ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Η πρωτοβάθμια Υγεία , και το άλμα του ψύλλου........άρθρο του Προέδρου της ΕΙΝΝΕΥΒ











Είναι γνωστόν τοις πάσι πλέον ότι στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεχών Μνημονιακών μεταρρυθμίσεων , προσαρμογών και διαρθρωτικών αλλαγών , ένας κλάδος που μαζί με τους υπόλοιπους  θίχτηκε βαρύτατα ήταν και ο κλάδος της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Σήμερα και εν όψει του 3ου Μνημονίου η κατάσταση έχει ως εξής:

1) Η προνοσοκομειακή πρωτοβάθμια υγεία πλην του κλάδου της καθαρά Ιδιωτικής παροχής Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

2) Οι δομές του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ έχουν καταρρεύσει και ουσιαστικά παραμένουν μόνο τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας , τα λίγα αστικά Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά Ιατρεία που ο κόσμος τα ξέρει ως αγροτικά ιατρεία.

3) Είναι σίγουρο ότι με τις υπάρχουσες δομές αυτές και με το προσωπικό που είναι άνισα κατανεμημένο στα ΚΥ δεν παρέχεται πρωτοβάθμια Υγεία ούτε στο ελάχιστο πλην ίσως της πολύπαθης συνταγογράφισης σκευασμάτων των χρονίως πασχόντων.

4) Η πρόληψη είναι ανύπαρκτη, η διάγνωση και η θεραπεία απλών επειγόντων καταστάσεων επίσης αδύνατη , λόγω υπολειτουργίας των διαγνωστικών μέσων που διαθέτουν , και σαφώς το 80-90 % των περιπτώσεων καταλήγουν να εξεταστούν στα Εξωτερικά Ιατρεία των 2βάθμιων και 3βάθμιων Νοσοκομείων των κέντρων των Νομών και των μεγάλων πόλεων.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στην πρωτοβάθμια Υγεία, πλην του Ιδιωτικού τομέα Υγείας όπου εκεί ισχύει το ,"άμα έχεις και πληρώνεις βρίσκεις τα πάντα ".

Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό και ακόμη πιό δυσοίωνο εάν δεν αναστραφούν τα εξής προβληματικά θέματα άμεσα.

1) Οι αρμόδιες ΥΠΕ που είναι υπεύθυνες για το ΠΕΔΥ , να οργανώσουν τάχιστα του μηχανισμούς στήριξης και διοικητικής μέριμνας όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας της περιφέρειάς τους και αν είναι δυνατόν, να σπάσουν στα δύο μερικές μεγάλες ΥΠΕ όπως πχ η 5η ΥΠΕ για να μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη η πληθώρα των δομών που έχουν υπό την εποπτεία τους.

2) Να νομοθετηθούν κατά προτεραιότητα για την  Πρωτοβάθμια δημόσια Υγεία και να εφαρμοστούν άμεσα νέες πρακτικές όπως ο θεσμός του οικογενειακού Ιατρού και του Ιατρού της γειτονιάς , έτσι ώστε να υπάρχει ένας πρώτος ηθμός των περιστατικών που καταλήγουν στα Νοσοκομεία και ΚΥ.

3) Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση και να συντηρηθούν οι υπάρχουσες δομές ή να αντικατασταθούν με νέες όπου χρειάζεται ,αλλά και να αξιοποιηθούν όσες δομές του πρώην ΙΚΑ είναι ακόμη λειτουργικές και άξιες παροχής υπηρεσιών Υγείας( διαγνωστικά μηχανήματα, ιδιόκτητα κτήρια κλπ).

4) Να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο προσωπικό του πρώην ΙΚΑ και να τοποθετηθεί άμεσα σε μονάδες του ΠΕΔΥ κάθετα στελεχωμένες όπου υπάρχουν ή να απορροφηθεί σε κενά των ΚΥ .

5) Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των Περιφερειακών Ιατρείων των άγονων περιοχών και να θεσμοθετηθούν ως οικογενειακοί Ιατροί , οι Ιατροί Γενικής ιατρικής που υπηρετούν στα περιφερειακά Ιατρεία.

6) Οι εργασιακές σχέσεις των Ιατρών της Πρωτοβάθμιας Υγείας θα πρέπει να είναι ενιαίες και να παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται άγονες ( πχ μετά από την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για 2 μήνες ).

7) Εάν το δημοσιονομικό κόστος της αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας ξεπερνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμη λύση από άλλες έμμεσες πηγές όπως η φορολόγηση των τσιγάρων και των αλκοολούχων ποτών!!

8) Επίσης ένας άλλος τομέας χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας υγείας θα μπορούσε να είναι η κατά ένα ποσοστό συμμετοχή σε χρήμα των πάσης φύσεως προμηθευτών του Δημοσίου (πχ αναλώσιμο, τρόφιμα, φαρμακευτικό αλλά και νοσοκομειακό υλικό) με την κατάθεση επιταγής ως προϋπόθεση για συμμετοχή σε διαγωνισμούς των Νοσοκομείων .

Με τους παραπάνω τρόπους αλλά και με την σταδιακή εξομάλυνση της παροχής υγείας από την Δημόσια πρωτοβάθμια υγεία , οι προσερχόμενοι πολίτες θα έχουν γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε υγειονομικές παροχές κοντά στον τόπο κατοικίας τους και θα αποφεύγεται η προσέλευση στο Νοσοκομείο για ....άλμα ψύλλου.-

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
Δ/ΤΗΣ ΟΡΘ/ΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου