ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ


Με το σταγονόμετρο επεμβάσεις και υγειονομικό υλικό
Απίστευτες γνωματεύσεις από τους γιατρούς ζητά το υπουργείο Υγείας
Σε δραγουμάνο της εισαγωγής των απόρων και των ανασφαλίστων στα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπεται το ίδιο το υπουργείο Υγείας αφαιρώντας τη δυνατότητα αυτή από την επιστημονική κρίση των γιατρών στην ώρα της ανάγκης των αρρώστων.
Οι «προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες» για την «πρόσβαση στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάμων πολιτών» προσδιορίζονται κατά διαστήματα από κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών. Η τελευταία κοινή απόφαση εκδόθηκε το 2006 και αναφέρεται σε έξι κατηγορίες ανασφαλίστων των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί.
Με δύο νεότερες εγκυκλίους (25/7/2013 και 16/9/2013) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης επανέρχεται στο θέμα με σκοπό όπως αναφέρεται «την επίτευξη του ελέγχου, περιορισμού, και εξορθολογισμού των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και δεδομένου ότι δεχόμαστε πλήθος αιτημάτων οικονομικά αδυνάτων και ανασφαλίστων πολιτών, κατόχων βιβλιαρίων οικονομικής αδυναμίας και αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, προκειμένου να τους παρασχεθεί δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη (εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για χρόνιες παθήσεις, συσκευές) που δεν προβλέπονται ρητά από την ανωτέρω σχετική αριθμ. 139491/06 (ΦΕΚ 1747/ Β'/30-11-2006) Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Τώρα λοιπόν το υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι για την «εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων» και το «αναλώσιμο υγειονομικό υλικό» χρειάζονται γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και έγκριση του συντονιστή γιατρού του δημόσιου νοσοκομείου, τα οποία ο άρρωστος θα υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει ανάλυση κόστους και η γνωμάτευση πρέπει να αιτιολογεί «αναλυτικά τους λόγους που καθιστούν τη συνιστώμενη επεμβατική πράξη ως μοναδική και απαραίτητη». Μ' άλλα λόγια οι γιατροί θα πρέπει να θεωρούνται ελεγχόμενοι για τις αποφάσεις τους να προσφέρουν υπηρεσίες στους αρρώστους.
Οι έλεγχοι αυτοί έρχονται μετά το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για τους ανασφάλιστους σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που αποτελεί κοροϊδία γιατί αφορά ένα μικρό αριθμό ανασφάλιστων, για περιορισμένο χρονικό διάστημα 4 μηνών και για περιορισμένο πακέτο εξετάσεων. Επίσης δεν καλύπτει ούτε φάρμακα, νοσηλεία, τοκετό, θεραπείες κλπ.
Οπως τόνισαν βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σπύρος Χαλβατζής σε πρόσφατη Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας «οι ανάγκες του λαού στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του είναι διαρκείς, 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου, πρέπει να χρηματοδοτούνται και να παρέχονται πλήρως από το κράτος σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική κατάσταση, ανεξάρτητα καταγωγής, φύλου, εθνικότητας και θρησκείας».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν την ανάγκη να παρθούν μέτρα άμεσα για την εξασφάλιση πλήρους και δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, θεραπειών κλπ. σε όλους τους ανασφάλιστους χωρίς περιορισμούς και περικοπές.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου