσληψη του κ. Κώστα Καραμάνου ως λογιστή της ΕΙΝΝΕΥΒ για το χειρισμό των θεμάτων στην ΔΟΥ για το θέμα του λογαριασμού, και για την λογιστική κάλυψη της ΕΙΝΝΕΥΒ.
3.    Συζήτηση για τη νέα δομή του ΕΟΠΥΥ και για την κινητικότητα/διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του.

Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής και όχι πάροχος υγείας. Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των γιατρών που υπηρετούν τώρα στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι θα επαναπροσληφθούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, αλλά λίγοι από τους ήδη υπηρετούντες θα εισέλθουν στο νέο πρωτοβάθμιο φορέα (Π.Ε.Δ.Υ).

Η πάγια θέση της ΕΙΝΝΕΥΒ αντικατοπτρίζεται στα εξής: Δωρεάν Δημόσια Υγεία για όλους, επαρκή πρόσληψη προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες, επαρκή χρηματοδότηση μερίμνη του κρατικού προϋπολογισμού, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών και χορήγηση κινήτρων στους επαγγελματίες υγείας για τη στελέχωση των περιφερικών Νοσοκομείων της Εύβοιας.

4.    Η ΕΙΝΝΕΥΒ θα επιδιώξει συνάντηση με το νέο διοικητή την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών, την έλλειψη αναλώσιμων υλικών, την κατάσταση των δωματίων των εφημερευόντων, την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και τη λειτουργία του ΤΕΠ, καθώς και για όλα τα τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν.




Παρόντες Μέλη ΔΣ:Αντώνιος-Πάρις Σώτος, Ειρήνη Κουρμπέτη, Αλκιβιάδης Βόσος ,Νικόλαος Δασκαλόπουλος .
Μέλος 3μελους άνευ ψήφου στο ΔΣ : Παύλος Αϊβαζίδης.
Δικαιολογημένα  απόντες: Μαρία Παπανικολάου.



Για την ΕΙΝΝΕΥΒ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                                ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ                                           ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ