ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ Τριπλή πρόταση με παρονομαστή την εμπορευματοποίηση


Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον ΕΟΠΥΥ, με κοινό παρανομαστή τη μετατροπή του μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, περιλαμβάνει το διαβόητο πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία ολοκλήρωσε τους άξονές του τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Η πρώτη πρόταση είναι η υπαγωγή των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), στις οποίες θα μεταφερθεί το προσωπικό (υγειονομικό και διοικητικό) των 57 μονάδων του Οργανισμού. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με το ιατρικό προσωπικό, καθώς το πόρισμα δεν καταγράφει τις απαραίτητες ειδικότητες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και περιορίζεται σε μια γενικόλογη αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την υπαγωγή όλων των μονάδων της ΠΦΥ υπό την Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), που ίδρυσε το 2004 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 3293/2004. Η ΑΕΜΥ -είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου- λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας» και η σύστασή της έγινε - τύποις για την πιλοτική λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού - αλλά στην ουσία «για τη διαχείριση των μονάδων Υγείας».
Η τρίτη πρόταση προβλέπει την ίδρυση ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του οποίου θα τεθούν όλες οι μονάδες ΠΦΥ (πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας). Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το πόρισμα, διατηρεί τα φαρμακεία, απ' τα οποία παρέχονται τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, ενώ η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) πάει στο Σώμα Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).
Το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης, όπως και τα τρία που προηγήθηκαν, εντείνουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, περιορίζουν τις παροχές και προδιαγράφουν νέες περικοπές στο ήδη υποβαθμισμένο ελάχιστο πακέτο παροχών του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουν πεδίο δόξης λαμπρό για τις επιχειρήσεις της Υγείας που θα αναλάβουν τα πακέτα των διαγνωστικών -κυρίως- εξετάσεων, ξεκινώντας με ένα χαράτσι 15%, που ισχύει σήμερα, για τους αρρώστους που θα καταφεύγουν σε αυτές.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου