ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Είναι πολλά τα λεφτά...... για το κεφάλαιο στο χώρο της Υγείας


Τα 32 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του πρώην ΟΠΑΔ ως τις 31/12/2011. Αυτά - σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - θα καταβληθούν τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η καταβολή 61,4 εκατ. ευρώ που όφειλε το ΙΚΑ μέχρι τις 31/12/2011 στους παρόχους Υγείας. Πρόκειται κυρίως για διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές ιδιωτικές κλινικές, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακευτικές εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους φυσικοθεραπευτές και γιατρούς. Φυσικά, η κυβέρνηση, εφόσον πολιτική της επιλογή είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας - και οι ευαίσθητοι τομείς Υγείας και Φαρμάκου δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση - είναι δεδομένο ότι θα εξοφλήσει τους παρόχους Υγείας. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε τα εξής:Αν αυτά τα χρήματα δίνονταν για τη στήριξη του δημόσιου τομέα Υγείας, οι υπηρεσίες θα ήταν πολύ πιο αναβαθμισμένες. Δηλαδή, από τη μία «λεφτά δεν υπάρχουν» για δωρεάν Υγεία και Φάρμακο για το λαό κι από την άλλη τεράστια ποσά δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα ασφαλιστικά Ταμεία και απευθείας από τους ασφαλισμένους για αγορά υπηρεσιών Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε το 2012 υπηρεσίες Υγείας από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που κόστισαν 832 εκατ. και 432 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (σ.σ. στοιχεία του ΕΟΠΥΥ). Σχεδόν όσο είναι το σημερινό έλλειμμά του! Ο δημόσιος τομέας υποβαθμίζεται, λειτουργεί επιχειρηματικά δίπλα στον ιδιωτικό και ο τελευταίος διογκώνεται. Οι υπηρεσίες για την πλειοψηφία του λαού δεν βελτιώνονται, οι παροχές δεν διευρύνονται, ούτε οι πληρωμές μειώνονται. Η κατάργηση της επιχειρηματικότητας θα έδινε τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι υποδομές και το προσωπικό των ιδιωτικών δομών σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θίγονται από αυτήν την προοπτική.
Δεύτερον: Κουβέντα δε γίνεται για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, που έχουν πληρώσει για γιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα και περιμένουν να τα πάρουν πίσω. Τραγική η περίπτωση ασθενών με σοβαρές, ανίατες ασθένειες που αναγκάζονται να σταματήσουν θεραπείες, να πουλήσουν ό,τι έχουν για τα φάρμακά τους. Ομως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρηματιών. «Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε», είπε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες σε σύσκεψη που έγινε στον ΕΟΠΥΥ. Κι άλλες θυσίες για τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει με ιδρώτα και αίμα τις εισφορές τους. Αυτή είναι η ανάκαμψη που υπόσχονται από την καπιταλιστική κρίση, βάρβαρη και εγκληματική για την πλειοψηφία του λαού.
Τρίτον: Επίσης, δε λέγεται λέξη για την ανάγκη ενίσχυσης της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, γίνονται διαρκώς περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία του λαού και το κόστος μεταφέρεται στις (άδειες) τσέπες των οικογενειών.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου