ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πάνω από 1 δισ. η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα


 Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφήνουν στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας Οι αυξομειώσεις στη συμμετοχή των ασθενών δε επηρεάζει την υψηλή κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων Ανεπαίσθητες μειώσεις των συμμετοχών στην αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς και ταυτόχρονα γαλαντόμες αποφάσεις για τη φαρμακοβιομηχανία, περιείχαν οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αύξηση τη Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ) σε πολλά φάρμακα, ούτως ώστε να μειωθεί η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 2% - 2,5%. 

Οι συμμετοχές που πληρώνει ο ασφαλισμένος, είναι 0%, 10% και 25% επί της ΑΤ, η οποία καθορίζεται, όπως είπε χτες ο υπουργός Υγείας, από ένα μέσο όρο γενοσήμων φαρμάκων που κατέχουν το 20% της αγοράς. Σ' αυτές τις συμμετοχές, προστίθενται η διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και ΑΤ, το ένα ευρώ ανά συνταγή, τα φάρμακα της αρνητικής λίστας και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Συνολικά, οι συμμετοχές των ασθενών μεσοσταθμικά ανέρχονται, μέχρι τώρα, σε 26% - 27% επί της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (αυτά που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ συν οι συμμετοχές των ασθενών). Σύμφωνα με τον υπουργό, τώρα θα μειωθούν σε 24,5% - 25%. Η συμφωνία με την τρόικα για το 2014, είναι η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει 1,096 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν πρόκειται να συγκρατηθεί κάτω από 2,25 - 2,3 δισ. ευρώ.

 Προαλείφεται, δηλαδή, ότι οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους παραπάνω από 1 δισ. ευρώ για φάρμακα το 2014, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (27.4.2014). Θα πληρώσουν τα ίδια χρήματα που πλήρωσαν και το 2013, δηλαδή 2 δισ. ευρώ σε δυο χρόνια. Μειώνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και διατηρώντας υψηλή τη συμμετοχή των αρρώστων, η κυβέρνηση εξασφαλίζει σταθερό το μερίδιο της φαρμακοβιομηχανίας στην αξία των φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Κατ' επέκταση διασφαλίζει την απαραίτητη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, ντόπιας και ξένης. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και την ένταξη 300 «καινοτόμων φαρμάκων» - που είχαν πάρει τιμές απ' το Γενάρη - στη «θετική λίστα», προκειμένου στο εξής να αποζημιώνονται κατ' αναλογία απ' τον ΕΟΠΥΥ (μέχρι τώρα πληρώνονταν εξ ολοκλήρου από τον ασθενή). Στα «καινοτόμα φάρμακα», η φαρμακοβιομηχανία καθορίζει τις τιμές με μονοπωλιακά κριτήρια, παρότι στην Ελλάδα υπολογίζονται ως ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων χωρών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη δυνατότητα διάθεσης των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων και απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ μέχρι τώρα διατίθονταν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου