Οι
δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού της χώρας,
ήταν η βασική διαπίστωση του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Οικονομία και
Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις», που έγινε στην Αθήνα (13 - 15
Δεκέμβρη 2012).
«Το επίπεδο της υγείας βαθμιαία υποβαθμίζεται μετά την εκδήλωση της κρίσης», υπογράμμισε ο Γιάννης Κυριόπουλος,
κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία οργάνωσε
και το Συνέδριο. Οι αιτίες της υποβάθμισης είναι κατά σειρά τα χρέη και
τα δάνεια των νοικοκυριών, ακολουθούν η ανεργία και η αγωνία όσων ακόμα
εργάζονται, αν θα διατηρήσουν τη δουλειά τους και, τέλος, η δραματική
μείωση των εισοδημάτων. Ετσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι
αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση των υπηρεσιών Υγείας, καθώς πια δεν
μπορούν να διαθέσουν το συμπληρωματικό χρήμα για να αγοράσουν αυτές τις
υπηρεσίες.Απ' το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς επέμειναν στην υλοποίηση του «διετούς προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής 2013 - 2014 ύψους 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από 10,5 δισ. ευρώ περιστολή δαπανών και 3 δισ. ευρώ αύξηση εσόδων», που συνθλίβουν τις υπηρεσίες Υγείας. Η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μαζί με το «βαρύ φορολογικό νομοσχέδιο» τον επόμενο Μάη, είναι κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, οι προϋποθέσεις για την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευτούν 52,5 δισ. ευρώ.
«Βίαιη μείωση δαπανών»
Για «βίαιη» μείωση των δαπανών Υγείας μίλησε στο Συνέδριο ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος.Η μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας πλησιάζει τα 5 δισ. ευρώ (2013 σε σχέση με 2009), με αποτέλεσμα να μην ξεπερνούν το 6 % του ΑΕΠ, δηλαδή τα 13 δισ. ευρώ το 2010 ή τα 12 δισ. ευρώ το 2012 και κάτω από τα 11 δισ. ευρώ το 2013.
Μειώθηκαν δραματικά οι διωτικές δαπάνες Υγείας, που από 4% του ΑΕΠ το 2009 εκτιμώνται σε περίπου 2% σήμερα, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά στέγνωσαν, καθώς εξανέμισαν όσα είχαν στην άκρη για την ώρα της ανάγκης.
Κι όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις περικοπές 1,1 δισ. ευρώ για τον τελευταίο χρόνο (εκ των οποίων τα 700 - 800 εκ. ευρώ στα φάρμακα).
Επιπλέον, ο Μάριος Σαλμάς τάχτηκε υπέρ της κατάργησης των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και τη μεταφορά των πολυιατρείων, όπως και των Κέντρων Υγείας σε ενιαίο, όπως είπε, δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας.
Αύξηση 15,3% των επεισοδίων κατάθλιψης
Η
κρίση συνδέεται με την κατάθλιψη, ενώ για τις αυτοκτονίες δεν είναι
απόλυτα σαφή τα στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλείς καταγραφές,
υπογράμμισε η Ελπίδα Πάβη επιμελήτρια της ΕΣΔΥ.Σύμφωνα μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, υπήρξε μια αύξηση 15,3% των καταθλιπτικών επεισοδίων μεταξύ 2011 και 2009. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν τον περασμένο μήνα υπήρξε μια περίοδος τουλάχιστον δύο εβδομάδων που νιώθατε μελαγχολικός, η θετική απάντηση ήταν 47,2% το 2009 και 54,4% το 2011. Παρουσιάζεται, δηλαδή, μια αύξηση 15,3%.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αποτύπωση ενός, όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες - «Μείζονος Καταθλιπτικού Επεισοδίου» (ΜΚΕ) είχε την εξής καταγραφή: 2008 3,3%, 2009 6,8% και 2011 8,2%.
Οι ομάδες που σημειώνουν τις μεγαλύτερες και στατιστικά σημαντικές μεταβολές στην επικράτηση του ΜΚΕ είναι οι άνδρες, τα άτομα ηλικίας 25 - 34 ετών και 55 - 64 ετών, οι έγγαμοι, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι κάτοικοι της Αθήνας και τα άτομα που εργάζονται.
Πάντως, συνολικά την περίοδο 2009 - 2012 καταγράφηκαν 3.124 «τελεσμένες και απόπειρες αυτοκτονίας».
πηγή rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου