ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ Χωρίς θεραπεία εδώ και ένα χρόνο!


Εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες του εμπορίου στο Φάρμακο και των δραματικών περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
«Οχι στο νοσοκομείο επιχείρηση». Από πρόσφατη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στο Αιγινήτειο νοσοκομείο
Χωρίς θεραπεία έχουν μείνει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο περίπου 20 ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους, παρότι - σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες - πρόκειται για μια ασθένεια (σ.σ. είδος νεοπλασίας) που αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό.Οι κίνδυνοι για την ίδια τη ζωή τους μεγαλώνουν από κάθε μέρα αναστολής της ειδικής ραδιομοριακής θεραπείας που κάνουν κι αυτό επειδή το κόστος είναι υψηλό και ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψή του. Κάθε θεραπεία με το συγκεκριμένο, εξειδικευμένο, ραδιοσκεύασμα κοστίζει 15.000 ευρώ και κάθε ασθενής μπορεί να χρειαστεί από μία έως και 8 θεραπείες το χρόνο.
Οι ασθενείς βρίσκονται στον «αέρα» από τον Απρίλη του 2012, όμηροι από τη μια του αδυσώπητου εμπορίου «ζωής και θανάτου» που διεξάγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και από την άλλη των δραματικών περικοπών στις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική κάλυψη του λαού.
Μέχρι το 2008 το νοσοκομείο «Αρεταίειο» - όπου παρακολουθείται το 90% των περιστατικών με τη συγκεκριμένη σπάνια ασθένεια - διέθετε τα χρήματα για την εισαγωγή της θεραπείας και την κάλυπτε το ίδιο. Δεν άργησαν όμως να φανούν και στους συγκεκριμένους ασθενείς οι τραγικές επιπτώσεις της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, με μειωμένες κρατικές δαπάνες και έσοδα που θα εξασφαλίζονται από πώληση υπηρεσιών υγείας, χορηγίες, περικοπές: Το Αρεταίειο σταμάτησε τη συγκεκριμένη θεραπεία καθώς τα ραδιοσκευάσματα είναι εξαιρετικά δαπανηρά και θεωρείται ότι επιβαρύνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό ενός νοσοκομείου που μάλιστα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Ετσι το κόστος φορτώθηκε στα ασφαλιστικά Ταμεία. Από τον Απρίλη του 2012 άλλαξε η πολυεθνική εταιρεία που παράγει το φάρμακο (patent protected) αλλά και η εισαγωγική εταιρεία που το προμηθεύει στην Ελλάδα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να πιέζουν να πληρωθούν απευθείας είτε από τους ασφαλισμένους, είτε από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Πλέον, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παραπέμπουν τους ασθενείς για θεραπεία στο νοσοκομείο «Αττικόν», όμως ούτε εκεί γίνονται θεραπείες, αφού ο εισαγωγέας εξακολουθεί να πιέζει να πληρωθεί επί τόπου, ώστε να προμηθεύσει την ελληνική αγορά!
Φυσικά, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύουν στον κλάδο του φαρμάκου, το κάνουν για να βγάλουν κέρδη και όχι για να θεραπεύεται ο κόσμος. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία και στο Φάρμακο, όχι μόνο δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και ασφαλή θεραπεία για όλους ανεξάρτητα από το «πορτοφόλι» τους, αντίθετα τη θυσιάζει χωρίς κανένα δισταγμό. Η παραγωγή, εισαγωγή, διανομή και έρευνα των φαρμάκων δε γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους, αλλά πρώτα και κύρια με οικονομικούς, με όρους «αγοράς».
Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά που ασθενείς με σπάνιες ασθένειες και υψηλού κόστους θεραπεία μένουν ξεκρέμαστοι, ενώ η επιστήμη προσφέρει τις δυνατότητες είτε να θεραπευτούν, είτε να ζήσουν περισσότερο ή να βελτιωθεί η ζωή τους. Μάλιστα, συγγενείς των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους καταγγέλλουν πως η θεραπεία είχε θεαματικά αποτελέσματα και από τη στιγμή που τη διέκοψαν δυο άνθρωποι έχουν υποτροπιάσει και χάσει τη ζωή τους, γεγονός που ενδεχομένως να συνδέεται και με τη διακοπή.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου