Με λογική λογιστή, και όχι με βάση την επιστημονική κρίση των γιατρών, θα γίνονται εφεξής η νοσηλεία και οι εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, με βάση προκαθορισμένη μηνιαία δαπάνη, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στο πολυνομοσχέδιο.
Η τροπολογία (στο άρθρο 100) προβλέπει: «Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Υγείας και Οικονομικών, δύναται να ανατίθεται για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς ο έλεγχος της ορθής τιμολόγησης και του αναγκαίου της γενομένης κλινικής και ιατρικής πρακτικής, η τήρηση των διεθνών λογιστικών κανόνων και ο έλεγχος των παραστατικών και αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, και των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση των ανωτέρω βαρύνει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας».
Σύμφωνα με το άρθρο 100 υπάρχει η πρόβλεψη ότι η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δωδέκατο των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα ελέγχουν και τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, όπως υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας μιλώντας χτες στο «Μέγκα». Στην παράγραφο 1 του άρθρου 100 αναφέρεται ότι το υπερβάλλον ποσό αναζητείται από το συμβεβλημένο ιδιώτη πάροχο υπέρ του Οργανισμού ως επιστροφή (rebate) για κάθε μήνα.
Με την τροπολογία για τους ελεγκτές η διαδικασία της εκκαθάρισης των λογαριασμών του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται σε όλους τους παρόχους της Υγείας. Δηλαδή, φαίνεται να περιλαμβάνει και τα δημόσια νοσοκομεία, σε εκείνους που θα υποχρεωθούν σε επιστροφές. Μάλιστα χτες το βράδυ υπήρξε συνάντηση του υπουργού Υγείας με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, όπου τέθηκε το ερώτημα ποιος θα πληρώσει το «υπερβάλλον ποσό»; Ο ΕΟΠΥΥ, ο άρρωστος ή το νοσοκομείο; Η απάντηση του υπουργού, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, δεν ήταν συγκεκριμένη, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δε θα επιβαρυνθεί ο ασθενής.
Μάλιστα τα δημόσια νοσοκομεία θα υποχρεωθούν να πληρώσουν -όπως και τα ιδιωτικά- τους ελεγκτές, αφού σύμφωνα με την τροπολογία «το σύνολο των δαπανών βαρύνει τους παρόχους υγείας», χωρίς να διευκρινίζει αν εξαιρούνται τα δημόσια.
Το περίγραμμα της νέας ρύθμισης έδωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας χτες το πρωί στο «Μέγκα»: «Είναι, είπε, να εφαρμόσουμε στο σύστημα της υγείας αυτόν τον τρόπο λειτουργίας που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να γλιτώνουν τα λεφτά των μετόχων τους».
Πρόκειται για τον περίφημο «κλινικό έλεγχο», με στόχο τον «εξορθολογισμό των πόρων», όπως είπε ο υπουργός. Δηλαδή περικοπές - κατά 25-30% των δαπανών. Επεξηγώντας ο ίδιος ο υπουργός Υγείας πώς θα εφαρμοστεί ο «κλινικός έλεγχος» είπε: «Οταν θα μπαίνει ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο θα έρχεται ο συμβεβλημένος γιατρός με την εταιρεία που κάνει τον κλινικό έλεγχο, θα κρίνει αν η προτεινόμενη θεραπεία είναι σωστή, θα κρίνει αν πρέπει να κάτσει τόσες μέρες στο νοσοκομείο, θα κρίνει αν χρειάζεται ή όχι αυτή την εγχείρηση».
Ο κλινικός έλεγχος, όπως είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, θα γίνεται σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Δηλαδή η νοσηλεία θα γίνεται με λογική προκαθορισμένου κόστους και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του γιατρού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου