ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Μεθοδεύεται η παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους


Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας
Τις μεθοδεύσεις για παράδοση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρηματικούς ομίλους κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας, μαζί με ελευθεροεπαγγελματίες μικροβιολογικών εργαστηρίων.
Ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν: «Μαθαίνουμε και βλέπουμε ότι σκοπεύουννα μεταφέρουν όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις των δημόσιων νοσοκομείων -πλην των επειγόντων- στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Υπάρχει απαξίωση του εργαστηρίου και του γιατρού της Βιοπαθολογίας και αυτό έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό με μελετημένο σχέδιο: Από τη μια δεν γίνονται προσλήψεις εργαστηριακών γιατρών, απαξιώνονται τα εργαστήρια, την τελευταία 3ετία υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών και αντιδραστηρίων, άρα τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ορισμένες εξετάσεις. Αυτές, είτε τις στέλνει το ίδιο το νοσοκομείο στον ιδιωτικό τομέα, είτε παίρνει τις λήψεις ο ασθενής -με όποιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί- και τις πάει σε ιδιωτικά εργαστήρια».
Οπως είπαν, οι εργαστηριακές εξετάσεις θα γίνουν «φασόν» στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα δείγματα θα μεταφέρονται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων με μεγάλους κινδύνους και καθυστερήσεις, ή μεγάλες επιχειρήσεις θα αναλάβουν εργολαβικά τα εργαστήρια, όπως έχουν πάρει άλλους τομείς -καθαριότητα, οικονομικά, τεχνικές υπηρεσίες, φύλαξη. Καταγγέλθηκε επίσης πως«στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πέρα από τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των υγειονομικών, καλούνται και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες του κλάδου της Υγείας, όπως π.χ. της Βιοϊατρικής».
Η παράδοση των εργαστηρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους θα είναι σε βάρος του ασθενή, της συνολικής διάγνωσης, παρακολούθησης, θεραπείας γιατί «τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα έχουν ένα γιατρό απλά για να βγάλουν άδειες. Ομως για τον ασθενή είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη βιοπαθολόγου που θα είναι σε συνεργασία με τον κλινικό γιατρό. Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι ειδικότητα πρώτης γραμμής γιατί χωρίς εργαστήρια (μικροβιολογικό, αιματολογικό, βιοχημικό, ανοσολογικό) δεν βγαίνει διάγνωση. Χρειάζεται τα εργαστήρια των νοσοκομείων να έχουν το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, αντιδραστήρια και αναλώσιμα, να γίνονται γρήγορα και αξιόπιστα οι εξετάσεις και οι ασθενείς να φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο, ώστε να μειώνονται και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις». Οι επιχειρηματίες θέλουν το χαμηλότερο κόστος, θα έχουν κακοπληρωμένους και λίγους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς.
Επίσης αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως στα δημόσια νοσοκομεία δεν θα γίνεται ειδίκευση νέων γιατρών. Οι ελευθεροεπαγγελματίες μικροβιολογικών εργαστηρίων τόνισαν πως «τα "ποιοτικά κριτήρια" που θέλει να βάλει το υπουργείο, μας εξαναγκάζουν να κλείσουμε γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε το μεγάλο κόστος. Στοχεύουν να κλείσουν τα μικρά, μονοπρόσωπα εργαστήρια και να αναπτυχθούν τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Δεν νοιάζονται για την ποιότητα γιατί οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι δεν έχουν στα εργαστήρια γιατρούς βιοπαθολόγους, αλλά φθηνότερες ειδικότητες».

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου