Το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
|
Το
«Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, κυριολεκτικά έχει στραγγαλιστεί οικονομικά. Πριν από τρία χρόνια είχε προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ. Για το 2015 ο προϋπολογισμός μειώθηκε κοντά στα 6 εκ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 50%. Από αυτά τα λεφτά, για το πρώτο τετράμηνο έχει εισπράξει λιγότερα από 500.000 ευρώ.
Το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί 250 κλίνες, αν και με βάση το νέο οργανισμό θα έπρεπε να έχουν μειωθεί στις 200. Ετσι οι ελλείψεις σε προσωπικό, με βάση τον οργανισμό εμφανίζεται να αγγίζουν το 1/3 ενώ στην πραγματικότητα πλησιάζουν το 50%.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Για νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 238 θέσεις και κενές είναι 87. Για ιατρικό προσωπικό προβλέπονται 98 και κενές είναι οι 37. Διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 63 και κενές είναι οι 32. Παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 41 και κενές οι 14.
Λειτουργία στο όριο
Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, η κατάσταση στις κλινικές, στα εργαστήρια, στα χειρουργεία είναι δραματική. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο διαθέτει πέντε χειρουργικές αίθουσες (η μία δεν εξοπλίστηκε και δεν λειτούργησε ποτέ) και το προσωπικό μπορεί να λειτουργεί καθημερινά μόνο τις δύο. Σήμερα, στα χειρουργεία εργάζονται 10 νοσηλευτές και τέσσερις αναισθησιολόγοι (ο ένας επικουρικός). Για να λειτουργούν και οι τέσσερις εξοπλισμένες αίθουσες, απαιτείται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό.
Η ΜΕΘ λειτουργεί πλέον τέσσερα κρεβάτια από τα οκτώ που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια. Η Μαιευτική κλινική (21 κλίνες), δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργεί μόνο με έξι μαίες και έξι ασκούμενες.
Η Ορθοπεδική κλινική διαθέτει 32 κλίνες και επιπλέον φιλοξενεί περιστατικά σε 10 κλίνες της ΩΡΛ. Λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς, έναν με μπλοκάκι και δυο ειδικευόμενους που θα φύγουν. Ελάχιστο είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό, μόλις οκτώ εργαζόμενοι στις βάρδιες.
Η Καρδιολογική κλινική με 22 κλίνες, λειτουργεί με τρεις ειδικούς (ο ένας επικουρικός) και έναν ειδικευόμενο. Στις εφημερίες συμμετέχει και ο συντονιστής διευθυντής Κοζάνης Πτολεμαΐδας και ένας γιατρός από το ΠΕΔΥ. Το βράδυ, η κλινική μένει με έναν νοσηλευτή, ενώ πρέπει να καλύπτει και έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον στο χώρο της κλινικής λειτουργεί και η στεφανιαία μονάδα, που θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί ανεξάρτητα, με ειδικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό.
Η Παθολογική κλινική με 35 κλίνες, λειτουργεί με δυο ειδικούς γιατρούς (ο ένας επικουρικός) και τρεις ειδικευόμενους. Ο τρίτος παθολόγος, λόγω προβλημάτων υγείας, εργάζεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία. Οι περίπου 10 νοσηλευτές της κλινικής εξυπηρετούν, επίσης, ανάγκες νοσηλείας και της Ογκολογικής και του Νεφρού.
Ψάχνουν γιατρούς για να βγουν οι εφημερίες
Οι γιατροί της Παθολογικής περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: «Είναι τραγική. Ψάχνουν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας για να βγάλουν τις εφημερίες. Εμείς οι δυο κάνουμε 2-3 μέρες συνεχόμενες εφημερίες».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Παιδιατρική κλινική (16 κλίνες). Η κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν με τον διευθυντή και δύο γιατρούς που έχουν μετακινηθεί από τα ΚΥ Σερβίων και Δεσκάτης, καθώς και με τους ειδικευόμενους από ΚΥ και αγροτικά ιατρεία. Εξυπηρετεί 17.000 περιστατικά το χρόνο.
Το Μικροβιολογικό έχει τρεις γιατρούς. Οπως μας είπαν, δεν λειτουργεί με επάρκεια όλο το 24ωρο. Τη νύχτα ένας γιατρός κάνει ταυτόχρονα δουλειά αιμολήπτη, παρασκευαστή, νοσηλευτή. Είναι κενές επίσης 10 θέσεις παρασκευαστών και υπάρχουν ελλείψεις υλικών.
Το Φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί με έναν φαρμακοποιό. Ο προϋπολογισμός του μειώθηκε από 3 εκ. πριν τρία χρόνια, στο 1,8 εκ. για το 2015.
Ελάχιστο προσωπικό έχει απομείνει και στην Τεχνική υπηρεσία (έξι άτομα μόνιμο προσωπικό και δύο μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ), με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργασίες να δίνονται σε εργολάβους. Και στα πλυντήρια έμειναν τέσσερις εργαζόμενοι (δυο στη βάρδια) να δουλεύουν τρία πλυντήρια, τρία στεγνωτήρια, ένα σιδερωτήριο και τώρα που χάλασε η διπλωτική μηχανή πρέπει να διπλώνουν και τα σεντόνια στο χέρι!
Στα Μαγειρεία έμειναν τέσσερα άτομα (τρεις μάγειρες και δυο βοηθοί, εκ των οποίων ο ένας μέσω εργολάβου). Πέντε τραπεζοκόμοι, μέσω εργολάβου, καλύπτουν την ανάγκη σίτισης όλων των ασθενών. Και αυτοί εργάζονται 4ωρο και πληρώνονται 200 - 250 ευρώ το μήνα. Αθλια είναι η κατάσταση και στην καθαριότητα. Για παράδειγμα, μια καθαρίστρια δουλεύει για οκτώ ώρες, πληρώνεται 400 ευρώ και στη βάρδιά της έχει την ευθύνη για την Καρδιολογική, την Ογκολογική, το Νεφρό, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό!