Η παρέμβαση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος
«Ο,τι πω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το φάρμακο ή εξαιτίας του φαρμάκου, μια συζήτηση όπου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονταν για το ποιος είναι ντίλερ ποιανού, ποιος είναι πλασιέ της τάδε, της α' ή της β' εταιρείας. Αυτά που θα πούμε είναι καθαρά ζητήματα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Δεν περιέχουν καμία ηθικολογία.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Υπάρχουν φαινόμενα και διαφθοράς και λαμογιάς και μια σειρά άλλα πράγματα που και η κυβέρνηση διαχρονικά επικαλείται και εμείς βλέπουμε μέσα στο χώρο της Υγείας. Και μάλιστα νοσηρά φαινόμενα, που ξεκινάνε από το κεφάλι, έχουν σχέση με τους νόμους της αγοράς και από εκεί και πέρα ανοίγεται ο δρόμος διαφθοράς και ατόμων. Αυτά τα ξέρουμε. Δεν μας ενοχλεί όταν λέγονται. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτά σήμερα είναι προκάλυμμα για τη μείωση των κρατικών, των οφειλόμενων δαπανών Υγείας προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, γίνονται αφορμή για περικοπές αντιλαϊκού χαρακτήρα, για βάρβαρες περικοπές.
Και πρέπει να σας πω ότι όπου υπάρχει παραγωγή για το κέρδος και εμπόριο, εκεί είναι φυσικό, χωρίς να σημαίνει ότι συμβιβαζόμαστε με αυτό, να υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα, με αυτόν τον προϋπολογισμό που φέρνετε τώρα, όπου κατά 19% περικόπτονται οι κρατικές παροχές στην Υγεία και στην Πρόνοια - ο ΕΟΠΥΥ είναι γύρω στο 30%, τα νοσοκομεία 32% κ.λπ. - να ξέρετε ότι και άνθρωποι που δεν έχουν υποκύψει μέχρι τώρα "στον γνωστό του γνωστού", σε μικροαπάτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν φάρμακο ή προκειμένου να εξασφαλίσουν παροχές Υγείας, δεν ξέρω και τι θα κάνουν. Τον γνωστό, τον πολιτικό, τον μη πολιτικό, το "φακελάκι". Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν, γιατί η πίεση σήμερα που δέχεται το κάθε άτομο να λύσει ένα επείγον, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που κοστίζει ή που ξεφεύγει από το συνηθισμένο, είναι πάρα πολύ μεγάλη, που στο τέλος και εμείς που είμαστε εναντίον της διαφθοράς και είμαστε υπέρ της πάλης, στο τέλος θα υποκύψουμε σε τέτοιες πιέσεις.
Δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλο το λαό
Ενα ζήτημα θέλω να ξεχωρίσω από το θέμα που θέσαμε σήμερα. Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που περιλαμβάνει την πρόληψη κ.λπ. Δεν δεχόμαστε καμιά δικαιολογία. Αυτός ο τομέας δεν θέλει εξορθολογισμό. Θέλει να στηθεί από την αρχή. Οχι όπως πάτε να το κάνετε εσείς, γιατί ξέρετε, αυτές οι αναδιαρθρώσεις, τα γκρεμίσματα και οι κατεδαφίσεις μπορεί να βγάζουν ακόμα χειρότερο κτίριο. Και ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα: Η πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας, Πρόνοιας, Πρόληψης με κεφαλαία, απευθύνεται και στους υγιείς, όχι στους αρρώστους, απευθύνεται και στους υγιείς.
Επομένως, παίρνοντας υπόψη τη γενικότερη πολιτική, μιλάμε για Κέντρα Υγείας. Αν θέλετε, για εμάς, το ζήτημα δεν είναι να περιορίσουμε τη συζήτηση στο υπαρκτό πρόβλημα της μείωσης του αριθμού των Κέντρων Υγείας και δεν ξέρω τι συγχωνεύσεις κάνετε. Αυτό που έχει σημασία είναι η στελέχωση και οι αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δωρεάν παροχή. Πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Αν θέλουμε να περιορίσουμε, να προλάβουμε ασθένειες, να περιορίσουμε ροή προς τα νοσοκομεία, αν θέλετε να ανεβάσουμε και το προσδόκιμο της ζωής - βέβαια με τέτοιους μισθούς που έχουμε και συντάξεις, δεν ξέρω πού θα πάμε αλλά, εν πάση περιπτώσει - σημαίνει Πρωτοβάθμια. Η Πρωτοβάθμια θέλει χρήμα. Διότι πριν από όλα πρέπει να στηρίζεται και στο να έχει όλα τα διαγνωστικά μέσα, να μπορεί ο γιατρός όταν δεχθεί έναν ασθενή να διαβλέψει όχι μόνο τι έχει, αλλά τι θα του έρθει και αύριο. Οπως ξέρετε, ο τεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται στα χέρια, αυτό που λέμε εμείς, των μονοπωλίων, των μεγαθηρίων, που πουλάνε τον εξοπλισμό με όποιο κέρδος θέλουν.
Δεν λέω ότι μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε παραγωγή της πιο υψηλής τεχνολογίας μέσα σε ένα χρόνο. Τέτοια όμως προοπτική δεν υπάρχει. Επομένως, στον τομέα της Υγείας, ακόμα και αν είχαμε αποκλειστικά δημόσια, χωρίς ιδιωτική, πάλι θα ήταν εξαρτημένη και υποδουλωμένη στον ιδιωτικό τομέα.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν το εξής: Πρωτοβάθμια παροχή σημαίνει ότι απευθύνεται σε όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Ενα παράδειγμα: Είναι σπατάλη, δηλαδή, το υποχρεωτικό τσεκ-απ; Εχει ανέβει η επαγρύπνηση σήμερα του κόσμου και είναι πιο υποψιασμένοι οι άνθρωποι και δεν τα φοβούνται αυτά. Το υποχρεωτικό τσεκ-απ πρέπει να είναι δωρεάν.
Ανήθικο είναι που φτάνετε το λαό, μαζί με τη διατροφή, να περικόπτει και τα φάρμακα
Δεύτερον, υπάρχει η ασθένεια, υπάρχει και ο ασθενής. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι μπορεί δέκα άνθρωποι να υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα υγείας, ο ένας να έχει δεκαπέντε παρενέργειες και να έχει και παράπλευρες ασθένειες. Η κατάσταση σήμερα φτάνει στο σημείο όπου θα περικόψουμε και τα φάρμακα μαζί με τη διατροφή. Επομένως, για μας αυτή είναι η ανηθικότητα της πολιτικής, πέρα από τις ανηθικότητες που υπάρχουν με διαφθορές, χρηματισμούς κ.λπ. Αυτή είναι, εάν δεν παρθούν μέτρα για την Πρωτοβάθμια Υγεία ολοκληρωμένα και δεν πιστεύω ότι θα παρθούν.
Και, τέλος, κοιτάξτε να δείτε. Δεν είναι μνημονιακή αυτή η πολιτική. Αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα είναι - σαν κατεύθυνση, όχι σαν εξειδίκευση - από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αρα, το μνημόνιο βοήθησε εσάς, βοήθησε το κεφάλαιο, στην επιτάχυνση των μέτρων.
Εμείς λοιπόν το ξεκαθαρίζουμε. Πρωτοβάθμια καταρχήν και όλα τα άλλα βέβαια που υποστηρίζουμε. Και πρέπει να πούμε ότι ο τομέας της Υγείας θέλει και ανθρώπους να δουλεύουν, και γιατρούς, επιστήμονες, αλλά και μη επιστήμονες, μέχρι και τη γυναίκα που σφουγγαρίζει, ανακουφισμένους από πιεστικά, οικονομικά προβλήματα και με σταθερότητα και μονιμότητα δουλειάς».
Τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία περνούν πάντα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη
Στη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα είπε τα εξής: «Σας λέω προκαταβολικά ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτά που λέτε. Και δεν το βάζω ως ζήτημα προσώπου. Να το ξεκαθαρίσουμε. Γιατί όπως το είπατε και εσείς, με τον όρο που χρησιμοποιήσατε, "ελεύθερη αγορά" και "ενιαίο, δημόσιο, ισότιμο σύστημα Υγείας" είναι ασυμβίβαστο. Και είναι ασυμβίβαστο και με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Βλέπουμε την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Ξέρετε τα νέα μέτρα επί Θάτσερ κ.λπ. και προ κρίσης. Τα πρώτα μέτρα που πέρασαν δεν ήταν στα νοσοκομεία - τα νοσοκομεία είναι η εικόνα και των ισχυρών χωρών της ΕΕ και των πιο ανεβασμένων - ήταν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στην Αγγλία, σήμερα, στη Μεγάλη Βρετανία, παίρνει μπόνους ο γιατρός ο οποίος δεν παραπέμπει κάποιον από την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη νοσοκομειακή. Μπόνους!
Δεύτερον. Χτες έγραφε ο "Ριζοσπάστης" - γιατί εκεί θα πάμε και στην Ελλάδα - ότι στην Ολλανδία όταν ένας ηλικιωμένος θέλει τη "Βοήθεια στο Σπίτι", γιατί είναι μέσα στην Πρωτοβάθμια και αυτή - οι μοναχικοί άνθρωποι ή τα ηλικιωμένα ζευγάρια θα είναι η πλειοψηφία στην Ελλάδα και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν μπορούν να παρέχουν καμία βοήθεια πια, αντίθετα γίνεται, πρέπει να τους βοηθάμε με τις συντάξεις μας - για να δεχθεί την παροχή "Βοήθεια στο Σπίτι" - τώρα περνάει στην Ολλανδία - θα βάλει ενέχυρο το σπίτι που μένει. Και όταν πεθάνει το αντίστοιχο μέρος των εξόδων θα περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους ή κάποιου φορέα που διαχειρίζεται τέτοια χρήματα.
Ξέρουμε πού πάμε. Δεν δίνουμε καμία εμπιστοσύνη, θα σας το πω καθαρά. Και να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Μέσα στο χώρο της Υγείας το κράτος - γιατί δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις, είναι και το κράτος - το κράτος και οι διάφορες κυβερνήσεις του έχτισαν ορισμένες συμμαχίες με τμήματα μεσαίων στρωμάτων, με επιχειρηματίες και με τμήματα εργαζομένων. Αυτές τις συμμαχίες τώρα, χάριν του μνημονίου, τις σπάτε. Και γι' αυτό έχετε και ορισμένες οξυμένες αντιδράσεις, που δεν αντιστοιχεί η οξύτητα - σωστά είναι οξυμένες, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι - αλλά η οξύτητα δεν αντιστοιχεί και στην οξύτητα των αιτημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Εμείς, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Δεν μπορεί να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Κύριοι, μας κάνετε κρατήσεις. Μας παίρνετε άμεσους και έμμεσους φόρους. Τα θέλουμε επιστροφή σε δωρεάν Υγεία. Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό που λέω σήμερα. Μπορεί να χτίζετε από την αρχή την Πρωτοβάθμια. Τα υλικά της μπορεί να είναι σύγχρονα - γιατί υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι απομύζησης των λαών - αλλά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που χτίζετε.
Και γι' αυτό εμείς ευχαρίστως θα κάνουμε αντίλογο μαζί σας. Αυτό που λέτε εσείς "διάλογο" εμείς το λέμε αντίλογο. Και ο αντίλογος περιέχει θέσεις. Σήμερα δεν είναι δυνατόν να τις αναπτύξω. Και το λέμε αυτό, για να έχουμε καθαρά χαρτιά. Και για να μην ψάχνουμε να σας βάζουμε χαρακτηρισμούς προσωπικούς και να λέμε ποιος είναι ντίλερ ποιανού - αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική μέχρι αποβλακωτική για το λαό - ο δικός μας ο αντίλογος θα έχει συγκεκριμένες θέσεις, γενικές πολιτικές και επεξεργασμένες και σε πολύ επιμέρους και λεπτομερειακά ζητήματα».
πηγή rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου