ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τεράστια εμπόδια στην πρόληψη και τη θεραπεία


Η εμφάνιση της νόσου είναι κατά 34% χαμηλότερη απ' το μέσο όρο της Ευρώπης αλλά η θνησιμότητα είναι η ίδια
Αντί για 50 τουλάχιστον γραμμικούς επιταχυντές, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 25 στο δημόσιο τομέα και 15 στον ιδιωτικό
Η έλλειψη έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης του καρκίνου, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης στη βέλτιστη επιστημονικά και τεχνολογικά θεραπεία, έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, η οποία έχει κατά 34% μικρότερη εμφάνιση της ασθένειας απ' το μέσο όρο (ΜΟ) της Ευρώπης, να έχει περίπου τον ίδιο ΜΟ θνησιμότητας με αυτόν την Ευρώπης.
Στην Ευρώπη, των 773 εκ. ανθρώπων, εμφανίζονται κάθε χρόνο 3,4 εκ. ή 355,7 ασθενείς με καρκίνο ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα, των 11,4 εκ. κατοίκων, εμφανίζονται 40.971 ή 234,7 καρκινοπαθείς ανά 100.000 κατοίκους. Αντίστοιχα, ο ΜΟ θνησιμότητας στην Ευρώπη είναι 168 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα 150,8 ανά 100.000 κατοίκους. Δηλαδή είναι κοντά σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά (0,24% και 0,21% αντίστοιχα) επί του συνολικού πληθυσμού.
Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΦΙΕ) με αφορμή το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής, που θα γίνει στην Αθήνα στις 11 - 13 Σεπτέμβρη 2014. Τη γύμνια στην πρόληψη και κυρίως στη θεραπεία αποκαλύπτουν τα παρακάτω στοιχεία που παρουσίασε η ΕΦΙΕ:
  • Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα έπρεπε να υπάρχει ένας Γραμμικός Επιταχυντής/200.000 πληθυσμού. Δηλαδή στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 50 μηχανήματα και στην ιδανικότερη περίπτωση 70. Υπάρχουν μόνο 25 στο δημόσιο τομέα και 15 στον ιδιωτικό τομέα και αυτοί μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Πάτρα και Ηράκλειο.
  • Σε κάθε μηχάνημα πρέπει να αντιστοιχούν δύο ακτινοθεραπευτές αλλά αυτήν τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχούν μόλις 0,5 -δηλαδή μισός ακτινοθεραπευτής ανά μηχάνημα- καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις απ' το 2006.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των μηχανημάτων στο δημόσιο τομέα είναι άνω των 15 ετών (!), με αποτέλεσμα κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην μπορεί να προσφέρει τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας. Ετσι ο τομέας των σύγχρονων -από τεχνικής άποψης- θεραπειών έχει παραδοθεί σε πέντε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η αποτελεσματικότητα των τεχνολογικών εξελίξεων και των νέων θεραπειών αυξάνονται, γι' αυτό και πρέπει να ανανεωθούν οι εξοπλισμοί των νοσοκομείων, να υπάρξει επαρκής στελέχωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλου του προσωπικού.
Κόβει εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ
Σε αντίθεση με τις επισημάνσεις των επιστημόνων, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Πέρα απ' το πάγωμα των προσλήψεων, με τους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ, μπήκε «μαχαίρι» στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου, αφού τέθηκε πλαφόν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για μια σειρά προληπτικές εξετάσεις:
  • Περιόρισε τις μαστογραφίες σε μία ανά δύο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 - 50 χρόνων, μία το χρόνο για άνω των 50 χρόνων και μία το χρόνο για άνω των 35 χρόνων για ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Εβαλε όριο στην εξέταση PSA για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, για άντρες άνω των 50 χρόνων ανά δύο χρόνια και για άντρες άνω των 60 χρόνων κάθε χρόνο.
  • Χρέωσε το τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προηγουμένως χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι.
Οι περιορισμοί αυτοί αναμένεται να επεκταθούν με την εφαρμογή των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων (ΦΕΚ 2243/18.8.2014 καιΦΕΚ Β' 2111/1.8.2014) για τα όρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη νοσηλεία.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου