ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

TA ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 13.12.2012


Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,
 

Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο ΔΣ της 13.12.2012 και ώρα 13.00 είναι:

1.Ενημέρωση από την νομική σύμβουλο για τα εκκρεμή δικαστικά και νομικά θέματα,νομικές ενέργειες για τα δεδουλευμένα και καθυστερούμενα που ήθελε προκύψουν από το κλείσιμο του 2012,


2.Βελτίωση της λειτουργίας και αναβάθμιση της ΕΙΝΝΕΥΒ ,εισηγητική έκθεση προέδρου,

3.Η προετοιμασία και η μορφή της κινητοποίησης στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ της 19.12.2012,συμπεράσματα από την πρόσφατη κινητοιποίηση για τους ειδικευόμενους,

4.Οικονομική ενημέρωση,

5.Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Εύβοια (ενημέρωση από την μέχρι τώρα συλλογή στοιχείων από περιοδεία Προέδρου).


ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΝΕΥΒ
 
Για τη μαζικοποίηση και λειτουργία της ΕΙΝΝΕΥΒ
"Σήμερα έχουμε στα χέρια μας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι αδύνατος ο συμβιβασμός ανάμεσα στα μονοπώλια και τους  εργαζόμενους. Χρειάζεται πιο πλατιά να αναδείξουμε τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, ενώ άλλοι  λένε ότι τα μέτρα είναι μέτρα υποτέλειας στην ΕΕ, τα παρουσιάζουν μόνο σαν μέτρα αναποτελεσματικά."
Η δουλειά μας για τη μαζικοποίηση της ΕΙΝΝΕΥΒ
Εδώ θα αναμετρηθούμε και θα κριθούμε όλοι μας. Εδώ κρίνεται η ικανότητα ενός συνδικάτου να οργανώνει το ίδιο το σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή σύμβαση, κόντρα σε συντεχνιακές αντιλήψεις που προβάλλονται κυρίως από άλλες δυνάμεις και φέρνουν σε αντιπαράθεση τον μόνιμο με τον έκτακτο, τον μόνιμο με τον εργαζόμενο μέσω ΜΚΟ κ.λπ. Ενώ λοιπόν έχουν γίνει θετικά βήματα στον προσανατολισμό της πάλης, τα βήματα που έχουν γίνει για την οργάνωση, τη μαζικοποίηση της ΕΙΝΝΕΥΒ είναι μηδαμηνά. Η ένταξη νέων δυνάμεων στα σωματεία δεν αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές ως κύριο καθήκον. Για να πειστεί ο εργαζόμενος και ιδίως ο γιατρός να οργανωθεί στο σωματείο του χρειάζεται να νιώσει ότι τον εκφράζει, ότι θα τον στηρίξει, ότι είναι δύναμη στα δικά του χέρια. Να απαντιέται με δράση το ερώτημα "τι θα μου προσφέρει το σωματείο". Χρειάζεται να διευρυνθεί το περιεχόμενο δράσης της ΕΙΝΝΕΥΒ. Να ασχολείται όχι μόνο με τα εργασιακά, τα μισθολογικά, αλλά και με όλες τις πτυχές της ζωής του Ιατρού, με την Υγεία, τον Πολιτισμό, τις ανησυχίες για τις σπουδές ,επιμόρφωση,μετεκπαίδευση κ.λπ.
Να διαπερνά την οργάνωση το στοιχείο της αλληλεγγύης, κανένας μόνος του. Απαιτείται και συνεχής δράση από όλους μας και όχι από κινητοποίηση σε κινητοποίηση.
Γι' αυτό χρειάζεται μόνιμη σταθερή ιδεολογικοπολιτική δουλειά, συστηματική και συνεχής ενημέρωση και διαφώτιση, καλή γνώση των εξελίξεων στον κλάδο και συνολικά, προσωπική επαφή με τον νοσοκομειακό ιατρό. Σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε εκδήλωσή μας ερχόμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους. Τη σχέση αυτή δεν την αξιοποιούμε για τη μαζικοποίηση της ΕΙΝΝΕΥΒ. Δεν αποτελεί μόνιμο δείκτη που θα τον ελέγχουμε κάθε μέρα. Να δυναμώνει το στοιχείο της συνέλευσης στον τόπο δουλειάς, η συζήτηση, η απόφαση, για να σπάει η λογική που καλλιεργείται για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, για το κόστος των απεργιών, για χαμένα μεροκάματα , αν δεν το πιστέψουμε πρώτοι εμείς ,πως θα το μεταδώσουμε στους υπόλοιπους;
Οι αιτήσεις που παίρνουμε για την εγγραφή νέων μελών πρέπει από εδώ και στο εξής να αξιοποιούνται. Παραμένουν σαν ένας αριθμός στα μητρώα. Στα νέα μέλη των σωματείων πρέπει να τους δίνεται ευθύνη, να βοηθιούνται από τις συλλογικές διαδικασίες, να συμμετέχουν σε κάθε απόφαση του σωματείου. Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται καλό σχέδιο, καταμερισμός δουλειάς,ομάδες εργασίας κατά Νοσοκομείο και ΚΥ, διάταξη και αξιοποίηση δυνάμεων, έλεγχος.
Για τη λειτουργία της ΕΙΝΝΕΥΒ
Η λειτουργία της ΕΙΝΝΕΥΒ πρέπει να βελτιωθεί. Σκέπτομαι η επόμενη πχ εκλογική διαδικασία για τα όργανα της ΕΙΝΝΕΥΒ να γίνει διαδυκτιακά ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι συνάδελφοι της περιφέρειας και να γίνει παράλληλα ψηφιοποίηση του αρχείου των μελών.
Να δυναμώσει το στοιχείο της συλλογικής λειτουργίας. Οι απαιτήσεις που γεννιούνται δεν απαντιούνται πρόχειρα και στο πόδι. Το ΔΣ του σωματείου πρέπει να συνεδριάζει τακτικά και να γίνεται ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων, των εξελίξεων, της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, της αντιπαράθεσης με την Διοίκηση. Θα αποφασίζονται ο σχεδιασμός και το πρόγραμμα δράσης, η χρέωση των μελών και ο καθημερινός έλεγχος. Στη δράση και στην ευθύνη να μπαίνουν όλα τα μέλη του ΔΣ και σε κάθε συνεδρίαση να γίνεται απολογισμός όχι μόνο συλλογικός αλλά και ατομικός.
Η καλή λειτουργία της ΕΙΝΝΕΥΒ  εξαρτάται και από το περιεχόμενο των στόχων πάλης που βάζει το σωματείο. Ακόμα στη δουλειά μας συστατικό στοιχείο είναι η καλή οργάνωση της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις, ιδιαίτερα τις δυνάμεις της απολιτίκ  νοοτροπίας και της ηττοπάθειας. Για να χειραφετηθούν τελικά οι συνάδελφοι από την απάθεια που τους διακρίνει ,όσοι βέβαια συνειδητά μπορούν ,γιατί υπάρχουν και εκείνοι που ενσυνείδητα το πράττουν διότι είναι οι βολεμένοι  της κατάστασης.Η ευθύνη μας, όμως είναι να αποκαλύπτουμε και τη ζημιά που κάνουν αυτοί για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας.
 
Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την Διοίκηση.
 
Να ενταθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες και κεντρικά αλλά και κατά μονάδα Υγείας. Πρωτοβουλίες που θα οξύνουν την αντιπαράθεση χωρίς καμιά αναμονή. Το επόμενο διάστημα παρακολουθώντας καλά και με οργανωμένο τρόπο τις εξελίξεις, σε γενικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κλάδου με καλό σχέδιο να απαντήσουμε στην προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων συγχώνευσης και υποβάθμισης, ιδιαίτερα κατά ΚΥ και Νοσοκομείο.
Η οργάνωση του αγώνα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Γενική Συνέλευση, σύσκεψη, συγκέντρωση, συντονισμός με τις 3μελείς των Νοσοκομείων και τις συντονιστικές των ΚΥ ,ενημέρωση των συναδέλφων για τις αποφάσεις από το blog  της EINNEYB. Είναι δική μας ευθύνη να ενισχυθούν και να έρθουμε σε επαφή με περισσότερους συναδέλφους στα περιφερειακά Ιατρεία κατά τόπους για να ενισχύσουμε την δράση της ΕΙΝΝΕΥΒ, ενημερώνοντάς τους και συζητώντας μαζί τους.
Στόχοι και δείκτες για τη μαζικοποίηση
-- Να δυναμώσει το στοιχείο των εγγραφών νέων μελών.
-- Προσέλκυση νέων δυνάμεων στην ΕΙΝΝΕΥΒ, ιδιαίτερα ειδικευομένων.
-- Ισχυροποίηση και συντονισμός  της συνδικαλιστικής οργάνωσης στα ΚΥ και στα περιφερειακά Νοσοκομεία.
-- Βελτίωση της λειτουργίας των 3μελών επιτροπών με την ενεργοποίηση των μελών τους και την ανάδειξη νέων στελεχών. Οργάνωση των οικονομικών της ΕΙΝΝΕΥΒ.
-- Σύνδεση των σωματείων με τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.
-- Να δυναμώσει και να οργανωθεί καλύτερα το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των συναδέλφων.
Η επίτευξη αυτών των στόχων πρέπει να συνδέεται με έντονες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες κατά  μονάδα Υγείας , περιοχή, δήμο, με μέτωπα πάλης και μαζικής αντίστασης.
Μέτωπα πάλης
Γενικευμένη αντίσταση στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, απέναντι στη συγκυβέρνηση και το κράτος της. Αντίσταση και ανυπακοή στην υλοποίησή τους, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε υγειονομικής μονάδας. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων.
Τα προβλήματα των ανέργων ιατρών . Δεν πρόκειται για ένα απλό μέτωπο πάλης. Να οργανωθούν πρωτοβουλίες που να συσπειρώνουν τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Να ασχοληθούμε με όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι ανύπαρκτες. Για παράδειγμα, τώρα, τις γιορτές η ΕΙΝΝΕΥΒ μπορεί να πραγματοποιήσει  εκδήλωση  ή και αργότερα ,έχω  υπ΄ όψιν μου κάποια πρόταση .
Το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης για όσους υποφέρουν και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις σημερινές ανάγκες τους γενικότερα με οργάνωση κάποιοας παρέμβασης. Η αλληλεγγύη πρέπει να φουντώσει. Αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα, σε αυτούς που υποφέρουν...
Οργάνωση της πάλης για ζητήματα αιχμής κάθε φορά, π.χ., πετρέλαιο θέρμανσης.
Πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων. Είναι ήδη σε εξέλιξη πχ. το σοβαρό ζήτημα των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο και όχι μόνο. Ο αγώνας που γίνεται ιδιαίτερα στους ΟΤΑ  πρέπει να στηριχθεί  με ψήφισμα και αν μπορούμε και με προσωπική μας  παρουσία στις κινητοποιήσεις τους ,γιατί έτσι θα μας υποστηρίξουν σε μελλοντικές δικές μας.
Ξεδίπλωμα της πρωτοβουλίας για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που παραμένει ανενεργή από το  2008.-

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΙΝΝΕΥΒ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου