ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ Χαράτσι στους ασθενείς για τον ψηφιακό μαστογράφο


Η διοίκηση εκπόνησε ολόκληρο «business plan» για να κάνει απόσβεση και να αποκομίσει έσοδα από το μηχάνημα
Ενα ιατρικό μηχάνημα που θα μπορούσε να σώζει ζωές, αξιοποιείται από το νοσοκομείο με τη λογική των εσόδων - εξόδων
Την επιβολή πληρωμών στις γυναίκες για ψηφιακή μαστογραφία αποφάσισε η διοίκηση του Νοσοκομείου Αρτας, διαφορετικά η λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου κρίνεται «ασύμφορη»! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες γυναίκες - για τους ανασφάλιστους η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι εξασφάλισε «ισότιμη» πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία - θα πληρώνουν 46,02 ευρώ για εξέταση δύο μαστών. Από αυτά, τα 16,02 ευρώ θα τα εισπράττει κάποια στιγμή η ασφαλισμένη από το ασφαλιστικό της ταμείο.Μέχρι σήμερα, η ψηφιακή μαστογραφία, που μπορεί στην κυριολεξία να γλιτώσει ζωές, δεν είναι στις κοστολογημένες ιατρικές πράξεις και σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας κοστολογείται από 45 έως 110 ευρώ, με προσωρινές αποφάσεις των διοικήσεων. Το Νοσοκομείο Αρτας προμηθεύτηκε τον ψηφιακό μαστογράφο το 2009, με κόστος αγοράς 320.000 ευρώ. Λειτούργησε το 2010 για έναν χρόνο με επικουρικό εξειδικευμένο γιατρό και ξανά πέρυσι, πάλι με επικουρικό γιατρό, του οποίου η σύμβαση λήγει το Σεπτέμβρη.
Οπως προκύπτει, στο πλαίσιο της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου είδε αυτή την αγορά πιο πολύ ως επένδυση παρά ως αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης ώστε να προσφέρονται δωρεάν σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.
Η λειτουργία του νοσοκομείου - επιχείρησης περιγράφεται ανάγλυφα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αρτας στη σχετική απόφαση: «Προκειμένου να λειτουργήσουμε τον Ψηφιακό Μαστογράφο σε πρωινό τακτικό ιατρείο και στο ολοήμερο, πρέπει να εισπράττουμε τουλάχιστον το αντίτιμο του κόστους της κάθε εξέτασης, διαφορετικά θα είναι ασύμφορη η λειτουργία του». Ακολουθεί το ...«business plan» από τη διοίκηση:
  • «Πλάνο για 1.200 μαστογραφίες/έτος: Με απόσβεση κόστους αγοράς μηχανήματος 72 ευρώ κάθε ψηφιακή μαστογραφία. Χωρίς απόσβεση κόστους αγοράς μηχανήματος 46 ευρώ κάθε ψηφιακή μαστογραφία.
  • Πλάνο για 2.000 μαστογραφίες/έτος: Με απόσβεση κόστους αγοράς μηχανήματος 49 ευρώ κάθε ψηφιακή μαστογραφία. Χωρίς απόσβεση κόστους αγοράς μηχανήματος 33 ευρώ κάθε ψηφιακή μαστογραφία».
Ετσι, «για να μην απαξιώνεται αυτό το υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα» (!) η διοίκηση αποφασίζει να κοστολογήσει την ιατρική πράξη.
Η Τομεακή Επιτροπή Αρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, τους ασθενείς, τους κατοίκους της περιοχής να αντισταθούν σε τέτοιες πρακτικές και να απαιτήσουν: Να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση η διοίκηση του νοσοκομείου. Να μην πληρώνει κανείς στα νοσοκομεία. Να πληρώσει το κράτος. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

πηγή Rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου