Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Βαφτίζουν ευλογία τις ... απολύσεις!


Μέχρι και ευλογία βάφτισαν τις απολύσεις μέσω της κινητικότητας οι υπουργοί Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος και Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη χτεσινή συνάντησή τους «στο πλαίσιο απορρόφησης των εκπαιδευτικών που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από μονάδες Υγείας».
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «κάθε δημοσιονομική προσαρμογή, κάθε διοικητική αναδιάρθρωση, πρέπει να εντάσσεται σε έναν Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό», που «υπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον». Απ' τη μεριά του ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Για το υπουργείο Υγείας αυτή η διαδικασία είναι μία ευλογία. Διότι υπάρχουν ειδικότητες, υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν νοσηλευτές, υπάρχουν ακτινολόγοι, υπάρχουν οδοντοτεχνίτες, υπάρχουν οδοντίατροι, μία σειρά ειδικοτήτων στις οποίες έχουμε μεγάλη έλλειψη».
Επιχειρούν δηλαδή να νομιμοποιήσουν και τις απολύσεις, όπως θα καταλήξουν τελικά οι διαθεσιμότητες, αλλά και τη δραματική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας μετά το στέγνωμά του από προσλήψεις αλλά και τις δραματικές περικοπές.
Με τις διαθεσιμότητες απ' το υπουργείο Παιδείας θα μετακινηθούν στο υπουργείο Υγείας κοντά στα 1.500 άτομα το πολύ. Μ' αυτά -καθώς και με τη μετακίνηση άλλων 1.343 «εντός των τειχών» του υπουργείου Υγείας- θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τα τρομακτικά κενά των 22.500 νοσηλευτών και των 6.000 γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αντίστοιχα. Επίσης, και με αυτούς δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά που κρατούν κλειστά πάνω από 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απ' τα 634 συνολικά σε 70 νοσοκομεία της χώρας. Μόνο στο «Αττικόν» είναι κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού, 13 απ' τα 27 κρεβάτια ΜΕΘ.
Οι περικοπές υποβαθμίζουν τις ήδη αποδιαρθωμένες δημόσιες δομές υγείας και ταυτόχρονα οδηγούν σε άγρια χαράτσια τους ασφαλισμένους.
Μόνο 4% εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ
Οπως αποκάλυψε χτες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός σε συνάντησή του με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, λόγω της έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων, γίνονται στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ μόνο 4% των εργαστηριακών εξετάσεων. Τα υπόλοιπα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν χαράτσι συμμετοχής 15%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αιμορραγίας του Οργανισμού αναφέρουμε το εξής στοιχείο: Το 2010 έγιναν 1.400.000 αιμοληψίες, για να γίνουν διάφορες εξετάσεις, για τα 6 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Δηλαδή, οι αιμοληψίες ήταν 116.000 το μήνα. Τώρα που οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ έφτασαν τα 10 εκατ. οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται έπεσαν στο 4%. Και οι υπόλοιποι έγιναν πελάτες στον ιδιωτικό τομέα.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου