ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Παροπλίζονται απογευματινές βάρδιες σε αιμοδοσίες


Οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολόγων στις αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων, πέρα απ' τις δυσλειτουργίες που προκαλούν, οδηγούν και στον παροπλισμό στις απογευματινές βάρδιες, που προσφέρονται για εθελοντική αιμοδοσία.
Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), δεν λειτουργούν οι απογευματινές βάρδιες των αιμοδοσιών στον «Ευαγγελισμό», στο «Ιπποκράτειο» και το «Αλεξάνδρα», ενώ στον «Αττικόν» δεν λειτούργησε απ' την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου. Επίσης, στον «Αγιο Σάββα» και στο Κρατικό της Νίκαιας η απογευματινή βάρδια λειτουργεί μόνο τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Οι ελλείψεις προσωπικού στις αιμοδοσίες σε συνδυασμό με τη μη οργάνωση ενός εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας έχουν ως αποτέλεσμα να καλύπτεται μόνο το 50% απ' τις 650.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται κάθε χρόνο στη χώρα. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται απ' το συγγενικό περιβάλλον των αρρώστων, ενώ 50-60 χιλιάδες φιάλες εισάγονται απ' το εξωτερικό.
Συνακόλουθη αυτής της αρνητικής εξέλιξης για την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας είναι και η μειωμένη προσφορά εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων. Δηλαδή εθελοντών για μεταμοσχεύσεις κυττάρων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, όπως οι λευχαιμίες. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόλις 30.000 εθελοντές ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 δότες. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων εισάγονται απ' το εξωτερικό και στοιχίζουν (εξετάσεις και διαδικασίες) από 20.000 έως 25.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να προκαταβάλλουν τα χρήματα.
Σύμφωνα με τους γιατρούς της ΕΑΕ είναι παραπλανητική η πληροφόρηση που κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες - συνολικά 20 στην Ελλάδα όταν στον υπόλοιπο κόσμο είναι 150 - για τη συλλογή του ομφάλιου αίματος. Πρόκειται για αίμα που συλλέγεται απ' τον ομφάλιο λώρο και όταν αποθηκεύεται στις ιδιωτικές τράπεζες οι γονείς πληρώνουν. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο απ' το ίδιο άτομο, αλλά όπως είπαν οι γιατροί, εκτός από μία στις 350.000 περιπτώσεις, δεν μπορεί να γίνει. Το καλύτερο, τόνισαν, που πρέπει να γίνει είναι η φύλαξη του ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες.

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου