ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Οδοιπορικό στο ΕΣΥ της Εύβοιας……….!! Ανοικτή επιστολή του Προέδρου της ΕΙΝΝΕΥΒ στον Ευβοϊκό Λαό.




Η πορεία των πραγμάτων μας έφερε στο τιμόνι της Ένωσης  των Νοσοκομειακών Ιατρών της Εύβοιας  μέσα στην κορύφωση της καπιταλιστικής κρίσης και την απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης λόγω μνημονίων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Αμέσως τα μανίκια σηκώθηκαν, χωρίς να σκεφτούμε δευτερόλεπτο το τι μας περιμένει και ορμήσαμε στην δίνη που σηκωνόταν καταστροφικά μπροστά μας ,με σκοπό να καταγράψουμε ,να διαπιστώσουμε πρώτα και μετά να δούμε προγραμματισμένα τι μέτρα αλλά και τι προοπτικές υπάρχουν για να σωθεί το Δημόσιο πρόσωπο της Νοσοκομειακής παροχής Υγείας στο Νομό μας.

Το οδοιπορικό είχε αρχίσει από μήνες πριν, αλλά μετά την εκλογική μάχη οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν αυτόματα και δυστυχώς οι προοπτικές διαγράφονταν παραπάνω από καταστροφικές. Είχαν προηγηθεί γεγονότα απείρου κάλους ,όπως η κάθοδος του κλιμακίου Διοίκησης του Νοσ/μείου Χαλκίδας στην Κάρυστο με τα γνωστά γεγονότα και την έκρηξη των κατοίκων της Καρυστίας για την επαπειλούμενη απαξίωση του Νοσοκομείου τους και οι συγκεντρώσεις των κατοίκων της Κύμης με ανάλογες διαθέσεις , με σκοπό να αποτρέψουν παρόμοιες εξελίξεις για το Νοσ/μείο της Κύμης.

Κατηφορίζοντας προς την Καρυστία οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό ήταν πολλές χωρίς να χάνουμε όμως το δάσος……….!! Η εικόνα λίγο πολύ γνωστή από προηγούμενες επισκέψεις μας. Ασθενείς σε αναμονή και ιατροί λιγοστοί με το άγχος να ξεχειλίζει από τα μάτια , να προσπαθούν να ακροβατήσουν από το οξύ περιστατικό στο επείγον και από το χρόνιο στο έλασσον, που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα καταρρεύσει σε προθανάτια κατάσταση.

Τα μέσα λιγοστά και δυστυχώς όχι σε επάρκεια……….!!! Παντού ακούς την λέξη «οικονομία»……. για να έχουμε γιατί μετά δεν θα μπορούμε!!! Λίγες οι γάζες για το τραύμα ,λίγες οι σύριγγες για τις εξετάσεις, λίγα τα ράμματα για να φτάσουν και για άλλους. Πρωτόγνωρα αλήθεια; Όχι !!! ΠΡΩΤΟΓΟΝΑ…..θα έλεγα για την Ελλάδα της Ευρώπης του 2012-2013 και του ευρώ………!!!!

Όταν τα υλικά σπανίζουν ,αυτό σημαίνει οικονομία για το Υπουργείο ,όταν τα φάρμακα μειώνονται σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα ,αυτό σημαίνει οικονομία για την τρόϊκα, όταν πληρώνουν οι ασθενείς για την Υγεία τους αυτό σημαίνει οικονομία για την συγκυβέρνηση και τελικά όταν η αντιμετώπιση του αρρώστου λόγω έλλειψης μέσων υποβαθμίζεται………….για μας σημαίνει ……….ΘΑΝΑΤΟΣ ,κύριοι της συγκυβέρνησης.

Κραυγή απελπισίας από τους συναδέλφους και το προσωπικό του Νοσοκομείου της Καρύστου…….!! «Φέρτε νοσηλευτές δεν επαρκούν……….φέρτε ιατρούς δεν επαρκούν …………..εμείς είμαστε λίγοι ,οι ασθενείς πολλοί και δεν αντέχουμε………φέρτε μας μια αχτίδα φωτός επιτέλους»!!!!

Αυτό ακούς όπου βρεθείς και όπου σταθείς στα λεγόμενα περιφερειακά Νοσοκομεία της Εύβοιας……..

Ανηφορίζουμε για την Κύμη ,την πατρίδα του κυρ Γιώργη του Παπανικολάου……….

Η κατάσταση εξ ΄ ίσου ζοφερή ,οι συνάδελφοι απελπισμένοι………….!!! «Τι να κάνουμε μόνοι χωρίς μέσα και χωρίς βοήθεια» , αναρωτιούνται!!

Η ερώτησή μας ……τι ζητά ο κόσμος ; «Νοσοκομείο»  μου απαντούν ………… «μα Νοσοκομείο δεν έχουν» !!!Πως να εφημερεύσεις μόνος με ένα αγροτικό ιατρό που τώρα μαθαίνει να πιάνει μια πίεση και να κάνει μία ένεση…………!!! Με τι μέσα να διαγνώσεις ένα οξύ έμφραγμα από μια επιγαστραλγία που δεν υποχωρεί με την συνήθη αγωγή ; Με τι μέσα να διαγνώσεις ένα ξένο σώμα που έχει σφηνώσει στον οισοφάγο ενός παιδιού όταν το μόνο που έχεις είναι μια ακτινογραφία…………και αυτή αν την έχεις!!!

Και αυτό………..λέγεται παροχή Υγείας ……….από Νοσοκομείο!!! Καημένε κυρ Γιώργη τα κόκαλά σου ακούγονται πλέον καθημερινά ……..!!!! Ας αποφασίσουν ότι η Κύμη και η περιοχή της δεν χρειάζεται Νοσοκομείο, η Κάρυστος επίσης…….και ας μην κοροϊδεύουν τον κόσμο . Τελικά ας μην κάνουν πολιτική στις πλάτες του κόσμου και των ευσυνείδητων που υπηρετούν την Δημόσια Υγεία, ας μην τους εξευτελίζουν άλλο.

Αν ,όπως πιστεύουμε, πρέπει να υπάρχουν τα Νοσοκομεία αυτά, γιατί οι ανάγκες του τοπικού πληθυσμού (γεωγραφικά,υγειονομικά και δημογραφικά) αλλά και των τουριστών του καλοκαιριού είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται υγειονομικά αλλιώς, τότε κύριοι του υπουργείου και της συγκυβέρνησης ,είστε ΕΣΕΙΣ που είστε νομικά οι ηθικοί αυτουργοί της εγκληματικής απαξίωσης και της ολοένα μεγαλύτερης υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρουν τα περιφερειακά Νοσοκομεία της Εύβοιας.

Βέβαια η τακτική σας να συκοφαντείτε και να λοιδορείτε τους λειτουργούς της Υγείας που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση  φυλάνε Θερμοπύλες στα ερείπια πλέον που εσείς ονομάζετε Νοσοκομεία ,είναι παλιά σας τέχνη κόσκινο ……….και αυτό ξέρετε να το κάνετε καλά , να ξέρετε όμως ότι παίζετε με την ζωή και τον θάνατο των κατοίκων αυτών των περιοχών και οι συνέπειες από αυτό είναι ανυπολόγιστες.

Στο βωμό της οικονομίας πετσοκόψατε πόρους αναγκαίους για την βιωσιμότητα ,της εφημέρευσης ,της επάρκειας αναγκαίων υλικών, της παρεχόμενης ποιότητας Υγείας και στραγγαλίσατε την ήδη χωλαίνουσα Δημόσια Δωρεάν παροχή Υγείας ,με σκοπό όχι τον «εξορθολογισμό»,  όπως παραπλανητικά το ονομάσετε, αλλά την καταστροφή του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας των Νοσοκομείων αυτών.

Αποχωρώντας από την Κύμη ,μας ήρθαν εικόνες από τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας, που βαδίζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και μεταξύ αναβαθμισμένης ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης  με σύγχρονα PC και Printers, λες και αυτό θα έλυνε ως δια μαγείας τις ίδιες ελλείψεις σε καθημερινά υλικά που παρουσιάζονται σε πιο αυξημένο βαθμό.

Αυτό το τσουνάμι «οικονομίας» που έπληξε τόσο βάναυσα το Λαό μας ,έπληξε με περίσσεια ορμή τα ΚΥ του Νομού μας που δεν έχουν ασθενοφόρα ,δεν έχουν υλικά καθημερινής χρήσης, δεν έχουν διαγνωστικά μέσα και κυρίως ΔΕΝ μπορούν να παράσχουν την λειτουργία για την οποία σχεδιάστηκαν ,δηλαδή ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ.

Πράγμα που στην ουσία σημαίνει, παροχή πρόληψης Υγείας μηδενική, παροχή Α΄ Βοηθειών υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη, δυνατότητα παροχής βραχείας νοσηλείας και παρακολούθησης ελαφρών περιστατικών μηδενική. Και σαν να μην φτάνει αυτό το πρόβλημα της έλλειψης Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τους χώρους ευθύνης των ΚΥ φαντάζει ακόμα πιο απειλητικό από ποτέ λόγω της αναγκαστικής κάλυψης των κενών θέσεων αγροτικών Ιατρείων που προκύπτουν από τις παραιτήσεις των Γεν. Ιατρών που είχαν διοριστεί με σύμβαση ΕΣΥ και δεν επαναπροκηρύσσονται  λόγω ………..μνημονίων.

Εικόνα μεσαιωνικής Ελλάδας σε μερικά χιλιόμετρα από την Αθήνα ,σε ένα νομό που παραδοσιακά ψήφιζε τους «υπέρμαχους» του ΕΣΥ αλλά και τους πρωθυπουργούς των υποσχέσεων περί άμεσης αποπεράτωσης του νέου Νοσοκομείου, από το 2001 και έχουμε …………2013!!!!

Πρόσφατα μετά από παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής Μαντουδίου-Κηρίνθου και αφού ακούσαμε με προσοχή την κραυγή των κατοίκων για την ανεπάρκεια παροχής Υγείας (ειδικοτήτων) και την τραγική έλλειψη ακόμη και του ενός ασθενοφόρου, προχωρήσαμε σε εθελοντική παροχή ιατρικής εξέτασης από κλιμάκιο ιατρών ειδικοτήτων μελών μας. Οι παραπάνω από 150 κάτοικοι της περιοχής που προσήλθαν για εξέταση εκείνη την ημέρα δείχνει την έλλειψη που ομολογουμένως υπάρχει, τόσο σε εξειδικευμένη παροχή Δημόσιας Δωρεάν Υγείας αλλά και ταυτόχρονα την ανεπάρκεια ,αλλά και την αναγκαιότητα  αναβαθμισμένης με ειδικότητες ,Υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων της περιοχής αυτής.

Εξορθολογισμός λοιπόν για εμάς σημαίνει παροχή Δημόσιας Δωρεάν Υγείας για όλους, με διαφανείς διαδικασίες αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού των περιοχών και όχι ανάλογα με τις επιταγές των πολιτικών των μνημονίων και της τρόϊκα.

Με τις σκέψεις αυτές μπήκαμε στην πόλη όπου υπάρχει το κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού μας ,την Χαλκίδα. Αμέσως το μυαλό πήγε στην ασθενή της κλινικής μας που περίμενε διασωληνωμένη εδώ και μία εβδομάδα να αδειάσει κρεβάτι σε κάποια Μονάδα Εντατικής για να διακομιστεί. Ασυναίσθητα το χέρι πήγε στο κινητό και μετά από λίγο ακούσαμε  την είδηση ότι η ασθενής είχε καταλήξει………..αναμένοντας  πάνω από μια εβδομάδα κρεβάτι σε ΜΕΘ……………!!Εάν έχει κάποια σημασία απλά αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη ασθενής ………..ήταν αδελφή συναδέλφου ιατρού!!!

Το σύστημα αμείλικτο, ανελέητο δεν χαρίζεται σε κανένα ………πρέπει να περιμένεις την σειρά σου και αν δεν έρθει τότε καταδικάζεσαι εις ΘΑΝΑΤΟΝ ………..έτσι απλά και εγκληματικά !!!!

Η ΟΕΝΓΕ έχει καταγγείλει από καιρού ότι η έλλειψη κρεβατιών των ΜΕΘ θα οδηγήσει σε θανάτους ………!!! Δυστυχώς έπεσε τις μέρες του ΠΑΣΧΑ το λαχείο στο Νομό μας……..και ερωτάμε τους καρεκλοκένταυρους των Υπουργείων και της συγκυβέρνησης : ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΛΑΧΕΙΑ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ;

Οι σκέψεις πληθαίνουν και πηγαίνουν μόνες τους στις συνθήκες εφημέρευσης ,ενδιαίτησης και γενικά συνθηκών εργασίας των συναδέλφων στο Νοσοκομείο μας, που αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για δευτεροβάθμια παροχή Υγείας τόσο του Νομού Εύβοιας αλλά και του μισού της Βοιωτίας λόγω άμεσης και κοντινής γειτνίασης.

Το εφημερίο σε κατάσταση χοιροστασίου, τα ΤΕΠ σε κατάσταση πολεμικής σύρραξης με ελλείψεις προσωπικού και αναγκαίων πολλές φορές υλικών ( γάζες ,ράμματα, επιδεσμικό υλικό κ.α.), με αυξημένη πάνω από το 2 πλάσιο από πρίν της προσέλευσης ασθενών,  με αναρίθμητα περιστατικά άσκησης βίας επάνω στους συναδέλφους που πασχίζουν πανικόβλητοι ,κατάκοποι και υποπληρωμένοι για αυτό που προσφέρουν,να προσπαθούν να ρυθμίσουν την λεπτή γραμμή του έκτακτου περιστατικού και του οξέως χρονίζοντος…………χωρίς να τα καταφέρνουν αν δεν ξεπεράσουν τις αντοχές τους που έχουν προ πολλού………εξαντληθεί. Αυτό οδηγεί μαθηματικά σε αναπόφευκτα ανθρώπινα λάθη που αν δεν ήμασταν  ιατροί λίγη σημασία θα είχαν!!!

Επειδή λοιπόν είμαστε Ιατροί και στόχος μας είναι η ρύθμιση της Υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας αλλά και η πρόληψή της , απευθυνόμαστε στην κοινωνία του Νομού μας ,σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας να συστρατευτούν  μαζί μας και να διεκδικήσουν αυτά που έχουν χρυσοπληρώσει επί δεκαετίες ,και τώρα με μια μονοκονδυλιά τους τα στερούν.

Να υπερασπιστούν μαζικά την ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ σε ένα μέτωπο για την Υγεία μαζί με τους Ιατρούς ,τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Υγεία και να υψώσουν ένα τείχος ενάντια στις περικοπές στην Δημόσια Υγεία διεκδικώντας αυτό που τους στερούν οι πολιτικές της συγκυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο συσπειρωμένοι και με οργανωμένο τρόπο θα αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που μεθοδεύουν και που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του Δωρεάν Δημόσιου συστήματος Υγείας για τον Νομό μας και την Χώρα μας.-



ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου