ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Γενικευμένες ανατροπές με εργαλείο τις ΣΔΙΤ


Σχεδιάζει εκχώρηση τομέων και διοίκησης σε ιδιώτες με την ταυτόχρονη ένταξη ιδιωτικών κλινικών σε δημόσια νοσοκομεία Τα σχέδια της κυβέρνησης επεκτείνουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, σε βάρος εργαζομένων και ασθενών Σε γενικευμένες ανατροπές στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, που οδηγούν σε ένταση της εμπορευματοποίησης και των χαρατσιών στο λαό την ώρα της ανάγκης, είναι ενταγμένη και η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με κύρια αιχμή τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Μέσο για τις επιλογές της κυβέρνησης θα αποτελέσουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Ηδη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πάρει θέση και προετοιμάζονται για συμπληρωματική δράση σε «επίπεδο δημιουργίας και ανάπτυξης υποδομών Υγείας για τον δημόσιο τομέα» καθώς και «σε επίπεδο διαχείρισης ήδη υπαρχουσών υποδομών του Δημοσίου», με απαρχή την ΠΦΥ. Οι ταχύτατες αυτές ανατροπές διαφάνηκαν καθαρά χτες στη διάρκεια των εργασιών του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με θέμα: «Εθνικό Σύστημα Υγείας: 30 χρόνια μετά». Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε συζήτηση με θέμα «Πολιτικές και εργαλεία συνεργασίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα», στην οποία πήραν μέρος ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο καθηγητής ΤΕΙ και πρώην διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ζηλίδης, ο γενικός διευθυντής του «Υγεία», Ανδρέας Καρταπάνης, και ο διοικητικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Μπαρδής. 

Ο Θ. Πλεύρης, αναφερόμενος στη «δυνατότητα σύμπραξης φορέων Υγείας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ» - και αφού περιέγραψε τα σχέδια της κυβέρνησης - κατέληξε με έκφραση θαυμασμού: «Το μέλλον βρίσκεται σε αυτήν τη σύμπραξη»! Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «εθνικό», αλλά «κρατικό» σύστημα Υγείας και παρουσίασε τις ΣΔΙΤ σαν συμπλήρωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους ιδιώτες Κατά τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας, οι ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εξής: Με ένταξη, κατόπιν κατηγοριοποίησης, ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ. Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή και όχι ως παρόχου υπηρεσιών Υγείας. ΣΔΙΤ σε επιλεγμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, με τη χρήση χώρων των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες με συμβάσεις τύπου μίσθωσης, όπου θα μπορούν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις τα απογεύματα «προκειμένου τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν πόρους». Σ' αυτή τη διαδικασία μπορούν να πάρουν μέρος και οι γιατροί ΕΣΥ του νοσοκομείου και «λοιποί ιατροί ιδιώτες». «Η κατηγοριοποίηση θα βοηθήσει στην επιλογή των ιδιωτικών κλινικών που πληρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να εντάσσονται στο ΕΣΥ», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, και «παράλληλα θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση χρημάτων με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών». «Στόχος - πρόσθεσε - πρέπει να είναι η παροχή υψηλού επιπέδου δημόσιας Υγείας με το καλύτερο δυνατό κόστος», όπως άλλωστε επαναλαμβάνει συνεχώς και ο υπουργός Υγείας.

 Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για το πώς μπορεί να γίνουν όσα περιέγραψε παραπάνω, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε τη μείωση του λειτουργικού κόστους (δηλαδή, νέες περικοπές), την εξομοίωση του μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων με αυτό του ιδιωτικού τομέα και «όχι του παλαιοκομματικού Δημοσίου», «την αύξηση των πόρων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τη χρήση χώρων αυτού από ιδιώτες». «Η λύση δε μπορεί να είναι αποκλειστικά και μόνο η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», είπε σε άλλο σημείο. «Ιδεοληψία» η εναντίωση στις συμπράξεις Με τη λειτουργία τους αμιγώς ως επιχειρήσεων, τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να επιλέγουν κατά πόσο μέρος θα λειτουργούν ως δημόσια ή ιδιωτικά, θα μπορούν να εκχωρούν τη διαχείριση σε ιδιώτες. Δηλαδή, όπως ανέφερε, «δημόσιο μπορεί να επιλέγει τη χρήση που επιθυμεί και να παραχωρεί την περαιτέρω χρήση των δομών σε ιδιώτη». Ειδικότερα, «στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δύναται τμήματα των νοσοκομείων ειδικώς σε σημεία με υψηλό τουρισμό να χρησιμοποιούνται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Μέσω αυτής της λειτουργίας μπορεί να επιτευχθεί μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων για την καλύτερη παροχή Υγείας».

 Ως παράδειγμα ο Θ. Πλεύρης ανέφερε το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο είναι «έτοιμο και δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους λειτουργίας». Οι επιλογές - κατά τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας - είναι δύο: Η να πωληθεί μέσω του ΤΑIΠΕΔ και να διανεμηθεί ο ιατρικός τεχνολογικός του εξοπλισμός σε άλλα νοσοκομεία. 'Η να λειτουργήσει ως ΣΔΙΤ και να ενταχθεί σε αυτό και το Κέντρο Υγείας του νησιού. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ιδεοληπτική αντίδραση» την αντίθεση στις ΣΔΙΤ, για να καταλήξει: «Η ενίσχυση με τη μεγαλύτερη παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις δομές του ΕΣΥ θα ωφελήσει και την ποιότητα και θα μειώσει το κόστος. Το μέλλον βρίσκεται σε αυτήν τη σύμπραξη». Με τις παραπάνω κατευθύνσεις έσπευσαν να συμφωνήσουν ασμένως και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου