Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Υγεία: Επί τάπητος περικοπές

Στις προτεραιότητες της νέας συγκυβέρνησης και της τρόικα βρίσκεται ο χώρος της υγείας, όπου επισπεύδονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν αποφασιστεί.
    Με πρόσχημα τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ που έχουν φτάσει το 1,2 δις ευρώ και το γεγονός ότι μια σειρά πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, απειλούν με νέα διακοπή στην πίστωση των υπηρεσιών τους, η κυβέρνηση προωθεί νέα χαράτσια και περικοπές προς τους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι με μετρητά, εφόσον δεν καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα.
    Οι εκπρόσωποι της τρόικα στην τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα διαπίστωσαν υπέρβαση των προϋπολογισμένων δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, μεταξύ άλλων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μιλά ανεπίσημα για την ανάγκη περικοπών στους συγκεκριμένους τομείς, όπου μελετάται για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις ανά ασθενή. Ωστόσο, το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ δεν βρίσκεται στον τομέα των εξόδων, αλλά σ’ εκείνον των εσόδων καθώς η κυβέρνηση καλύπτει μόνο το 29% των αναγκών με την κρατική επιχορήγηση. 

Προκειμένου να κρύψουν την πολιτική τους απόφαση να μην χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό προς όφελος της ιδιωτικής υγείας, τρόικα και συγκυβέρνηση, πρόκειται να επιταχύνουν την αναδιοργάνωση του Οργανισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, μελετάται η πρόσληψη ξένων και Ελλήνων μάνατζερ, η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ΚΥ και η μετατροπή του Οργανισμού αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες, ΜΚΟ και νοσοκομεία.
    Στο μεταξύ, η έλλειψη πόρων στον ΕΟΠΥΥ συμπαρασύρει τα οικονομικά των νοσοκομείων, στα οποία ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 750 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει την περαιτέρω περιστολή των κρατικών δαπανών για τα νοσοκομεία, στον προϋπολογισμό των οποίων έχει προαναγγελθεί “κούρεμα” 300 εκ. ευρώ για το 2014. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιδιώκεται η εντατικοποίηση των συγχωνεύσεων μέσα στο καλοκαίρι, όπου αναμένεται το κλείσιμο 13 μικρών νοσοκομείων και η ένταξη 1.250 εργαζομένων σε πρόγραμμα κινητικότητας, δηλαδή σε διαθεσιμότητα. Στην κατεύθυνση αυτή μελετάται και η συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, που θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.


πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου