ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ανεπαρκείς δημόσιες δομές Υγείας για νησιώτες και τουρίστες


Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει σήμερα μια έρευνα για την κατάσταση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας σε νησιά με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, παιδιά, σχολεία, πανεπιστήμια, στρατιωτικές μονάδες, αλλά και σε ορισμένους από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των νησιωτών δεν είναι απλά ανεπαρκής, είναι υποτυπώδης και θυμίζει περασμένες εποχές. Αγροτικά ιατρεία χωρίς κανένα γιατρό, νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες, χωρίς εργαστήρια, οι νησιώτες παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα ή πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για εξετάσεις... Η κατάσταση, που επικρατεί πάνω - κάτω σε όλη τη χώρα, είναι πιο οξυμένη στα νησιά, καθώς είναι δυσπρόσιτα και επιπλέον μπορεί να μένουν για μέρες αποκλεισμένα λόγω καιρικών συνθηκών. Η κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας είναι συνειδητή και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων νησιωτών, αλλά και των τουριστών που κατακλύζουν τις τουριστικές περιοχές. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να κρέμεται από τον κάθε ιδιώτη, από την επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε να είναι ατομική υπόθεση του καθένα η διασφάλιση της υγείας του και μάλιστα ανάλογα με το «πορτοφόλι» του. Απαιτούνται αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας δωρεάν για όλους, ασφαλισμένους κι ανασφάλιστους, με καταγραφή των αναγκών σε δημόσιες δομές, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σχεδιασμός για την κάλυψή τους. Στο σημερινό δημοσίευμα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί σε Ρόδο, Κέρκυρα και Σάμο.
ΣΑΜΟΣ
Μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας
Η λειτουργία τους είναι επισφαλής για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Σάμου
Η Σάμος έχει 35.000 κατοίκους και 1.000 περίπου φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, ενώ στο νησί υπάρχουν και πολλές στρατιωτικές μονάδες με φαντάρους που απευθύνονται κατά κύριο στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται κατά πολύ. Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για την κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας του νησιού.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όπως και η πρόληψη που συμπεριλαμβάνεται στην ΠΦΥ. Στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ)υπάρχουν μόλις 5 γιατροί, ελάχιστο προσωπικό και καθόλου εργαστήρια. Τα μισά Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία είναι χωρίς γιατρό κι ένας καλείται να καλύψει εκ περιτροπής 4-5 ιατρεία σε μεγάλα και απομακρυσμένα χωριά. Παράλληλα οι αγροτικοί γιατροί εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο καλύπτοντας κενά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί οΜαραθόκαμπος, ένα μεγάλο χωριό, στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του σχεδόν διπλασιάζεται και τον τελευταίο χρόνο έχει μείνει χωρίς γιατρό.
Λείπουν ειδικότητες από παντού
Το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου από την ίδρυσή του, πριν από 30 χρόνια, δεν λειτουργεί πλήρως και συνεχώς υποβαθμίζεται. Λειτουργεί με ελάχιστους γενικούς γιατρούς, ενώ λείπουν εντελώς βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγος, καρδιολόγος, ΩΡΛ κ.ά. Τα τελευταία χρόνια μετακινούν γενικούς γιατρούς και παιδίατρους στο νοσοκομείο για κάλυψη αναγκών. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου υπάρχει μόνο μία γιατρός μικροβιολόγος, μία παρασκευάστρια και μία χειρίστρια ακτινολογικού μηχανήματος, οπότε δεν είναι δυνατή η λειτουργία των εργαστηρίων όλες τις μέρες του μήνα και όλο το 24ωρο. Δεν γίνονται υπερηχογραφήματα, ενώ υπάρχει η υποδομή και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
Στο νησί δεν υπάρχει παράρτημα του ΕΚΑΒ, παρά μόνο 6 εργαζόμενοι που τους έχουν μετακινήσει από Αθήνα: Τρεις οδηγοί του νοσοκομείου που μετά τη διαθεσιμότητα εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ και τρεις οδηγοί του ΚΥ. Αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα έκτακτα περιστατικά, τις διακομιδές από το ΚΥ προς το νοσοκομείο, ασθενείς από το νοσοκομείο προς εξωτερικά εργαστήρια και ιατρεία που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο, καθώς και τη μεταφορά διαφόρων υλικών και παρασκευασμάτων από και προς το νοσοκομείο και το ΚΥ. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και το καλοκαίρι επιδεινώνεται.
Πολλές ημέρες το μήνα υπάρχει ένα μόνο ασθενοφόρο στελεχωμένο για όλο το νησί ή ένα ασθενοφόρο με ένα μόνο οδηγό. Αυτή η κατάσταση υπάρχει πάνω από ένα χρόνο, με αποστάσεις μακρινές 60-70 χλμ. και με άσχημο οδικό δίκτυο.
«Φύλλο και φτερό» το νοσοκομείο...
Το Νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί επιπλέον και τους κατοίκους άλλων νησιών, όπως Ικαρία, Φούρνοι, Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσι. Εχει 120 κρεβάτια, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Από το νοσοκομείο απουσιάζουν εντελώς οι ιατρικές ειδικότητες: ΩΡΛ, παιδίατρος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος, ψυχίατροςκ.ά. Από τις υπάρχουσες ειδικότητες οι μισές είναι μονές, π.χ. ένας μικροβιολόγος, ένας οφθαλμίατρος, νευρολόγος, πνευμονολόγος, ενώ υπάρχουν μόνο δύο χειρουργοί και δύο παθολόγοι. Ολα αυτά σε ένα νησί που το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα και λειτουργούν τακτικά ιατρεία και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Οι εφημερίες δεν βγαίνουν, οι λιγοστοί ειδικευόμενοι γιατροί καλούνται να εφημερεύουν μόνοι τους, να κάνουν εξωτερικά ιατρεία και να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά, παρότι δεν επιτρέπεται από το νόμο. Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο εργάζονται μόνο 5 παρασκευαστές, ενώ χρειάζονται 10. Το εξωτερικό ιατρείο του εργαστηρίου λειτουργεί μόνο 3 φορές την εβδομάδα, ενώ η αναμονή στα ραντεβού είναι 2-3 μήνες.
Στην Αιμοδοσία εργάζονται 4 και θα έπρεπε να υπάρχουν 10, γι' αυτό μένουν ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες σε ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα ενός νοσοκομείου. Μία και μοναδική γιατρός υπάρχει για αιμοδοσία στο Μικροβιολογικό Τμήμα Καλλιεργειών. Ενας και μοναδικός βιοχημικός επί 25 συνεχή έτη. Αντίστοιχα στο Ακτινολογικό υπηρετούν 5 εργαζόμενοι, ενώ χρειάζονται 12 και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες.
Δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες
Σε όλο το νοσοκομείο τις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μόλις ένας μεταφορέας ασθενών. Στη ΜΕΘ λειτουργούν 3 κρεβάτια, παρότι υπάρχουν οι υποδομές για να αναπτυχθούν περισσότερα. Λόγω έλλειψης προσωπικού, όμως, δεν γίνεται. Η διοικητική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και η Διοίκηση εκχωρεί τμήματά της σε ιδιωτικές εταιρείες και κενά καλύπτονται με πεντάμηνες συμβάσεις, με τα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Η καθαριότητα, η φύλαξη και η τεχνική υπηρεσία έχουν εκχωρηθεί από χρόνια σε ιδιωτικά συνεργεία, καθώς επίσης και μέρος του τμήματος εστίασης και πλυντηρίων.
Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες και γενικά στο προσωπικό του νοσοκομείου οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και κανονικές άδειες από το 2011, καθώς και δεδουλευμένα νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες του 2011.
Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια σε υγειονομικό υλικό, όπως σύριγγες, γάζες, ακτινολογικά φιλμ, φιαλίδια αιμοληψιών, αντιδραστήρια κ.ά. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός - π.χ. αξονικός τομογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα, κλίβανοι αποστείρωσης και πλυντήρια - είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Ολα τα παραπάνω κάνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου επισφαλή και επικίνδυνη για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.
Το Νοσοκομείο Σάμου αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο προς τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια.Εδώ και ένα χρόνο κανένα ιδιωτικό ιατρείο και εργαστήριο δεν είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ λόγω παλαιών οφειλών. Το δε νοσοκομείο δεν έχει καμία σύμβαση με τα ιδιωτικά κέντρα. Ο ασθενής πληρώνει τα πάντα από την τσέπη του.
ΡΟΔΟΣ
Ασθενείς και γιατροί φέρνουν μέχρι και τα ράμματα!
Το νησί έχει 120.000 μόνιμους κάτοικους και το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται στις 500.000
Περιορισμένες στο ελάχιστο είναι οι δυνατότητες μεταφοράς ασθενών σε όλο το νησί
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου καλύπτει όλα τα Δωδεκάνησα καθώς είναι η μοναδική οργανωμένη νοσοκομειακή μονάδα. Το νησί της Ρόδου έχει περίπου 120.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ με τους επισκέπτες την υψηλή τουριστική περίοδο ο πληθυσμός πάνω στο νησί μπορεί να φτάσει και τις 500.000. Την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού μάς περιέγραψε ο Νίκος Ψαρρός, ειδικευόμενος γυναικολόγος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ρόδου.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ακριβώς αυτά που περιγράφονται από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ ως «μεταρρυθμίσεις», «δημοσιονομικές προσαρμογές», μείωση των δαπανών κλπ. Δηλαδή, η έλλειψη προσωπικού και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση: Μόλις 3 ασθενοφόρα σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας, το νοσοκομείο είναι σε μόνιμη βάση με προσωπικό ασφαλείας και κάνει εκκλήσεις για δωρεές σε φάρμακα και υλικά, ενώ τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι ουσιαστικά διαλυμένα.
Στο νοσοκομείο λιγότερες από 45% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών είναι καλυμμένες. Οι θέσεις που κενώνονται, δεν προκηρύσσονται και το πρόβλημα χειροτερεύει. Ως αποτέλεσμα, οφείλονται χιλιάδες ώρες ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό και μεγάλες κλινικές με 30-40 κρεβάτια καλύπτονται από μια μόνο νοσηλεύτρια. Κάτω κι από αυτό που θεωρείται προσωπικό ασφαλείας. Υπάρχουν ειδικότητες, όπως ο αγγειοχειρουργός, ο παιδοχειρουργός, στις οποίες υπάρχει μόνο ένας γιατρός, δηλαδή δεν καλύπτεται το νοσοκομείο καθημερινά και σε 24ωρη βάση.
Χωρίς Μονάδα Πρόωρων Νεογνών
Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το 2014 είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με το 2013, που μειώθηκε περίπου κατά 25% σε σχέση με το 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει - με τεράστιες ελλείψεις - το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη.
Οι πλειοψηφίες στα σωματεία του νοσοκομείου το μόνο που κάνουν είναι εκκλήσεις στους κατοίκους της Ρόδου για ...δωρεές και εθελοντισμό, αφού για υλικά και φάρμακα δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. Ράμματα, για παράδειγμα, φέρνουν οι ασθενείς ή ο γιατρός! Μάλιστα η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου προβλέπει ότι από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη το πρόβλημα θα γιγαντωθεί, γιατί θα έχει στερέψει το νοσοκομείο από χρήματα.
Ενώ στο νοσοκομείο είχε προβλεφθεί να υπάρχει Μονάδα Πρόωρων Νεογνών, ποτέ δεν λειτούργησε, επειδή θα έπρεπε να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό (γιατροί νεογνολόγοι). Η έλλειψη μονάδας είχε ως συνέπεια μέσα στο 2014 να γίνουν 15 αεροδιακομιδές νεογνών σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας.
Σταδιακά, υπηρεσίες του νοσοκομείου ιδιωτικοποιούνται, όπως η φύλαξη, ο καθαρισμός, το κυλικείο, η σίτιση. Γίνεται ανοιχτά συζήτηση οι τραυματιοφορείς να ανατεθούν σε ιδιωτικό συνεργείο. Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι το κόστος αναλαμβάνει να καλύψει το νοσοκομείο με ίδια έσοδα, δηλαδή με πληρωμές από τους ασθενείς.
Ενας αγροτικός γιατρός για 7 ιατρεία
Στο νησί λειτουργούν 2 Κέντρα Υγείας, ένα στον Αρχάγγελο κι ένα στον Εμπωνα. Το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, το χειμώνα καλύπτει 30.000 κατοίκους και το καλοκαίρι έως και 60.000. Εχει μόλις τρεις μονίμους γιατρούς (γενικής ιατρικής) και έναν αγροτικό. Ο αγροτικός καλείται να εξυπηρετήσει και άλλα 7 Περιφερειακά Ιατρεία. Κατά συνέπεια, αφού είναι μόνος του, απλά γυρνάει από χωριό σε χωριό για να συνταγογραφεί.
Τραγική είναι η κατάσταση στη Νότια Ρόδο, με περίπου 10.000 κατοίκους. Το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο Γεννάδι για 5.000 κατοίκους το χειμώνα και ως και 30.000 κατοίκους το καλοκαίρι - μαζί με τα γύρω χωριά - πρακτικά δεν λειτουργεί. Εχει μόλις ένα μόνιμο γιατρό κι έναν αγροτικό, αλλά δεν έχει κανένα νοσηλευτή! Ετσι μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση μόνο 14 μέρες το μήνα, τις υπόλοιπες λειτουργεί μόνο τα πρωινά.
Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει στις 18 Μάρτη 2014 το ΚΚΕ όπου ανάμεσα σε άλλα σημείωνε: «Πρακτικά, λοιπόν, τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα που δεν λειτουργεί, αναγκάζονται οι κάτοικοι με δική τους φροντίδα να μετακινηθούν 45-50 χλμ. στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στον Αρχάγγελο. Αντίστοιχα στα ιατρεία της περιοχής Νότιας Ρόδου η παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι αδύνατη. Στην Κατταβιά δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ενώ στην Απολακκιά πηγαίνει μόνο ένας για συνταγογράφηση. Το αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ δεν εδρεύει πια στην περιοχή του Γενναδίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία και χρονική καθυστέρηση στη μεταφορά των ασθενών, με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή τους».
Στο νησί υπάρχουν συνολικά 3 ασθενοφόρα και για την τουριστική σεζόν φέρνουν άλλα 2. Ετσι, το χειμώνα η περιοχή κοντά στο Γεννάδι μένει χωρίς ασθενοφόρο.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Καλούν τους ιδιώτες στα Επείγοντα για να εξετάσουν
Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδέψουν στα Γιάννενα
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κέρκυρας
Εκρηκτικά είναι τα προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, ένα νησί με 120.000 περίπου κατοίκους, το οποίο τους θερινούς μήνες βουλιάζει από τουρίστες, ενώ όλο το χρόνο δέχεται πολλούς επισκέπτες, ανάμεσα σε αυτούς και σχολικές εκδρομές.
Από το νοσοκομείο λείπουν εντελώς κάποιες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα δερματολόγος, αλλεργιολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος. Επίσης σε μια σειρά ειδικότητες οι γιατροί δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο κάποιες μέρες να εφημερεύει χωρίς όλες ειδικότητες. Ετσι, για νευρολόγοΩΡΛ κ.ά. οι ασθενείς παίρνουν από το νοσοκομείο λίστα με τους ιδιώτες γιατρούς του νησιού και όποιον επιλέξουν τον φωνάζουν στα Επείγοντα για να εξετάσει.
Εξαιτίας των ελλείψεων, στο προσωπικό οφείλονται άδειες και ρεπό και φυσικά η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς δημιουργεί καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους άγχος και στρες. Οπως είχε καταγγείλει η ΚΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ, δύο γιατροί του νοσοκομείου έπαθαν έμφραγμα την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Οι κίνδυνοι δεν είναι μικρότεροι για τους ασθενείς από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υγειονομικών υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και στο νοσοκομείο υπάρχει μαγνητικός αξονικός τομογράφος, αυτός ουδέποτε λειτούργησε γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ενώ παράλληλα ο αξονικός τομογράφος μένει για μήνες εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς του νοσοκομείου διοχετεύονται στην ιδιωτική Υγεία.
Η γενική κατάσταση που παρουσιάζει ένα νοσοκομείο το οποίο απευθύνεται σε χιλιάδες ανθρώπους είναι η εξής:
  • Από τις θέσεις προσωπικού που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου, λιγότερες από τις μισές θέσεις είναι καλυμμένες. Ενδεικτικά, από τους 133 γιατρούς που προβλέπονται στις οργανικές θέσεις, υπηρετούν 72 και από τους 422 νοσηλευτές που προβλέπονται, υπηρετούν 192 (σ.σ. στοιχεία Οκτώβρη 2013). Εξαιτίας αυτού οφείλονται άδειες και ρεπό, τα ωράρια καταπατούνται και η υπερεντατικοποίηση προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Γιατρός εργασίας, που να παρακολουθεί την υγεία των εργαζομένων, να κρατάει ατομικούς φακέλους, κάνει εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, δεν υπάρχει.
  • Ανά διαστήματα λείπουν φάρμακα και μάλιστα απαραίτητα για καρκινοπαθείς.
  • Εξαιτίας της υπολειτουργίας του νοσοκομείου, πολλοί κάτοικοι του νησιού ταξιδεύουν στα Γιάννενα, πληρώνοντας και έξοδα μεταφοράς εκτός από εξετάσεις, φάρμακα κλπ.
  • Τα κονδύλια των εφημεριών έχουν μειωθεί κι έτσι πολλές ειδικότητες εφημερεύουν από το τηλέφωνο.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου