Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Η αντιλαϊκή πολιτική γεννά επικίνδυνες καταστάσεις


Προκαλούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ που βγήκαν να καταγγείλουν τις συνέπειες της δικής τους ταξικής πολιτικής
Οι επιπτώσεις της άγριας λιτότητας και των περικοπών στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας αποτελούν πια άμεση απειλή για τη ζωή των ασθενών στα νοσοκομεία, ενώ προαλείφουν την πτώση του προσδώκιμου επιβίωσης.
Αυτή τη φορά οι διαπιστώσεις ήρθαν από τους ίδιους τους θύτες των ακρωτηριασμένων κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα: Τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η οποία επιβάλει στα κράτη - μέλη ένα ελάχιστο πακέτο παροχών στην Υγεία, στην Πρόνοια και το Φάρμακο, σε όλα τα κράτη μέλη, με στόχο τη μείωση του εργατικού «κόστους» για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Εχει επιβάλει ένα πακέτο σαν κι αυτό που προβλέπεται από τον ενιαίο κανονισμό παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που λειτούργησε από τις αρχές του περασμένου χρόνου.
Στις 5/12/2012 είδαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις των Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και Ρομπέρτο Μπερτολίνι, εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) στην ΕΕ, που μεταξύ των άλλων ανέφεραν:
  • «Με σαφώς λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και με τα νοσοκομεία να ξεμένουν από χρήματα για προμήθειες, κινδυνεύει ακόμη και η στοιχειώδης υγιεινή».
  • «Η απειλή της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων είναι ορατή. Αν μία νοσηλεύτρια πρέπει να δει 10 αντί 5 ασθενείς, χωρίς γάντια μιας χρήσεως, είναι βέβαιο ότι οι μολύνσεις θα αυξηθούν ταχύτατα».
Πώς ολοκλήρωσαν τις «επισημάνσεις» τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ; Συμβουλεύοντας τις χώρες «να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν», δηλαδή καλώντας σε συνέχιση των περικοπών...
Μακρύς κατάλογος περικοπών
Ιδού πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων και του φαρμάκου, ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση περικόπτει σχεδιασμένα τις δημόσιες υπηρεσίες και δαπάνες, εγκαταλείποντας το λαό στη δράση των μονοπωλίων του κλάδου:
-- Συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων παρουσίασε την εξής εξέλιξη: 2009 5,9 δισ., 2010 4,3 δισ., 2011 3,8 δισ. και 2012 3,2 δισ. ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ, καθώς ο συγκυβερνητικός στόχος είναι η φαρμακευτική δαπάνη να περιοριστεί σε 240 εκατ. το μήνα ή 2,88 δισ. σε ετήσια βάση). Ηδη μιλούν για νέα μείωση («εξοικονόμηση» τη λένε αυτοί) 300 εκατ. ευρώ μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης θετικής λίστας.
-- Η δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα είχε την παρακάτω εξέλιξη: 2009 1,3 δισ. ευρώ, 2010 1,1 δισ., 2011 0,8 δισ. και 2012 1 δισ. ευρώ λόγω της μεταφοράς των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία.
-- Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009 2,9 δισ. ευρώ, 2010 2,6 δισ., 2011 2,4 δισ. και 2012 2,2 δισ.
Τα αποτελέσματα, που διαπιστώνουν τώρα οι αξιωματούχοι της ΕΕ, άρχισαν να εκδηλώνονται με δραματικό τρόπο: Να μην υπάρχουν υλικά, όπως γάζες και οινόπνευμα, ή άλλα υλικά ακόμα και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία ή οι ασθενείς υποχρεώνονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα υλικά, όπως επιδέσμους για αλλαγές σε αντικαρκινικά νοσοκομεία.
Επιμονή στην ανθυγιεινή βαρβαρότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε (30/7/2012) στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, από το 2009 αποχώρησαν από τα δημόσια νοσοκομεία 8.360 νοσηλευτές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνταξιοδοτήθηκαν. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2005 το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 13.703 άτομα ή 31,6%.
Δηλαδή άδειασε μία στις τρεις θέσεις των υπηρετούντων νοσηλευτών. Προκύπτει ότι τα επίπεδα στελέχωσης παραπέμπουν σε εκείνα της δεκαετίας του 1990 (!) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νοσηλευτικών κλινών από τότε έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 35%. Αυτές οι αποχωρήσεις έρχονται να προστεθούν στις 15.000-20.000 κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους οργανισμούς των νοσοκομείων της δεκαετίας του 1980!
Γυμνή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
Οι αντιλαϊκές ανατροπές στα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη γύμνια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα οδήγησαν 6 στους 10 ασφαλισμένους αυτής της χώρας να μην έχουν καμιά φροντίδα στην πρόληψη και να μην μπορούν να βρίσκουν περίθαλψη στην ώρα της ανάγκης. Μόνο στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ (τα οποία κλείνουν ή οδηγούνται σε κατάρρευση) οι επισκέψεις μειώθηκαν από 32 σε 8 εκατ. το χρόνο.
Το επίπεδο υγείας του λαού επιδεινώθηκε δραματικά με την οικονομική κρίση, με χιλιάδες άνεργους και κατεστραμμένους αυτοαπασχολούμενους να χάνουν την υγειονομική κάλυψη, αλλά και την υποβάθμιση της διατροφής. Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία και μένουν νηστικά τα βράδια. Ηδη η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας αυξήθηκε από 2,7 θανάτους ανά 1.000 παιδιά ηλικίας μέχρι ενός χρόνου σε 3,8 ανά 1.000 παιδιά μετά την κρίση. Αυτό συνεπάγεται μια μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2-3 χρόνια και μάλιστα βραχυπρόθεσμα.
Εξοβελισμός της πρόληψης
Η πρόληψη έχει εξοβελιστεί και ως έννοια από τις πολιτικές δημόσιας υγείας.
Ετσι το 2012 καταγράφηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων ΕΪΤΖ κατά 50%. Το 2011 είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 954 νέα κρούσματα, ενώ μέχρι 30/10/2012 είχαν καταγραφεί 1.050, και κατά την εκτίμηση των γιατρών μέχρι το τέλος του 2012 τα νέα κρούσματα θα υπερβούν τα 1.250.
Επανεμφανίστηκαν, για πρώτη φορά μετά το 1974, κρούσματα ελονοσίας ως αποτέλεσμα των περικοπών των ψεκασμών, ενώ διπλασιάστηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου