ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΟΠΥΥ) Ολόκληροι νομοί χωρίς κάλυψη


Αποχωρούν πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί
Την απογύμνωση των υπηρεσιών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τους συμβεβλημένους γιατρούς αποκαλύπτει η Ενωση Ιατρών του Οργανισμού (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) με χτεσινή ανακοίνωσή της.
Προχτές η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός των γιατρών είναι 12.000 εκ των οποίων οι 5.500 είναι συμβεβλημένοι. Στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι «καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται».
«Το αποτέλεσμα, συνεχίζει, είναι ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του παιδιάτρου όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά.
Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.
Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2. Τα ίδια ισχύει και για όλες τις άλλες ειδικότητες, π.χ. νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας!».
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ σε 6 νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί Ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Αναφερόμενη στους 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι το Νοέμβρη του 2012 κατέθεσαν δικαιολογητικά, ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφθούν μόλις 40.41, συμπεραίνοντας έτσι ότι οι υπόλοιποι 1.459 έχουν αποχωρήσει.

πηγή rizospastis .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου