ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Νο V - ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ






Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η ΕΙΝΝΕΥΒ εκπονεί το 5ο κατά σειρά υπόμνημά της σχετικά με την αξιολόγηση των Νοσοκομείων και προτείνει τα Ιατρικά κριτήρια αξιολόγησης που βρίσκονται στον αντίποδα των κριτηρίων του Υπ.Υγείας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία ,για την αξιολόγηση των Νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας έχει αποδοθεί σε πολύπλοκες και περισπούδαστες μελέτες ,βάσει των οποίων αξιολογούνται οι επιδόσεις των Νοσοκομείων της χώρας.
Ας δούμε λοιπόν ποιες επιδόσεις αξιολογούνται και με ποια κριτήρια κυρίως διότι το να αξιολογεί κάποιος ένα Νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ένα ζήτημα και άλλο ζήτημα είναι για ποιόν λόγο το αξιολογεί και που αποσκοπεί η αξιολόγηση αυτή.

Οι μέχρι τώρα αξιολογήσεις και οι μελέτες που οι περισπούδαστοι συνεργάτες του Υπ.Υγείας έχουν εκπονήσει έχουν δυστυχώς ένα και μόνο σκοπό. Να αξιοποιήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το κριτήριο της οικονομικής ανταποδοτικότητας και το κριτήριο του αν εκπληρούν τον αδήρητο κανόνα της καπιταλιστικής οικονομίας της προσφοράς και της ζήτησης.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περικοπές στα φάρμακα και στα αναγκαία υλικά να βαφτίζονται «οικονομία στις δαπάνες» και οι ελλείψεις που παρατηρούνται καθημερινά σε αναγκαία αναλώσιμα πχ να ονομάζονται «καθυστερήσεις στις παραλαβές»!!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η δική μας θεώρηση δεν μπορεί να είναι ούτε οικονομοτεχνική αλλά ούτε και βασισμένη στο κριτήριο :Υγεία=εμπόρευμα. Οι επιστήμονες της Υγείας διεθνώς ,ευτυχώς, παρά την κυριαρχούσα καπιταλιστική διαχείριση της οικονομίας των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων , έχουν θεσπίσει βασικά ιατρικά επιστημονικά κριτήρια που παρ΄όλη την κοστοβόρα τους παρενέργεια ,δεν μπορούν να αγνοηθούν από τις κυβερνήσεις κρατών όπως το Ην.Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία κλπ.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι άλλο πράγμα οι οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες και άλλο η σπατάλη σε αμφιβόλου ποιότητας υλικά και οι ανεξέλεγκτες προμήθειες στα υλικά που συνεπάγονται διαφθορά και έκνομες δραστηριότητες.
Όταν η διεθνής ιατρική κοινότητα αξιολογεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα ο πρώτος και ο βασικότερος κανόνας που βάζει είναι η επίπτωση που έχει η λειτουργία του ιδρύματος αυτού στις λεγόμενες ενδημικές νόσους της περιοχής που καλύπτει.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η λειτουργία πχ του Αιματολογικού τμήματος του Γ.Ν.Χαλκίδας  η οποία στελεχώνεται από έναν μοναδικό αιμοτολόγο, παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε  μία γκάμα 1.500 ασθενών . Στην Εύβοια ενδημούν νοσήματα όπως η Μεσογειακή , η Μικροδρεπανοκυτταρική και η Δρεπανοκυτταρική αναιμία. 

Πάνω από 100 αναιμικοί ασθενείς παρακολουθούνται στο αιματολογικό τμήμα του Νοσοκομείου και αυτό μεταφράζεται ότι  0,047% του πληθυσμού της Εύβοιας βρίσκουν θεραπεία και επιζούν χάρις στο τμήμα αυτό. Επίσης οι ογκολογικοί ασθενείς με διαφόρου τύπου παθολογικές μορφές νοσημάτων του αίματος ξεπερνούν τον αριθμό των 170 που κάνουν θεραπευτικά σχήματα στο τμήμα αυτό του Νοσοκομείου μας.

Η συμβολή λοιπόν και η αξιολόγηση των παραμέτρων αυτών που με επιστημονικούς όρους μεταφράζονται σαν αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού της Εύβοιας , τελικά παραβλέπονται και αποσιωπούνται , δημιουργώντας ένα πέπλο σιωπής γύρω από την αποτελεσματικότητα των παραμέτρων του νοσοκομείου , που πότε βρίσκεται μέσα στη πρώτη 5άδα από και πότε στις τελευταίες θέσεις Πανελληνίως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιολόγησης ενός Νοσηλευτικού ιδρύματος είναι διεθνώς το πόσες μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται τον χρόνο και αν γίνονται ανάλογα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τα διεθνή ιατρικά guidelines(προδιαγραφές). Επισημαίνουμε ότι μόνο στην Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν.Χαλκίδας κάθε χρόνο ,γίνονται επιτυχώς περί τις 80 ολικές αρθροπλαστικές γόνατος και περί τις 30 ολικές αρθροπλαστικές ισχίου πράγμα που σημαίνει ότι ένα ποσοστό 0,052% του πληθυσμού της Εύβοιας αποκαθιστούν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και επανέρχονται σε ενεργό δράση χάρις στη θεραπευτική αυτή παρέμβαση που προσφέρει το ιατρικό δυναμικό της Ορθοπαιδικής Κλινικής.

Ένα άλλο σημαντικό επιστημονικό έργο που δεν γίνεται ευρέως γνωστό διότι οι υπεύθυνοι του Υπ. Υγείας ασχολούνται μόνο με το να μετράνε ΕΣΟΔΑ/ΕΞΟΔΑ , είναι οι επιστημονικές εργασίες  τα λεγόμενα papers  που κάθε χρόνο εκπονούνται από το επιστημονικό μας δυναμικό και παρουσιάζονται σε εγχώρια αλλά και διεθνή Ιατρικά συνέδρια και που αριθμούν πάνω από τον αριθμό των 10 -15 το χρόνο. Με δεδομένο ότι διεθνώς ,Νοσοκομεία με τον ανάλογο αριθμό κλινών (200) εκπονούν μέχρι 20 -25 εργασίες , το επίπεδο του Γ.Ν Χαλκίδας βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητική θέση σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις σε Ιατρικό δυναμικό που παρουσιάζει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν επιπτώσεις τελικά στους διεθνώς παραδεδεγμένους ΔΕΙΚΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ , όπως το προσδόκιμο επιβίωσης, η βρεφική θνησιμότητα , οι επιπολασμοί των νόσων και των επιδημιών  κλπ.
Τα οικονομικοτεχνικά κριτήρια του Υπουργείου Υγείας είναι κριτήρια που δεν αξιολογούν τον ανωτέρω ρόλο των Νοσοκομείων. Αξιολογούν όμως την καλή ή κακή επιχειρηματική τους δραστηριότητα  και βρίσκεται στον αντίποδα της θεώρησης της Υγείας σαν κοινωνικό αγαθό.

Από την στιγμή που οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν πέρα από χαράτσια και φόρους , ασφαλιστικές και άλλες συμμετοχές για την Υγεία τους , πιστεύουμε ότι το κράτος ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να τους παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ βασισμένη σε ποιοτικές παροχές βασισμένες  πάνω σε ιατρικά κριτήρια αξιολόγησης και όχι σε φαλκιδευμένα και αναξιόπιστα οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Η αξιολόγηση τάχα των Νοσοκομείων που κάνει το Υπουργείο είναι καθαρά ένα εργαλείο παραπλάνησης και αποσκοπεί στο να απαξιώνει κατά το δοκούν την όποια κοινωνική προσφορά των νοσοκομείων και σκοπό έχει να οδηγήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των δομών της Δημόσιας Υγείας.-


ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘ/ΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

Σημ.Συντάκτου:  Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ) και του υπογράφοντος συντάκτου της, επιτρέπεται μόνο η αναδημοσίευσή της από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Απαγορεύεται η χρήση της από οποιονδήποτε φορέα Ιδιωτικής Υγειονομικής παροχής υπηρεσιών άνευ της συγκατάθεσης των εχόντων τα πνευματικά δικαιώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου