ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Περικοπές σε παροχές και περίθαλψη


Κλείσιμο νοσοκομείων, κατάργηση νοσοκομειακών κρεβατιών, κλινικών και τμημάτων
Σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τον επικεφαλής της task force, Χορστ Ράιχενμπαχ, ανακοινώθηκε άμεση επέμβαση σχετικά με τις αργές διαδικασίες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ και πως θα μπουν διαχειριστικά κλιμάκια στον οργανισμό με σκοπό την επίσπευση των πληρωμών των οφειλών αυτών. Σε ερώτηση αν αυτό θα αφορά και τις οφειλές προς τους ασφαλισμένους, ο υπουργός Υγείας απάντησε «θεωρητικά ναι», αλλά επικαλέστηκε την έλλειψη εσόδων του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, είπε πως το υπουργείο έχει μια «καλή ιδέα» ώστε τα έσοδα του ΕΟΠΠΥ να μην προέρχονται μόνο από ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως να διευκρινίσει περισσότερα. Σήμερα, σε συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυναμική τιμολόγηση γεννοσήμων φαρμάκων, δηλαδή το πιο πρόσφατο αντίγραφο να παίρνει τιμή όλο και χαμηλότερη από το προηγούμενο. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους μόνο για το φθηνότερο, με μοναδικό κριτήριο το κόστος στο πλαίσιο της δραματικής περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στο μεταξύ με όχημα τον λεγόμενο «εξορθολογισμό» και την κινητικότητα εργαζομένων το υπουργείο Υγείας προχωράει στο κλείσιμο νοσοκομείων. Οπως όλα δείχνουν πρόκειται σε πρώτη φάση για τα εξής πέντε: «Πολυκλινική», «Αγία Βαρβάρα», Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, «Παμμακάριστος», «Σπηλιοπούλειο». Μπορεί το υπουργείο να «παίζει» με τη λέξη «κλείσιμο» - και μία να λέει ότι θα κλείσουν, την άλλη να το διαψεύδει - ωστόσο δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας με τη λειτουργία μόνο εξωτερικών ιατρείων. Μάλιστα κάνει λόγο για «χρησιμότητα» νοσοκομείων, ενώ τα κριτήρια είναι καθαρά επιχειρηματικά, όπως έσοδα - έξοδα, ζημιές - κέρδη, κόστος κλπ.
Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε στο «Εθνος της Κυριακής» αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιο μείωσης του αριθμού των νοσοκομείων. Την Κυριακή το πρωί σε εκπομπή του «Mega» απαντώντας σε ερώτηση πόσα είναι αυτά τα νοσοκομεία απάντησε: «Σε μια πρώτη φάση είναι 5 νοσοκομεία. Και βλέπουμε...».
Το σχέδιο των συγχωνεύσεων και κατάργησης ή συρρίκνωσης νοσοκομείων «κρατάει» από το 2011 και σταδιακά εφαρμόζεται από όλους τους υπουργούς Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που δίνει η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Παράλληλα ετοιμάζονται νέες περικοπές και στις παροχές του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα στις εξετάσεις και στη νοσηλεία των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στις συμβεβλημένες κλινικές. Στις συμμετοχές που επιβαρύνουν ήδη τους ασφαλισμένους - 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις και 30% - 50% στο συνολικό κόστος νοσηλείας - δεν αποκλείεται να μπει και πλαφόν. Δηλαδή ένα ελάχιστο πακέτο εξετάσεων ανάλογα με την πάθηση, όπου ο ασφαλισμένος να πληρώνει ξανά απευθείας από την τσέπη του όποια εξέταση δεν συμπεριλαμβάνεται.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου