ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Οξύτατα προβλήματα από την πενιχρή χρηματοδότηση του Ευαγγελισμού

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ  5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ

Ανακοίνωση

Οξύτατα προβλήματα από την πενιχρή χρηματοδότηση του Ευαγγελισμού

Η καρατόμηση των Δημόσιων δαπανών για την υγεία έχουν βάλει βαρειά τη σκιά και στον Ευαγγελισμό.
Πριν καν λήξει το 2013 ο Ευαγγελισμός έχει ανάγκη για ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση με ποσό που ανέρχεται στα 20!!! εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Το ποσό αφορά κυρίως λειτουργικές δαπάνες, για να μην επεκταθούμε στα άλλα σοβαρά ζητήματα όπως της έλλειψης προσωπικού, των συνθηκών εργασίας, της υπερεργασίας, των ράντζων και τις πενιχρές αμοιβές του προσωπικού.

Μεγάλο πρόβλημα ανακύπτει με τις προμήθειες αντιδραστηρίων και φαρμάκων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-      ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ως τα τέλη Οκτωβρίου είχε διατεθεί το 97% της φαρμακευτικής δαπάνης (36 εκατομμύρια ευρώ). Αν δεν γίνει ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ, θα δυσκολευτούμε στη χορήγηση φαρμάκων. Το 1 εκατομμύριο ευρώ που δόθηκε δεν επαρκεί.
-      ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ζήτησε για το 2013 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν 630 χιλιάδες ευρώ. Δύο από τους τρεις αναλυτές δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίου, γιατί εξαρτάται από τις εταιρίες που τα προμηθεύουν. Πως θα γίνουν οι 280 χιλιάδες γενικές αίματος που προβλέπονται για το 2014; Οι 18 χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση επαρκούν για λίγες μέρες.
-      ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ: λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων δεν γίνονται βασικές εξετάσεις όπως δείκτες φλεγμονής και καρδιακής ανεπάρκειας (CRP και pro-BNP). Ο υπέρ-αναλυτής κάνει 4 εκατομμύρια εξετάσεις το χρόνο. Θα μπορεί να τις κάνει το 2014; Σημειώνουμε ότι το αιματολογικό και βιοχημικό εργαστήριο προμηθεύονται αντιδραστήρια με συνοδό εξοπλισμό (αναλυτές) που σημαίνει ότι πανεύκολα οι προμηθεύτριες εταιρίες μπορούν να αγοράσουν όλο το «πακέτο» αυτών των εργαστηρίων και έτσι να προχωρήσει γρήγορα η ιδιωτικοποίηση αυτών των τμημάτων σε βάρος της ποιότητας και των θέσεων εργασίας, αφού, όπως έχει γίνει και με τον αξονικό παλιότερα, οι προμηθεύτριες εταιρίες «εγκαθίστανται» και με δικό τους προσωπικό.
-      ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ: μειωμένες δαπάνες κατά  15% και αύξηση δουλειάς κατά 15% για το 2013. Εκατοντάδες δύσκολες εξετάσεις έρχονται κατά μήνα από άλλα νοσοκομεία, χωρίς την ανάλογη επιχορήγηση για τα αναλώσιμα. Υπάρχει σοβαρή δυσκολία στην εκτέλεση αντιβιογραμμάτων και προσδιορισμού επιπέδων φαρμάκων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
-      ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ: υπάρχει ένα kit, stand by για περίπτωση μεταμόσχευσης οργάνων ή μυελού των οστών. Τι κάνουμε όταν υπάρξει ανάγκη για 2 μεταμοσχεύσεις ταυτόχρονα; Ο επαναληπτικός έλεγχος νεφροπαθών προς μεταμόσχευση για κυτταροτοξικά αντισώματα γίνεται ανά 6μηνο και όχι ανά 3μηνο, όπως πρέπει, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Από το 2009 ως το 2012 το εργαστήριο χρηματοδοτήθηκε με 2,8 εκατομμύρια το 2009, 2,1 το 2011 και 1,64 το 2012.
-      ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: ενώ η εργασία αυξήθηκε κατά 19% στις αιμοληψίες και 13,5% στις διασταυρώσεις αίματος, στα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα υπάρχουν ελάχιστα αποθέματα. Ακόμα και στα αποθέματα ασκών συλλογής του αίματος υπάρχει θέμα. Που θα μπει το αίμα σε μία μαζική ανάγκη π.χ. σε ένα σεισμό;

ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η τεράστια γραφειοκρατία. Το γραφείο προμηθειών έχει γίνει «ο πύθος των Δαναΐδων». Συχνή αλλαγή έμπειρων και δοκιμασμένων υπαλλήλων και απόσπαση τους σε άλλες υπηρεσίες, μετακίνηση αρκετών εργαζομένων από τη συγκεκριμένη κομβική υπηρεσία σε άλλες υπηρεσίες  για 3-4 ώρες καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πάμε για συνεχή υποβάθμιση του μεγαλύτερου Νοσοκομείου της χώρας και για παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι «πιο φτηνός» δείχνει απροκάλυπτα τις στοχεύσεις ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρ.Κεντρ.Τράπεζα για παροχή ενός ελαχίστου επιπέδου παροχών στους ασθενείς, χαμηλής ποιότητας και αξιοπιστίας που θα καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των πραγματικών υγειονομικών αναγκών. Μόνο που δεν μας λένε ότι ο ιδιωτικός τομέας που τρώει όλο τον πλούτο που διατίθεται για την υγεία:
1.    Δεν δέχεται επείγοντα.
2.    Δεν εκπαιδεύει.
3.    Έχει τζάμπα εργαζόμενους.
4.    Δεν κάνει όλες τις εξετάσεις.
5.    Αποκλειστικός σκοπός είναι το ΚΕΡΔΟΣ και όχι η υγεία.

ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ SOS ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΗ επιχορήγηση του Ευαγγελισμού και όλων των Δημόσιων δομών υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα χρήματα και ο κόπος του Ελληνικού λαού να μετατραπούν σε δωρεάν παροχές υγείας και όχι πεσκέσι στο κεφάλαιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου