ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΦΑΡΜΑΚΑ Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία


Από 15% - 30% η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων για το 2014
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και αναφορικά με την επάρκειά τους σε φάρμακα. Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» των δημόσιων δαπανών για την Υγεία - μετά τα ορθοπεδικά υλικά - έγινε στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, «από τα 1,252 δισ. ευρώ το 2009 πήγε στα 642 εκατ. ευρώ το 2013 και έπεται συνέχεια για το 2014, που από νοσοκομείο σε νοσοκομείο η νέα μείωση κυμαίνεται από 15% έως 30%.
Το θέμα απασχολεί πάνω απ' όλα τους ασθενείς και φυσικά τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, γιατί δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για την επάρκεια σε φάρμακα όλων των κατηγοριών για όλο το χρόνο και για οποιαδήποτε στιγμή. Το τονίζουμε αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνοδοί των ασθενών τρέχουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, επειδή το Νοσοκομείο δεν έχει τα αντίστοιχα σκευάσματα».
Από την πλευρά τους, το υπουργείο Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων εφαρμόζουν πολιτικές και «αγωνιούν» για το πόσο θα περικοπεί επιπλέον η φαρμακευτική δαπάνη και όχι φυσικά για να μην πληρώνουν οι ασθενείς για φάρμακα.
«Θυμίζουμε πως την περσινή χρονιά στον "Ευαγγελισμό", το κονδύλι για φάρμακα τελείωνε τέλος Οκτώβρη. Υπήρξαν κραυγές αγωνίας απ' την πλευρά μας και εντονότατη αντιπαράθεση με τον τότε υπουργό Υγείας. Δικαιωθήκαμε με την έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ που αποσπάσαμε απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Πριν φτάσει, λοιπόν, το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο, προειδοποιούμε με κάθε τρόπο από τα Σωματεία μας, την ΕΙΝΑΠ, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους συλλόγους των ασθενών! Να δοθεί τώρα έκτακτη επιχορήγηση», συνεχίζει ο Ηλ. Σιώρας παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:
«Πώς μπορεί π.χ. το Νοσοκομείο "Σωτηρία" να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών, όταν: Το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 14 εκατ. ευρώ και για το 2014 προϋπολογίστηκαν 8,6 εκατ. ευρώ (μείωση 25%). Σε τροποποίηση του προϋπολογισμού τον Ιούλη του 2014 το αρχικό ποσό των 8,6 εκατ. μειώθηκε κατά 1,213 εκατ. ευρώ (48% συνολική μείωση από το 2013).
Πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο "Ευαγγελισμός", όταν πέρυσι δαπάνησε 38,6 εκατ. ευρώ για φάρμακα (μαζί με την έκτακτη επιχορήγηση), με αιματηρή οικονομία και ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 32 εκατ. ευρώ (μείωση 12%).
Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στα άλλα νοσοκομεία.
Να σημειώσουμε ότι πολλά ακριβά φάρμακα (κυτταροστατικά, αντιικά κ.ά.) για εξωτερικούς ασθενείς, εξακολουθούν να χορηγούνται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση του κονδυλίου, με συνέπεια το πρόβλημα να μεγαλώνει.
Η ενημέρωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και στη δράση. Τα φτωχά - λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα, ούτε από Ευρωπαίους εκμεταλλευτές, που, με επικεφαλής τον αποδεκτό από "δεξιούς" και "αριστερούς" κ. Γιούνκερ, μόνο επιδείνωση θα φέρουν, ούτε από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση μα ούτε από επίδοξους μεσσίες. Το μείζον αυτό θέμα πρέπει να είναι άμεσο στοιχείο διεκδίκησης του ίδιου του λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των άνεργων, των ανασφάλιστων, των συνταξιούχων και των νέων».

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου