Παραμένουν ατόφια τα χαράτσια και η υποχρηματοδότηση
Τι είπε και τι δεν είπε ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες που έκανε την περασμένη Πέμπτη
Eurokinissi
|
Απ' την άλλη, ήταν οι εκπρόσωποι των σωματείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που είχαν πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα. Μετά τη συνάντηση, οργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια απαίτησαν - και πέτυχαν - συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή.
Η αίθουσα τελετών του υπουργείου αυτή τη φορά ξεχείλισε από την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Στις ομιλίες τους κατάγγειλαν την κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εντατικοποίηση στη δουλειά και το αίσχος της απλήρωτης εργασίας. «Αγωνία και ασφυξία είναι τα αισθήματα των εργαζομένων και των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος από το Νοσοκομείο του Ρίου, αναφέροντας ότι στα επείγοντα γίνονται 72.000 επισκέψεις το χρόνο, τις οποίες διεκπεραιώνουν 18 νοσηλευτές και 13 τραυματιοφορείς! Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο χρωστά στους εργαζόμενους 5.734 ρεπό...
Διαγραφή ακόμα και της λέξης «δωρεάν»
Εχοντας διαγράψει από το λεξιλόγιό του τις λέξεις «δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας κάποιους άξονες, υποστήριξε ότι «από
την Υγεία θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική
ανατροπή, τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία της κοινωνίας και των
πολιτών από τα δεινά της μνημονιακής λαίλαπας».Ανάμεσα στους άξονες που παρουσίασε είναι η ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. «Πολύ σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας για τους ανασφάλιστους», είπε.
Ομως οι άρρωστοι πληρώνουν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις ή άλλες επισκέψεις και θα ελαφρυνθούν το πολύ με 20 εκατ. μετά την κατάργηση των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Με άλλα λόγια, η «ισότιμη πρόσβαση» θα συνεχίσει να συνοδεύεται από τα υπόλοιπα χαράτσια τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους ανασφάλιστους. Η επιτροπή, που συγκροτήθηκε για τους ανασφάλιστους, ολοκλήρωσε το πόρισμά της και ως βάση συζήτησης είχε την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 για την έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας, η οποία προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις διχάζονται ανάμεσα στη θέσπιση ή όχι εισοδηματικών κριτηρίων.
Συνολικά, οι άρρωστοι στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία πληρώνουν περισσότερο από το 35% των συνολικών δαπανών Υγείας, καθώς οι δημόσιες δαπάνες ήταν πολύ χαμηλές. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), οι δημόσιες δαπάνες Υγείας από 16,1 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκαν σε 9,9 δισ. ευρώ το 2014, με την πρόβλεψη «να πέσουν στα 9,5 δισ.» το 2015. (Οι ιδιωτικές δαπάνες για τις αντίστοιχες περιόδους είναι 7,4, 5,4 και 5,5 δισ. ευρώ).
Προσλήψεις με το σταγονόμετρο
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης «την
πρόσληψη 4.500 ατόμων, εξειδικευμένου προσωπικού, με στόχο τη στελέχωση
των κενών, νευραλγικών θέσεων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και
οργανισμούς». Απ' αυτούς, οι 700 θα «τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτ. Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά στη «διασφάλιση
της λειτουργίας όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των
Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με ενίσχυση του προσωπικού ώστε να
ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει άμεσα η φρικτή ταλαιπωρία των
ασθενών που έχουν ανάγκη εντατικής και αυξημένης φροντίδας».Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων (25.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5.000 γιατροί). Λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία.
Αποκαλυπτικές για τις εκρηκτικές ανάγκες στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν οι ανακοινώσεις της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ) που εξέδωσαν την επόμενη μέρα των εξαγγελιών: Τα 16 Κέντρα Υγείας στην Αττική λειτουργούν με το 50% του προσωπικού, με αποτέλεσμα, παρά τις σημαντικές υποδομές, να έχουν μετατραπεί σε «κουφάρια» και απλά κέντρα συνταγογράφησης φαρμάκων.
Η τελευταία πρόσληψη φυσικοθεραπευτή στα δημόσια νοσοκομεία έγινε πριν 5 χρόνια, όταν την ίδια περίοδο αποχώρησαν 300, με αποτέλεσμα να μείνουν συνολικά 600 και να είναι κενές άλλες τόσες οργανικές θέσεις. Ετσι τα νοσοκομεία ΚΑΤ και «Ασκληπιείο» Βούλας, τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος της αποκατάστασης, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε.
Οσον αφορά τη λειτουργία των 200 κλειστών κρεβατιών των ΜΕΘ και των ΜΑΦ - όπως είπε την Πέμπτη ο Π. Κουρουμπλής - οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη 500 ατόμων με διετείς συμβάσεις, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 άτομα.
Γαλαντόμος στους φαρμακοβιομήχανους
Από
το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο μέλλον την κατάργηση του
ενός ευρώ ανά συνταγή, ενώ δεν είπε κουβέντα για τη μείωση της
συμμετοχής στα φάρμακα στους οικονομικά ανήμπορους, όπως υποσχόταν
προεκλογικά. Ηδη η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα, τα οποία καλύπτει
ο ΕΟΠΥΥ, έφτασε στο 25,8% το 2014, υποχρεώνοντας τους ασφαλισμένους να
πληρώσουν 622 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. Ομως οι
ασφαλισμένοι συνολικά - περιλαμβανομένων και των μη αποζημιούμενων
φαρμάκων - πληρώνουν από την τσέπη τους 1,7 δισ. ευρώ (στοιχεία του
2013).Αντίθετα, ο πρωθυπουργός υπήρξε γαλαντόμος προς τη φαρμακοβιομηχανία, λέγοντας: «Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής».
Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) - που εκφράζει την ντόπια φαρμακοβιομηχανία - δήλωσε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Φαίνεται δηλαδή ότι και με τις νέες εξαγγελίες θα διατηρηθεί το υψηλό μερίδιο της φαρμακοβιομηχανίας (ντόπιας και ξένης) στις συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα του «Ριζοσπάστη» (27.4.2014), οι συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα το 2013 ήταν 5,3 δισ. ευρώ και το 75% το καρπώθηκε η φαρμακοβιομηχανία.
Μισθολογική εξαθλίωση
Ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε να περιγράψει ότι η χώρα μας έχει το μικρότερο προϋπολογισμό «σε δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ» και ότι «η δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών» είχε ως «κύριο
όχημα τη μισθολογική μείωση των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού
προσωπικού, όμως μειώθηκαν και πολλές άλλες δαπάνες για υλικά, φάρμακα
και παροχές».Με τους μετριότερους υπολογισμούς, μεταξύ του 2012 και 2013 οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 29,3%. Εντούτοις όμως, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων. Τέλος, αν και αναφέρθηκε στα λουκέτα στα νοσοκομεία, που μετονομάστηκαν σε αλλαγή χρήσης, εντούτοις ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για την επαναλειτουργία τους.
Χρωστούν εφημερίες, νυχτερινά και ρεπό
Στάση εργασίας (8-10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» αποφάσισαν από κοινού ο Σύλλογος Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) και η πενταμελής επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο.
Γιατροί και εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διεκδικούν τις απλήρωτες - εδώ και μήνες - εφημερίες νυχτερινά και αργίες. Σε μεγάλο αριθμό γιατρών τα χρωστούμενα από το 2014 ξεπερνούν μέχρι και το Φλεβάρη τις 3.000 ευρώ κατ' άτομο. Οι υπερωρίες - ψίχουλα του μη ιατρικού προσωπικού έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη του 2014, ενώ για το 2015 η μηνιαία αποζημίωση για υπερωρίες, νυκτερινά, αργίες μειώνεται σε 155.000 ευρώ από τις 195.000 το 2014. Επίσης, οι απασχολούμενοι σε προγράμματα voucher διεκδικούν τα χρήματά τους.
Η αυξανόμενη μείωση του προσωπικού οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξάντληση, ενώ τα χρωστούμενα ρεπό στον «Ευαγγελισμό» ξεπερνούν τις 16.000 (πέρα από τις χρωστούμενες κανονικές άδειες παρελθόντων ετών) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία κι ασφάλεια των υγειονομικών, αλλά και για την ασφάλεια των ασθενών.
Την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι θα κατατεθεί ρύθμιση στο πρώτο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των εφημεριών και των δεδουλευμένων νυχτερινών και αργιών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι πιστώσεις έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των νοσοκομείων της 2ης και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ενώ οι πιστώσεις για τις υπόλοιπες ΥΠΕ θα κατατεθούν την ερχόμενη Τρίτη και οι δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους στις 27 Απρίλη.
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών καλεί τους γιατρούς να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων προσανατολιζόμενοι σε επισχέσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με αίτημα την άμεση πληρωμή των εφημεριών, τακτικών και πρόσθετων χωρίς καμιά περικοπή. Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Νίκαιας συνεχίζουν την επίσχεση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Γιατροί και εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διεκδικούν τις απλήρωτες - εδώ και μήνες - εφημερίες νυχτερινά και αργίες. Σε μεγάλο αριθμό γιατρών τα χρωστούμενα από το 2014 ξεπερνούν μέχρι και το Φλεβάρη τις 3.000 ευρώ κατ' άτομο. Οι υπερωρίες - ψίχουλα του μη ιατρικού προσωπικού έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη του 2014, ενώ για το 2015 η μηνιαία αποζημίωση για υπερωρίες, νυκτερινά, αργίες μειώνεται σε 155.000 ευρώ από τις 195.000 το 2014. Επίσης, οι απασχολούμενοι σε προγράμματα voucher διεκδικούν τα χρήματά τους.
Η αυξανόμενη μείωση του προσωπικού οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξάντληση, ενώ τα χρωστούμενα ρεπό στον «Ευαγγελισμό» ξεπερνούν τις 16.000 (πέρα από τις χρωστούμενες κανονικές άδειες παρελθόντων ετών) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία κι ασφάλεια των υγειονομικών, αλλά και για την ασφάλεια των ασθενών.
Την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι θα κατατεθεί ρύθμιση στο πρώτο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των εφημεριών και των δεδουλευμένων νυχτερινών και αργιών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι πιστώσεις έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των νοσοκομείων της 2ης και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ενώ οι πιστώσεις για τις υπόλοιπες ΥΠΕ θα κατατεθούν την ερχόμενη Τρίτη και οι δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους στις 27 Απρίλη.
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών καλεί τους γιατρούς να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων προσανατολιζόμενοι σε επισχέσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με αίτημα την άμεση πληρωμή των εφημεριών, τακτικών και πρόσθετων χωρίς καμιά περικοπή. Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Νίκαιας συνεχίζουν την επίσχεση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου