ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Περί διοικητών των Νοσοκομείων.......

Γράφει ο πρόεδρος της ΕΙΝΝΕΥΒ.

Τον τελευταίο καιρό , γίνεται πολύς λόγος για τις Διοικήσεις και τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τον τρόπο που αυτές ορίστηκαν (διορίστηκαν) από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Επίσης σήμερα γίνεται μεγάλη κουβέντα για την πρόταση της ΕΕΜΥΥ(Εταιρεία Μάνατζερ Υγείας) και τους όρους που θέτει για τον διορισμό των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και την σύνθεση της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης που προτείνει η εν λόγω Ένωση.

Ας τα δούμε ένα-ένα και πρώτα και κύρια την τοποθέτηση των προηγούμενων διοικήσεων από την συγκυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η τοποθέτηση αυτή των διοικητών όπως και τόσες άλλες κατά την παροδοσιακή μέθοδο "αξιολογησης" των κυβερνώντων κομμάτων έγινε με το κριτήριο επί της νομής της κυβερνητικής συμμετοχής των συγκεκριμένων κομμάτων και όχι με κριτήρια που προέβλεπε μία συγκεκριμένη νομοθεσία βάσει αξιολόγησης και προσόντων επί του αντικειμένου.
Βέβαια κάπου τα τυπικά κριτήρια τηρήθηκαν και είναι ψέμα ότι δεν υπήρχαν διοικητές γνώστες του αντικειμένου ,αυτό όμως δεν είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων δυστυχώς.Στην πλειοψηφία τους οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων ήταν καθαρά κομματικές επιλογές ασχέτως κριτηρίων και προσόντων.
Ως προς την σύνθεση της επιτροπής επιλογής των διοικητών αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Υγεία και όχι με τα κριτήρια περί ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των Νοσοκομείων, όπως έκαναν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα για την προσωπική μου εμπειρία από την συμμετοχή μου στην διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας χωρίς να θέλω να ωραιοποιήσω ή να στρογγυλέψω ζητήματα που έχουν οξείες αιχμές.
Στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας από την στιγμή που εξελέγην εκπρόσωπος των Ιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου ήμουν αναγκασμένος αλλά και συνειδητά υποχρεωμένος να συμμετάσχω σε μία διαδικασία εφαρμογής λειτουργίας για την οποία δεν τρέφω και την καλύτερη των εντυπώσεων διότι διαχειρίζεται, όπως είχα τοποθετηθεί και από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ΔΣ, ....μία μιζέρια.
Μιζέρια στην χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, μιζέρια στην διαχείριση του ελλείποντος προσωπικού, μιζέρια στην διαχείριση ενός κτηρίου πεπαλαιωμένου που όπως λέει ο Λαός "έχει φάει τα ψωμιά του".
Αντικειμενικά όμως έπρεπε να συμβάλλω στην λειτουργία του αλλά και να προωθήσω και τα αιτήματα των συναδέλφων που ήταν πάρα πολλά , άλλα λειτουργικά και άλλα γενικά για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Οι εκάστοτε Διοικήσεις ,έτσι όπως εκ του νόμου ορίζεται, προωθούν και εφαρμόζουν την πολιτική της κυβέρνησης στα Νοσοκομεία και δυστυχώς τα τελευταία 6 χρόνια ,η πολιτική των μνημονίων ήταν εις βάρος της λειτουργίας της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού ρόλου που πρέπει να έχουν τα Νοσοκομεία.
Έτσι δυστυχώς εφαρμόστηκαν ιδιωτικοοικονομικά μέτρα με σκοπό την οριζόντια περικοπή εξόδων( οριζόντιες περικοπές επιδοτήσεων νοσ/μείων,περικοπές φαρμάκων, επιλογή υλικών αμφιβόλου ποιότητος λόγω οικονομικής διατίμησης κλπ) και την εισροή εσόδων (εφαρμογή ΚΕΝ και DRG., εισιτήρια 5 ευρω, εισιτήρια για τις εξετάσεις κλπ) αλλά και την λειτουργία των Νοσοκομείων εν είδει επιχειρήσεων (σχέση κόστους -απόδοσης και σχέση απόδοσης -κέρδους).
Μέσα λοιπόν σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο η προνοιακή και κοινωνική αποστολή ενός Δημόσιου Νοσοκομείου έχει πάει "περίπατο" και σε αυτό φέρουν τεράστια ευθύνη οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου και της αυστηρής λιτότητας.
Η λειτουργία όμως του Νοσοκομείου, που είναι η προσφορά υπηρεσιών Υγείας , έστω και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσει και να αναδειχτεί.
Με αυτό το κριτήριο η λειτουργία μου στο ΔΣ του Νοσοκομείου έγινε και αποδεκτή και σεβαστή από την παρούσα Διοίκηση και υπήρξε εν πολλοίς κατανόηση της μίας πλευράς από την άλλη χάριν της κοινωνικής αποστολής του Νοσοκομείου. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως υπήρξε πλήρης εναρμόνιση και πλήρης ταύτιση.
Οι διαφωνίες που έθεσα κυρίως σε θέματα αρχών όπως , η απαράδεκτη κατηγοριοποίηση της προσφοράς των συναδέλφων σε ειδικότητες 1ης,2ης, και "χ" γραμμής ,αλλά και περιπτώσεις που ήθελαν περικοπές σε θέματα εφημεριών και υπερωριών, καθώς και αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων από το ένα μέρος στο άλλο, καταγράφηκαν και εν πολλοίς απέτρεψαν τα ανωτέρω όπου ήταν δυνατό. Η πλειοψηφία βέβαια είναι αρνητική για τους αιρετούς εκπροσώπους των ΔΣ και γέρνει άνισα υπέρ των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η συμμετοχή μου στο ΔΣ όμως είχε βαρύνουσα επίπτωση στην λήψη αποφάσεων για την έναρξη διαδικασιών που θα βελτιώσουν τις ιατρικές υπηρεσίες των κλινικών (προμήθεια λαπαροσκοπικών Χειρουργικής, προμήθεια ΩΡΛ εργαλείων,προμήθεια ενδοσκοπικών για την Ουρολογική Κλινική, προμήθεια Ορθοπαιδικού χειρουργικού κρεβατιού κ.α.) ,βελτίωση των συνθηκών ενδιαίτησης( ανακαίνιση εφημερείου)  και σίτισης των εφημερευόντων που ομολογουμένως παρουσιάζουν ακόμη προβλήματα, επιτάχυνση διαδικασιών για πρόσληψη επικουρικών και μονίμων Ιατρών.
Σαν αρνητικό καταγράφω αυτό που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ,παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης για το αντίθετο, και είναι, η επέκταση του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας ,λόγω της ομολογουμένως τεράστιας έλλειψης χώρων και της ολιγορίας της διοίκησης.Πιστεύω όμως ότι θα βρεθεί σύντομα λύση.
Εδώ οφείλω να πω ότι η παρούσα Διοίκηση έτεινε "ευήκοον ούς" και συνέβαλε στην ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων, πλήν του Αιμοτολογικού.
Παρουσιάστηκαν επίσης οργανικές δυσλειτουργίες στην έγκαιρη ενημέρωση και πρόσκληση των μελών του ΔΣ στα συμβούλια πράγμα που βαρύνει την διοικητική οργάνωση του Νοσοκομείου και οφείλεται εν πολλοίς στην τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Κλείνοντας την σύντομη παρένθεση για την λειτουργία του Νοσοκομείου μας θα ήθελα να επισημάνω και το εξής ,ότι η παρούσα ηγεσία του Υπ. Υγείας θα πρέπει να λάβει υπ όψιν την ανισόμετρη (εις βάρος των εργαζομένων) σύνθεση των ΔΣ των Νοσοκομείων και να αυξήσει την παρουσία των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων έτσι ώστε να εκπροσωπούνται, πέραν των παρόντων, όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων , όπως νοσηλευτικό, διοικητικό,τεχνικό, παραϊατρικό, υποχρεωτικά με έναν τουλάχιστον αιρετό εκπρόσωπό τους.
Περνώντας λοιπόν στο κομμάτι της αξιολόγησης των προσώπων των Διοικητών αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τόσο αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς όσο και με τις ομοσπονδίες των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ κλπ) έτσι ώστε να ξαναδοθεί στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων η δυνατότητα προώθησης του κοινωνικού έργου που καλούνται να φέρουν εις πέρας.
Στόχος της νέας ηγεσίας θα πρέπει να είναι ,τα Νοσοκομεία να λειτουργήσουν μέσα στα πλαίσια ενός Καθολικού και ενιαίου Δωρεάν Δημόσιου Συστήματος Υγείας χωρίς επιχειρηματικές δράσεις αντάξιο των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και του συνόλου της κοινωνίας.-




ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣ/ΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ ΔΣ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΚΥΜΗΣ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου