ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων


Θα πρέπει να βρίσκουν έσοδα ώστε να αυτοχρηματοδοτούνται, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή
Από παλιότερη κινητοποίηση στα νοσοκομεία, με αίτημα αιχμής τη χρηματοδότησή τους από το κράτος
Το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα έσοδα για τη λειτουργία τους. Η οικονομική αυτοτέλεια των δημόσιων νοσοκομείων -ούτε ένα ευρώ από το φορολογικό χαράτσωμα του λαού να μην του επιστρέφεται μέσω παροχών Υγείας- είναι ο στόχος του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιερία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία"».Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, ένα σταθμό στη μακρά πορεία της περικοπής των κρατικών δαπανών για την Υγεία, τη σταδιακή αποτίναξη της ευθύνης του κράτους για την Υγεία του λαού και τη μετατροπή της σε ατομική ευθύνη, τη μείωση των δωρεάν παροχών και την αύξηση της ανταποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών: «Δικαιούσαι» πρόληψη και θεραπεία ανάλογα με το πόσα έχεις στην τσέπη...
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση της «Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΣΑΝ - ΑΕ)», με μετόχους τα δημόσια νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ, από τους οποίους θα αντλεί και τα έσοδά της. Οι εν λόγω μέτοχοι θα καθορίζουν τον τιμοκατάλογο των επεμβάσεων και των ιατρικών πράξεων, με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Αυτόν το ρόλο παίζει και το πρόγραμμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ - DRG), που ήδη εφαρμόζεται και ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με βάση ένα τιμολόγιο, ανάλογα την ασθένεια, την ηλικία, τη μέση διάρκεια νοσηλείας που προβλέπεται κλπ. Στην τιμή της κάθε ιατρικής πράξης αναμένεται να ενσωματωθούν και οι αμοιβές του προσωπικού των νοσοκομείων, ώστε το κράτος να απαλλαγεί και από το λεγόμενο εργασιακό «κόστος», όπως ισχύει στη Γερμανία, όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα αυτοχρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Ελάχιστο πακέτο παροχών
Τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε ασθενή ένα συγκεκριμένο ποσό για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα, υλικά και την αμοιβή του προσωπικού. Για τα ασφαλιστικά Ταμεία, όμως, είναι δεδομένη η μείωση των εσόδων: Ανεργία, ελαστική εργασία, μαύρη εργασία, χρέη επιχειρήσεων και κράτους, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, γιατί το ύψος τους είναι αντίθεση με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, ελαχιστοποίηση ως και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Πριν λίγες μέρες ο ΕΟΠΥΥ -με δυο υπουργικές αποφάσεις- όρισε πλαφόν εξετάσεων και νοσηλείας που θα αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα, λόγω του πετσοκομμένου προϋπολογισμού του. Τα υπόλοιπα θα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Το ίδιο δε θα ισχύσει και στα δημόσια νοσοκομεία, τα αυτοτελή οικονομικά, αφού το κράτος δε θα τα επιχορηγεί για τις επιπλέον ιατρικές πράξεις; Οπως και να έχει, και μέσω Ταμείων και με απευθείας πληρωμές, οι ασθενείς «θα πληρώνουν τη νύφη».
Εδώ και πολλά χρόνια τα νοσοκομεία προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στους κανόνες της αγοράς και της επιχειρηματικής δράσης. Με αυτό το θεσμικό, διαρθρωτικό μέτρο προωθείται η λειτουργία του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα Υγείας με ενιαίους κανόνες επιχειρηματικότητας και, επιπλέον, αυτοί οι κανόνες συνθέτουν με πιο ορατό τρόπο το ελάχιστο επίπεδο παροχών από το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Κάθε μέτρο, λοιπόν, είναι κομμάτι του ίδιου παζλ. Παρά τη λέξη «αυτοτέλεια» -που ίσως ηχεί όμορφα- τα νοσοκομεία κάθε άλλο παρά θα μπορούν να ξεκόψουν από τη γενική στρατηγική, από τους κανόνες της αγοράς και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
Τι σημαίνει η επιχειρηματική λειτουργία
Ποια μπορεί να είναι η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που συνυπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα και εξαρτάται από τους επιχειρηματικούς ομίλους; Ποιες κλινικές θα θεωρούνται «παραγωγικές», ποιοι ασθενείς «συμφέροντες»; Τι τύχη μπορεί να έχει η Πρόληψη, οι προληπτικές εξετάσεις, που θα θεωρούνται πολυτέλεια, παρότι η επιστήμη κι η τεχνολογία όλο και περισσότερο επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση;
Μια κλινική με λίγα περιστατικά θα θεωρείται «μη παραγωγική», αφού δε θα βγάζει τα λεφτά της. Οι κάτοικοι μιας περιοχής θα ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν παιδιατρική κλινική, για να χειρουργηθούν, για κάτι έκτακτο. Οι γυναίκες, αντίστοιχα, για ένα γυναικολογικό έλεγχο, για να γεννήσουν θα πρέπει να «μετακομίσουν». Πολλά από αυτά είναι και σημερινά φαινόμενα, απότοκα της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία θα ενταθούν.
Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Εδώ έρχεται να «κουμπώσει» και η «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού. Θα αξιολογείται συνολικά η προσαρμογή μιας δημόσιας μονάδας Υγείας σε αυτούς τους κανόνες, κατά πόσο πετυχαίνει την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των εξόδων.
Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων θα είναι εξίσου θύματα με τους ασθενείς. Μείωση των εξόδων των δομών Υγείας σημαίνει και μείωση του εργατικού «κόστους», δηλαδή: Μείωση προσωπικού, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργολαβικοί εργαζόμενοι και «μπλοκάκια», εντατικοποίηση της δουλειάς, μειωμένες αποδοχές. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να ρυμουλκούνται σε αυτήν την προσπάθεια του καπιταλιστικού κράτους και των διοικήσεων των νοσοκομείων, να αποδέχονται τις παραπάνω θυσίες και το ρόλο τους ως «κυνηγοί κεφαλών» για να μη χάνονται έσοδα από τους ασθενείς - πελάτες.

πηγή rizospastis.gr

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΝΕΥΒ



Οι πολιτικοί ταγοί της κυβέρνησης αλλά και της Εύβοιας μπορεί να επισκέπτονται συχνά-πυκνά το Νοσοκομείο Χαλκίδας αλλά τα προβλήματα είναι πολλά και λύσεις δεν φαίνεται να προκύπτουν.

1) Παραμένουν τα προβλήματα των ελλείψεων στο πρόγραμμα των εφημεριών κυρίως λόγω έλλειψης ειδικευομένων αλλά και ειδικευμένων Ιατρών. Η έλλειψη ειδικευομένων Ιατρών είναι απότοκο της ευρείας μεταναστευτικής φυγής λόγω δραστικών περικοπών στο μισθολόγιο των νέων Ιατρών ( 900 ευρώ μηνιαίος μισθός).Η έλλειψη όμως ειδικευμένων είναι απότοκο της πολιτικής αναστολής των προσλήψεων λόγω μνημονίων και της μειώσεως των κονδυλίων για την Υγεία. 

2) Η προσέλευση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας των ασθενών είναι δυσανάλογα αυξημένη σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού διότι δεν λειτουργεί και η Πρωτοβάθμια περίθαλψη με αποτέλεσμα τον εκνευρισμό και τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των ασθενών στα Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Χαλκίδας ,γιατί απλούστατα δεν είναι όλα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ,αλλά και ο κόσμος δεν έχει λεφτά να στραφεί προς την Ιδιωτική πρωτοβάθμια περίθαλψη. 

3) Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και δεν εφημερεύουν πλέον σε καθημερινή βάση ειδικότητες όπως , ΩΡΛ,Ουρολόγοι, Γυναικολόγοι , Πνευμονολόγοι, Ορθοπαιδικοί, Παιδίατροι,με αποτέλεσμα εκνευρισμούς και διαπληκτισμούς με το προσωπικό του Νοσοκομείου που δεν έχει ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Παρακαλούμε τους προσερχόμενους στα Επείγοντα Ιατρεία να μην ξεσπούν στο Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά να διοχετεύσουν την αγανάκτησή τους στους πραγματικούς ΕΝΟΧΟΥΣ για την οικτρή αυτή κατάσταση , που είναι η ηγεσία της Κυβέρνησης , οι Υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Υγείας, και οι κυβερνητικοί βουλευτές που ενώ δείχνουν ότι ενδιαφέρονται ..........ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΎΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.-   

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Εργολαβίες κι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα Νοσοκομεία ΑΝΑΓΛΥΦΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


  

Εργολαβίες κι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα Νοσοκομεία
ΑΝΑΓΛΥΦΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στα Δημόσια Νοσοκομεία εδώ και 20 σχεδόν χρόνια, στα πλαίσια Σύμπραξης
Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ( Σ.Δ.Ι.Τ.) έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι καθαριότητας και παρέχουν υπηρεσίες με εργολαβικούς εργάτες/τριες, με επαίσχυντες αποδοχές, τη στιγμή που οι εργολάβοι εισπράττουν απ΄τα Νοσοκομεία αντιμίσθιο ΠΑΧΥΛΟ.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και αρχές της επόμενης δεκαετίας οι εργολαβίες επεκτάθηκαν και σε υπηρεσίες σίτισης (τραπεζοκόμες, μάγειροι), φύλαξης (σεκιουριτάδες), στις τεχνικές υπηρεσίες (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι κ.λπ.), στα πλυντήρια, στις οικονομικές υπηρεσίες, στη μηχανογράφηση. Σκοπός των εργολαβιών – ΣΔΙΤ είναι να εδραιώσουν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεύρυνση των  ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, για φτηνά μεροκάματα ώστε να αυξηθούν οι παροχές προς το κεφάλαιο, εν προκειμένω στους εργολάβους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ευαγγελισμού:
Σήμερα, υπηρετούν στο Νοσοκομείο περίπου 400 εργολαβικοί εργάτες -υπάλληλοι στους εξής τομείς: Καθαριότητα 260, τραπεζοκόμοι 63, μάγειροι 8, τεχνικοί 26, security 35 και μικρός αριθμός οικονομικών στελεχών εταιρειών καθώς και μικρός αριθμός στα πλυντήρια.
Ο Ευαγγελισμός πληρώνει τους εργολαβικούς από «ίδια έσοδα» δηλαδή από τα χρήματα που παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ, από απευθείας πληρωμές των ανασφάλιστων, από το 5ευρο των εξωτερικών ιατρείων, από εργαστηριακές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών κ.λπ.
Για τις εργολαβίες που αναφέρθηκαν το Νοσοκομείο πληρώνει ετησίως 8,7 εκ. ευρώ στους εργολάβους παρά τις ..εκπτώσεις που έκαναν οι εργολάβοι, χωρίς καθόλου να μειώσουν το κέρδος τους αλλά πάντα σε βάρος του ημερομισθίου ή του μηνιαίου αριθμού ενσήμων των εργατοϋπαλλήλων.

Δηλαδή πληρώνει κατά μέσο όρο 8,7εκ./400 ~ 22.000 ευρώ ετήσιο ακαθάριστο ποσό ανά εργάτη. Συνυπολογιζομένων και των δώρων ο εργάτης «κοστίζει» το μήνα 22.000/14=1.570 ευρώ. Από αυτά τα 1.570 ευρώ «θεωρητικά» αφαιρείται το 23% που είναι ο Φ.Π.Α. Λέμε θεωρητικά γιατί ενώ ο εργολάβος εισπράττει τον Φ.Π.Α απ΄το Νοσοκομείο, δεν γνωρίζουμε αν τον αποδίδει άμεσα και πλήρως στο κράτος. 
Ας πούμε ότι είναι «νόμιμος» και αποδίδει τον Φ.Π.Α. Το 23% του 1.570 είναι 360. Οπότε 1.570-360=1.210€ καθαρά όπου περιλαμβάνονται:
                I.    Μισθός εργάτη.
              II.    Ασφαλιστικές εισφορές.
            III.    Εργολαβικό κέρδος.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών έχει 6ωρη απασχόληση και καθαρό μηνιαίο μισθό 410 - 600 ευρώ. Σπάνια φτάνει υψηλότερα πχ σε ορισμένους τεχνικούς (παλιούς υπαλλήλους με κλαδική σύμβαση) έως 1.100 ή σε καθαρίστριες με πολλά νυχτερινά και Σαββατοκύριακα τα 750 ευρώ. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι εργολαβικό κέρδος και ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν τα 600 ευρώ ανά εργάτη το μήνα!!! Δηλαδή καθαρό κέρδος πάνω από 300 ευρώ ανά εργάτη το μήνα!!!
Αυτό το τεράστιο υπερκέρδος το τσεπώνει ΝΟΜΙΜΑ ο εργολάβος. Και όλα αυτά υπό συνθήκες «υγιούς καπιταλισμού» (όπως το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ) υπό μορφή ΣΔΙΤ. Σ΄αυτές λοιπόν τις συνθήκες του «υγιούς καπιταλισμού» σίγουρα θα κοπούν απ΄τον εργοδότη πληρωμές νυχτερινής εργασίας και Σαββατοκύριακου, θα ψαλιδιστούν ένσημα, φυσικά και δεν θα μπουν βαρέα και ανθυγιεινά, δεν θα αποδοθεί όλος ο ΦΠΑ… κλπ, κλπ…

ΟΜΩΣ δεν υπάρχει «υγιής» και «άρρωστος» καπιταλισμός. Υπάρχει ένα σύστημα στυγνής εκμετάλλευσης της Εργατικής Δύναμης. Ο καπιταλισμός που ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να δείχνει τα δόντια του αλλά να δαγκώσει αλύπητα για να επιβιώσει.
î  Αυτά με αφορμή στοιχεία απ΄τον Ευαγγελισμό, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα π.χ. σε άλλο Νοσοκομείο τραπεζοκόμοι εργάζονται με 300€/μήνα ή ο εργολάβος ενώ εισπράττει την επιταγή του νοσοκομείου καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες να πληρώσει.
Γενικεύοντας την πείρα από δεκάδες Νοσοκομεία και φορείς που λειτουργούν ως ΣΔΙΤ συμπεραίνουμε ότι:
-        Η συνύπαρξη - σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού τομέα μέσα σε υπηρεσίες του «Δημοσίου» ωφελούν μόνο τους μεγαλοεργοδότες και είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
-        Τα λεγόμενα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κατ΄επίφαση Δημόσια, αφού η λειτουργία τους είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένη στις πολυεθνικές του φαρμάκου, στους εργολάβους, στους προμηθευτές (για χιλιάδες υλικά που θα μπορούσαν να παράγονται από κρατικές βιομηχανίες), ακόμα και στις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).
-        Σήμερα οι εργολαβικοί εργάτες - το πιο κακοπληρωμένο και σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι εργαζομένων - αποτελεί περίπου το 15% του συνόλου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Αν σ’ αυτούς προσθέσουμε όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις: επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχους, νέους από τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ με 18-24μηνη εργασία, εργαζόμενους ΚΕΕΛΠΝΟ, πανεπιστημιακούς υπότροφους με 300€ το μήνα, εξειδικευμένους άμισθους σε ορισμένες εξειδικεύσεις (π.χ. λοιμωξιολόγοι), τους κατά καιρούς εργαζόμενους μέσω ΜΗ.ΚΥ.Ο. με 5μηνες συμβάσεις και … και … τότε έχουμε εργαζόμενους με πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, πάνω από 25% του συνόλου. Στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση ΚΑΙ της διοικητικής υπηρεσίας (γιατί μερικώς ήδη το έχουνε κάνει).

î    Και επειδή η αστική τάξη και σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και ξέρει να σταθεροποιεί την εξουσία της με τους μηχανισμούς και τα κόμματά της, διαιρώντας τους εργαζόμενους καθιερώνοντας ατομικές συμβάσεις  και τσάμπα εργασία, χρέος μας είναι να ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση μέσα στα σωματεία μας!
Κάναμε ακόμη ένα σταθερό βήμα στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου όπου ψήφισαν μαζικά οι εργολαβικοί εργάτες κι οι συμβασιούχοι μετά την πολύχρονη και επίμονη δουλειά του ΠΑΜΕ (όχι μόνο με τα λόγια σε συνδικαλιστικά όργανα αλλά κυρίως με την αταλάντευτη ενωτική δράση μας) στη βάση των κοινών προβλημάτων & των κοινών συμφερόντων. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. Ακλόνητοι μπροστά στις επιθέσεις της εργοδοσίας – κρατικής κι εργολάβων – αλλά και στις παλινωδίες αυτών που αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί κι αντιμνημονιακοί αλλά έσπευσαν το ίδιο το βράδυ των εκλογών του ΣΕΝΕ να πάρουν πίσω τις δηλώσεις τους υπέρ των εργολαβικών… Δεν μας ξενίζει η στάση τους έχουν ταχθεί στον άχαρο ρόλο του δούρειου ίππου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Μπροστά μας είναι άλλη μια σπουδαία μάχη στο έκτακτο καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το Δεκέμβρη όπου το κύριο ζήτημα είναι η συνδικαλιστική κάλυψη ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στους φορείς του Δημοσίου μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ.
 Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να συσπειρώνει στις γραμμές του όλους τους εργατοϋπάλληλους χωρίς αποκλεισμούς. Να μπορεί μέσα από τη ζωντάνια των σωματείων να διαπαιδαγωγεί, να καταργεί το φόβο και τις εξαρτήσεις, να μετράει νίκες. Πρέπει και μπορεί να εμπνεύσει και να πρωτοστατήσει όχι μόνο στην κατάργηση των εργολαβιών και την πρόσληψη των εργατών σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και στη συνολική ανατροπή της πολιτικής που επιβάλλει η Ε.Ε. Αυτήν που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση αλλά και οποιαδήποτε αυριανή αφού ήδη ευλογεί τον κάθε Γιούνγκερ και τη στρατηγική της Ε.Ε.
Αύγουστος 2014       

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων


Μια Ανώνυμη Εταιρεία θα ελέγχει τη βιωσιμότητά τους και θα αποφασίζει για συγχωνεύσεις και κλείσιμο μονάδων
Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας
Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία».Πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο, όπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο του ακόμα, προωθεί τη λεγόμενη «αυτοτέλεια» των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους, που οδηγεί πρακτικά στην ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες.
Η Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, θα είναι η Αρχή που θα μελετάει και θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» ξεχωριστά του κάθε δημόσιου νοσοκομείου. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ύψος του, θα καθορίζει για παράδειγμα ποιες μονάδες θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν για να γίνει ανταγωνιστικό ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Ταυτόχρονα, ακριβώς στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», σφοδρό θα είναι το χτύπημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1/6/2015 έως 31/12/2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1/1/2016 έως 31/12/2016 και καθολική ισχύ του νόμου από την 1/1/2017.
Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Παρεμβαίνοντας χτες στην Επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και όλα τα μέτρα που παίρνονται αποτελούν βήματα προσαρμογής του συστήματος στις λεγόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Υγείας.
Επιχειρείται μία επιπλέον θεσμική παρέμβαση στο σύστημα Υγείας, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η στρατηγική προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις Υγείας δημόσιες και ιδιωτικές, οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους στο πλαίσιο ενιαίων κανόνων που θεσπίζει το επιτελικό κράτος, από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Ο κύριος στόχος που υπηρετείται, είναι τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν οικονομικά αυτοδύναμα, αυτοχρηματοδοτούμενα κλπ. Και αυτό είναι πασίγνωστο, γιατί έχει νομοθετηθεί.
Το κράτος συνεχώς μειώνει και η τάση -μέσα και από την παρέμβαση που γίνεται με το νομοσχέδιο, αλλά και με την πολιτική που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια- είναι να φτάσει στο μηδενισμό της χρηματοδότησης.
Εδώ κολλάει και η αυτοτέλεια των νοσοκομειακών μονάδων. Αφού το καπιταλιστικό κράτος αποτινάζει από πάνω του την υποχρέωση και ευθύνη που έχει για λειτουργία και ανάπτυξη των νοσοκομείων, αυτά θα μπαίνουν στην αγορά για εύρεση πελατών, προκειμένου να επιβιώσουν. Οποια νοσοκομεία δεν φέρνουν αρκετά έσοδα και αυτό θα ελέγχεται -ελέγχεται και τώρα, αλλά απλώς θα ελέγχεται πολύ πιο επισταμένα, πιο σφιχτά- απλά δεν θα πληρώνονται για παράδειγμα οι εργαζόμενοί του. Θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται τμήματα ή και ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες.
Την αναστολή της κρατικής στήριξης στα νοσοκομεία θα έρθουν να την καλύψουν στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο έχουν και αν έχουν. Από εκεί και πέρα, θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι.
Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη όλων των εργαζομένων και του λαού για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και στην Υγεία. Να κατακτηθεί ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κατευθύνεται και η πάλη των εργαζομένων για κατάργηση των πληρωμών, είτε από ασφαλιστικές εισφορές, είτε με συμμετοχές στα φάρμακα κ.λπ.».

πηγή rizospastis.gr

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΦΑΡΜΑΚΑ Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία


Από 15% - 30% η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων για το 2014
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και αναφορικά με την επάρκειά τους σε φάρμακα. Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» των δημόσιων δαπανών για την Υγεία - μετά τα ορθοπεδικά υλικά - έγινε στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, «από τα 1,252 δισ. ευρώ το 2009 πήγε στα 642 εκατ. ευρώ το 2013 και έπεται συνέχεια για το 2014, που από νοσοκομείο σε νοσοκομείο η νέα μείωση κυμαίνεται από 15% έως 30%.
Το θέμα απασχολεί πάνω απ' όλα τους ασθενείς και φυσικά τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, γιατί δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για την επάρκεια σε φάρμακα όλων των κατηγοριών για όλο το χρόνο και για οποιαδήποτε στιγμή. Το τονίζουμε αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνοδοί των ασθενών τρέχουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, επειδή το Νοσοκομείο δεν έχει τα αντίστοιχα σκευάσματα».
Από την πλευρά τους, το υπουργείο Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων εφαρμόζουν πολιτικές και «αγωνιούν» για το πόσο θα περικοπεί επιπλέον η φαρμακευτική δαπάνη και όχι φυσικά για να μην πληρώνουν οι ασθενείς για φάρμακα.
«Θυμίζουμε πως την περσινή χρονιά στον "Ευαγγελισμό", το κονδύλι για φάρμακα τελείωνε τέλος Οκτώβρη. Υπήρξαν κραυγές αγωνίας απ' την πλευρά μας και εντονότατη αντιπαράθεση με τον τότε υπουργό Υγείας. Δικαιωθήκαμε με την έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ που αποσπάσαμε απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Πριν φτάσει, λοιπόν, το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο, προειδοποιούμε με κάθε τρόπο από τα Σωματεία μας, την ΕΙΝΑΠ, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους συλλόγους των ασθενών! Να δοθεί τώρα έκτακτη επιχορήγηση», συνεχίζει ο Ηλ. Σιώρας παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:
«Πώς μπορεί π.χ. το Νοσοκομείο "Σωτηρία" να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών, όταν: Το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 14 εκατ. ευρώ και για το 2014 προϋπολογίστηκαν 8,6 εκατ. ευρώ (μείωση 25%). Σε τροποποίηση του προϋπολογισμού τον Ιούλη του 2014 το αρχικό ποσό των 8,6 εκατ. μειώθηκε κατά 1,213 εκατ. ευρώ (48% συνολική μείωση από το 2013).
Πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο "Ευαγγελισμός", όταν πέρυσι δαπάνησε 38,6 εκατ. ευρώ για φάρμακα (μαζί με την έκτακτη επιχορήγηση), με αιματηρή οικονομία και ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 32 εκατ. ευρώ (μείωση 12%).
Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στα άλλα νοσοκομεία.
Να σημειώσουμε ότι πολλά ακριβά φάρμακα (κυτταροστατικά, αντιικά κ.ά.) για εξωτερικούς ασθενείς, εξακολουθούν να χορηγούνται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση του κονδυλίου, με συνέπεια το πρόβλημα να μεγαλώνει.
Η ενημέρωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και στη δράση. Τα φτωχά - λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα, ούτε από Ευρωπαίους εκμεταλλευτές, που, με επικεφαλής τον αποδεκτό από "δεξιούς" και "αριστερούς" κ. Γιούνκερ, μόνο επιδείνωση θα φέρουν, ούτε από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση μα ούτε από επίδοξους μεσσίες. Το μείζον αυτό θέμα πρέπει να είναι άμεσο στοιχείο διεκδίκησης του ίδιου του λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των άνεργων, των ανασφάλιστων, των συνταξιούχων και των νέων».

πηγή rizospastis.gr

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Σε λειτουργική απορρύθμιση λόγω περικοπών και ελλείψεων


Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 52,8% την περίοδο 2009 - 2013 και οι εργαζόμενοι κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία
Σε λειτουργική απορρύθμιση λόγω των βάρβαρων περικοπών στα κονδύλια και του παγώματος των προσλήψεων έχουν οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία οι κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 52,8% την περίοδο 2009 - 2013 ενώ την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά 17.000 άτομα το προσωπικό τους λόγω συνταξιοδοτήσεων και του ταυτόχρονου παγώματος των προσλήψεων.
Τις λειτουργικές επιπτώσεις απ' τη θηλιά της άγριας λιτότητας στα νοσοκομεία αλλά και τη μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων σε αυτά αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλη του 2014 με τον τίτλο: «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Στοιχεία και Γεγονότα 2013». Η συνόψιση των συμπερασμάτων για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργική απόδοση των νοσοκομείων αποτυπώνεται στον Πίνακα που δημοσιεύουμε.
Η μεγαλύτερη μείωση
Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι δαπάνες για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπαιδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σίτιση και εστίαση, τη συντήρηση κ.λπ.) μειώθηκαν από 2,807 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,324 δισ. ευρώ το 2013. Μειώθηκαν, δηλαδή, κατά 52,8% την περίοδο 2009 - 2013. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης - δηλαδή η μείωση με βάση το 2009 - από χρόνο σε χρόνο ήταν 17,13%.
Η μεγαλύτερη μείωση - όπως φαίνεται και στον Πίνακα - είναι στην προμήθεια ορθοπαιδικού υλικού. Από 263 εκατ. ευρώ το 2009 η δαπάνη μειώθηκε σε 64 εκατ. ευρώ το 2013 ή 75,7%. Οι μειώσεις αυτές ήταν η μοιραία κατάληξη της ανακοίνωσης απ' το ΚΑΤ ότι θα ανέστειλλε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις απ' τις 7.7.2014 μέχρι«να ισορροπήσουν τα οικονομικά μεγέθη ή να αυξηθούν οι πιστώσεις». Και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα χρειάστηκε η έκτακτη επιχορήγηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις - με βάση τα στοιχεία του Esynet - παρουσίασαν μια μικρή πτώση κατά 0,12% μεταξύ του 2013 και 2012 (από 456.897 το 2012 έπεσαν σε 456.364 το 2013).
Επίσης, η δαπάνη για υγειονομικό υλικό μειώθηκε κατά 55,3% και η αντίστοιχη για τα φάρμακα κατά 49%, με αποτέλεσμα, όπως έχει αναφερθεί απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους να αγοράζουν απ' την τσέπη τους υλικά και φάρμακα.
Ακόμα, μεγάλη μείωση έγινε στις παραγγελίες αντιδραστηρίων: Από 269 εκατ. ευρώ το 2009 σε 158 εκατ. ευρώ το 2013, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση κατά 41,3%. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται με μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 12,6% την τελευταία διετία. Με βάση τα στοιχεία του Esynet οι εργαστηριακές εξετάσεις από 152.531.500 το 2012 έπεσαν σε 133.239.959 το 2013.
Η σύνθετη καταγραφή που κάνει το ΙΟΒΕ αποκαλύπτει τελικά ότι κόβονται και τα προϋπολογισμένα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία. Για παράδειγμα, το 2013 είχαν προϋπολογιστεί 1,638 δισ. ευρώ και τελικά μειώθηκαν σε 1,324 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός για το 2014 προβλέπει επιχορήγηση 1,111 δισ. ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΟΒΕ (1,324 δισ. ευρώ) παρουσιάζει μείωση 16%. Οπως έχει γίνει γνωστό από δημοσιεύματα, το πρώτο τρίμηνο του 2014 η μείωση των λειτουργικών δαπανών είναι 9%. Ειδικότερα μάλιστα οι δαπάνες για φάρμακα, αντιδραστήρια, υγειονομικό και ορθοπαιδικό υλικό μειώθηκαν κατά 12,22% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με αυτό του 2013.
Ενα ακόμα απότοκο της υποχρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών είναι και η δημιουργία χρεών των νοσοκομείων προς τρίτους: Στις 31.3.2014 οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ήταν 1,3 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 950 εκατ. ευρώ.
Συνταξιοδοτήσεις και πάγωμα προσλήψεων αδειάζουν τα νοσοκομεία
Με βάση στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ρ» (19.7.2014), το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.
Από μια καταμέτρηση του προσωπικού των εποπτευομένων απ' το υπουργείο Υγείας δομών, που έγινε το 2005 (παρουσιάστηκε στις 28.11.2005), στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπηρετούσαν 98.869 άτομα και με τους στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς ανέρχονταν σε 100.165.
Δηλαδή, οι δημόσιες δομές Υγείας - στις οποίες πια περιλαμβάνονται και τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ που εντάχτηκαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας - έχουν χάσει 18.344 εργαζόμενους (100.165 - 81.821 = 18.344) την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ομοσπονδιών των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), απ' τα νοσοκομεία σήμερα λείπουν 6.000 γιατροί και τουλάχιστον 25.000 νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό, προσμετρώντας και τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η εστίαση.
Κι ενώ διαμορφώνεται αυτή η εκρηκτική κατάσταση, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε (30.6.2014) μόλις 2.950 προσλήψεις! Απ' αυτές 682 είναι γιατροί, 1.300 νοσηλευτικό προσωπικό, 200 για πληρώματα του ΕΚΑΒ, 200 παραϊατρικό προσωπικό και 150 για μονάδες Ψυχικής Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό το ότι 370 γιατροί είχαν κριθεί για πρόσληψη - μαζί με άλλους 930 - απ' το 2011 αλλά «κόπηκαν» μαζί με τις περικοπές.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της «διαδικασίας πρόσληψης 112 επικουρικών γιατρών» που θα καλύψουν «ανάγκες στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Λόγω και της υπολειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), οι αποδεκατισμένοι αριθμητικά γιατροί και εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας.
Μισθολογική εξαθλίωση
Οπως όλοι οι εργαζόμενοι, και όσοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τη μισθολογική εξαθλίωση. Στον Πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται η μισθολογική εξέλιξη την περίοδο 2010 - 2013. Το 2009, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας (Μάρτης 2012), το περίφημο «μισθολογικό κόστος» στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 3,379 δισ. ευρώ και το 2013 - με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ - μειώθηκε σε 2,329 δισ. ευρώ. Υπήρξε μια μείωση 29,3% των αποδοχών γιατρών και εργαζομένων.
Μ' άλλα λόγια, γιατροί και εργαζόμενοι έχαναν κάθε χρόνο - με βάση το 2009 - με σταθερό ρυθμό 8,2% των συνολικών αποδοχών τους για να φτάσουν στο τέλος του 2013 να έχουν στις τσέπες τους λιγότερα - πάντα σε σχέση με το 2009 - χρήματα κατά 1,05 δισ. ευρώ!

Η «παραγωγή» στα δημόσια νοσοκομεία
Πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τα στρέψει πιο εντατικά στην επιχειρηματική δράση.
Ενα ακόμα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση και για το σκοπό αυτό είναι και το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή (8.8.2014) για τη «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», που αποτελεί δέσμευση του μνημονίου της 9.2.2012. Σύμφωνα με την παραπάνω δέσμευση, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ - DRG), με «στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις - πακέτα μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ)». Για το λόγο αυτό εισάγεται το Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ), που θα διαχειρίζεται η - υπό δημιουργία - «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΣΑΝ - ΑΕ)». Η «ΕΣΑΝ ΑΕ» θα έχει πόρους απ' τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Δηλαδή, ο ασθενής, και η κάλυψη της δαπάνης για τη νοσηλεία του, δε θα αντιμετωπίζεται με βάση τις ανάγκες της ασθένειάς του αλλά με βάση κάποια γενικευμένα διεθνή πρότυπα, που μπορεί και να προσκρούουν στην επιστημονική προσέγγιση των λειτουργών της Υγείας.
Απ' το Esynet προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία για το 2012 και το 2013:
  • Το 2013 νοσηλεύτηκαν 2.273.751 άρρωστοι έναντι 2.284.316 το 2012 (μείωση 0,5%). Οι μέρες νοσηλείας ήταν 8.782.234 (έναντι 9.080.808) με αποτέλεσμα η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας να μειωθεί από 3,98 σε 3,86 μέρες (μείωση 3%).
  • Στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) - εκεί που καταβάλλονται 5 ευρώ - έγιναν 6.681.198 επισκέψεις (έναντι 6.459.358). Παρά την αύξηση των επισκέψεων τα έσοδα απ' τα 5 ευρώ - σύμφωνα με το Esynet - μειώθηκαν κατά 6,08%.
  • Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μεταφέρθηκαν 4.790.521 περιστατικά (έναντι 4.936.410).
  • Κατά την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων οι επισκέψεις αυξήθηκαν από 398.731 το 2012 σε 411.819. Το κόστος της επίσκεψης το πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής με αποτέλεσμα τα έσοδα να αυξηθούν κατά 16,22%.

πηγή rizospastis.gr

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Αλυσίδα αιματηρών συμμετοχών στα φάρμακα


Με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων της τελευταίας εξαετίας οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών στην αγορά φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 40,9%!
Η επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη φαρμακευτική δαπάνη, που συμφώνησε η συγκυβέρνηση με την τρόικα για το 2014, ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδηκαι του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντούστο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου την περασμένη Πέμπτη άρχισε η εξέταση των αιτήσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζεται πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Με στόχο η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) να μην υπερβεί τα 2,019 δισ. ευρώ, όπως συμφώνησε με την τρόικα, με απόφαση του υπουργού Υγείας ορίστηκε ο«καθορισμός ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων» (ΦΕΚ Β' 1976/1.7.2014). Ειδικότερα, το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι ανά ειδικότητα, αριθμό ασθενών, μήνα του έτους και γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθορίζει τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γιατρών, το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, στους καρδιολόγους έχει ορισθεί πλαφόν 35-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ. Για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης. Ακόμα οι γιατροί μπαίνουν σε δίλημμα όταν στα φάρμακα υπάρχουν περισσότερες της μιας δραστικές ουσίες, για τις οποίες συμβαίνει μία απ' αυτές να μην έχει γενόσημο.
Μετά τις προσφυγές του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, το ΣτΕ εξέδωσε διαταγή προσωρινής αναστολής του μέτρου και την περασμένη Πέμπτη άρχισε η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης. Η έδρα έδωσε προθεσμία στους διαδίκους να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα μέχρι αύριο το πρωί, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.
Και πρωτότυπο χαράτσι
Η υπό εκδίκαση απόφαση είναι ένας απ' τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας περικοπών στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, με τις οποίες επιβαρύνονται οι άρρωστοι με φαρμακερές συμμετοχές στα φάρμακα. Παρόμοια πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχαν επιβληθεί με αποφάσεις του πρώην υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στις αρχές του χρόνου (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014, αντίστοιχα). Την ισχύ εκείνων των αποφάσεων ανέστειλε (Απρίλης 2014) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά την απόφαση Βορίδη, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ακόμη ...πρωτότυπο χαράτσι στα φάρμακα: Απ' τις 14.7.2014 κατάργησε τη συμμετοχή κατά 50% του ΕΟΠΥΥ στη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ) για κάθε κουτί πρωτότυπου φαρμάκου που δεν έχει αντίγραφο και η τιμή του δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Ετσι, ο άρρωστος πληρώνει ολόκληρο το ποσό μέχρι τα 50 ευρώ και στην περίπτωση που η διαφορά υπερβαίνει τα 50 ευρώ, τότε αυτή τη χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ... Για να γίνει αντιληπτή η επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, θα αναφέρουμε το παράδειγμα του φάρμακου «LYRICA», που χρησιμοποιείται για νευροπαθητικούς πόνους, την επιληψία και την καταπολέμηση του άγχους. Το συγκεκριμένο φάρμακο κυκλοφορεί σε τέσσερις συσκευασίες:
-- Των 25 μιλιγκράμ, με ΛΤ 25 ευρώ και ΑΤ 4,34 ευρώ.
-- Των 75 μιλιγκράμ με ΛΤ 46,26 ευρώ και ΑΤ 13,01 ευρώ.
-- Των 150 μιλιγκράμ με ΛΤ 69,02 ευρώ και ΑΤ 26,02 ευρώ.
-- Των 300 μιλιγκράμ με ΛΤ 102,74 ευρώ και ΑΤ 52,03 ευρώ.
Τώρα ο άρρωστος θα πληρώνει εξ ολοκλήρου το φάρμακο των 25 και 75 μιλιγκράμ, ενώ στην περίπτωση των 150 μιλιγκράμ ο ασθενής πληρώνει: 25% συμμετοχή στα 26,02 = 6,50 ευρώ + 50 ευρώ + 1 ευρώ για τη συνταγή = 57,50. Πριν πλήρωνε: 25% συμμετοχή στα 26,05 = 6,50 + 50% (69,02 - 26,02 = 43 ) = 21,50 + 1 ευρώ για τη συνταγή = 29. Πληρώνοντας 57,50 ευρώ, η συμμετοχή αυξάνεται κατά 98,3%.
Στην περίπτωση των 300 μιλιγκράμ ο άρρωστος πληρώνει ως εξής: 25% συμμετοχή στα 52,03 ευρώ = 13 ευρώ + 50 ευρώ απ' τη διαφορά ΛΤ - ΑΤ (102,74 - 52,03 = 50,71) + 1 ευρώ για τη συνταγή= 63 ευρώ. Πριν πλήρωνε 25% συμμετοχή στα 52,03 = 13 + 50% 102,74 - 52,03 = 50,71) = 25,36 + 1 ευρώ ανά συνταγή = 39,36 ευρώ. Πληρώνοντας 63 ευρώ, η συμμετοχή του αυξάνεται κατά 60%.
Αύξηση 40,9% στις δαπάνες των νοικοκυριών
Η συμμετοχή που πληρώνει ο ασφαλισμένος είναι 0%, 10% και 25% επί της ΑΤ. Σ' αυτές τις τιμές προστίθενται η διαφορά μεταξύ της ΛΤ και ΑΤ και το 1 ευρώ ανά συνταγή. Εκτός απ' αυτά, οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους ολόκληρη την τιμή για τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, που συνταγογραφούνται από γιατρό, αλλά δεν καλύπτονται απ' τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Ολες αυτές οι πληρωμές οδηγούν στη Μεσοσταθμική Συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά των φαρμάκων, που από 9% το 2009, εκτινάχτηκε σε 25% το 2013 και - σύμφωνα με τεχνοκράτες - θα φτάσει σε 32% το 2014. Συνολικά, οι ασφαλισμένοι, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» (27.4.2014) την περίοδο 2009-2013 πλήρωσαν απ' την τσέπη τους 3,82 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το συνολικό χαράτσι θα ανέλθει στα 4,902 δισ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια, κοντά στα 5 δισ. ευρώ!
Αυτό το αιματηρό χαράτσι το αποκαλύπτουν και οι έρευνες των Οικογενειακών Προϋπολογισμών. Σύμφωνα με αυτές, οι δαπάνες Υγείας αποτελούν το 6,4% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για το 2012. Από το 6,4% των δαπανών Υγείας, η δαπάνη φαρμάκων απορροφά το 27,4% έναντι 19,3% το 2008. Με άλλα λόγια, η αύξηση της δαπάνης για φάρμακα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 40,9% την περίοδο 2008-2012!
Ετσι η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από 456 ευρώ το 2009 σε 214 ευρώ το 2013 και αναμένεται να πέσει στα 183 ευρώ το 2014, όταν στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν 320 ευρώ στη διετία 2009-2010.
Σταθερό μερίδιο στη φαρμακοβιομηχανία
Μ' αυτή την πολιτική η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - διασφαλίζει σταθερό το μερίδιο της φαρμακοβιομηχανίας, ντόπιας και ξένης, στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας.
Το 2013 οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα ήταν 5,3 δισ. ευρώ. Απ' αυτά το 75% διατέθηκε μέσω της λεγόμενης αλυσίδας φαρμάκου που καταλήγουν κατά βάσει - με εξαίρεση τις επανεξαγωγές φαρμάκων - στα φαρμακεία της γειτονιάς. Τα υπόλοιπα διατέθηκαν στα νοσοκομεία - δημόσια και ιδιωτικά.
Το 2013 απ' αυτό το 75% το 67,6% το καρπώθηκε η φαρμακοβιομηχανία - έναντι 63,3% το 2010. Δηλαδή κοντά στα 2,7 δισ. ευρώ. Ετσι το 2012 απ' τις 95 συνολικά επιχειρήσεις οι 59 παρουσίασαν μεικτά κέρδη 1,96 δισ. ευρώ και «καθαρά αποτελέσματα προ φόρων» 221,9 εκατ. ευρώ...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ