ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για «Το παρόν και το μέλλον της υγείας», την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, στις 18:00, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνου και επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του κόμματος για θέματα Υγείας. Η παρουσία του συνόλου των υγειονομικών της περιοχής, αλλά και κάθε πολίτη που προσδοκά σε μία εναλλακτική πρόταση για την υγεία είναι απαραίτητη.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Τμήμα Υγείας


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 25.09.2014




Η Γεν.Συνέλευση των μελών της ΕΙΝΝΕΥΒ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

1) Δεχόμαστε την λογιστική περικοπή των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Μαρτίου και Μαΐου 2013 και ως εκ τούτου εξουσιοδοτούμε τον εκπρόσωπό μας στο ΔΣ του Νοσοκομείου να πράξει τα δέοντα.

2) Εγκρίνουμε την προσφυγή της ΕΙΝΝΕΥΒ σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ στο ΣτΕ για να κηρυχθεί παράνομη η περικοπή του μισθολογίου μας λόγω μνημονίων.

3)Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της 1ης και 2ας Οκτωβρίου (συλλαλητήρια και απεργία αντίστοιχα) που προκήρυξαν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ.

4)Στηρίζουμε τις υποψηφιότητες των μελών της ΕΙΝΝΕΥΒ και συμμετέχουμε ενεργά στις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου για τα όργανα του Ιατρικού Συλλόγου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                                  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ


Σήμερα συμμετείχαμε στην σύσκεψη που έγινε στο χώρο του Νοσοκομείου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ,τον Διοικητή και τον ΔΥΠΕ-άρχη κο Μακρή.

Μετά την τοποθέτηση του κου Μακρή και αφού έγινε εκτεταμένη συζήτηση για διάφορα θέματα , λάβαμε τον λόγο και εκθέσαμε στον κο Μακρή τα πάγια αλλά και τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα,αφού κάναμε μια σύντομη περιγραφή της ζοφερής πραγματικότητας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και των Νοσοκομείων στην Εύβοια.

Μεταξύ άλλων τέθηκε και το ζήτημα των περικοπών των δεδουλευμένων εφημεριών του 2013 που εκκρεμεί και για το οποίο λάβαμε μία απάντηση η οποία κατά κύριο λόγο εκθέτει τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας αλλά και κατά δεύτερο λόγο υπαινίσσεται ευθύνες των Διευθυντών Ιατρών των τμημάτων για την πλημμελή αιτιολογηση αναγκαιότητας των προσθέτων εφημεριών των τότε προγραμμάτων, πράγμα που αποδυναμώνει την νομική στήριξη της ένδικης διεκδίκησης των εφημεριών αυτών.
Το θέμα θα διερευνηθεί από την νομική μας υπηρεσία και στην Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 25.09.2014 θα δοθεί η νομική συμβουλή της.

Για την υποστελέχωση και την περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων δεν υπήρξε καμία δέσμευση παρά μόνο για το ξεπάγωμα των ήδη κριθέντων θέσεων από την εποχή Λοβέρδου που σημαίνει σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων σε Ιατρικό προσωπικό.Από πλευράς ΔΥΠΕ θα συνεχίσει η αρωγή στα θέματα της προκήρυξης θέσεων επικουρικών Ιατρών βάσει των πάγιων αναγκών του Νοσοκομείου στις κλινικές που έχουν άμεση ανάγκη όπως η Ορθοπαιδική, η Παιδιατρική,και η Γυναικολογική.

Τα ΚΥ από 01.01.2015 περνάνε πλήρως στην αρμοδιότητα των ΔΥΠΕ και θίξαμε την μη ύπαρξη ακόμη μηχανισμού υποστήριξης σε θέματα προμηθειών και υλικών καθώς και μηχανισμού διοικητικής μέριμνας από πλευράς ΔΥΠΕ που θα σηκώσει το βάρος της υποστήριξης των ΚΥ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.Στο θέμα αυτό ο ΔΥΠΕ-άρχης παραδέχτηκε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν είναι έτοιμος και δεσμεύτηκε να προχωρήσει με γοργά βήματα.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν η ομόθυμη διάθεση για να σταματήσει η αβεβαιότητα που επικρατεί στους συναδέλφους της περιφέρειας τόσο στα ΚΥ αλλά και στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου με τις απειλούμενες αποσπάσεις και μεταθέσεις άνευ της συγκατάθεσης των συναδέλφων.Για δε τους νοσοκομειακούς σχηματισμούς η διαβεβαίωση του ΔΥΠΕ-άρχη ήταν ότι δεν θα αποδυναμωθούν από Ιατρικό προσωπικό αντιθέτως δε,θα ενδυναμωθούν.

Ζητήσαμε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου το οποίο φαίνεται να βρίσκεται προς την λύση του προβλήματος της πλήρους χρηματοδότησης ,αλλά δεν υπήρξε καμία δέσμευση από πλευράς ΔΥΠΕ.

Τελευταία θίξαμε το ζήτημα της ΕΣΑΝ -ΑΕ με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, αλλά δεν υπήρξε καμία συζήτηση διότι δεν είχε καμία πληροφόρηση ο ΔΥΠΕ-άρχης επί του θέματος και το αφήσαμε ανοικτό για μία προσεχή συνάντηση.

Για την ΕΙΝΝΕΥΒ 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ  ΣΩΤΟΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ



ΛΟΓΩ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΠΑΡΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΣ , ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΓΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25.09.2013 ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ KAI ΩΡΑ 12.30.

Για την ΕΙΝΝΕΥΒ 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΕΥΒ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αποτελεί  ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά των Ιατρικών Συλλόγων ,που μαζί με την ανακήρυξη των υποψηφίων,  το απερχόμενο προεδρείο του ΙΣΕΥΒ αντί να συγκαλέσει, μία εκλογοαπολογιστική  Γενική Συνέλευση , μαζί με το Δελτίο τύπου για τους υποψηφίους των οργάνων του ,  προχωρεί σε μία άνευ προηγουμένου αήθη προσωπική επίθεση προς την υποψηφιότητά μου προτού ακόμη στεγνώσει καλά καλά το μελάνι της ανακήρυξής μου ως υποψηφίου για το ΔΣ και τον ΠΙΣ.
Με μεγάλη ευχαρίστηση λοιπόν για την απρόσμενη διαφήμιση που μου κάνετε θα σας απαντήσω καταλλήλως σε όλα όσα θίγετε στην μακροσκελή σας  ομολογουμένως  ανακοίνωση.
Για 1ο θέμα έχω να πω ότι τα 5 υπομνήματα της ΕΙΝΝΕΥΒ προς την διοίκηση του Νοσοκομείου  και το Υπουργείο Υγείας,  τα οποία έχουν γίνει και επερωτήσεις κομμάτων στην Βουλή των Ελλήνων, είναι μία ολοκληρωμένη διάψευση για αυτό που ψευδώς αναφέρετε ότι  η ΕΙΝΝΕΥΒ δεν έχει παρεμβατικό ρόλο και δεν διεκδικεί.
Αλλά και η παρουσία μου μέσα στο ΔΣ του Νοσοκομείου φανερώνει το αντίθετο από αυτά που διατείνεστε. Σας παραπέμπω στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του Νοσοκομείου και θα δείτε ότι δεν λειτουργώ σαν  YES-man αλλά καταγράφω διαφωνίες μου και διεκδικώ τα δικαιώματα των συναδέλφων , με πρόσφατο παράδειγμα την απόρριψη από μέρους μου της περικοπής δεδουλευμένων εφημεριών του 2013.
Σας παραπέμπω  λοιπόν στο υπομνήματα τα οποία και σας συνιστώ να διαβάσετε για να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Εύβοια γιατί μάλλον έχετε μαύρα μεσάνυχτα. (υπομ/μα νο1 http://einnev.blogspot.gr/2013/05/blog-post_15.html, υπομ/μα νο2 http://einnev.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9.html, υπομ/μα νο 3 http://einnev.blogspot.gr/2013/12/iii.html, υπομ/μα νο4 http://einnev.blogspot.gr/2014/04/iv.html, υπομ/μα νο 5 http://einnev.blogspot.gr/2014/07/v.html.
Οσο για το αν ανεστάλησαν οι μετακινήσεις των Ιατρών από την παρέμβασή που καλώς κάνατε , επιτρέψατέ  μου να σας υπενθυμίσω κάτι που μάλλον ξεχνάτε ηθελημένα…….ότι ΚΥΡΙΩΣ η κατακραυγή των κατοίκων το κατάφερε αυτό !!
Που ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας όμως στην γιγάντια συγκέντρωση των κατοίκων της Κύμης όταν ο Γεωργιάδης και οι συν αυτώ επιχειρούσαν το κλείσιμο του Νοσοκομείου της Κύμης. Απάντηση!!!……………ΠΟΥΘΕΝΑ. Η ΕΙΝΝΕΥΒ ήταν εκεί όπως και σε όλες τις κινητοποιήσεις για την Δωρεάν Δημόσια Υγεία ,δίπλα και μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο με ανακοινώσεις από τους καναπέδες.
Για το 2ο θέμα απλά έχω να πω ότι παρ όλο που ήθελα δεν κατέστη δυνατόν λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων μου να παραβρεθώ στην Συνέλευση πάντως  η άποψη των Νοσοκομειακών Ιατρών κατεγράφη και από σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε αλλά και από μέλη της ΕΙΝΝΕΥΒ που ήταν και μέλη του ΔΣ του ΙΣΕΥΒ και απορρίψατε το αίτημα , που δεσμεύομαι να το επαναφέρω  εάν με εκλέξουν οι συνάδελφοι.
Για το 3ο θέμα αλήθεια περισσεύει η υποκρισία σας πάνω σε αυτά που λέτε και αντί να κατηγορείτε την ΕΙΝΝΕΥΒ και να αναρωτιέστε , ρωτείστε τους κατοίκους της Εύβοιας με τι αυτοθυσία και με τι προσωπικές θυσίες  φυλάμε κυριολεκτικά  Θερμοπύλες κρατώντας τις Δημόσιες Δομές Υγείας σε ικανοποιητικό επίπεδο Ιατρικών παροχών , μέσα σε υποστελεχωμένα Νοσοκομεία, υποπληρωμένοι , πολλές φορές ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ και συνεχώς δεχόμενοι τα δικαιολογημένα  μεν παράπονα των ασθενών για τα οποία δε ουδεμία φέρουμε ευθύνη.
Την ευθύνη ακέραια φέρουν οι επιλογές της συγκυβέρνησης  που μέχρι πρότινος  εσείς οι ίδιοι υπερθεματίζατε στην προ Αδωνη Γεωργιάδη εποχή. Στην ουσία όμως δεν διαφωνείτε με την κυρίαρχη πρακτική τους που είναι η φιλοσοφία ότι η Υγεία είναι εμπορεύσιμη και χώρος επιχειρηματικής δράσης.
Για το 4ο  θέμα αυτό που έχω να πω είναι ότι ηθελημένα παραποιήσατε την έκφραση «ελιτίστικη παρέα» και επιτίθεστε  προσωπικά στην δράση μου ως μέλος και πρόεδρος των LIONS Χαλκίδας  λες και αυτό αποτελεί όνειδος  και ψόγο. Μα αγαπητοί κύριοι εκτός του ότι θεωρώ τιμή μου ότι  διετέλεσα πρόεδρος  των LIONS Χαλκίδας , με την τόσο πολλαπλή και τεράστια κοινωνική προσφορά τους στην Εύβοια (δωρεά Ασθενοφόρου, δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις και εξορμήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της Εύβοιας κλπ) , σας υπενθυμίζω ότι πάμπολλοι ιατροί και μάλιστα μέλη του ΔΣ του ΙΣΕΥΒ έχουν διατελέσει και είναι μέλη των LIONS και έχουν αναλάβει  την προεδρία τους. Αλλά θα λάβετε και την κατάλληλη απάντηση από τους ίδιους τους  LIONS αρμοδίως.
Για το 5ο θέμα απλώς αναφέρω ότι ,διεκδικητικοί και συγκρουσιακοί όντως ήσασταν , δυστυχώς όμως για τα ελάχιστα και όπως λέτε  «όπου έπρεπε».
Μπροστά όμως στην λαίλαπα και την καταιγίδα  που έχει δεχτεί η Δημόσια  Δωρεάν Υγεία , οι αυτοαπασχολούμενοι Ιατροί αλλά και οι Νοσοκομειακοί  Ιατροί ,όπου η παρέμβασή σας και η διεκδικητικότητά σας ήταν  μικρότερη και από κρότο στρακαστρούκας, αφού μέχρι πρότινος στηρίζατε, σε αγαστή συνεργασία με τον ΠΙΣ του κου Βλασταράκου ,τις επιλογές της συγκυβέρνησης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς ,

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΧΕΙΡ/ΓΟΣ-ΟΡΘ/ΚΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.09.2014



H ΕΙΝΝΕΥΒ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.09.2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 12,30 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ (ΧΩΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ)

ΘΕΜΑΤΑ:

-ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ 2013

-ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

-ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 






Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ                                     ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ



Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


 Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες,

Η υποψηφιότητά μου στις εκλογές του ΙΣΕΥΒ της 12ης Οκτωβρίου,για το ΔΣ και σαν εκπρόσωπος των Ιατρών της Εύβοιας στον ΠΙΣ έχει να κάνει με τα εξής πράγματα:
1ο) Να φτιάξουμε έναν Ιατρικό Σύλλογο διεκδικητικό και αποτελεσματικό στο μπόϊ των προσδοκιών και των απαιτήσεων όλων των Ιατρών της Εύβοιας.
2ο) Να μειωθούν οι εισφορές προς τον Ιατρικό Σύλλογο από 80 στα 60 ευρώ και ανάλογα για τους ειδικευόμενους.
3ο) Να βρεθεί επιτέλους ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας στο πλάϊ του Ευβοιώτικου Λαού και να πάψει να είναι μία απλή συντεχνιακή ελιτίστικη παρέα που να εξυπηρετεί την συμβιβασμένη ηγεσία του ΠΙΣ.
4ο) Να μπορέσει ο Ιατρικός κόσμος της Εύβοιας να ενώσει την φωνή του κάτω από μία σημαία για τα συμφέροντα της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας για όλους αλλά και για την αξιοπρεπή και δίκαιη αμοιβή τόσο των αυτοαπασχολούμενων όσο και των Νοσοκομειακών Ιατρών.
5ο) Να αρθρώσει διεκδικητικό λόγο για να λειτουργήσει επιτέλους η Πρωτοβάθμια αυτοαπασχολούμενη περίθαλψη όχι ανταγωνιστικά με την Δημόσια αλλά με αξιοπρεπείς αμοιβές που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα αντάξιο της επιστημοσύνης και της προσφοράς των Ιατρών.

6) Να επαναλειτουργήσει η αντιπροσωπεία του ΤΣΑΥ στον ΙΣΕΥΒ.

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Η Υγεία είναι στο απόσπασμα και βάλλεται από παντού. Ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας μπορεί και πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση ,που στην ουσία να συντάσσεται με τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων για απρόσκοπτη και ποιοτική δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας , με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Σήμερα που οι ασθενείς καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη τόσο για τις συμμετοχές στο φάρμακο όσο και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που χειμάζονται από χαράτσια και φόρους χωρίς να τους ανταποδίδονται παροχές Υγείας , οι Ιατρικοί σύλλογοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους δίπλα στους απλούς ανθρώπους και τους ασθενείς που θέλουν περισσότερο από ποτέ την συμπαράστασή τους.
Ο κοινωνικός ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων να γίνει παρέμβαση και διεκδίκηση και όχι ψίχουλα φιλανθρωπίας, προς όφελος των  ασθενών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες για να σταματήσουν οι περικοπές στην Υγεία και να δοθούν επιτέλους οι Δωρεάν ποιοτικές παροχές από την πολιτεία όπως οφείλει.
Να διεκδικήσει δυναμικά αξιοπρεπείς αμοιβές για όλους τους λειτουργούς της Υγείας και για όλες τις βαθμίδες και σχέσεις εργασίας των Ιατρών, για να γίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας ένας σύλλογος πάλης και όχι σύλλογος υποταγής και συναίνεσης με τις συγκυβερνητικές επιλογές και πολιτικές.

Συναδελφικά,

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ



Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Κυκλοφορεί από 2 συναδέλφισσες ,στο Νοσοκομείο μία λίστα με ονόματα συναδέλφων του Νοσοκομείου μας ,που έχουν πραγματοποιήσει πρόσθετες εφημερίες 2 μηνών το 2013 και τους ζητείται να υπογράψουν, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα την λογιστική περικοπή των δεδουλευμένων εφημεριών.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ καταγγέλλει την ενέργεια αυτή σαν απαράδεκτη και αντισυναδελφική , γιατί παρακάμπτει την ήδη δρομολογημένη διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Ένωσή μας , από τα ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου , με την συλλογή της συγκατάθεσης ή όχι των συναδέλφων που υπηρετούν εκεί, και η οποία θα καταλήξει με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει σε μερικές μέρες με την επίσημη λίστα που μας έχει δοθεί από το γραφείο μισθοδοσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση της Ένωσής μας είναι η διεκδίκηση μέχρις ακεραίου ποσού όλων των δεδουλευμένων εφημεριών ,είτε με δυναμικές κινητοποιήσεις είτε δικαστικά, και όχι η συγκατάθεση σε περικοπές και μάλιστα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν θα υπογράψει τις λίστες και θα δώσει την συγκατάθεσή της για διεκδίκηση των δεδουλευμένων εφημεριών.
Θα επανέλθουμε στο θέμα με νέα ανακοίνωση.

Για την ΕΙΝΝΕΥΒ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΚΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΟ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.
EVIA MEDICAL COUNCIL

Μιαούλη 2  ○  ΤΚ 34100  ○  Χαλκίδα  ○   Τηλ.: 22210 23125  ○  Fax : 22210 81700
E-mail : isylevia@otenet.gr  ○  Website : www.isevia.gr

Αρ.Πρωτ.:1062                                                                       Χαλκίδα 5 – 9 – 2014

Προς: Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
          Ε.Ι.Ν.ΕΥΒ
          Διοίκηση Νοσοκομείου Χαλκίδας
          Υπουργείο Υγείας
          Βουλευτές Νομού Ευβοίας
          Γραφείο Πρωθυπουργού
          Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
          Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας

Αξιότιμοι κύριοι ,
          Ένα ακόμη περιστατικό το οποίο βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, έρχεται να επιβεβαιώσει τις κατά καιρούς καταγγελίες μας.
          Όταν η πληρότητα των οργανικών θέσεων σε όλα σχεδόν τα επαρχιακά Νοσοκομεία βρίσκεται στο 50-55% , όταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει διαλυθεί με σχέδιο (προφανώς), για το οποίο επαίρονται οι αρμόδιοι υπουργοί, τι άλλο χειρότερο θα μπορούσε να αναμένει κάποιος;
          Είσθε λοιπόν έτοιμοι και πρόθυμοι να δώσετε πραγματική λύση ή πάλι θα ακούσουμε προγραμματισμό και ευχές;
          Ελπίζοντας στο καλύτερο, σας ενημερώνουμε και περιμένουμε.
          Και μη ζητάτε να βρείτε πάλι κάποιο επίορκο, ώστε να στρέψετε τα βλέμματα του κόσμου .Αυτή τη μεθόδευση τη βαρεθήκαμε και κούρασε. Βρείτε κάτι άλλο πιο πρωτότυπο, ώστε να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

                                      Για  το Δ.Σ.
          Ο Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας


  Κωνσταντίνος Π.Βράκας                      Δημήτριος Στ.Φωκάς


Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΝΕΥΒ





ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10.09.2014 Η ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 12.00 ΕΩΣ ΤΙΣ 15.00 ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΞΑΝ ΟΙ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΙΩΝ (ΕΣΑΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!
Για την ΕΙΝΝΕΥΒ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ



Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Α Ε"».
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού η κυβέρνηση παίρνει επιπρόσθετα μέτρα που οδηγούν:
1) Στην απαλλαγή του κράτους ακόμα και από την στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση, που είχαν τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το βάρος θα πέσει στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.
2) Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις. Η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους, των ιατρικών τους τμημάτων, και άλλων ιατρικών υπηρεσιών, θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη που θα έχουν, ανταγωνιζόμενα τα άλλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά.
3) Θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα της υγείας.
Βασικό σημείο είναι να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.
Τα «μη ανταγωνιστικά νοσοκομεία» θα κλείνουν
Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Από την επιχειρηματική λειτουργία και συνεχώς ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Από το πόσο «ανταγωνιστικά» είναι, θα εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας τους ή όχι, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων.
Σαν εργαλείο θα αξιοποιηθεί η λεγόμενη αξιόλογη των νοσοκομειακών μονάδων και του προσωπικού, που προωθείται ήδη από την κυβέρνηση.
Οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα νοσήλια
Στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας θα ενσωματωθούν και οι αμοιβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ώστε το κράτος να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των μισθών των υγειονομικών.
Οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα έσοδα των νοσοκομείων. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού δημόσιων – ιδιωτικών νοσοκομείων και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, θα έχουμε και νέες περικοπές μισθών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Για την επίτευξη των παραπάνω, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Ανώνυμης εταιρείας δημοσίου συμφέροντος «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Σ.Α.Ν. ΑΕ)» με μετόχους τον Υπουργό υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.
Η εταιρεία αυτή θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας.
Βασικό εργαλείο είναι Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG), σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με βάση ένα τιμολόγιο, ανάλογα την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας.
Θα καλύπτουν ένα «ελάχιστο πακέτο παροχών»
Οι «δωρεάν» παροχές από τον ΕΟΠΥΥ μειώνονται διαρκών τα τελευταία χρόνια. Μέσω του κανονισμού παροχών, έχουν γίνει ήδη άγριες περικοπές στους ασφαλισμένους.
Στη βάση να είναι «βιώσιμος» και ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής πίεση και τάση για μείωση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όπως και να αυξάνονται οι εξετάσεις που θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία τους ασθενείς. Η κρατική ευθύνη θα περιορίζεται όλο και περισσότερο στο «ελάχιστο πακέτο παροχών».
Τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα για να ενισχύσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Ανάλογα μέτρα με αυτά που προωθούνται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία κλπ), στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Συνεπώς δεν είναι απλά «μνημονιακή» υποχρέωση της χώρας, αλλά εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της εξασφάλισης νέων πεδίων για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα. Αυτό κρύβουν οι άλλες παρατάξεις για να βγάλουν λάδι την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Υποκριτική είναι λοιπόν η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά ταυτόχρονα αποδέχονται τη συνύπαρξη – ανταγωνισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας καθώς και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς μονάδες, που είναι η βάση του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα μας
Ο αγώνας μας ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην υγεία, συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία. Για να έχει ο αγώνας μας προοπτική, χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή δράση συνδικάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας. Σε αυτό τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.
Καλούμε, όλα τα ΔΣ των σωματείων, να συνεδριάσουν άμεσα. Να καλέσουν ΓΣ όπου θα γίνει συζήτηση και θα παρθούν αποφάσεις για αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ του Π.Α.Μ.Ε ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τεράστια εμπόδια στην πρόληψη και τη θεραπεία


Η εμφάνιση της νόσου είναι κατά 34% χαμηλότερη απ' το μέσο όρο της Ευρώπης αλλά η θνησιμότητα είναι η ίδια
Αντί για 50 τουλάχιστον γραμμικούς επιταχυντές, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 25 στο δημόσιο τομέα και 15 στον ιδιωτικό
Η έλλειψη έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης του καρκίνου, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης στη βέλτιστη επιστημονικά και τεχνολογικά θεραπεία, έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, η οποία έχει κατά 34% μικρότερη εμφάνιση της ασθένειας απ' το μέσο όρο (ΜΟ) της Ευρώπης, να έχει περίπου τον ίδιο ΜΟ θνησιμότητας με αυτόν την Ευρώπης.
Στην Ευρώπη, των 773 εκ. ανθρώπων, εμφανίζονται κάθε χρόνο 3,4 εκ. ή 355,7 ασθενείς με καρκίνο ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα, των 11,4 εκ. κατοίκων, εμφανίζονται 40.971 ή 234,7 καρκινοπαθείς ανά 100.000 κατοίκους. Αντίστοιχα, ο ΜΟ θνησιμότητας στην Ευρώπη είναι 168 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα 150,8 ανά 100.000 κατοίκους. Δηλαδή είναι κοντά σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά (0,24% και 0,21% αντίστοιχα) επί του συνολικού πληθυσμού.
Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΦΙΕ) με αφορμή το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής, που θα γίνει στην Αθήνα στις 11 - 13 Σεπτέμβρη 2014. Τη γύμνια στην πρόληψη και κυρίως στη θεραπεία αποκαλύπτουν τα παρακάτω στοιχεία που παρουσίασε η ΕΦΙΕ:
  • Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα έπρεπε να υπάρχει ένας Γραμμικός Επιταχυντής/200.000 πληθυσμού. Δηλαδή στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 50 μηχανήματα και στην ιδανικότερη περίπτωση 70. Υπάρχουν μόνο 25 στο δημόσιο τομέα και 15 στον ιδιωτικό τομέα και αυτοί μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Πάτρα και Ηράκλειο.
  • Σε κάθε μηχάνημα πρέπει να αντιστοιχούν δύο ακτινοθεραπευτές αλλά αυτήν τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχούν μόλις 0,5 -δηλαδή μισός ακτινοθεραπευτής ανά μηχάνημα- καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις απ' το 2006.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των μηχανημάτων στο δημόσιο τομέα είναι άνω των 15 ετών (!), με αποτέλεσμα κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην μπορεί να προσφέρει τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας. Ετσι ο τομέας των σύγχρονων -από τεχνικής άποψης- θεραπειών έχει παραδοθεί σε πέντε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η αποτελεσματικότητα των τεχνολογικών εξελίξεων και των νέων θεραπειών αυξάνονται, γι' αυτό και πρέπει να ανανεωθούν οι εξοπλισμοί των νοσοκομείων, να υπάρξει επαρκής στελέχωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλου του προσωπικού.
Κόβει εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ
Σε αντίθεση με τις επισημάνσεις των επιστημόνων, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Πέρα απ' το πάγωμα των προσλήψεων, με τους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ, μπήκε «μαχαίρι» στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου, αφού τέθηκε πλαφόν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για μια σειρά προληπτικές εξετάσεις:
  • Περιόρισε τις μαστογραφίες σε μία ανά δύο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 - 50 χρόνων, μία το χρόνο για άνω των 50 χρόνων και μία το χρόνο για άνω των 35 χρόνων για ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Εβαλε όριο στην εξέταση PSA για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, για άντρες άνω των 50 χρόνων ανά δύο χρόνια και για άντρες άνω των 60 χρόνων κάθε χρόνο.
  • Χρέωσε το τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προηγουμένως χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι.
Οι περιορισμοί αυτοί αναμένεται να επεκταθούν με την εφαρμογή των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων (ΦΕΚ 2243/18.8.2014 καιΦΕΚ Β' 2111/1.8.2014) για τα όρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη νοσηλεία.

πηγή rizospastis.gr

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ



ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα και επί της οδού Λαμίας, αριθ. 2, νομίμως εκπροσωπουμένης.

ΠΡΟΣ

1.     Τον κ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ Γκίκα, Υπουργό Οικονομικών και
2.     Τον κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ Χρήστο, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα και επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας, αριθ. 10.
Κοινοποιούμενη προς: 1)  Τον κ. Βορίδη Μαυρουδή, Υπουργό Υγείας (οδός Αριστοτέλους, αριθ.17, Αθήνα).
2)      Τον κ. Γρηγοράκο Λεωνίδα, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας (οδός Αριστοτέλους, αριθ.17, Αθήνα).
3)      Τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
--------------------  ¨  -------------------

1.        Όπως γνωρίζετε, την 23 Ιουλίου 2014, αποστείλαμε στον δεύτερο εξ υμών μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο είχε επισυναφθεί η υπ’ αριθ. 2306/2014 ομόφωνη Απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε, ότι δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα, κατά την έννοια του άρθρου 78 παρ.1 του Συντάγματος και του άρθρου 4 παρ.1 του Κώδικα Φορολογίας Εισο-δήματος, η πάγια μηνιαία αποζημίωση (επίδομα βιβλιοθήκης), την οποία λαμβάνουν οι Ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης. Επίσης κρίθηκε, ότι η διάταξη του άρθρου 12 παρ.13 του Ν.3052/ 2002, που προβλέπει την φορολόγηση της εν λόγω αποζημίωσης, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντι-συνταγματική.
Στο εν λόγω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποβλήθηκε το αίτημα να υπάρξει μία συνάντηση για να συζητηθεί τόσο η δυνατότητα νομοθε-τικής ρύθμισης, σε συμμόρφωση με την ως άνω Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και το ζήτημα του ειδικού ιατρικού μισθολογίου. Επί του εν λόγω μηνύματος δεν υπήρξε απάντηση, με συνέπεια να επανα-προωθήσουμε την 21 Αυγούστου 2014 το αυτό ως άνω μήνυμα στον δεύτερο εξ υμών, στο οποίο και πάλι, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει απάντηση.
Η απουσία της οποιασδήποτε απάντησης στα ως άνω δύο (2) διαδοχικά μηνύματα υποδηλώνει, κατά την άποψή μας, αφενός, αδιαφορία συμμόρ-φωσης της Διοίκησης προς την ως άνω Απόφαση, η οποία, υπενθυμίζουμε, επιβεβαίωσε την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αυτών ζητημάτων, σχετικά με την υπ’ αριθ. 29/2014 ομόφωνη Απόφασή του για την αυτή πάγια μηνιαία αποζημίωση (επίδομα βιβλιοθήκης), που χορη-γείται στα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Ανώτα-των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αφετέρου, απαξίωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), των πενήντα μία (51) Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών, μελών της Ομοσπονδίας και των είκοσι χιλιάδων (20.000) Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., οι οποίοι εξακο-λουθούν να φορολογούνται παρανόμως για την ως άνω πάγια μηνιαία αποζημίωση (επίδομα βιβλιοθήκης), την οποία λαμβάνουν και μολονότι η ίδια η Πολιτεία, ενόψει της πάγιας πλέον νομολογίας των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Διοικητικών Δικαστηρίων, είχε αναγνωρίσει στη παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Ν.3754/2009 (ΦΕΚ Α’ 43/11-03-2009), ότι το επίδομα βιβλιοθήκης των Νοσοκομειακών Ιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.

2.        Ενόψει αυτών των δεδομένων και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ως άνω Απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 12 παρ.13 του Ν.3052/2002, επιτάσσει, ως εκ του δεσμευτικού της, πλέον, χαρακτήρα, την διενέργεια οφειλόμενης νομικής θετικής πράξης, είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε τα εξής:
α)   Στο άρθρο 95 παρ.5 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:
«Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης».
Σημειώνουμε δε, ότι η ρύθμιση της διάταξης του άρθρου 50 παρ.4 του Ν.3713/1928 διατηρήθηκε στη ταυτάριθμη διάταξη του Ν.Δ. 170/1973 "Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας" (ΦΕΚ Α’ 229) και ακολούθως αποτυπώθηκε στην ως άνω συνταγματική διάταξη.
β)  Στη διάταξη του άρθρου 1 εδάφ. α’ και β’ του Ν.3068/2002 "Συμμόρ-φωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις ..." (ΦΕΚ Α’ 274), που εκδόθηκε κατ’ επιταγή της ως άνω συνταγματικής διάταξης, ορίζονται τα εξής:
«Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορ-φώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρω-ση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου είναι όλες οι αποφάσεις των διοικητικών, πολιτικών, ποινικών και ειδικών δικαστηρίων που παράγουν υποχρέωση συμμόρφωσης ή είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις και τους όρους που κάθε απόφαση τάσσει .....».
γ)  Εξάλλου, στη παράγραφο 4 του άρθρου 50 του Π.Δ. 18/1989 "Κωδικο-ποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας" (ΦΕΚ Α’ 8), ορίζεται ότι,
«Οι διοικητικές αρχές, σε εκτέλεση της υποχρέωσής τους κατά το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, πρέπει να συμμορφώνονται ανάλογα με κάθε περίπτωση, με θετική ενέργεια προς το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου ή να απέχουν από κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη προς όσα κρίθηκαν από αυτό. Ο παραβάτης, εκτός από δίωξη κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, υπέχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση».
δ)  Περαιτέρω, στη παράγραφο 1 του άρθρου 232Α του ΠΚ, όπως ισχύει, ορίζονται τα εξής:
«Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούλησή του, ή σε διάταξη εισαγγελέα ...... τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη»,
ενώ,
στο άρθρο 259 του Π.Κ. ορίζεται, ότι
«Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπη-ρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη»,
ως αυτουργός δε του εν λόγω αδικήματος είναι υπάλληλος υπό την έννοια του άρθρου 13, περ. α’ του Π.Κ., κατά το οποίο
«α) υπάλληλος είναι εκείνος στον οποίο νόμιμα έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά, η άσκηση υπηρεσίας δημόσιας, δημοτικής ή κοινο-τικής ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου».

3.       Από τη συνδυαστική ερμηνεία των παραπάνω διατάξεων και σχετικά με την παρούσα υπόθεση, συνάγονται τα ακόλουθα:
i.        Το Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α. και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται προδήλως και το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέ-ρηση προς τις Δικαστικές Αποφάσεις και να ενεργούν ό,τι επιβάλλεται για την εκτέλεσή τους. Η υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφώνεται προς τις Δικαστικές Αποφάσεις εκτείνεται στο σύνολο των εκδιδο-μένων Αποφάσεων των Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Ειδικών Δικαστηρίων, που παράγουν υποχρέωση συμμόρφωσης ή είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις και τους όρους που κάθε Απόφαση τάσσει, παρέχοντας δικαστική προστασία (πρβλ. ΝΣΚ 363/2011 και 420/2006).
ii.      Η ως άνω υπ’ αριθ. 2306/2014 ομόφωνη Απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας εμπίπτει στη στενή έννοια της Από-φασης του άρθρου 1 του Ν.3068/2002, η δε Διοίκηση οφείλει να συμμορφωθεί προς το περιεχόμενό της (πρβλ. ΝΣΚ Ολ. 147/2010, ΝΣΚ 184/2006, 311/2005, 555/2001). Επίσης, η εν λόγω Δικαστική Απόφαση είναι δεσμευτική, υπό την έννοια ότι πράξεις που είναι αντίθετες με το περιεχόμενό της στερούνται νομιμότητας (πρβλ. ΝΣΚ 363/2011, 156/2011, 420/2006, 311/2005).
iii.     Στη προκείμενη υπόθεση, με την υπ’ αριθ. 2306/2014 ομόφωνη Απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε, ότι μη νόμιμα περιλαμβάνεται στο φορολογητέο εισόδημα το ποσό που ο Ιατρός Ε.Σ.Υ. λαμβάνει ως πάγια μηνιαία αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης (επίδομα βιβλιοθήκης).
Ειδικότερα, κρίθηκε, ότι «η πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε σεμινάρια χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για την κάλυψη των δαπανών στις οποίες αυτοί υποβάλλονται για την δημιουργία και διαρκή ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και για την συμμετοχή σε σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια, οι οποίες, κατά τα κοινώς γνωστά, είναι απαραίτητες για την μελέτη και την διαρκή επιστημονική ενημέρωση αυτών, ούτως ώστε με την αρτιότερη επιστημονικά άσκηση των καθηκόντων τους, να επιτυγχάνεται η προαγω-γή της επιστήμης, της έρευνας και της ασφαλούς περίθαλψης στον χώρο της υγείας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».
Κρίθηκε, επίσης, ότι η επίμαχη αποζημίωση,
«προορίζεται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών, στις οποίες υπο-βάλλονται οι ιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των εν λόγω δαπανών, το δε ύψος της δεν υπερβαίνει το κατά κοινή πείρα εύλογο μέτρο και, συνεπώς, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα, κατά την έννοια του άρθρου 78 παρ.1 του Συντάγματος και του άρθρου 4 παρ.1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και επίσης ότι η διάταξη του άρθρου 12 παρ. 13 του Ν.3052/2002, που προβλέπει την φορολόγηση της εν λόγω αποζημίωσης, μίας δηλαδή παροχής που δεν έχει τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισο-δήματος, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική».
Συνεπώς, από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι η εν λόγω Απόφαση της Ολομε-λείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ισχύει έναντι όλων, συμπερι-λαμβανομένου, κατά κύριο λόγο, και του Υπουργείου Οικονομικών, η δε μη συμμόρφωση σε αυτή, αντιστρατεύεται την δεσμευτικότητά της και συνιστά απείθεια κατ’ άρθρο 169 του Π.Κ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων μας
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και όλως δικαιολογημένα για την μέχρι σήμερα ολιγωρία, άλλως, τη μη συμμόρφωση προς την ως άνω υπ’ αριθ. 2306/2014 Απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, μολονότι σας έχει αποσταλεί με δύο διαδοχικά μηνύματά μας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συνέπεια οι Ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. να εξακολουθούν να φορολογούνται, παρανόμως, για την ως άνω πάγια μηνιαία αποζημίωση (επίδομα βιβλιοθήκης) και να υποχρεώνονται, για την δικαίωσή τους, να προσφεύγουν διοικητικά (ενδικοφανής προσφυγή) και δικαστικά (δικαστική προσφυγή) για τα αυτονόητα και ήδη κριθέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποβαλλόμενοι, χωρίς λόγο, σε σοβαρές δικαστικές δαπάνες.
Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, ήτοι την συμμόρφωση προς την ως άνω Δικαστική Απόφαση αλλά και την επί της ουσίας άρνηση συνάντησης μαζί μας για να συζητηθεί, μεταξύ των άλλων, η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της μη φορολόγησης της ως άνω πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης (επίδομα βιβλιοθήκης), την οποία λαμβάνουν όλοι οι Ιατροί ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικευο-μένων Ιατρών.
Σας Καλούμε, όπως, ως νόμιμοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, προβείτε άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός ευλόγου χρόνου από τη λήψη της παρούσας, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να παύσει η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης όχι μόνο από της δημοσιεύσεως της ως άνω Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και εφεξής αλλά και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη, διενεργουμένης νέας εκκαθάρισης του οφειλόμενου από τους Ιατρούς Ε.Σ.Υ. φόρου εισοδήματος, ώστε να επιστρα-φούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, δεδομένου ότι με την ως άνω Απόφαση κρίθηκε ως ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική νομοθετική διάταξη (άρθρο 12 παρ.13) Νόμου του έτους 2002 (Ν.3052/2002), άλλως,
Σας Δηλώνουμε απερίφραστα, ότι για την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας των Ιατρών μελών μας, θα προσφύγουμε, τόσο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου όσο και έναντι υμών προσωπικά, όπως και έναντι κάθε άλλου υπευθύνου, ενώπιον κάθε αρμόδιας Εισαγγελικής και Δικαστικής Αρχής.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα τη παρούσα προς τον κ. Σταϊκούρα Χρήστο, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονο-μικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα (οδός Καραγεώργη Σερβίας, αριθ.10), προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφων αυτήν ολόκληρη στη συνταχθησόμενη Έκθεση Επίδοσης.

Αθήνα, 02 Σεπτεμβρίου 2014
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος