ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ


Η οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, που λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, επιβεβαιώνεται με το κλείσιμο των Επειγόντων του Χειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, από τις 22 Μάη. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σήμερα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία, την επίδραση που έχουν αυτά στους εργαζόμενους και στους ασθενείς της περιοχής. Σημειώνουμε ότι τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Κοζάνης λειτουργούν σε μια περιοχή με σύνθετες και οξυμένες ανάγκες, λόγω της ΔΕΗ, η δραστηριότητα της οποίας απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου, ενώ οι εργατοϋπάλληλοι και κάτοικοι της περιοχής δέχονται τις συνέπειες από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Με μεταφερόμενους γιατρούς οι εφημερίες στο «Μποδοσάκειο»
Το νοσοκομείο έχει στραγγαλιστεί οικονομικά και λειτουργεί με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό
Το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, κυριολεκτικά έχει στραγγαλιστεί οικονομικά. Πριν από τρία χρόνια είχε προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ. Για το 2015 ο προϋπολογισμός μειώθηκε κοντά στα 6 εκ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 50%. Από αυτά τα λεφτά, για το πρώτο τετράμηνο έχει εισπράξει λιγότερα από 500.000 ευρώ.
Το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί 250 κλίνες, αν και με βάση το νέο οργανισμό θα έπρεπε να έχουν μειωθεί στις 200. Ετσι οι ελλείψεις σε προσωπικό, με βάση τον οργανισμό εμφανίζεται να αγγίζουν το 1/3 ενώ στην πραγματικότητα πλησιάζουν το 50%.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Για νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 238 θέσεις και κενές είναι 87. Για ιατρικό προσωπικό προβλέπονται 98 και κενές είναι οι 37. Διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 63 και κενές είναι οι 32. Παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 41 και κενές οι 14.
Λειτουργία στο όριο
Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, η κατάσταση στις κλινικές, στα εργαστήρια, στα χειρουργεία είναι δραματική. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο διαθέτει πέντε χειρουργικές αίθουσες (η μία δεν εξοπλίστηκε και δεν λειτούργησε ποτέ) και το προσωπικό μπορεί να λειτουργεί καθημερινά μόνο τις δύο. Σήμερα, στα χειρουργεία εργάζονται 10 νοσηλευτές και τέσσερις αναισθησιολόγοι (ο ένας επικουρικός). Για να λειτουργούν και οι τέσσερις εξοπλισμένες αίθουσες, απαιτείται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό.
Η ΜΕΘ λειτουργεί πλέον τέσσερα κρεβάτια από τα οκτώ που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια. Η Μαιευτική κλινική (21 κλίνες), δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργεί μόνο με έξι μαίες και έξι ασκούμενες.
Η Ορθοπεδική κλινική διαθέτει 32 κλίνες και επιπλέον φιλοξενεί περιστατικά σε 10 κλίνες της ΩΡΛ. Λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς, έναν με μπλοκάκι και δυο ειδικευόμενους που θα φύγουν. Ελάχιστο είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό, μόλις οκτώ εργαζόμενοι στις βάρδιες.
Η Καρδιολογική κλινική με 22 κλίνες, λειτουργεί με τρεις ειδικούς (ο ένας επικουρικός) και έναν ειδικευόμενο. Στις εφημερίες συμμετέχει και ο συντονιστής διευθυντής Κοζάνης Πτολεμαΐδας και ένας γιατρός από το ΠΕΔΥ. Το βράδυ, η κλινική μένει με έναν νοσηλευτή, ενώ πρέπει να καλύπτει και έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον στο χώρο της κλινικής λειτουργεί και η στεφανιαία μονάδα, που θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί ανεξάρτητα, με ειδικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό.
Η Παθολογική κλινική με 35 κλίνες, λειτουργεί με δυο ειδικούς γιατρούς (ο ένας επικουρικός) και τρεις ειδικευόμενους. Ο τρίτος παθολόγος, λόγω προβλημάτων υγείας, εργάζεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία. Οι περίπου 10 νοσηλευτές της κλινικής εξυπηρετούν, επίσης, ανάγκες νοσηλείας και της Ογκολογικής και του Νεφρού.
Ψάχνουν γιατρούς για να βγουν οι εφημερίες
Οι γιατροί της Παθολογικής περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: «Είναι τραγική. Ψάχνουν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας για να βγάλουν τις εφημερίες. Εμείς οι δυο κάνουμε 2-3 μέρες συνεχόμενες εφημερίες».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Παιδιατρική κλινική (16 κλίνες). Η κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν με τον διευθυντή και δύο γιατρούς που έχουν μετακινηθεί από τα ΚΥ Σερβίων και Δεσκάτης, καθώς και με τους ειδικευόμενους από ΚΥ και αγροτικά ιατρεία. Εξυπηρετεί 17.000 περιστατικά το χρόνο.
Το Μικροβιολογικό έχει τρεις γιατρούς. Οπως μας είπαν, δεν λειτουργεί με επάρκεια όλο το 24ωρο. Τη νύχτα ένας γιατρός κάνει ταυτόχρονα δουλειά αιμολήπτη, παρασκευαστή, νοσηλευτή. Είναι κενές επίσης 10 θέσεις παρασκευαστών και υπάρχουν ελλείψεις υλικών.
Το Φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί με έναν φαρμακοποιό. Ο προϋπολογισμός του μειώθηκε από 3 εκ. πριν τρία χρόνια, στο 1,8 εκ. για το 2015.
Ελάχιστο προσωπικό έχει απομείνει και στην Τεχνική υπηρεσία (έξι άτομα μόνιμο προσωπικό και δύο μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ), με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργασίες να δίνονται σε εργολάβους. Και στα πλυντήρια έμειναν τέσσερις εργαζόμενοι (δυο στη βάρδια) να δουλεύουν τρία πλυντήρια, τρία στεγνωτήρια, ένα σιδερωτήριο και τώρα που χάλασε η διπλωτική μηχανή πρέπει να διπλώνουν και τα σεντόνια στο χέρι!
Στα Μαγειρεία έμειναν τέσσερα άτομα (τρεις μάγειρες και δυο βοηθοί, εκ των οποίων ο ένας μέσω εργολάβου). Πέντε τραπεζοκόμοι, μέσω εργολάβου, καλύπτουν την ανάγκη σίτισης όλων των ασθενών. Και αυτοί εργάζονται 4ωρο και πληρώνονται 200 - 250 ευρώ το μήνα. Αθλια είναι η κατάσταση και στην καθαριότητα. Για παράδειγμα, μια καθαρίστρια δουλεύει για οκτώ ώρες, πληρώνεται 400 ευρώ και στη βάρδιά της έχει την ευθύνη για την Καρδιολογική, την Ογκολογική, το Νεφρό, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό!
Στα όρια ασφαλείας όλες οι κλινικές
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές εξουθενώνουν το προσωπικό και ταλαιπωρούν τους ασθενείς
Από κινητοποίηση στην Κοζάνη για τα προβλήματα της Υγείας
Από κινητοποίηση στην Κοζάνη για τα προβλήματα της Υγείας
Τα επείγοντα του χειρουργικού στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έκλεισαν μέχρι και τις 27 Μάη και το διάστημα αυτό εξυπηρετούνταν μόνο τα τακτικά περιστατικά. Και αυτό γιατί έχει μείνει μόνο με τρεις μόνιμους γιατρούς και δύο ειδικευόμενους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες.
Τις προηγούμενες μέρες, λουκέτο μπήκε και στην Ψυχιατρική κλινική (20 κλίνες) του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης. Οι δύο ειδικοί γιατροί που έμειναν, μετά τη λήξη της θητείας μίας επικουρικής γιατρού, έχουν συμπληρώσει ήδη το μέγιστο των εφημεριών που μπορούν να κάνουν από τις 18 Μάη. Ο διευθυντής της κλινικής είχε προειδοποιήσει εδώ κι ένα μήνα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 3η ΥΠΕ για το πρόβλημα που θα προέκυπτε στη λειτουργία της κλινικής, που είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία και περιλαμβάνει τέσσερις δομές (Ψυχαργώς, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική).
Λύση, όμως, δε δόθηκε. Μόνο όταν οι δύο γιατροί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν νέα περιστατικά, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση της κλινικής και τη φυσική τους εξόντωση, και μετά την εισαγγελική παρέμβαση, η 3η ΥΠΕ αποφάσισε να στείλει γιατρούς από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από το Νοσοκομείο της Φλώρινας, για να καλύψει τη λειτουργία της Κλινικής μέχρι το τέλος του μήνα. Παρέμβαση που βεβαίως δε λύνει το πρόβλημα.
Τόσο στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο Κοζάνης, όσο και στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Ολες σχεδόν οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ασφαλείας, με ελάχιστο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι ανάγκες σε γιατρούς καλύπτονται είτε με επικουρικούς (συμβάσεις ενός έτους), είτε με γιατρούς που εργάζονται με μπλοκάκι (εφτά γιατροί, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική απόφαση για την απασχόλησή τους) και κυρίως με μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, αγροτικά ιατρεία και από άλλα νοσοκομεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στενάζει από τις απανωτές βάρδιες, ενώ τα ρεπό και οι άδειες δεν μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς δεν έχει επίδραση μόνο στους ίδιους, αλλά και στην αποτελεσματικότητα με την οποία ασκούν το έργο τους, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν.
Οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «voucher», είτε από σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, οι τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης, έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους, που απασχολούν εργαζόμενους εξαθλιωμένους, με μισθούς πείνας.
Με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας προσλήψεις γιατρών, διασωστών, δημιουργία νέων σταθμών και εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων.
Χάνονται πολύτιμες κλίνες στο «Μαμάτσειο»
Το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης
Το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης
Με το νέο οργανισμό, το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, θα έπρεπε να λειτουργεί 200 κλίνες, όμως έχει ανεπτυγμένες μόνο τις 180. Αποκαλυπτική των ελλείψεων σε προσωπικό είναι η κατάσταση στις κλινικές και τα εργαστήρια. Η Αιμοδοσία λειτουργεί με έναν γιατρό και το Μικροβιολογικό με δυο, με αποτέλεσμα να συνεφημερεύουν. Επιπλέον, έχουν έλλειψη και σε τεχνολόγους. Η εξέταση για μεσογειακή αναιμία δε γίνεται πλέον, μετά τη συνταξιοδότηση του αιματολόγου διευθυντή.
Η Χειρουργική λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς και τέσσερις ειδικευόμενους, οι οποίοι καλύπτουν εφημεριακά και το «Μποδοσάκειο», η Καρδιολογική με τρεις ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το «Μποδοσάκειο» και ο τρίτος είναι επικουρικός που θα λήξει σύντομα η θητεία του. Η Παθολογική στελεχώνεται με τέσσερις ειδικούς παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός, η ΩΡΛ κλινική με δυο μόνο ειδικούς και έναν ειδικευόμενο (λειτουργούν την κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία και κάθε γιατρός εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 4.000 ασθενείς το χρόνο), η Γυναικολογική με δυο γιατρούς του ΕΣΥ και δυο ιδιώτες που προσλήφθηκαν με «μπλοκάκι», ενώ η Ορθοπεδική κλινική κινδυνεύει να κλείσει.
Η Παιδιατρική κλινική (21 κλίνες) λειτουργεί με δυο γιατρούς, πέντε ειδικευόμενους και εφτά νοσηλεύτριες που πρέπει να εξυπηρετούν κλινική, εξωτερικά ιατρεία και να καλύπτουν και ανάγκες της μαιευτικής κλινικής. Το 2013 εξυπηρέτησαν 12.000 παιδιά.
Υποστελεχωμένο και το ΕΚΑΒ
Η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας είναι αναγκαία, ακόμα και για να σωθούν ζωές που σήμερα χάνονται
Η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας είναι αναγκαία, ακόμα και για να σωθούν ζωές που σήμερα χάνονται
Eurokinissi
Στο 50% υπολογίζονται οι ελλείψεις σε διασώστες στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα εργάζονται 87 διασώστες (οι εφτά σε άδειες) και ταυτόχρονα εκτελούν χρέη διοικητικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με το Σωματείο, πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον άλλοι 43, για να λειτουργούν με επάρκεια τα πληρώματα που είναι αναπτυγμένα στους τέσσερις νομούς, 24 ώρες το 24ωρο.
Σήμερα λειτουργούν τρία (ή τέσσερα) πληρώματα σε Κοζάνη, δύο πληρώματα σε Γρεβενά, δύο σε Φλώρινα και ένα σε Καστοριά. Απαιτείται η σύσταση νέων τομέων σε Βόιο και Σέρβια Κοζάνης, για την καλύτερη γεωγραφική κάλυψη της περιοχής, καθώς για να καλυφθούν περιστατικά από αυτές τις περιοχές, χρειάζεται έως και μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με το Σωματείο, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα στον κάθε νέο τομέα για όλο το 24ωρο, δηλαδή 21 διασώστες το ελάχιστο.
Επιπλέον, στο ΕΚΑΒ δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Απαιτείται, επίσης, 24ωρη κάλυψη με γιατρό με ειδίκευση στα επείγοντα (σύνολο τέσσερις γιατροί) στον Τομέα Κοζάνης, για να συντονίζει από το τηλεφωνικό κέντρο τα επείγοντα για όλη τη Δυτική Μακεδονία, να κάνει διαλογή των επειγόντων και να πηγαίνει μαζί με τα πληρώματα σε περιστατικά που χρήζουν άμεσα βοήθειας γιατρού. Τέλος, απαιτείται η πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και εκσυγχρονισμός των οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου