Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Nr:1 ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ







 
ΓΕΝΙΚΑ:
  Η νήσος Εύβοια έχει πληθυσμό 210.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Παρουσιάζει ιδιόμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο καθότι η κεντρική Εύβοια συνδέεται μέσω Χαλκίδας με την Στερεά Ελλάδα μέσω 2 γεφυρών ,ενώ το βόρειο (περιοχή Ιστιαίας) και το νότιο (περιοχή Καρυστίας ) κομμάτι της ευρίσκονται σε απόσταση το μεν βόρειο 130 km το δε νότιο 120 km από την πρωτεύουσα του νομού τη Χαλκίδα.
Το ανατολικό της τμήμα με κέντρο την Κύμη εξυπηρετεί υγειονομικά και συνδέεται με οχηματαγωγό πλοίο με την νήσο Σκύρο. Η Κύμη απέχει από την Χαλκίδα 95 km.
Σημειώνουμε ότι το οδικό δίκτυο της Εύβοιας είναι από τα χειρότερα της Ελλάδας και το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού παρουσιάζει μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες ολόκληρα τμήματα του νομού να αποκλείονται από την πρόσβαση προς την Χαλκίδα.


ΜΕΓΑΛΕΣ,ΜΕΣΑΙΕΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ:

-1 Κεντρικό Γενικό Νοσοκομείο στη Χαλκίδα .
-2 Περιφερειακά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας (Κύμης ,Καρύστου)
-4 Κέντρα Υγείας (Ιστιαίας, Μαντουδίου, Ψαχνών, Αλιβερίου)
Στην Εύβοια λειτουργούν 46 (αγροτικά) περιφερειακά Ιατρεία τα οποία κατανέμονται στην υγειονομική ευθύνη των εξής ΚΥ.
-ΚΥ Ιστιαίας: 7 περ/κά Ιατρεία
-ΚΥ Μαντουδίου:7 περ/κά Ιατρεία
-ΚΥ Ψαχνών: 14 περ/κά Ιατρεία
-ΚΥ Αλιβερίου: 8 περ/κά Ιατρεία
-Νοσ/μείο Κύμης : 6 περ/κά Ιατρεία + 1 πολυδύναμο στην Σκύρο.
-Νοσ/μείο Καρύστου : 5 περ/κά Ιατρεία
-Ιατρείο Φυλακών Χαλκίδας υπάγεται στο Γ.Ν.Χαλκίδας.
Πρόσφατα ενοποιήθηκαν διοικητικά τα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης, Καρύστου και αναμένεται ο νέος ενοποιημένος οργανισμός του εν λόγω σχηματισμού.



ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Μετά από περιοδείες που πραγματοποιήσαμε σε όλες τις Δημόσιες Υγειονομικές δομές στην Εύβοια, και μετά από πρόσφατους υπολογισμούς της ΕΙΝΝΕΥΒ ,υπηρετούν περίπου 200 ιατροί με σύμβαση έργου Ιατρών ΕΣΥ , περί τους 25 με σύμβαση ιατρού περιφερειακού ιατρείου (υπαίθρου) και περί τους 25-30 ειδικευόμενους ιατρούς κυρίως στο Νοσοκομείο Χαλκίδας χωρίς ο αριθμός να είναι απολύτως ακριβής λόγω μετακινήσεων και αποχωρήσεων.
Το νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζεται σε περίπου 200 νοσηλευτές καθ΄ότι και ο αριθμός αυτός δεν είναι πάντα σταθερός.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ κρίνει ότι ο αριθμός αυτός των υπηρετούντων Ιατρών είναι άκρως ανεπαρκής και βαδίζει συνεχώς μειούμενος λόγω αποχωρήσεων αλλά και της πολιτικής της μη προκήρυξης των ήδη πολλών κενών οργανικών θέσεων από το Υπουργείο Υγείας και την συγκυβέρνηση.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 

Επισήμανση 1η) :Παρά το ότι τυπικά φαίνεται ότι η μέση αναλογία των ιατρών ανά κάτοικο είναι 1/1000 ,η πραγματικότητα είναι ότι η περιφέρεια της Εύβοιας και ιδίως το βόρειο και το νότιο τμήμα της υπολείπονται σε ιατρούς ειδικοτήτων και ιδίως Παιδιάτρους, Καρδιολόγους, Ορθοπαιδικούς, Πνευμονολόγους, Νευρολόγους, ΩΡΛ, Οφθαλμιάτρους.
Επισήμανση 2η) : Το Νοσοκομείο Χαλκίδας πάσχει από σοβαρή υποστελέχωση σε Ιατρικό προσωπικό σε όλα του τα τμήματα που αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα θα καταρρεύσει τόσο η εφημέρευσή του όσο και η λειτουργία του. Εν όψιν δε της μεταστέγασης στο Νέο Νοσοκομείο κρίνεται ως άκρως απαραίτητη η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων Ιατρικού προσωπικού μέσα στο 2016 που ανέρχονται στον αριθμό των 45. Η σημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας κρίνεται ως οριακά ασφαλής καθώς λειτουργεί με το 60% του ποσοστού των οργανικών θέσεων του Ιατρικού προσωπικού.
Επισήμανση 3η) : Όλα τα ΚΥ του Νομού παρουσιάζουν μόνιμα πλεόν βασικές ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως γάντια, αναλώσιμο επιδεσμικό υλικό, ράμματα, και αποστειρωμένες γάζες.
Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας παρατηρείται μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση των ανωτέρω υλικών λόγω του ότι προτιμούνται τα πλέον «οικονομικά» αλλά και τα χειρότερης ποιότητας υλικά.
Επισήμανση 4η) : Τα ΚΥ όλα ανεξαιρέτως είναι υποστελεχωμένα από ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων και κυρίως το ΚΥ Ιστιαίας όπου προβλέπεται θέση Καρδιολόγου, Ορθοπαιδικού , Παιδιάτρου & Γεν .Χειρουργού οι οποίες και χηρεύουν από ετών.
Στο ΚΥ Μαντουδίου υπηρετούν σήμερα 6 ιατροί (4 Γενικοί Ιατροί & 1 Παιδίατρος) που αντιστοιχούν σε ένα πληθυσμό άνω των 4000 κατοίκων.
Αντιθέτως ενώ φαίνεται ότι υπηρετεί ικανός αριθμός Γενικών ιατρών στα ΚΥ του Νομού, στην πραγματικότητα σε καθημερινή βάση και στο πρωινό ωράριο όπου και η προσέλευση ασθενών κορυφώνεται, να υπάρχουν 2 έως 4 ιατροί το πολύ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπηρετούντες ιατροί διασκορπίζονται για την κάλυψη των περιφερειακών ιατρείων  που χηρεύουν λόγω παραίτησης ή αποχώρησης των μονίμων διορισθέντων Γενικών ιατρών που πλέον δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις αυτές λόγω Μνημονίων.
Επισήμανση 5η) : Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας καθώς και στα άλλα 2 περιφερειακά Νοσοκομεία, οι εφημερίες των ειδικοτήτων έχουν συρρικνωθεί σε άκρως επικίνδυνο βαθμό και κρίνονται ως επισφαλείς και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Γυναικολογικό-Μαιευτικό τμήμα του Γ.Ν.Χαλκίδας, δεν καλύπτει όλο τον μήνα με 3 ειδικευμένους ιατρούς, αλλά και η Ουρολογική και η Ορθοπαιδική κλινική δεν καλύπτουν όλο τον μήνα από καιρού.
Αυτό μπορεί ο καθένας να καταλάβει σε τι έχει οδηγήσει.
Ταυτόχρονα ειδικότητες όπως Ουρολόγοι, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, Πνευμονολόγοι, Κυτταρολόγοι , Αιματολόγοι , Οδοντίατροι, έχουν κριθεί ειδικότητες «δεύτερης γραμμής» και συνεπώς μη καθημερινής ενεργούς εφημέρευσης ,λόγω έλλειψης κονδυλίων εφημέρευσης, αλλά  με την σύμφωνη γνώμη και της Διοίκησης και της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Έτσι τα προγράμματα εφημέρευσης έχουν συμπιεστεί με τις απαραίτητες ειδικότητες (sick) «πρώτης γραμμής». Στην πραγματικότητα η εφημέρευση συμπλέει μόνο με τα κονδύλια που χορηγεί το Υπουργείο Υγείας και όχι με ότι η Ιατρική επιστήμη επιτάσσει. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπή της ποιότητας υγειονομικών υπηρεσιών από ένα 2βάθμιο νοσηλευτικό Ίδρυμα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η Υγεία των κατοίκων του Νομού.
Η ίδια αλλά και χειρότερη η εικόνα της εφημέρευσης των περιφερειακών Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου όπου οι εφημερίες καλύπτονται από 2 Ιατρούς ως επί το πλείστον (ένας ειδικός και ένας αγροτικός). Σημειωτέον ότι όλα τα Νοσοκομεία του Νομού εφημερεύουν καθημερινά.
Επισήμανση 6η) : Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται στα ολιγομελή τμήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας που μετά από τις επικείμενες αποχωρήσεις των συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης θα αδυνατούν να καλύπτουν την καθημερινή εφημέρευση του Νοσοκομείου, το οποίο όπως και όλα τα κεντρικά Νοσοκομεία των Νομών εφημερεύουν σε καθημερινή βάση.
Με δεδομένο δε ότι δεν προκηρύσσονται εδώ και χρόνια αρκετές χηρεύουσες θέσεις τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα ΚΥ ,η ποιότητα των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών από της Δημόσιες δομές Υγείας ,έχει υποβαθμιστεί σε βαθμό άκρως επικίνδυνο για τον Νομό της Εύβοιας.
Επισήμανση 7η) : Από την σύσταση του Νοσοκομείου Χαλκίδας δεν έχει συσταθεί ΜΕΘ και δεν έχει λειτουργήσει ΜΑΦ. Η ΜΕΘ κρίνεται άκρως αναγκαία λόγω των σοβαρότατων περιστατικών που αντιμετωπίζονται αλλά και των αυξημένων τροχαίων ατυχημάτων ιδίως το καλοκαίρι ,τα οποία είναι και πολλά και σοβαρά.
Συνολικά συμβαίνουν  στο Νομό Εύβοιας 300 τροχαία ατυχήματα το χρόνο εκ των οποίων τα 40 με τουλάχιστον 1 νεκρό. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να συσταθούν θέσεις για Νευροχειρουργό, Πλαστικό Χειρουργό και Θωρακοχειρουργό. Τέλος από ετών χηρεύει η θέση του Νευρολόγου και του Δερματολόγου στο Νοσοκομείο.
Με γνώμονα τις παραπάνω επισημάνσεις προτείνουμε την επαρκή στελέχωση των Περιφερειακών Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου με Ιατρούς ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν στοιχειώδη 2 βάθμια υγειονομική περίθαλψη και να γίνουν Νοσοκομεία ,όχι μόνο στα χαρτιά.
Ιδιαίτερα για το ΚΥ Ιστιαίας προτείνουμε την άμεση στελέχωση του με τις ειδικότητες ,Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Ορθοπαιδικού, Γεν. Χειρουργού και ΩΡΛ.Η πρόσφατη ανακατασκευή της κτηριακής υποδομής του εν λόγω ΚΥ αποτελεί πρόκληση καθότι παραμένει υποστελεχωμένο και λειτουργεί με ένα απαρχαιωμένο ακτινολογικό, μηχάνημα υπερ25ετές,που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων .
Το πρόβλημα του ακτινολογικού μηχανήματος ισχύει και για το ΚΥ Μαντουδίου που είναι της ίδιας ηλικίας με αυτό του ΚΥ Ιστιαίας. Προτείνουμε την άμεση αντικατάσταση των μηχανημάτων αυτών με καινούργια. Για δε το ΚΥ Μαντουδίου προτείνουμε την άμεση στελέχωσή του με ιατρούς ειδικοτήτων ,όπως Καρδιολόγου, Ορθοπαιδικού, και Πνευμονολόγου.
 
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΑΒ-ΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Το ΕΚΑΒ στη Εύβοια καλύπτει κυρίως την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και των περιχώρων αυτής και αποσπασματικά τις περιοχές της Ιστιαίας ,Αλιβερίου και Καρύστου. Στο ΕΚΑΒ υπηρετεί 1 ειδικευμένος Ιατρός . Επίσης διαθέτει πλήρωμα εκπαιδευμένων διασωστών και Κινητή Μονάδα με σύγχρονο εξοπλισμό (απινιδωτή , μόνιτορ,kit διασωλήνωσης,set ΚΑΡΠΑ, υποβοηθούμενη αναπνοή κλπ.).
Το υπόλοιπο τμήμα του Νομού πάσχει από υποστελέχωση οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων που είναι σχεδόν ανύπαρκτα ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου λόγω προβλημάτων με τον εφοδιασμό σε καύσιμα αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα με την κίνηση των ασθενοφόρων που πλέον επιχειρούν μέσω του ΕΚΑΒ, χωρίς επαρκές προσωπικό και διασώστες για όλες τις βάρδιες.Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από την στιγμή που τα ΚΥ πέρασαν στο ΠΕΔΥ κάτω από την διοικητική μέριμνα της 5ης ΥΠΕ που ήταν και είναι ανύπαρκτη σε υποδομή.
Το ΚΥ Ψαχνών καλύπτεται από το ΕΚΑΒ Χαλκίδας αλλά έχει και ασθενοφόρο. Υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή των ιατρών του ΚΥ πίσω στο ΚΥ Ψαχνών όταν διακομίζουν περιστατικό καθώς δεν αποζημιώνονται τα οδοιπορικά έξοδα της επιστροφής των Ιατρών. Το ΚΥ Αλιβερίου έχει καινούργιο ασθενοφόρο αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού ,δανείζεται πολλές φορές το ασθενοφόρο της ΔΕΗ Αλιβερίου.
Στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα με την υποστελέχωση των βάσεων του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την διεκπεραίωση των διακομιδών των ασθενών. Σημειωτέον ότι οι διακομιδές κατά τους χειμερινούς μήνες είτε προς Αθήνα από Κάρυστο είτε προς Χαλκίδα από Κύμη και Ιστιαία είναι εξαιρετικά προβληματικές έως αδύνατες πολλές φορές.
Προτείνουμε την άμεση στελέχωση με επαρκές προσωπικό των βάσεων του ΕΚΑΒ της Εύβοιας για την ομαλοποίηση του συστήματος διακομιδών εντός και εκτός του Νομού Εύβοιας. Ειδικά για το ΚΥ Ιστιαίας να υπάρξει πρόβλεψη για διακομιδή στο Νοσοκομείο της Λαμίας λόγω άμεσης γειτνίασης της περιοχής της Ιστιαίας με την Λαμία και την Θεσσαλία.
ΣΚΥΡΟΣ :
Η Σκύρος καλύπτεται υγειονομικά από ένα πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο όπου υπηρετούν 2 Ιατροί Γενικής ιατρικής και μία Παθολόγος για 2600 μόνιμους κατοίκους. Δεν υπάρχουν Παιδίατρος & Καρδιολόγος , παρότι κρίνονται αναγκαίοι λόγω της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, αλλά και για την πληθυσμιακή κάλυψη της Σκύρου. Ευτυχώς υπάρχει μονάδα της Αεροπορίας και αν προκύψει επείγουσα διακομιδή διαθέτει δυνατότητα αεροδιακομιδής.
 Για την 5η ΥΠΕ
Κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο το «σπάσιμο» της 5ης ΥΠΕ στα δύο και δημιουργία ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Υπε Θεσσαλίας για την εύρυθμη λειτουργία και τον καλύτερο συντονισμό των υγειονομικών μονάδων ευθύνης τους από άμεση και πιό εμπεριστατωμένη θέση . Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η περιοχή του Νοσοκομείου της Καρύστου απέχει από την έδρα της 5ης ΥΠΕ όσο ο Πειραιάς από την Λάρισα !!!!!!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η καπιταλιστική κρίση έπληξε με βαρβαρότητα την Υγεία και οι πολιτικές των Μνημονίων την επαρκή κρατική επιχορήγηση των Δημόσιων δομών Υγείας και στο Νομό της Εύβοιας.
Καταγγέλλουμε την εγκατάλειψη και την απαξίωση των ΚΥ και των Νοσοκομείων τόσο του κεντρικού όσο και των περιφερειακών και απαιτούμε την άμεση ,πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση των Δημόσιων δομών Υγείας της Εύβοιας.
Ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις για φαινόμενα όπως πελατειακές σχέσεις μεταξύ ασθενών και λιγοστών συναδέλφων ευτυχώς και φαινομένων σπατάλης κονδυλίων σε υλικά και προμήθειες αμφιβόλου αξίας, αλλά και υπέρμετρης περικοπής σε υλικά καθημερινής χρήσης με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς τους.
Είμαστε αντίθετοι στην θέσπιση χαρατσιών και εισιτηρίων αλλά και κάθε μορφής εμπορευματοποίησης της Υγείας, και απαιτούμε ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ χωρίς περιορισμούς χρώματος και εθνικότητας. Δωρεάν περίθαλψη σε άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
Μαχόμαστε για την δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ που θα έχει συμμάχους μέσα στο Λαό , για να αντιπαλέψουμε την ολοένα μεγαλύτερη συρρίκνωση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή  του που επιχειρούν η συγκυβέρνηση με τους δανειστές  και την ΕΕ.-

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΧΕΙΡ/ΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΕΣΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ


Σημ.Συντάκτου: Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ) και του υπογράφοντος συντάκτου της, επιτρέπεται μόνο η αναδημοσίευσή της από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ΜΕ. Απογορεύεται η χρήση της από οποιονδήποτε φορέα Ιδιωτικής Υγειονομικής παροχής υπηρεσιών άνευ της συγκατάθεσης των εχόντων τα πνευματικά δικαιώματα.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου