ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Επιβαρύνονται απ' τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας


Τα ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» δέχονται περισσότερα από 115.000 περιστατικά το χρόνο
Το 80% των περιστατικών θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιες δομές. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ 
 Ακτινογραφία της γύμνιας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και των αδυναμιών των μικρών νοσοκομείων να προσφέρουν υπηρεσίες ΠΦΥ και να αποφορτίσουν τα μεγαλύτερα, αποτελούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο 19ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο του «Ευαγγελισμού» για τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου, την περίοδο 2009 - 2013. Τα στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής Καρδιολογίας Ηλίας Σιώρας, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Σύμφωνα με αυτά, στα ΤΕΠ εξετάζονται κάθε χρόνο 115.000 - 120.000 ασθενείς (καταγεγραμμένοι). Από αυτούς, το 20% διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και το 80% με ίδια μέσα (οχήματα ή πεζή). Από τους διακομιζόμενους με το ΕΚΑΒ, εισάγεται για νοσηλεία το 1/3 και από τους προσερχόμενους με ίδιο μέσο το 1/7.

 Ο «Ευαγγελισμός» κάνει 8 «μεγάλες» - δηλαδή 24ωρες - και 12-15 «μικρές» - δηλαδή μέχρι το μεσημέρι - εφημερίες το μήνα. Απ' τις 115.000 προσελεύσεις κάθε χρόνο στα ΤΕΠ, οι 7.500 γίνονται στις «μικρές» εφημερίες και απ' αυτές το 33% γίνεται με το ΕΚΑΒ και το 66% με ίδια μέσα. Το συμπέρασμα, όπως αναφέρθηκε στο σεμινάριο, είναι: Ανύπαρκτη ΠΦΥ και αδυναμία άλλων μικρότερων νοσοκομείων, είτε της Αθήνας, είτε της περιφέρειας, να αποφορτίσουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός». Με τη νέα πραγματικότητα στον ΕΟΠΥΥ, σαφέστατα θα υπάρξει επιδείνωση τόσο στα ΤΕΠ, όσο και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Κάθε χρόνο στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 52.000 εισαγωγές για νοσηλεία, εκ των οποίων το 45% γίνεται μέσω των ΤΕΠ, όταν η διεθνής αντιστοιχία είναι 10%. 

Οπως τονίστηκε, «έτσι δεν υπάρχει άνεση κλινών για τακτικά εισιτήρια λόγω του τεράστιου όγκου των επειγουσών εισαγωγών, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο ρόλος του πραγματικά επείγοντος περιστατικού. Γι' αυτό εμφανίζονται μακρές λίστες αναμονής - άνω του εξαμήνου - σε χειρουργικές ειδικότητες». Αναφέρθηκαν ακόμα τα εξής στοιχεία: Ενα ποσοστό 15% περίπου εξετάζεται στα ΤΕΠ σε πάνω από μία ειδικότητες (κατά την προσέλευσή του). Επίσης, ένα άγνωστο ποσοστό είναι οι μη καταγραφόμενοι, που εξετάζονται κατά εκατοντάδες. Κατ' εκτίμηση, στα ΤΕΠ ένα ποσοστό της τάξης 10-15% δεν καταγράφεται λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, ελαφρές περιπτώσεις δεν αξιολογούνται (κακώς) ως ανάγκη για καταγραφή και ανασφάλιστοι. Το τελικό συμπέρασμα, όπως επισημάνθηκε στο σεμινάριο, είναι: «Η πολύ μεγάλη προσέλευση που ήδη υπάρχει, οι συνέπειες της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, η κατάσταση στην ΠΦΥ και σε μικρά δευτεροβάθμια ή περιφερειακά νοσοκομεία, η πανθομολογούμενη έλλειψη προσωπικού στα επείγοντα (και σε όλο το νοσοκομείο), υπαγορεύουν άμεσα και δραστικά μέτρα ώστε να αρθούν οι αιτίες της καθημερινής κατάστασης στα ΤΕΠ του νοσοκομείου».

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου