ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Με ψίχουλα δεν χτίζεται η Δημόσια Υγεία.......



Γράφει ο Πρόεδρος της ΕΙΝΝΕΥΒ


Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Υπ.Υγείας , αναδείχτηκαν οι τροχιοδεικτικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησής του, που θα ακολουθήσει για το 2015, γιατί δεν μπορούμε δυστυχώς να μιλάμε για κάποιο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.
 Μίλησε λοιπόν ο πρωθυπουργός για  «ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα για όλους» και για 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Αυτά όμως που δεν είπε , είναι αν και πότε θα ανακτήσουν οι υγειονομικοί τις μισθολογικές τους απώλειες που υπέστησαν λόγω των μνημονίων και αν ποτέ η Δημόσια Υγεία θα εξυπηρετήσει τια πραγματικές ανάγκες του Λαού χωρίς χαράτσια και περικοπές στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, και που και επί της δικής του διακυβέρνησης συνεχίζονται μέσα στο 2015.
Ας πούμε για την ισότιμη πρόσβαση που υποσχέθηκε πρωθυπουργός που δεν είναι και τόσο ισότιμη , αλλά ανισόβαρα κατανεμημένη εις βάρος των μη εχόντων διότι η δαπάνη των ασθενών σε εξετάσεις στα δημόσια Νοσοκομεία για εξετάσεις ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Όσο για τις προσλήψεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ,που ανέρχονται στο ύψος των 4.500 για το 2015, αυτό είναι στόχος που δεν ξέρουμε αν θα επιτευχθεί μέσα στο 2015 με δεδομένο ότι ο μηχανισμός των προσλήψεων είναι βασανιστικά αργός αλλά και δυσθεώρητα γραφειοκρατικός. Από την άλλη οι πραγματικές ανάγκες του Δημόσιου συστήματος Υγείας ανέρχονται σε 30.000 (25.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5.000 γιατροί), πράγμα που αποδεικνύει ότι έστω και αν πραγματοποιηθούν οι ανωτέρω προσλήψεις μέσα στο 2015 , θα είναι σταγόνα στο ωκεανό.
Επίσης ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για το πότε θα σταματήσει η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη και παρέπεμψε την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή για το μέλλον.
Τι πρέπει να γίνει.
Πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις στην Δημόσια υγεία άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την ανακούφιση των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών με υγειονομικό προσωπικό ,επιδοτώντας με κίνητρα τις θέσεις αυτές (μισθολογικά και μοριοδοτικά). Ταυτόχρονα να λειτουργήσουν επιτροπές πρόσληψης σε κάθε Νομαρχιακό Νοσοκομείο , επιφορτισμένες και εξειδικευμένα στελεχωμένες για  την κρίση του προς πρόσληψη αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού, και να δεχτούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για πρόσληψη στις κατά τόπους δομές Υγείας (Νοσ/μεία, ΚΥ, Περ/κα Ιατρεία κλπ).
Οι αποφάσεις των επιτροπών αυτών να επικυρώνονται άμεσα από το Υπ. Υγείας και να προωθούνται άμεσα για πρόσληψη οι κριθέντες. 
Άμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού των Νοσοκομείων στο ύψος της επιχορήγησής τους του έτους 2009 και αναπροσαρμογή του κονδυλίου της Υγείας στο ύψος του 9 % του ΑΕΠ.
Για την Α΄βάθμια Υγεία θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα και γρήγορα όσοι Ιατροί επιθυμούν και που ήδη υπηρετούσαν , αλλά με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να στελεχωθούν τόσο τα ΚΥ όσο και τα ΤΕΠ στα Νοσοκομεία αλλά και λειτουργία ΚΥ αστικού τύπου. Επίσης κρίσιμο εργαλείο στην υπόθεση της Α΄θμιας Υγείας είναι η λειτουργία του Triage στα Νοσοκομεία και ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού που θα αποτελέσουν το ανάχωμα στην υπερσυσσώρευση περιστατικών στα ΕΙ των Νοσοκομείων.
Τούτων δοθέντων εντός του 2015 ευελπιστούμε για την αναχαίτιση της ήδη προχωρημένης σήψης στο ήδη υποβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.




ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ  ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣ/ΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου