ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ Εργαλείο πολλαπλών ανατροπών στην ΠΦΥ


Το ΚΚΕ καταψήφισε τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, το Σάββατο στη Βουλή
Ενα απ' τα εργαλεία για τις συνολικότερες ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε το Σάββατο στο νομοσχέδιο«Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση «κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (παα) στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ)».Ψευδεπίγραφα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η ρύθμιση αυτή υπηρετεί την «ανάγκη δημιουργίας στη χώρα ενός δημόσιου, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ» και ότι οι γιατροί ΠΕ θα μισθοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του νόμου 4024/2011, δηλαδή σαν δημόσιοι υπάλληλοι.
Στη συνέχεια, διευκρινίζεται ότι η τοποθέτηση του προσωπικού γίνεται με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ και κατόπιν «αξιολόγησης των αναγκών του δικτύου ΠΦΥ της περιφέρειάς του». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση νομοθέτησε τη βάση για την κινητικότητα του προσωπικού και την αποψίλωση της ΠΦΥ, όπως προβλέπει το σχέδιο «μεταρρύθμισης» του ΕΟΠΥΥ.
Το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που τοποθετήθηκε για το θέμα στη Βουλή, καταψήφισε την τροπολογία. Εξηγώντας τους λόγους, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, είπε:
«Τι σημαίνει "ΠΦΥ"; Μπορεί να προβλέπεις δύο ειδικότητες και να χρειάζονται δεκαπέντε. Αρα, θα υπάρξουν γιατροί που δε θα δουλέψουν εκεί. Θα δουλέψουν με άλλο εισοδηματικό καθεστώς από τους γιατρούς του συστήματος Υγείας. Εμείς είμαστε υπέρ της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, να μην έχουν ιατρεία το απόγευμα, αλλά να έχουν καλούς μισθούς, ωράριο δουλειάς και όχι να είσαι γιατρός που κάνεις ραντεβού στις δώδεκα η ώρα τη νύχτα για τον απογευματινό πελάτη σου -και άμα είσαι και ονομαστός γιατρός. Και εν πάση περιπτώσει τι θα γίνει; Θα έχουν άλλο καθεστώς και άρα άλλο εισόδημα; Αρα, θα απολυθούν.
Να έχετε, λέει, τα προσωπικά σας ιατρεία. Μα, δεν είναι έτσι, γιατί αυτός ο οποίος θα έχει μόνο το προσωπικό του ιατρείο, μπορεί και να πεινάει. Το προσωπικό ιατρείο δεν σημαίνει για όλους και εισόδημα. Δουλειά για όλους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και δωρεάν. Πώς να συμφωνήσουμε με αυτά; Κοιτάξτε να δείτε -και αναφέρομαι σε εσάς του ΣΥΡΙΖΑ- όταν είπαμε στον υπουργό Υγείας ότι εμείς θέλουμε αυτό και μας χειροκρότησε, να αρχίσει από την αρχή την πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν εννοούσαμε να μας βάλει κάτω από τα θεμέλια της γης. Εννοούσαμε ότι χτίζεις ένα σύστημα δημόσιο και σύγχρονο, όπου η πρωτοβάθμια υγεία καλύπτει όλες τις ειδικότητες...».
Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Εμείς μετράμε όχι το αν το σχέδιο νόμου που ήρθε είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε, αλλά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».
Χτες, εξάλλου, έγινε η δεύτερη συνάντηση των γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του «διαλόγου» για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ. Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζήτησαν να υπάρξει μορατόριουμ δύο μηνών και μεταβατική περίοδος μηνών για ένταξη εκείνων που θα αποφασίσουν να περάσουν στις ΥΠΕ. Η απεργία των γιατρών συνεχίζεται μέχρι τις 27 Δεκέμβρη, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΥΕΠ του ΕΟΠΥΥ με θέμα τις κινητοποιήσεις.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου