Γιατροί και ασθενείς, την Πέμπτη, στην είσοδο προσωπικού του νοσοκομείου Κέρκυρας |
Πρόκειται για Σώμα με αποστολή να ελέγχει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, όπως για παράδειγμα αν εισπράττεται το «5ευρω» στα εξωτερικά Ιατρεία, αν πληρώνονται οι εξετάσεις από τους ασθενείς και άλλα. Διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα και με ταχύτητα που προκαλεί πολλά ερωτήματα, ο υπουργός Υγείας απείλησε το βράδυ της Πέμπτης με αναγκαστική αργία όσους εργαζόμενους του νοσοκομείου διαμαρτυρήθηκαν στους ελεγκτές για τις τρομαχτικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και αναλώσιμα υλικά. Το ίδιο έκανε και χτες, λέγοντας ότι θα διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας με την κατηγορία της παρεμπόδισης των επιθεωρητών, αφήνοντας την απειλή της αναγκαστικής αργίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.
Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των ελέγχων που κάνει το συγκεκριμένο Σώμα, επαληθεύονται από το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας απειλεί τους εργαζόμενους με κυρώσεις. Το έχει ξανακάνει με αφορμή συμβολικούς αποκλεισμούς σε ταμεία νοσοκομείων, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς, ή με αφορμή παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το απόγευμα της Πέμπτης, είπε για όσους εργαζόμενους διαμαρτυρήθηκαν στους ελεγκτές: «Δεν θέλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τέτοιου είδους ανθρώπους, δεν τους χρειάζεται». Είπε δηλαδή ότι η έννοια του κρατικού υπάλληλου είναι ασυμβίβαστη με την εναντίωση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, απειλώντας μ' αυτόν τον τρόπο όποιον σηκώνει κεφάλι, παρεμποδίζει τα βάρβαρα μέτρα στην Υγεία και διεκδικεί.
Τα πραγματικά γεγονότα Γύρω στις 3 το απόγευμα της Πέμπτης, οι επιθεωρητές ξεκίνησαν τον έλεγχο στο νοσοκομείο και δέχονταν τις διαμαρτυρίες εργαζομένων, ασθενών και συγγενών τους για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και αναλώσιμων υλικών. Είναι ενδεικτικό πως οι ασθενείς αναγκάζονται συχνά να αγοράσουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που κατά καιρούς λείπει από το νοσοκομείο, όπως βαμβάκι, σύριγγες, γάζες, καθετήρες. Οι ελεγκτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντιμετώπιζαν ειρωνικά τις διαμαρτυρίες, ήταν προκλητικοί και απειλούσαν με απολύσεις τους εργαζόμενους. Η κατάσταση οξύνθηκε όταν έφτασαν «να ισχυριστούν ψευδώς ότι απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα και ζήτησαν από το υπουργείο εισαγγελική και αστυνομική προστασία», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Το υπουργείο Υγείας καταλογίζει σκοπιμότητα στις διαμαρτυρίες και ισχυρίζεται προκλητικά ότι «αρκετοί δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους και το επεισόδιο ξεκίνησε στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν τον έλεγχο για να προλάβουν να επιστρέψουν αυτοί οι οποίοι έλειπαν», όπως είπε χτες ο υπουργός Υγείας.
Οπως όμως διαβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι, ο έλεγχος συνεχιζόταν κανονικά σχεδόν 4 ώρες προτού καταφτάσουν δεκάδες αστυνομικοί με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Κέρκυρας. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ περιγράφει τα γεγονότα ως εξής: «Σε κάθε τμήμα που οι εργαζόμενοι τους επισήμαιναν τις τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι ελεγκτές όχι μόνο δεν τα σημείωναν, αλλά και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βρουν ή να κατασκευάσουν παρατυπίες, ώστε να ονομάσουν τους εργαζόμενους επίορκους, για να έχουν πρόφαση να τους βγάλουν σε διαθεσιμότητα, ακόμα και να τους απολύσουν. Οι ελεγκτές σημείωναν ότι κάποιοι γιατροί δεν βρίσκονταν στα γραφεία τους, όταν είναι γνωστό ότι ένας γιατρός - στη καλύτερη περίπτωση - είναι υπεύθυνος για τους εσωτερικούς ασθενείς του τμήματός του, για τα εξωτερικά ιατρεία, για τα επείγοντα περιστατικά και για αρρώστους σε άλλα τμήματα, όταν θα κληθεί να τους εξετάσει.
Προσπαθούσαν να κατασκευάσουν ενόχους, για να συκοφαντήσουν τους Υγειονομικούς και να δικαιολογήσουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση». Η παρουσία της αστυνομίας προκάλεσε τη συγκέντρωση πολλών ασθενών και των συνοδών τους, οι οποίοι αποδοκίμασαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τους ελεγκτές. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, φορέων, κομμάτων και άλλοι Κερκυραίοι. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, αστυνομική φρουρά απέκλεισε την έξοδο σε εργαζόμενους και ασθενείς που βρίσκονταν στο υπόγειο του νοσοκομείου, με πρόσχημα να γίνει ο έλεγχος! Εκεί χτυπήθηκε με κλωτσιά από αστυνομικό και ένας δημοσιογράφος. Σε περίεργη ετοιμότητα ο υπουργός Αμέσως μετά, «σαν έτοιμος από καιρό, βγήκε ο υπουργός υγείας στα κανάλια να προαναγγείλει ΕΔΕ και απολύσεις συνδικαλιστών.
Εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε τη σκοπιμότητα των "ελέγχων": Να φορτωθεί η ευθύνη για την άθλια κατάσταση και στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, στους εργαζόμενους, να περνάει και να υλοποιείται η πολιτική άγριας περιστολής των δαπανών στη δημόσια υγεία, να περάσει η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και η γιγάντωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων», καταγγέλλει η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και καλεί τον κερκυραϊκό λαό: Να καταδικάσει τη χτεσινή επίθεση και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους του νοσοκομείου της Κέρκυρας. Να απαιτήσει να ανακληθεί η ΕΔΕ και να μη γίνει καμία απόλυση. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας. Να διεκδικήσει επαρκή χρηματοδότηση για το Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Δημόσια - Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
πηγή rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου