ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

«Η Δημόσια Υγεία στην Εύβοια» Άρθρο του Ιωάννη Ανυφαντή



ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ
ΕΙΔΗ ΕΝΤΥΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤ’

ΤΙΤΛΟΣ:
«Η Δημόσια Υγεία στην Εύβοια»
Η σημερινή κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείο Χαλκίδας & η κατασκευή του νέου.



Το καινούριο νοσοκομείο της Χαλκίδας
Στα τέλη του 2017 θα είναι έτοιμο σύμφωνα με εκτιμήσεις το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας που αναμένεται να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός με το υπάρχων.
«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Περιφέρειας το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας θα είναι έτοιμο περί τα τέλη του 2017. Από την πλευρά της Περιφέρειας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Το πρόβλημα σε εισαγωγικά είναι το αποχετευτικό το οποίο είναι αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής και όχι της Περιφέρειας. Προσπαθούμε όλοι από κοινού να βρούμε τη βέλτιστη λύση έτσι ώστε να είναι έτοιμο το νοσοκομείο. Θεωρούμε ότι στο τέλος του 2017 θα μπορέσουμε να το εγκαινιάσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Αργύρης.
Το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας, προϋπολογισμού 71 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια καθώς το υφιστάμενο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού. Το σημερινό νοσοκομείο της Χαλκίδας άνοιξε τις πύλες του για τους κατοίκους το 1979, και όπως είναι κατανοητό, έχουν αλλάξει πολλά από τότε, καθώς οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν. Το γεγονός ότι το σημερινό νοσοκομείο χτίστηκε μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, σε μία περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη και στην πρόσβαση αλλά και στην κίνηση των οχημάτων ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο βήμα της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου.
«Αρχικά για να εξευρεθεί ο χώρος του νέου νοσοκομείου παραχωρήθηκαν 45 στρέμματα από το πεδίο βολής. Αυτά έγιναν 57, έπειτα 75, στη συνέχεια 150 και στο τέλος 200 από τα 900 στρέμματα του πεδίου βολής» όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος διοίκησης, προσόδων, οικονομικών και ΚΕΠ, Γεώργιος Μπαντούνας. Ωστόσο ενώ είχε θεμελιωθεί το νέο νοσοκομείο της πόλης στην τοποθεσία που προαναφέρθηκε, ο χώρος «έπαψε να υπάρχει» καθώς είχε επιστραφεί πάλι στο ΓΕΣ ( ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ) και πιο συγκεκριμένα στην υπηρεσία που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του στρατού. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε, ύστερα από επίσκεψη της τότε διοικητού του νοσοκομείου και ατόμων από τον δήμο στην ΔΕΠΑΝΟΜ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ).
Έπειτα από αυτή τη περιπέτεια, η ανέγερση του νοσοκομείου άρχισε να προχωράει. Στην αρχή δόθηκαν 22 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, κατά την περίοδο που περιφερειάρχης ήταν ο Κλέαρχος Περγαντάς. Κατά την ανέγερση του κτιρίου όμως, προέκυψαν διάφορα τεχνικά ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν ότι βρέθηκαν τα παλιά τείχη της Χαλκίδας, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί (να πάρει μία στροφή) όλο το κτίριο. Αυτό το γεγονός καθυστέρησε το έργο σχεδόν μισό χρόνο, καθώς έπρεπε να επέμβει η αρχαιολογική υπηρεσία και να αναδείξει το χώρο. Παράλληλα τα capital control του περασμένου καλοκαιριού έφεραν μία καθυστέρηση στην αποπεράτωση του κτιρίου περίπου 5 μηνών.
Τον περασμένο χρόνο, το έργο φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς τελειώνουν τα πρώτα χρήματα που είχαν δοθεί, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη να ανοίξει η κάνουλα των κοινοτικών πόρων και να βρεθούν και τα υπόλοιπα 46 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό επετεύχθη ύστερα από προσωπική προσπάθεια του τωρινού περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη.
«Το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας θα έχει τριπλάσιο χώρο από το προηγούμενο καθώς η έκτασή του θα φτάνει τα 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα θα υπάρξουν και νέα τμήματα, όπως είναι η ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) ενώ θα παρέχονται καλύτερες ξενοδοχειακές υπηρεσίες και καινούργιος εξοπλισμός» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΙΝΝΕΥΒ (ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ Κ.Υ), Αντώνιος-Πάρης Σώτος.
Σήμερα, το νοσοκομείο είναι εξωτερικά έτοιμο ενώ οι περισσότερες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες μέσα στο κτίριο έχουν ολοκληρωθεί. Ζητήματα όπως η διάνοιξη δρόμων και η σύνδεση με τα δίκτυα αποχέτευσης, νερού και φυσικού αερίου ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής. Όπως δήλωσε ο κ. Μπαντούνας οι εργασίες για το οδικό δίκτυο έχουν ξεκινήσει από τη Μεγάλη Δευτέρα, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες μελέτες, όπως είναι αυτή της ΔΕΥΑΧ.
Ωστόσο χρειάζεται ακόμη τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να ανοίξει το νέο νοσοκομείο της πόλης και να μπορέσει να φιλοξενήσει τους πρώτους του ασθενείς. Μέχρι τότε η Χαλκίδα θα πρέπει να συμβιβαστεί με το σημερινό νοσοκομείο.

Η κατάσταση του σημερινού νοσοκομείου της Χαλκίδας
Στα όριά του λειτουργεί το υπάρχων νοσοκομείο της Χαλκίδας καθώς οι δομές και το προσωπικό είναι περιορισμένες ενώ οι ανάγκες λόγω της θερινής περιόδου καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
«Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς. Μία νοσηλεύτρια μπορεί να κάνει δύο βάρδιες σε ένα εικοσιτετράωρο. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στην εφημερία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χαλκίδα διπλασιάζει τον πληθυσμό της το καλοκαίρι» επισήμανε ο αντιδήμαρχος  κ. Μπαντούνας.
Σύμφωνα με άρθρο (30/5/2014) της εφημερίδας «Τα Νέα» το νοσοκομείο της Χαλκίδας ανήκει ανάμεσα στα δέκα χειρότερα της χώρας, όσο αναφορά οικονομικά και λειτουργικά κριτήρια. Ωστόσο όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΙΝΝΕΥΒ, κ. Σώτος δεν μπορούμε να αξιολογούμε με αυτό τον τρόπο ένα νοσοκομείο. «Αξιολογούμε ένα νοσοκομείο ανάλογα με το εάν επιστημονικά μπορεί να προσφέρει σωστές παροχές υγείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι πρώτο ανάμεσα σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία για τις θεραπείες που προσφέρει. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 έως και σήμερα πολλά επαρχιακά νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης οικονομικών πόρων.
Ωστόσο πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο. «Δεν έχουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να πρέπει να πηγαίνουμε στην Αθήνα» δήλωσε η συνταξιούχος του δημοσίου, Βασιλική Παπαστεριάδη, τονίζοντας πως το νοσοκομείο εδώ και χρόνια υπολειτουργεί.
«Το Γ.Ν.Χ πρέπει να ανταποκριθεί σε έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων. Εκτός από τον πληθυσμό της Εύβοιας (250.000 κάτοικοι) ο οποίος αυξάνεται τους θερινούς μήνες, πρέπει να καλύψει και ένα μεγάλο μέρος της Βοιωτίας μέχρι τον Ωρωπό, δηλαδή περίπου το 1/3 της Στερεάς Ελλάδας» υποστήριξε ο κ. Σώτος. Το νοσοκομείο της Θήβας, αν και καινούργιο, λειτουργεί σε επίπεδα κέντρου υγείας, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το Γ.Ν.Χ.
Η υποστελέχωση και οι κενές θέσεις του νοσοκομείου της Χαλκίδας αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αφορμή και την μελλοντική μετακίνηση στο νέο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και υπάρχουν 92 θέσεις για γιατρούς, μόνο οι 55-60 είναι στελεχωμένες. Έτσι λοιπόν το νοσοκομείο λειτουργεί με το 60% του ιατρικού δυναμικού και αντίστοιχα με το 50% του νοσηλευτικού και διοικητικού και μόλις 30% του τεχνικού. Αντίθετα τα νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου έχουν καλύτερο βαθμό πληρότητας σε ιατρικό προσωπικό που αγγίζει το 80%.
Η παραμονή προσφύγων στο στρατόπεδο της Ριτσώνας, αποτελεί για πολλούς ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για το νοσοκομείο της πόλης. Όπως επισήμαναν τόσο ο κ. Σώτος όσο και ο κ. Μπαντούνας μέχρι σήμερα τα όποια προβλήματα υγείας έχουν προκύψει με τους πρόσφυγες, έχουν αντιμετωπιστεί από το νοσοκομείο. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Σώτος πρέπει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο προληπτικής ιατρικής για τους πρόσφυγες.
Σήμερα το Γ.Ν.Χ λειτουργεί στα όριά του, θα μπορούσαμε να πούμε σε επίπεδο ανασφάλειας, κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση μαζικής ασθένειας θα ήταν δύσκολο, έως αδύνατο να ανταποκριθεί. Επομένως κρίνεται παραπάνω από επιτακτική η κάλυψη τουλάχιστον ενός τμήματος των 40 κενών θέσεων ιατρών του ΕΣΥ. Ας ελπίσουμε ότι οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί θα πραγματοποιηθούν και η Χαλκίδα θα αποκτήσει το ιατρικό προσωπικό που της αναλογεί.

ΠΗΓΕΣ
·        Δημήτριος Αργύρης, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
·        Αντώνιος-Πάρης Σώτος, Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΙΝΝΕΥΒ
·        Γεώργιος Μπαντούνας, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προσόδων, Οικονομικών και ΚΕΠ
·        Παπαστεριάδη Βασιλική, Συνταξιούχος του Δημοσίου

1 σχόλιο:

  1. According to Stanford Medical, It is in fact the SINGLE reason women in this country get to live 10 years more and weigh an average of 19 KG less than us.

    (And really, it has absolutely NOTHING to do with genetics or some hard exercise and absolutely EVERYTHING about "HOW" they are eating.)

    BTW, I said "HOW", and not "what"...

    Click this link to uncover if this short quiz can help you decipher your true weight loss possibility

    ΑπάντησηΔιαγραφή