Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ Ασχημο «παιχνίδι» στην πλάτη των γυναικών



Με περηφάνια παρουσίασαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, την περασμένη Τετάρτη, την «εξοικονόμηση πόρων» που έχει αποφέρει ο νέος κανονισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εφαρμογής του. Η «εξοικονόμηση» αυτή γίνεται, βέβαια, σε βάρος των γυναικών και των οικογενειών τους, που υφίστανται αλλεπάλληλες περικοπές στις παροχές Υγείας, στις εξετάσεις, στους γιατρούς και τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Η λαϊκή οικογένεια αναγκάζεται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για διαγνωστικές εξετάσεις και έξοδα νοσηλείας, όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα. Οι πρόσφατες περικοπές (από 1.12.2012) αφορούν στις φυσικοθεραπείες, στις δαπάνες για τη μεταφορά των νεφροπαθών, στα γυαλιά οράσεως αλλά και στο επίδομα τοκετού το οποίο έχει περιοριστεί στις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι.Η δραματική κατάσταση στην Υγεία επιβαρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι αυξημένες ανάγκες που έχουν, λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου, για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για υπηρεσίες Υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, με τη μητρότητα, από τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον προγεννητικό έλεγχο μέχρι την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, τις αναγκάζουν είτε να ακριβοπληρώνουν τις παροχές και υπηρεσίες αυτές, είτε να τις στερούνται. Σε μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης οδηγεί το γεγονός ότι μέσα στο 2013 λήγουν χιλιάδες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και αποψιλώνεται το ήδη ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό του οργανισμού. Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι ήδη σοβαρό πρόβλημα για τις γυναίκες, αφού Κέντρα Υγείας δε διαθέτουν μια σειρά ειδικότητες, όπως παιδίατρο και γυναικολόγο, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία στην επαρχία δε διαθέτουν γυναικολογική κλινική. Επιπλέον, στην απαξίωση και στο κλείσιμο οδηγούνται τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ, στα οποία καταφεύγουν πολλές γυναίκες για γιατρούς και εξετάσεις.
Χαριστική βολή στο επίδομα τοκετού



MotionTeam
Απαράδεκτες και επικίνδυνες είναι οι μεθοδεύσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση σχετικά με το επίδομα τοκετού. Με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ και την εφαρμογή του κανονισμού παροχών του, τον Οκτώβρη του 2011, η χορήγηση επιδόματος τοκετού περιορίστηκε στις γυναίκες που γεννούσαν σε ιδιωτικά, μη συμβεβλημένα με τον οργανισμό μαιευτήρια, ενώ όλες οι υπόλοιπες γυναίκες αποκλείστηκαν. Το επίδομα, δηλαδή, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ενίσχυσης των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ έκανε ένα βήμα παραπέρα στην πορεία που είχε ήδη χαράξει ο προηγούμενος κανονισμός. Μετέτρεψε το επίδομα τοκετού, ύψους 900 ευρώ, σε μέσο για την πριμοδότηση του τοκετού στο σπίτι, αφού πλέον χορηγεί το επίδομα μόνο στις περιπτώσεις αυτές.Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την τρίμηνη εφαρμογή του κανονισμού, την Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως από την περικοπή του επιδόματος τοκετού θα εξασφαλιστούν 15 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2013. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή χαρακτήρισε «στρέβλωση» τη διατήρηση του επιδόματος τοκετού. Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τις ασφαλισμένες ότι εισέπρατταν «διπλά» το επίδομα, με το επιχείρημα πως ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη δαπάνη της περίθαλψης και δεν μπορεί ούτε χρειάζεται να καταβάλλει επίδομα.
Οι ισχυρισμοί αυτοί από τη μια ενοχοποιούν τις ασφαλισμένες σαν να «έκλεβαν» ή να «σπαταλούσαν» τους πόρους του ΕΟΠΥΥ, από την άλλη δεν αποδίδουν την πραγματικότητα σχετικά με το τι ίσχυε για τον τοκετό και το επίδομα. Στην πραγματικότητα, πριν τον ΕΟΠΥΥ τα ασφαλιστικά ταμεία χορηγούσαν επίδομα που υπερκάλυπτε το κόστος του τοκετού στο δημόσιο μαιευτήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ χορηγούσαν επίδομα ύψους 1.000 ευρώ ενώ το κόστος της μαιευτικής περίθαλψης στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού σε δημόσιο μαιευτήριο κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, η περίθαλψη για 4 μέρες έφτανε τα 300 περίπου ευρώ. Στην περίπτωση επιπλοκών και πρόσθετων ημερών περίθαλψης τα ασφαλιστικά ταμεία κάλυπταν το επιπλέον κόστος. Στην πράξη, επομένως, έμενε ένα υπόλοιπο, ένα ποσό το οποίο μπορεί να ήταν περιορισμένο αλλά αποτελούσε μια μικρή βοήθεια προκειμένου οι νέοι γονείς να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα της εγκυμοσύνης και της γέννησης του παιδιού.
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις
Ενώ ο πλούτος που παράγεται αυξάνεται και οι δυνατότητες της επιστήμης πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση σπρώχνει τις νέες γυναίκες να γεννήσουν όπως γεννούσαν οι γιαγιάδες τους δεκάδες χρόνια πριν. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να καλύψει τις ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και να συγκαλύψει το γεγονός ότι η εργατική - λαϊκή οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Η προσπάθεια να μετατραπεί το επίδομα τοκετού σε μέσο πίεσης προς τις φτωχές γυναίκες και τα νέα ζευγάρια που υποφέρουν από την ανεργία και τη φτώχεια, ώστε να γεννήσουν σήμερα το παιδί τους στις συνθήκες που ανήκουν στο παρελθόν και να υποστούν τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, για να «ανταμειφθούν» με λίγες εκατοντάδες ευρώ, πρέπει να καταδικαστεί από το λαό.
Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τα ζευγάρια που αποθαρρύνονται να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, οι νέες γυναίκες πρέπει να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις και το άσχημο παιχνίδι που παίζει στις πλάτες τους η κυβέρνηση με το επίδομα τοκετού και τις περικοπές συνολικά στον τομέα της Υγείας. Μέσα από τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, τις Λαϊκές Επιτροπές, να παλέψουν για μέτρα ουσιαστικής προστασίας και στήριξης της μητρότητας. Να διεκδικήσουν επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις άνεργες και τις ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση αντίστοιχα, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χορήγησή του είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθεί η διπλή ανάγκη τόσο των δαπανών της γέννας, όσο και μιας πρώτης, ελάχιστης οικονομικής στήριξης των νέων ζευγαριών. Δίπλα στο αίτημα αυτό να προσθέσουν τη διεκδίκηση για άδεια μητρότητας πληρωμένη και με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη, που να ξεκινά δύο μήνες πριν και να ολοκληρώνεται έξι μήνες μετά τον τοκετό. Να παλέψουν για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υποδομές, σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό, τις γυναίκες, τους νέους γονείς και τα παιδιά τους.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου