Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


«Στον αέρα» υπηρεσίες Πρόνοιας


Eurokinissi
Στον «αέρα» βρίσκονται 68 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα οποία εξυπηρετούν 1.521 ηλικιωμένους και απασχολούν 276 εργαζόμενους. Επίσης, 43 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) που εξυπηρετούν 1.176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους. Τόσο τα ΚΗΦΗ όσο και τα ΚΔΗΦ εντάσσονται σε πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έληξε στις 31 Δεκέμβρη, όπως έληξαν και οι συμβάσεις των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση για τη συνέχιση του προγράμματος, που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών στη διάρκεια του οποίου οι δομές δε θα λειτουργούν. Με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Εργασίας, η ΚΕΔΕ ζητεί να παραταθεί η σύμβαση του προσωπικού στα ΚΗΦΗ και τα ΚΔΗΦ και να συνεχίσουν να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες μέχρι την έναρξη της νέας φάσης του προγράμματος.
Η περίπτωση αυτή βεβαίως δεν είναι η μόνη. Η κάλυψη βασικών αναγκών που μέχρι πρότινος παρείχαν έστω στοιχειωδώς οι δήμοι αποτελεί ζητούμενο. Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει, η απαγόρευση των προσλήψεων και ο ασφυκτικός έλεγχος της λειτουργίας τους έχουν άμεσες συνέπειες στην κάλυψη υποτυπωδών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη εργαζόμενοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, ανάπηροι. Στο μεταξύ, η κρίση έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες στα στοιχειώδη, όπως στέγαση, φαγητό και ένδυση, τις οποίες επιλέγουν κυβέρνηση και δήμοι να καλύπτουν κάτω από ένα μανδύα φιλανθρωπίας με τη σύμπραξη Εκκλησίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης και των δημάρχων. Αυτή δείχνει ότι οι ανάγκες είναι πολλές και φυσικά δεν καλύπτονται, ενώ στις δομές που τις προσφέρουν απασχολούνται σε μεγάλο βαθμό συμβασιούχοι και εθελοντές.
Αλλά και βασικές δομές Πρόνοιας, όπως παιδικοί σταθμοί, δομές φύλαξης και παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους και ανάπηρους, μεταφορά μαθητών, είτε παραπαίουν, είτε εξαρτούν την τύχη τους από ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
  • Απλήρωτοι είναι από το Σεπτέμβρη περίπου 6.000 εργαζόμενοι στα 323 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της χώρας. Οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα» καθώς δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους που έληξαν στις 31 Αυγούστου.
  • Στον «αέρα» είναι για τα επόμενα έτη και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο πήρε μία παράταση κατά τα πρότυπα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για τα ΚΗΦΗ και ΚΔΗΦ.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη συνέχιση από το έτος 2013 - 2014 του προγράμματος του ΕΣΠΑ το οποίο χρηματοδοτεί τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι και αυτό το πρόγραμμα δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Μόνο με βάση τις αιτήσεις συμμετοχής σε αυτό, περίπου 35.000 παιδιά έμειναν εκτός σταθμών.
  • Η χρηματοδότηση για τη μεταφορά των μαθητών δίνεται κάθε φορά με το σταγονόμετρο.
Προκύπτει με δραματικό τρόπο η ανάγκη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των ελλείψεων και αναγκών που έχουν οι δήμοι προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες Πρόνοιας. Αναδεικνύεται εκ νέου ότι με μπαλώματα δε λύνονται τα προβλήματα, αντίθετα παρατείνονται μέχρι που να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου