Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Επικίνδυνες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας


Πρόσφατη κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς Πηλίου
H Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υποβαθμίζεται συνεχώς και ιδιαίτερα το κομμάτι με τα Κέντρα Υγείας. Ο «Ριζοσπάστης», μετά από δική του έρευνα, παρουσιάζει σήμερα αυτή την άσχημη και επικίνδυνη για την υγεία των λαϊκών ανθρώπων κατάσταση στα Κέντρα Υγείας στην επαρχία και τα νησιά, με τα προβλήματα να οξύνονται σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποιο νοσοκομείο.
* * *
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της χώρας. Αποτέλεσμα, η παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων που δεν έχουν να πληρώσουν για την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κανένα ΚΥ δε λειτουργεί με βάση όσα προβλέπει ακόμη και αυτό το οργανόγραμμα για το προσωπικό που καλύπτει οριακά τις ανάγκες. Η υποστελέχωση είναι τέτοια που αναγκαστικά σε πολλές περιπτώσεις δε βγαίνουν ούτε οι βάρδιες, ούτε οι εφημερίες. Σπανίζουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, οδοντίατροι, παιδίατροι.
Ασθενοφόρα μένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης οδηγών ή/και συντήρησης, με τραγικές συνέπειες, σε πολλές περιπτώσεις, στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Μάλιστα, αρκετά δεν έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως ενός εμφράγματος. Αρκετά ακτινολογικά τμήματα είτε δε λειτουργούν επειδή δεν υπάρχει κάποιος να τα συντηρήσει, είτε λείπει ακτινολογικό φιλμ, είτε υπάρχει η υποδομή αλλά όχι προσωπικό. Ανάλογη η κατάσταση και στα μικροβιολογικά εργαστήρια, όπου υπάρχουν.


Σε αρκετά ΚΥ αναλώσιμα υλικά (όπως σύριγγες, αποστειρωμένες γάζες) είναι ...δυσεύρετα εδώ και χρόνια. Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται όταν ασθενής χρειάζεται να κάνει αλλαγή στο τραύμα του, είναι να φέρνει ο ίδιος τα σχετικά υλικά, αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο. Την ίδια στιγμή, μια ακόμη πράξη χυδαίας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας είναι η απαίτηση καταβολής 5 ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε επίσκεψη σε ΚΥ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε όλα τα Κέντρα Υγείας σε Μακεδονία - Θράκη παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, οδηγούς ασθενοφόρων), σε υγειονομικά υλικά αλλά και πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Χιλιάδες κάτοικοι σε κάθε περιοχή στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα ΚΥ ή στα νοσοκομεία που επίσης λειτουργούν με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις.
Τα περισσότερα ΚΥ εφημερεύουν με έναν ή δύο (στην καλύτερη περίπτωση) γιατρούς γενικής ιατρικής. Γιατροί ειδικότητας δεν υπάρχουν αφού σταμάτησαν οι επισκέψεις τους που γίνονταν κάποιες μέρες τη βδομάδα στα ΚΥ.
Ενδεικτικά: Στη Σαμοθράκη το ΚΥ ουσιαστικά από την ίδρυσή του δε λειτούργησε ποτέ ως τέτοιο καθώς δεν προκηρύχθηκαν θέσεις γιατρών. Οι ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται από γιατρούς που κάνουν το «αγροτικό» τους, και ένα χειρουργό, ο οποίος συνταξιοδοτείται. Για γιατρό ειδικότητας αναγκάζονται να μετακινούνται με το πλοίο στην Αλεξανδρούπολη και ...παρακαλάνε να μην προκύψει έκτακτο περιστατικό. Στο ΚΥ Σουφλίου δεν υπάρχει παιδίατρος ή οδοντίατρος, εφημερεύει μόλις ένας γιατρός. Αν κληθεί να μεταβεί σε κάποιο επείγον περιστατικό, το ΚΥ μένει χωρίς γιατρό να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα άλλα έκτακτα περιστατικά. Τα ασθενοφόρα είναι «γερασμένα», λείπουν και οδηγοί, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε 24ωρη βάση όλο το μήνα. Τα ΚΥ Ορεστιάδας και Δικαίων ουσιαστικά λειτουργούν ως συνταγογραφικά κέντρα.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κεντρική Μακεδονία. Στις Σέρρες, στα ΚΥ Μαυροθάλασσας - Νιγρίτας, Στρυμονικού - Ηράκλειας και Ροδολίβους - Ζίχνης εφημερεύουν ανά ζεύγος ΚΥ και υπάρχουν μόλις 3 γιατροί. Στο Κιλκίς, το ΚΥ Πολυκάστρου έχει μείνει μήνες τώρα χωρίς παιδίατρο, ενώ δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης παιδίατρος σε ολόκληρο το Δήμο Παιονίας, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς παιδίατρο η μισή Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Το ΚΥ Σιάτιστας, στην Κοζάνη, εδώ και τρία χρόνια στεγάζεται σε κτίριο που η Πολεοδομία έκρινε ακατάλληλο, καθώς παρουσιάσθηκαν ρωγμές και καθιζήσεις. Η Πολεοδομία απαγόρευσε τη χρήση μέρους του ισογείου, του 1ου και 2ου ορόφου. Επέτρεψε μόνο τη χρήση ενός τμήματος του ισογείου. Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν δεν έγινε καμία ενέργεια αποκατάστασης του κτιριακού προβλήματος. Εξαιτίας (και) της έλλειψης χώρων, αρχικά έφυγε ο οδοντίατρος, μετά και ο ακτινολόγος. Τελευταία έμεινε και χωρίς παιδίατρο ολόκληρη η περιοχή του Βοΐου, καθώς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Της ζητούσαν να εργάζεται στο ΚΥ Σιάτιστας και ταυτόχρονα να κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης! Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι συχνά το ΚΥ μένει και χωρίς υγειονομικά υλικά (γάζες, φάρμακα, ακόμη και ράμματα για τα τραύματα). Επίσης, τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτούνται διοικητικοί υπάλληλοι και οδηγοί ασθενοφόρων και δεν αναπληρώνονται. Σήμερα εργάζεται ένας οδηγός ασθενοφόρου, τρεις βάρδιες τη μέρα, επτά μέρες τη βδομάδα. Για την κάλυψη των αναγκών συνδράμει το ΕΚΑΒ, όταν έχει διαθέσιμο ασθενοφόρο. Κατά καιρούς βαριά περιστατικά μεταφέρονταν με ταξί ή ΙΧ, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπισή τους.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο Νομό Λάρισας, στα ΚΥ Αγιάς και Ελασσόνας υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στον Τύρναβο. Τα ασθενοφόρα του ΚΥ Αγιάς καλύπτουν μία βάρδια καθημερινά, στα δε Φάρσαλα κάνουν τις 10 από τις 21 βάρδιες τη βδομάδα, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί σε Τύρναβο και Ελασσόνα, όπου τα δύο ασθενοφόρα παραμένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης οδηγών, με τραγικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Τα ακτινολογικά εργαστήρια, όταν δεν αντιμετωπίζουν βλάβη, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ακτινολογικού φιλμ.
Στα ΚΥ Ελασσόνας και Τυρνάβου δεν υπάρχει παιδίατρος. Αποτέλεσμα, παιδιά να μην εξετάζονται, ούτε καν να εμβολιάζονται. Ο μοναδικός παιδίατρος του ΚΥ Αγιάς υποχρεώνεται να καλύπτει μια φορά τη βδομάδα και το ΚΥ Φαρσάλων, ενώ καλύπτει και τις εφημεριακές ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Στη Μαγνησία, στο ΚΥ Βελεστίνου τον τελευταίο χρόνο το ακτινολογικό τμήμα δε λειτουργεί αφού δεν υπάρχει ακτινολόγος. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να καταφεύγουν στα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας, ή σε ιδιώτες γιατρούς. Δεν υπάρχει παιδίατρος σε καθημερινή βάση, στη νυχτερινή βάρδια εφημερεύει μόνο ένας γιατρός, δεν υφίσταται ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ακόμη, δεν υπάρχει καθαρίστρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υγειονομικές συνθήκες εργαζομένων και επισκεπτών, λείπουν βασικά αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, που πολλές φορές αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Στο ΚΥ Ζαγοράς Πηλίου απαιτείται άμεση πρόσληψη γενικών γιατρών, παθολόγου, παιδιάτρου, καρδιολόγου, μικροβιολόγου. Στελέχωση με το απαραίτητο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μόνιμης και πλήρους απασχόλησης για απρόσκοπτη λειτουργία όλο το 24ωρο. Κάλυψη με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Στο ΚΥ Σκοπέλου το μικροβιολογικό εργαστήριο δε λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν μικροβιολογικά μηχανήματα, αλλά και τεχνολόγοι παρασκευαστές. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, λείπουν 1 παιδίατρος, 4 γιατροί γενικής ιατρικής και 1 οδοντίατρος. Η περιοχή της Γλώσσας Σκοπέλου καλύπτεται μόνο από αγροτικό γιατρό, ενώ πρέπει να υπάρχει γιατρός γενικής ιατρικής.
Στο Νομό Τρικάλων, το ΚΥ Καλαμπάκας, εδώ κι αρκετό καιρό, δε διαθέτει παιδίατρο. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες. Κάθε φορά που συνταξιοδοτείται εργαζόμενος η θέση δεν αναπληρώνεται, με αποτέλεσμα όσες θυσίες και να κάνει το εναπομείναν προσωπικό να μη φτάνουν για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Στην Αρτα για τα 3 ΚΥ (Βουργαρελίου, Ανω Καλεντίνης και Αγνάντων) αποφασίστηκε λόγω κόστους (για «εξοικονόμηση» 10.000 ευρώ ετησίως...) η κατάργηση από 16/1/2013 της νυχτερινής βάρδιας των οδηγών ασθενοφόρων για όλες τις μέρες, όπως επίσης της πρωινής και απογευματινής βάρδιας Κυριακές και αργίες. Κάθε έκτακτο περιστατικό αυτές τις ώρες και μέρες θα πρέπει να περιμένει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Αρτα. Οι αποστάσεις μεταξύ ΚΥ και Νοσοκομείου Αρτας είναι μεγάλες (π.χ. Βουργαρέλι - Αρτα 60 χλμ.), το οδικό δίκτυο στα χωριά απαρχαιωμένο και ο χειμώνας βαρύς, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και χρονοβόρα.
Στο Νομό Ιωαννίνων παρότι υπάρχουν 6 ΚΥ και 58 Περιφερειακά Ιατρεία για 335 χωριά και πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους, οι αναρίθμητες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων υπονομεύουν την κάλυψη των αναγκών με πλήρεις, ασφαλείς και αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Π.χ. στο ΚΥ Δελβινακίου υπάρχουν μόνοι 3 οδηγοί ασθενοφόρου που δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Ετσι η διακομιδή στο νοσοκομείο γίνεται με ΕΚΑΒ από τα Δολιανά που παραλαμβάνει τον ασθενή χωρίς συνοδό. Επίσης, εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχουν οι ειδικότητες του παιδιάτρου και οδοντιάτρου. Καρδιολόγο έχει μια φορά στις 15 μέρες και μόνο για προγραμματισμένες εξετάσεις. Λόγω των ελλείψεων προσωπικού σκουριάζει αχρησιμοποίητος και όποιος εξοπλισμός υπάρχει, όπως λυχνία, που αγοράστηκε πριν 6 χρόνια αλλά μένει αναξιοποίητη γιατί δεν έχει οφθαλμίατρο.
Στο ΚΥ Βουτσαρά προσβλέπουν για υπηρεσίες Υγείας περίπου 3.500 κάτοικοι από 40 χωριά. Από την ίδρυσή του πριν 10 χρόνια το μικροβιολογικό εργαστήριο και ο εξοπλισμός του παραμένουν αναξιοποίητα αφού δε στελεχώθηκε με μικροβιολόγο. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι ασθενείς (στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνταξιούχοι και φτωχοί αγρότες) να βάζουν, όσοι έχουν, βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αναγκάζονται να δώσουν 100 ευρώ σε ταξί για να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο, αφού η αστική συγκοινωνία είναι αραιή και δεν εξυπηρετεί. Σε αυτή τη δραματική κατάσταση προστίθενται: Οι μόλις 2 γενικοί γιατροί, το γεγονός ότι τα «τεστ ΠΑΠ» γίνονταν μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα κάθε 10 του μήνα, ότι καρδιολόγος και ορθοπεδικός έρχονται μια φορά το μήνα, ότι δεν υπάρχει οφθαλμίατρος.
Στο ΚΥ Κόνιτσας υπάρχουν εφημερίες που βγαίνουν μόνο με αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παιδίατρος εφημερεύει μόνο 1 ή 2 φορές το μήνα γιατί πρέπει να καλύψει και τα κενά της παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Το μικροβιολογικό εργαστήριο μείωσε τις μέρες λειτουργίας του (γίνονται εξετάσεις μόνο 2 φορές τη βδομάδα) και το ακτινολογικό εργαστήριο δε λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, ούτε τα Σαββατοκύριακα.
Ακόμα, το 2011 (όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές) στο ΚΥ Πραμάντων δεν έγινε κανένα «τεστ ΠΑΠ», ενώ στο ΚΥ Δερβιζιάνων δεν πραγματοποιήθηκε καμία βιοπαθολογική εξέταση.
Τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα η παροχή υπηρεσιών στον κόσμο της υπαίθρου να εξαντλείται κατά κύριο λόγο σε συνταγογραφήσεις, αποσπασματικές εξετάσεις, και στη μεταφορά των ασθενών στα δυο νοσοκομεία της πόλης ακόμη και για αντιμετώπιση περιστατικών που δε χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο των παραπομπών από τα 6 ΚΥ του Νομού Ιωαννίνων στα δύο νοσοκομεία του νομού (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Νοσοκομείο «Χατζηκώστα») το 2011 ήταν 1.625, αυξημένο κατά πολύ σε σχέση με το 2010 (1.261).
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στην περιοχή της Αχαγιάς το ΚΥ βρίσκεται δίπλα από τον εθνικό δρόμο Πάτρας - Πύργου, έναν από τους πιο θανατηφόρους οδικούς άξονες της χώρας, όπου κάθε βδομάδα καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου τρία τροχαία ατυχήματα. Εξυπηρετεί περισσότερα από 50 χωριά με πληθυσμό μόνιμων κατοίκων περίπου στους 60.000 που το καλοκαίρι σχεδόν τριπλασιάζονται. Είναι τέτοιος ο φόρτος εργασίας του συγκεκριμένου ΚΥ που μόνο τα επείγοντα περιστατικά μηνιαίως φτάνουν τα 2.000. Κι όμως, οι ελλείψεις είναι τέτοιες που ούτε οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων δε φτάνουν για να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασφαλισμένους.
Για παράδειγμα, αντί για 4 παιδιάτρους υπάρχουν μόλις 2 κι ο ένας είναι αποσπασμένος στο ΠΙΚΠΑ. Αντί για τους προβλεπόμενους δύο επόπτες Υγείας δεν υπάρχει κανένας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει φυσικοθεραπευτήριο και οι σχετικές εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει κανένας φυσικοθεραπευτής. Υπάρχει μόνο ένας οδοντίατρος αντί για δύο. Υπάρχουν δύο μαίες αλλά δεν υπάρχει γυναικολόγος. Στις διοικητικές υπηρεσίες υπάρχουν μόνο τρεις εργαζόμενοι αντί για τους προβλεπόμενους εφτά. Μόλις δύο επισκέπτριες Υγείας αντί για δέκα. Δύο κοινωνικοί λειτουργοί αντί για τρεις. Δύο τραυματιοφορείς αντί για πέντε. Ανάλογη είναι η κατάσταση στις τεχνικές υπηρεσίες, στην κουζίνα, στην καθαριότητα.
Στη Μεσσηνία, στο ΚΥ Πύλου το ασθενοφόρο που καλύπτει όλες τις διακομιδές των ασθενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι απαρχαιωμένο. Τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας ασθενών, οδηγού και συνοδού αγροτικού γιατρού. Το ακτινολογικό μηχάνημα λειτουργεί μόνο Δευτέρα και Τετάρτη, όταν δεν είναι χαλασμένο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταβαίνουν στην Καλαμάτα για μια απλή ακτινογραφία. Μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται μόνο τις πρωινές ώρες κι αυτές περιλαμβάνουν έναν υποτυπώδη βιοχημικό έλεγχο και γενική αίματος. Απουσιάζει παντελώς η ειδικότητα του παιδιάτρου.
Λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πολλά χωριά της περιοχής δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα πολλοί ηλικιωμένοι να μην μπορούν να γράψουν ούτε τα φάρμακά τους. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το 5ευρω χαράτσι που πληρώνουν οι ασθενείς στο ΚΥ για να εξεταστούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και να κάνουν προγραμματισμένες αλλαγές τραυμάτων.
Τα μισά αγροτικά ιατρεία της περιοχής είναι κενά ή με έναν μόνο αγροτικό γιατρό για τα διθέσια αγροτικά ιατρεία. Είναι τέτοια η έλλειψη γιατρών που η περίθαλψη των κατοίκων (15.000 που υπερτριπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες) εξαντλείται στη συνταγογράφηση και την παροχή πρώτων βοηθειών. Για περαιτέρω αντιμετώπιση στέλνονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στη Φθιώτιδα, το ΚΥ Μακρακώμης καλύπτει το δυτικό κομμάτι του νομού κι εξυπηρετεί τους κατοίκους 52 χωριών. Στο δυναμικό του διαθέτει μόλις δύο γενικούς γιατρούς, έναν παθολόγο κι ένα μικροβιολόγο. Το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι περιορισμένων δυνατοτήτων κι έχει μόνο μία βάρδια, το πρωί. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος ασθενής μικροβιολογική εξέταση το απόγευμα αναγκάζεται να καταφύγει στο Νοσοκομείο Λαμίας.
Εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ το ακτινολογικό τμήμα, παρότι διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό, δε λειτουργεί καθώς δεν υπάρχει ακτινολόγος να το λειτουργήσει. Επίσης, δεν υπάρχει γυναικολόγος με αποτέλεσμα τα «τεστ ΠΑΠ» να τα αναλαμβάνουν δύο μαίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΚΥ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με βλάβες να προκύπτουν συνεχώς εξαιτίας παλαιότητας του οχήματος.
Από τις αρχές του χρόνου νοσοκόμες των ΚΥ της Φθιώτιδας μετακινούνται (στην αρχή ανά μήνα και πλέον ανά τρίμηνο) προς το Νοσοκομείο Λαμίας, που επίσης έχει σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν παραπέρα τα ΚΥ.
Στην Εύβοια, σε όλα σχεδόν τα ΚΥ αναλώσιμα υλικά (όπως σύριγγες, αποστειρωμένες γάζες κ.λπ.) είναι δυσεύρετα εδώ και χρόνια. Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται όταν ένας ασθενής χρειάζεται να κάνει αλλαγή στο τραύμα του, είναι να φέρνει ο ίδιος τα σχετικά υλικά. Επίσης, λόγω του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου και των μεγάλων αποστάσεων η πρόσβαση πολλών κατοίκων στα ΚΥ και στα δύο Περιφερειακά Νοσοκομεία, Κύμης και Καρύστου, γίνεται με τεράστιες δυσκολίες, ιδίως το χειμώνα.
Χαρακτηριστικά, προ μηνών, στη Βόρεια Εύβοια συνέβη το εξής: Ενας ασθενής έπαθε έμφραγμα και διακομίστηκε με ασθενοφόρο, το οποίο δε διέθετε απινιδωτή, δεν είχε μόνιτορ, παρά μόνο ένα φορείο και τον ορό. Ο γιατρός που τον συνόδευε ήταν ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε. Το ότι ο ασθενής έχασε τη ζωή του δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με αυτό.
Τα ασθενοφόρα των ΚΥ στο νομό είναι κατά βάση ασυντήρητα, πολλές φορές, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν. Ετσι καταγράφονται περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ασθενοφόρα που υπάρχουν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και αυτά στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Επίσης, οι εφημερίες γίνονται κατά κανόνα από αγροτικούς γιατρούς καθώς οι μόνιμοι γιατροί δεν επαρκούν.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντίπαρου από τις σοβαρές ελλείψεις του μοναδικού ΚΥ τους, τους οδήγησαν να οργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, τον περασμένο Φλεβάρη, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια το ΚΥ δεν έχει κανέναν παιδίατρο αντί για δύο, όπως προβλέπεται, δεν έχει ορθοπαιδικό αντί για έναν, δεν έχει γενικό γιατρό αντί για δύο, δεν έχει νοσηλευτές αντί για δύο, δεν έχει καμία μαία αντί για τις προβλεπόμενες δύο. Η έλλειψη παιδιάτρου έχει αφήσει εκεί ακάλυπτα 2.500 παιδιά!
Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις βάρδιες του ΕΚΑΒ από τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, καθώς επίσης και με τις διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία, είτε προς Σύρο, είτε προς Αττική.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό υπάρχει το εξής «παράδοξο». Ενώ το νησί διαθέτει ειδικό αεροσκάφος (δωρεά κοινωφελούς ιδρύματος) για διακομιδή (κατά βάση προς το Νοσοκομείο Σύρου), με κόστος διακομιδής τα 500 ευρώ, δεν το εντάσσουν στο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ, «προτιμούν» τις διακομιδές να τις δίνουν σε ιδιώτη ο οποίος χρησιμοποιεί θαλάσσιο σκάφος, κι όχι αεροσκάφος, με το κόστος διακομιδής κάθε φορά να φτάνει στα 3.500 ευρώ! Αλλη μια απόδειξη πως κύριο μέλημα της ασκούμενης πολιτικής δεν είναι - όπως λένε - το «νοικοκύρεμα», αλλά η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια.

Ρεπορτάζ: Ομάδα συντακτών του «Ρ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου