ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Κρίσιμη η κατάσταση της λειτουργίας τους λόγω δραστικών περικοπών


Με επιστολή τους, οι εργαζόμενοι των Μονάδων τονίζουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβερνήσεων και διοικήσεων

«Αποδεκατισμένες» από προσωπικό είναι οι Μονάδες του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με αποτέλεσμα: Να μην τηρείται ούτε το ελάχιστο όριο ασφαλούς λειτουργίας τους. Πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια να παραμένουν κλειστά, σε αχρηστία, τη στιγμή που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξουθενωτικά ωράρια χωρίς ρεπό και πάλι το προσωπικό τις απογευματινές και βραδινές βάρδιες είναι επικίνδυνα μειωμένο.Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία και η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχουν οδηγήσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Εμφραγμάτων, Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (ΑΚΑ), Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), Μεταμόσχευσης και τις υπομονάδες σε σημείο ασθενείς να μη βρίσκουν κρεβάτι την ώρα που το χρειάζονται και να μην προσφέρονται οι υπηρεσίες με ασφάλεια παρά μόνο με την αυταπάρνηση του προσωπικού και τη φθορά της υγείας του.
Επειτα από συσκέψεις των εργαζομένων όλων των κλάδων και βαθμίδων των ειδικών μονάδων του Νοσοκομείου που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, εργαζόμενοι και διευθυντές των Μονάδων υπέγραψαν κείμενο προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, προειδοποιώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης:
«Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στον "Ευαγγελισμό" πάνω από 100 ειδικές κλίνες: 30 κλίνες ΜΕΘ, 20 ΜΑΦ, 14 εμφραγμάτων, 8 ΑΚΑ, 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού, Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, μονάδα HIV, νευροχειρουργική υπομονάδα. Μέχρι πριν 4 χρόνια η κατάσταση ήταν οριακή από άποψη αναλογίας νοσηλευτή ανά κλίνη. Τώρα έχει υποχωρήσει κατά πολύ, ακόμα και απ' το ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει προσδιοριστεί από τη Διοίκηση».
Οι εργαζόμενοι θεωρούν αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά τα όρια της διοίκησης, καθώς έτσι δε βγαίνουν καν όλες οι βάρδιες των νοσηλευτών και ζητούν να μείνουν ανοιχτά όλα τα κρεβάτια, όλες οι μονάδες με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. «Το οποιοδήποτε κλείσιμο κλίνης μέσω της σημερινής μας εξόντωσης θα βαρύνει τους υπεύθυνους που δεν φροντίζουν άμεσα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», υπογραμμίζουν.
Ούτε το ελάχιστο προσωπικό ασφάλειας...
Το προσωπικό είναι τόσο ανεπαρκές που δεν προσεγγίζει ούτε στο ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει θέσει η διοίκηση. «Ετσι, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ασθενείς, εξουθενώνονται οι εργαζόμενοι και το κλείσιμο ειδικών κλινών μοιάζει ...φυσικό επακόλουθο». Για παράδειγμα, ενώ η διεθνής αναλογία προβλέπει στη ΜΕΘ 4 νοσηλευτές ανά κλίνη, η διοίκηση ορίζει το ελάχιστο όριο ασφάλειας στους 2,5!
Η πραγματική εικόνα στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» είναι, ωστόσο, πολύ χειρότερη όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των Μονάδων και συγκεκριμένα:
Στη ΜΕΘ με 30 κλίνες, η διεθνής αναλογία προβλέπει ως κατώτερο όριο 120 νοσηλευτές, η διοίκηση ορίζει το όριο ασφαλείας στους 75 και σήμερα υπηρετούν 57, με αποτέλεσμα 4 κλίνες να είναι κλειστές.
Στη ΜΑΦ με 20 κλίνες, η διεθνής αναλογία προβλέπει ως κατώτερο όριο 60 νοσηλευτές, η διοίκηση ορίζει όριο ασφαλείας στους 40 και σήμερα υπηρετούν 33.
Στην Εμφραγμάτων με 14 κλίνες, η διεθνής αναλογία προβλέπει ως κατώτερο όριο 42 νοσηλευτές, η διοίκηση κατέβασε το όριο στους 28 και σήμερα υπηρετούν 16.
Στη ΜΤΝ με 24 κρεβάτια, η διεθνής αναλογία προβλέπει ως κατώτερο όριο 36 νοσηλευτές, η διοίκηση κατέβασε το όριο στους 24 και σήμερα υπηρετούν 17. Στο μεταξύ, μετά τη συγχώνευση με τη ΜΤΝ του πρώην 3ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ στον «Ευαγγελισμό» γίνονται σε τακτική και επείγουσα βάση πάνω από 900 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Επιπλέον, σε κάθε γενική εφημερία πηγαίνουν για αιμοκάθαρση κατά μέσο όρο 12 ανασφάλιστοι και οι εργαζόμενοι ζητούν να απαλλαγούν οι ασθενείς από το άγχος της πληρωμής και της συνεχούς αλλαγής μονάδας, αλλά και το προσωπικό από την ασφυκτική δουλειά που υπονομεύει τους απαιτούμενους όρους νοσηλείας.
Στη Μονάδα ΑΚΑ με 8 κλίνες, η διεθνής αναλογία προβλέπει ως κατώτερο όριο 32 νοσηλευτές, η διοίκηση κατέβασε το όριο στους 24 και σήμερα υπηρετούν 17.
Στη Μεταμόσχευσης Μυελού, η διεθνής αναλογία προβλέπει ως κατώτερο όριο 27 νοσηλευτές, η διοίκηση κατέβασε το όριο στους 18 και σήμερα υπηρετούν 10. Επιπλέον, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει μειωθεί λόγω κλειστών κλινών εντατικής απ' όπου γίνεται και η επιλογή μοσχευμάτων.
Δηλαδή, λείπουν τουλάχιστον 59 νοσηλευτές σύμφωνα με τα μειωμένα όρια της Διοίκησης και 167 για τα ελάχιστα όρια ασφαλείας των διεθνών αναλογιών. Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική για τις υπόλοιπες ειδικότητες. Για παράδειγμα, φυσικοθεραπείες στις μονάδες δε γίνονται Σαββατοκύριακα και αργίες, δηλαδή το 1/3 του χρόνου και οι βοηθητικές υπηρεσίες.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου