ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΕΪΤΖ Σε απόγνωση και ομηρία


Χάνουν και το ισχνό επίδομα που έπαιρναν εξαιτίας του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ
Σε ομηρία και απόγνωση έχει οδηγήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό του ΕΪΤΖ, καθώς με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να πάρουν ούτε το ισχνό επίδομα των 694 ευρώ, που έπαιρναν. Επίσης, στερούνται και των άλλων πενιχρών παροχών όπως η δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες. Μάλιστα πάνω από 1.000 χρήστες ναρκωτικών ουσιών που ταυτόχρονα είναι ασθενείς από τον ιό του ΕΪΤΖ, είναι άστεγοι στο κέντρο της Αθήνας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Τα παραπάνω δραματικά στοιχεία αναφέρθηκαν χτες σε διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου διαφόρων φορέων με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα κατά του ΕΪΤΖ.
Φορείς και άρρωστοι πήραν το λόγο στη διάρκεια των συνεντεύξεων και αποτύπωσαν σε όλα επίπεδα την «αδιαφορία της πολιτείας» - όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά - που άμβλυνε τις πολιτικές πρόληψης και συσσώρευσε τα ασήκωτα προβλήματα για τους ασθενείς από τον ιό του ΕΪΤΖ, και ιδιαίτερα τους χρήστες ναρκωτικών.
Μέχρι σήμερα, με τη διάγνωση της μόλυνσης από τον ιό του ΕΪΤΖ, ο ασθενής εθεωρείτο ανάπηρος με αναπηρία 67% και άνω και έπαιρνε το επίδομα πρόνοιας των 694 ευρώ. Με το νέο ΕΚΠΥ, αλλά και μέσα από τη χρονοβόρο διαδικασία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) δεν αναγράφεται πλέον, κατ' ελάχιστον, ποσοστό αναπηρίας 67%. Αναγράφεται συνήθως πολύ χαμηλότερο ποσοστό, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να χάνουν τα επιδόματα και τις άλλες πενιχρές παροχές. «Υπάρχει άνθρωπος που είναι 20 χρόνια οροθετικός και είναι 55 χρονών. Του έδωσαν ποσοστό αναπηρίας 50% και τον θεωρούν ικανό να βγει στην αγορά εργασίας να δουλέψει και να ζήσει...» έλεγε στο «Ρ» μέλος συλλόγου υποστήριξης των οροθετικών.
Εκείνοι που βρίσκονται στο έλεος του Θεού, είναι στην κυριολεξία, οι 1.000 ασθενείς με ΕΪΤΖ που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και χρειάζονται άμεση βοήθεια. «Υπάρχουν δυο ξενώνες για ασθενείς με ΕΪΤΖ, στα Καμίνια και στην Κολοκυνθού», έλεγε ασθενής. «Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί μόνος του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, εμφανίζεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ΕΪΤΖ κυρίως στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα έτη 2008-2010 ο αριθμός των περιστατικών στους ΧΕΝ κυμαινόταν ετησίως μεταξύ 10-14, το 2011 δηλώθηκαν 206 περιστατικά, ενώ μέχρι τον Οκτώβρη του 2012, 487. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση της επίπτωσης 15 και 35 φορές για τα έτη 2011 και 2012 αντίστοιχα, η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.
Το σύνολο των περιστατικών με ΕΪΤΖ που καταγράφηκε τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ήταν 1.049. Εκτός από τους 487 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι 256 ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, 108 που ανέφεραν ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές επαφές, ενώ για τους υπόλοιπους 198 δεν είχε προσδιοριστεί η κατηγορία μετάδοσης. Η επιδημία μεταξύ των ΧΕΝ περιορίζεται προς το παρόν στην περιοχή της Αθήνας όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου