ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

«Εμβολισμός»... πορτοφολιών αντί αρτηριών!


Την παράδοση των ασθενών που χρειάζονται εμβολισμό εγκεφαλικών αρτηριών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που οδηγεί σε αφαίμαξη τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των ταμείων τους, είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της (12.11.2014) η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού».
Ο εμβολισμός εγκεφαλικών αρτηριών, που όταν γίνει έγκαιρα σώζει ζωές, είναι απαραίτητος σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, σε δυσπλασίες αγγείων και σε όγκους. Για να είναι δυνατή αυτή η επεμβατική θεραπεία πρέπει το νοσοκομείο να διαθέτει σύγχρονο αγγειογράφο και ΜΕΘ και τις ιατρικές ειδικότητες νευροχειρουργού, αναισθησιολόγου, επεμβατικού ακτινολόγου και επεμβατικού νευροακτινολόγου (εξειδίκευση διετής, που πρέπει να πάρει νευροχειρουργός ή ακτινολόγος, αφού αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία σε κέντρο όπου γίνονται εμβολισμοί).
Στη χώρα μας γίνονται περίπου 1.200 εμβολισμοί το χρόνο. Στην Αττική τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο τρία δημόσια νοσοκομεία (Ερυθρός, 401 και 251 Αεροπορίας) και επτά (7) ιδιωτικά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν μόνο δύο ιδιωτικά (Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Το κρατικό τιμολόγιο είναι 9.000 ευρώ, όμως η εμπειρία δείχνει ότι το ελάχιστο κόστος για τον ασθενή που καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα είναι 20.000 ή και παραπάνω σε περιπτώσεις επιπλοκών, που είναι πολύ συχνές. Μπορεί ο ίδιος ασθενής να χρειαστεί δύο και τρεις εμβολισμούς με μέσο κόστος περίπου 30.000 ευρώ. Δηλαδή, στις 1.000 επεμβάσεις περίπου στον ιδιωτικό τομέα x 30.000 = 30.000.000 ευρώ το κόστος για τους ασθενείς και τα ταμεία. Δηλαδή για τους επιχειρηματίες υγείας λεφτά υπάρχουν.
«Εδώ και 12 χρόνια, όπως ανέφερε η 5μελής Επιτροπή, οι εκάστοτε Διοικήσεις του "Ευαγγελισμού" έχουν πάρει κατ' επανάληψη αποφάσεις για διενέργεια εμβολισμών στο Νοσοκομείο. Παρόμοια απόφαση πάρθηκε εσχάτως αφού η Διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι ειδικότητες. Υπάρχει Υπουργική απόφαση από το 2006 που καθορίζει ότι εκτός από τα Νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού, το 401 και της Αεροπορίας, δυνατότητα εμβολισμού να αποκτήσει ο "Ευαγγελισμός" και το Νοσοκομείο "Γεννηματάς". Υπάρχει μάλιστα και η σωστή πρόταση τα 5 Νοσοκομεία να εφημερεύουν εναλλάξ για τα επείγοντα περιστατικά εγκεφαλικών αιμορραγιών».
Ιδού και η συνέχεια, όπως καταγγέλλει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ: «Στις αρχές του 2014, με απόφαση του ΚΕΣΥ, δόθηκε η δυνατότητα και η άδεια διενέργειας εμβολισμών σε δύο νοσοκομεία. Η υπ' αριθμόν 12 έγκριση του ΚΕΣΥ αναφερόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που έχει το στελεχικό δυναμικό και εξοπλισμό εδώ και πολύ καιρό και απλά περιμένει την απόφαση του ΚΕΣΥ να αναρτηθεί στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" για να ξεκινήσουν οι εμβολισμοί. Η υπ' αριθμόν 13 απόφαση, που πάρθηκε σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, έχει αναρτηθεί στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" από το Μάιο του 2014. Ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται, που λέει ο λαός. Η κυβέρνηση και το ΚΕΣΥ έδειξαν την προτίμησή τους στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. Αλλά κι όσοι μιλούν για "υγιείς" επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας απλά υπόσχονται τη συντήρηση της σημερινής επιχειρηματικής δράσης. Είναι ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση».

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου