ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ



Η ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ-Κ.Υ ΚΥΜΗΣ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΚΥΜΗΣ

Το Συντονιστικό για την Υγεία Ανατολικής και Κεντρικής Εύβοιας, σας καλούν στην εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 24 Ιουλίου και ώρα 19.00 στην πλατεία της Κύμης ,με σκοπό την ενημέρωση όσον αφορά το μέλλον του ΓΝ-ΚΥ Κύμης καθώς και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το νοσοκομείο μας. Καλούμε συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, δημοτικές αρχές, σωματεία και συνελεύσεις κατοίκων να πάρουν ενεργά μέρος στην εκδήλωση και να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια στην διάλυση του συστήματος υγείας.
Μετά την συγκέντρωση θα ακολουθήσει ντοκιμαντέρ σχετικά με την υγεία στα χρόνια της κρίσης που θα προβληθεί στο αμφιθέατρο του μουσείου και μετά συναυλία που θα λάβει χώρα στην πλατεία της Κύμης.

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΚΥΜΗΣ




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Το Πανελλαδικό πλαίσιο για την Δημόσια Υγεία

Εδώ και ένα μήνα, το Υπουργείο Υγείας διαρρέει συστηματικά, πως από τις 20 Ιουλίου έως το τέλος του 2013 θα κλείσουν ή θα υποβαθμισθούν τουλάχιστον 15 νοσοκομεία πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύμης.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση προσδιορισμένη αναλυτικά ήδη από υπουργείας Λοβέρδου.

Η υποχρέωση αυτή εντάσσεται στην κατεύθυνση για κλείσιμο-υποβάθμιση ή συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, κατάργηση 11000 κλινών(περισσότερο από το 1/3 των συνολικών κλινών του ΕΣΥ), υποχρηματοδότηση και γενικότερα υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σταδιακή κατάργηση της πλειοψηφίας των δωρεάν παροχών του.

Άμεσος και κοντοπρόθεσμος στόχος είναι ,ομολογημένα πλέον( γραπτές διακηρύξεις και οδηγίες των οικονομικών θεσμών της ΕΕ), να μεταφερθεί η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, στους ιδιώτες και μάλιστα στις μεγάλες κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ, ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΜΕΙΝΟΥΝ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ <<ΚΙΝΕΖΙΚΑ>>.           ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΥΝ.

Μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή που ήδη ζούμε η υγεία από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Έχεις να πληρώσεις?  Ζείς   Δεν έχεις?   Πεθαίνεις.   Έτσι έπεσε και στην Αργεντινή το προσδόκιμο επιβίωσης από τα ογδόντα στα εβδομήντα χρόνια μέσα σε μια 8ετία κρίσης.

Ο συντοπίτης μας ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ο προηγούμενος δηλαδή μνημονιακός διοικητής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ομολόγησε ανενδοίαστα αλλά ειλικρινά , πριν από λίγες μέρες , στο ραδιόφωνο της Χαλκίδας ότι : << Οι δανειστές μας απαιτούν την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας>>. Περιέγραψε μάλιστα αναλυτικά ένα ιδιότυπο σύστημα που θα μεσολαβεί μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικών Κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, διοικούμενο από 50 Ευρωπαίους managers που θα πληρώνονται με <<μισθούς Βρυξελλών>> από το Ελληνικό Δημόσιο συρρικνώνοντας και διαλύοντας το Ε.Σ.Υ.

Η αναδιάταξη του Ε.Σ.Υ στην περιοχή μας(Κεντρική –Ανατολική Εύβοια και Σκύρος) 
Συγκεκριμένα για την περιοχή μας και για την Κάρυστο το σχέδιο για την αναδιάταξη του Ε.Σ.Υ , που έρχεται να εφαρμόσει με επείγουσες διαδικασίες ο <<ανελαστικός>> νέος υπουργός υγείας, προβλέπει κατά λέξη τα κάτωθι:

<<5η ΔΥΠΕ: Καμία μετατροπή. Ανάπτυξη των Γ.Ν-Κ.Υ Κύμης και Καρύστου σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας(ΜΠΦΥ), τμήμα βραχείας νοσηλείας, χειρουργεία μιας ημέρας, μονάδα τεχνητού νεφρού(ΜΤΝ) και μονάδα αποκατάστασης>>.

Δηλαδή παρά την διατύπωση <<καμία μετατροπή>>, στην συνέχεια προσδιορίζονται ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τα δύο νοσοκομεία ως ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ= κέντρα υγείας. Στην συνέχεια μάλιστα εξηγεί, με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ότι τα δύο νοσοκομεία δεν θα μπορούν πλέον να νοσηλεύουν ασθενείς, η μη μόνον για ΜΙΑ ΜΕΡΑ(τμήμα βραχείας νοσηλείας και χειρουργεία μιας μέρας).Στις λειτουργίες αυτές προστίθεται η διατήρηση της μονάδας τεχνητού νεφρού και η υπερβολικά φιλόδοξη δημιουργία μονάδας αποκατάστασης(βαριά εγκεφαλικά και κινητικά προβλήματα).Δεδομένου όμως του πολύ υψηλού κόστους δημιουργίας και λειτουργίας μιας μονάδας αποκατάστασης, ουσιαστικά προβλέπουν :ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ.

Οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής από την κατάργηση του νοσοκομείου, είναι ολοφάνερες:

α) για παράδειγμα μια πνευμονία ,μια χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μια βαριά ασθματική κρίση, μια περιτονίτιδα ή μια βουβωνοκήλη, ένα απόστημα ή μια σκωληκοειδίτιδα, ένα κάταγμα που χρήζει χειρουργείου, καταστάσεις δηλαδή που μέχρι τώρα νοσηλεύονταν ή χειρουργούνταν και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο μας, θα πρέπει πλέον να πηγαίνουν στην Χαλκίδα ή στην Αθήνα , με όλους τους κινδύνους και την ταλαιπωρία για τους ίδιους τους ασθενείς και τους οικείους τους.

β) μια πνευμονική εμβολή, ένα ανουρικό πνευμονικό οίδημα, μια οξεία σηπτική κατάσταση, ή μια βαριά αιμορραγία σε πολυτραυματία, περιστατικά δηλαδή που πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αντιμετωπισθεί στο νοσοκομείο μας, τώρα το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήγουν πριν προλάβουν να φθάσουν στην Χαλκίδα ή Αθήνα. Θα έχουμε δηλαδή απώλειες ανθρώπινων ζωών, αφού η απόσταση μας από την Χαλκίδα δεν είναι τα 10 ή 20 λεπτά όπως πιθανόν σε άλλα υπό κατάργηση νοσοκομεία, αλλά 5 ώρες η Σκύρος, 2 και ½ ώρες το Βίταλο και το Μετόχι, και μιάμιση με 2 ώρες τα υπόλοιπα χωριά.

Σοβαρές τέλος θα είναι και οι οικονομικές συνέπειες αφού τόσο οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια άρρωστοι που ξεχειμώνιαζαν εδώ ή ερχόντουσαν για τρείς μήνες το καλοκαίρι, όσο και οι τουρίστες του καλοκαιριού και των τριημέρων που παρέμεναν με την <<ασφάλεια>> ενός νοσοκομείου θα χαθούν για τον τόπο με αποτέλεσμα τον σταδιακό οικονομικό μαρασμό της περιοχής.

Η ανάγκη λοιπόν για άμεση, ενωτική, αγωνιστική κινητοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής είναι ολοφάνερη.

Γι’ αυτό και η γενική συνέλευση των εργαζόμενων του ΓΝ Κύμης πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε κάλεσμα για δημιουργία <<ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ>> προς όλους τους φορείς και τους τοπικούς  συλλόγους της περιοχής. Στο κάλεσμα αυτό υπήρξε εντυπωσιακή ανταπόκριση από όλους :          τους εργαζόμενους του νοσοκομείου , το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, την Εκκλησία και περί τους 25 αντιπρόσωπους         τοπικών συλλόγων, σωματείων και φορέων της περιοχής, των οποίων βρέθηκαν τα τηλέφωνα από τους καταλόγους του Δήμου.

Έτσι τρείς μέρες μετά την κλήση τους, στις 02/07/2013, συγκροτήθηκε σε σώμα το Συντονιστικό από τους παραπάνω φορείς ,την Εκκλησία και τον Δήμο.

Στο συντονιστικό αυτό αποφασίσθηκαν σαν πρώτες και άμεσες ενέργειες :  

1. Η δημιουργία blog στο διαδίκτυο με την επωνυμία <<Συντονιστικό για την Υγεία Ανατολικής-Κεντρικής Εύβοιας>> Στο blog αυτό θα αναρτώνται όλα τα νέα και οι ανακοινώσεις για την πορεία της κινητοποίησης.

2. Η διοργάνωση μαζικής συγκέντρωσης στην πλατεία της Κύμης και το <<μουσείο>> στις 24/07/2013  - 7μμ.
Η συγκέντρωση θα περιλαμβάνει :    
·         Ομιλίες
·         Προβολή ντοκιμαντέρ για την υγεία σε εποχή κρίσης
·         Συναυλία
3.      Η επαφή από κοινού του Δήμου μαζί με το Συντονιστικό με το αρμόδιο Υπουργείο για διευκρίνιση των προθέσεων της Κυβέρνησης.(  τι ισχύει τελικά? <<Καμία μετατροπή>> ή <<ανάπτυξη μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας>> δηλαδή Κ.Υ, γιατί και τα δύο ταυτόχρονα δεν μπορούν να ισχύουν.)

4.      Σε δεύτερο χρόνο ο πιθανός συντονισμός με αντίστοιχες κινητοποιήσεις της Καρύστου καθώς και η διαμαρτυρία στο Υπουργείο στην Αθήνα.

Τα αιτήματα για τα οποία παλεύουμε είναι:

1.      ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

2.      ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

3.      ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο εκ των πραγμάτων.

4.   ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ που σήμερα έχουν τριπλάσιο κόστος για το νοσοκομείο, αφού τα δουλεμπορικά <<γραφεία ενοικίασης εργαζομένων>> αποκομίζουν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα τουλάχιστον όσα και οι σκληρά εργαζόμενοι συμβασιούχοι, συμβάλλοντας έτσι στην κατάρρευση του νοσοκομείου. 

5.      ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΝ ΚΥΜΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΥΓ  Σχετικά με το Συντονιστικό διευκρινίζεται ότι σύλλογοι που πιθανόν δεν εκλήθησαν γιατί δεν είχαμε τα τηλέφωνα τους ή είχαμε λάθος τηλέφωνα τους , μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμμετέχουν με εκπρόσωπο τους αφού το Συντονιστικό είναι και θα παραμείνει ανοικτό για όλους , σε όλη την διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Όλοι οι εκπρόσωποι στο Συντονιστικό έχουν απολύτως ισότιμο ρόλο.  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου