ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ Δεν έχουν ούτε παιδίατρο!



Το Κέντρο Υγείας Πάτμου
Με τρεις γιατρούς που σύντομα θα γίνουν δύο είναι ...«στελεχωμένο» το Κέντρο Υγείας Πάτμου, ένα νησί με περίπου 3.500 κατοίκους, που διαθέτει πάνω από 100 ξενοδοχειακές μονάδες και το καλοκαίρι «πνίγεται» στον τουρισμό - φτάνει και τους 17.000 επισκέπτες.
Υπάρχουν μόλις μια αγροτική γιατρός - που λήγει η θητεία της μέσα στο Μάη - ένας παθολόγος κι ένας γενικός γιατρός, ενώ ξεχωρίζει η παντελής απουσία παιδιάτρου. Το νησί επισκέπτεται κάποιες μέρες ένας ιδιώτης παιδίατρος, όπως επίσης κι ένας ιδιώτης ορθοπεδικός κι ένας οδοντίατρος. Επίσης, στο νησί δεν υπάρχει κανένας γυναικολόγος. Παρότι το ΚΥ διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό δεν γίνονται εξετάσεις αίματος, γιατί είναι κενές οι θέσεις μικροβιολόγου και βοηθού, ούτε ακτινογραφίες γιατί δεν υπάρχει βοηθός ακτινολόγου. Ακόμη και για στοιχειώδεις βιοχημικές εξετάσεις οι κάτοικοι πρέπει να ταξιδέψουν ως και 3 ώρες (για Κάλυμνο, Λέρο ή Σάμο) να πληρώσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή σε ξενοδοχείο. Λόγω των συνολικών ελλείψεων το ΚΥ Πάτμου κοντεύει να «σβηστεί». Λίγοι είναι οι κάτοικοι που το επισκέπτονται ακόμη και για απλά πράγματα, όπως μικροχειρουργεία, τοποθέτηση γύψου κ.ά.
Αναγκάζεται ένας γιατρός να εφημερεύει 15 μέρες συνεχόμενα και όταν πάει ο ασθενής στο ΚΥ ο γιατρός είναι άυπνος και εξουθενωμένος με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Σύντομα θα απομείνουν δυο γιατροί και όταν θα φεύγει ο ένας ως συνοδός σε κάποια διακομιδή, ο άλλος θα μένει μόνος του να καλύψει το ΚΥ. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί να φύγει αν προκύψει δεύτερο περιστατικό για διακομιδή. Εντονη είναι η απουσία από τα ΚΥ γενικών γιατρών που είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά σε μια σειρά βασικές ειδικότητες όπως παθολόγου, παιδιάτρου, καρδιολόγου, γυναικολόγου, ορθοπεδικού, γενικού χειρουργού κ.λπ.
Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι τόσο μειωμένο - 6 άτομα μαζί με τη μαία - που δεν καλύπτονται καν όλες οι βάρδιες (24ωρη λειτουργία του ΚΥ). Στη βραδινή βάρδια (10 μ.μ. - 6 π.μ.) συνήθως δεν υπάρχει κανένας νοσηλευτής και στην απογευματινή (2 μ.μ. - 10 μ.μ.) υπάρχει κάποιος περίπου τις μισές μέρες της βδομάδας.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών με έναν παθολόγο και έναν αγροτικό γιατρό που θα φύγει τον Ιούνη. Δεν υπάρχει παιδίατρος, βοηθός μικροβιολόγου και ακτινολόγου και παρότι υπάρχει εξοπλισμός για παραϊατρικές εξετάσεις, αυτές δεν γίνονται. Δυο γιατροί και δυο νοσηλευτές προσπαθούν σκληρά για να εφημερεύει σε 24ωρη βάση το Ιατρείο, ενώ τους χρωστάνε πολλούς μήνες υπερωριών. Μόνο μεσοπολεμικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτές τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης. Και η μεγαλύτερη ειρωνεία θα είναι μελλοντικά να ...αξιολογηθούν από την κυβέρνηση οι παραπάνω δομές - και όχι μόνο - ως μη «συμφέρουσες», μη «αποδοτικές» και αντί να στελεχωθούν, να καταργηθούν...

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου