ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΛΑΡΙΣΑ Λαϊκός ξεσηκωμός για την Υγεία!


Μαζική και δυναμική η χτεσινή κινητοποίηση στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο
Από την προσυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου
Στα δικά τους χέρια παίρνουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του Νομού Λάρισας την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, που απειλεί, άμεσα, ανθρώπινες ζωές, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.
Αυτό έγινε φανερό στο χτεσινό μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου το «στίγμα» έδωσε η αγωνιστική παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων, που κρατώντας πανό, πικέτες και σημαίες, φώναζαν συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μέλη συνδικάτων και σωματείων, που ανήκουν στη δύναμη του ταξικού Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και έφτασαν στο συλλαλητήριο με πορεία που ξεκίνησε, μισή ώρα πριν, από το χώρο της προσυγκέντρωσης στην Πλατεία Λαού, τον οποίο είχε ορίσει το ΕΚΛ. Εκεί συνενώθηκαν με εκπροσώπους πολλών άλλων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της περιοχής, καθώς και με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Το συλλαλητήριο οργάνωσαν τα Σωματεία γιατρών και εργαζομένων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας και από το χώρο της Υγείας συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων. Συμμετείχαν, επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ν. Λάρισας (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ), το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, τα συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων ΟΤΑ, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων ΔΕΗ, Πλαστικών Ειδών, Λογιστών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η ΕΛΜΕ Λάρισας και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών, ο Σύλλογος Γυναικών, οι οργανώσεις των συνταξιούχων, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.ά. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
Υπόθεση του κινήματος
Μαζική ήταν η συγκέντρωση στο νοσοκομείο
Η αγωνιστική εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Λ. Καραγιώργου, προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Λάρισας, που τόνισε ότι η αγωνιστική κινητοποίηση «είναι η αρχή ενός αγώνα που θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί» και κατήγγειλε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση τρομοκράτησης των συνδικαλιστών και των γιατρών από την πλευρά της διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας». Ακολούθησαν χαιρετισμοί των προέδρων του Ιατρικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.Στην ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αφού αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δυο νοσοκομεία του νομού, εξαιτίας της πολιτικής δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, που οδηγεί στο ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος και στην εμπορευματοποίησή του, επισήμανε ότι το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε ξεσηκωμό και υπογράμμισε: «Χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να δυναμώσουμε την πάλη για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Να χάσουν έδαφος τα κόμματα και οι παρατάξεις που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και εκείνες που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του ταξικού συστήματος Υγείας».
Ο αγώνας συνεχίζεται
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, που διάβασε ο Ν. Νταφούλης, γγ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Λάρισας, επισημαίνεται ότι βαθαίνει η εμπορευματοποίηση στην Υγεία και τα νοσοκομεία λειτουργούν ως επιχειρήσεις, ενώ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για να αντικαταστήσουν τα νοσοκομεία που θα κλείσουν, ή να «συνεργαστούν» με όσα νοσοκομεία - επιχειρήσεις παραμείνουν.
Και τονίζεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, διεκδικώντας:
  • Καμία συγχώνευση κλινικής - όχι στο κλείσιμο του νοσοκομείου.
  • Καμία διαθεσιμότητα, απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.
  • Αμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους - κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας.
  • Κατάργηση των πληρωμών από τους ασθενείς - δωρεάν περίθαλψη για όλους τους ανέργους κι ανασφάλιστους, Ελληνες και μετανάστες.
  • Κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που έφτασε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα.

πηγή larisa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου