ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΓΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΥΡΗΣ


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Νοσοκομείο Ρόδου


Λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, αν και εξυπηρετεί 120.000 κατοίκους και διπλάσιο αριθμό την τουριστική περίοδο
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
Με το 1/3 των νοσηλευτών, δηλαδή στα όρια του προσωπικού ασφαλείας, λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων, που σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου συζήτησε πρόσφατα η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσία της στο νησί για κομματική εκδήλωση.Το πιο μεγάλο νοσοκομείο στα Δωδεκάνησα, στην πρωτεύουσα του νομού, έχει σήμερα 340 κλίνες και μόλις 114 εν ενεργεία νοσηλευτές. Εννοείται βέβαια ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς ότι το νοσοκομείο καλύπτει όλο το χρόνο τους 120.000 κατοίκους του νησιού και άλλους τόσους επισκέπτες από το Μάρτη έως το Νοέμβρη, όταν η Ρόδος πλημμυρίζει από τουρίστες. Καλύπτει επίσης υγειονομικά όλη τη Δωδεκάνησο, καθώς τα άλλα νοσοκομεία και πολυδύναμα ιατρεία του νομού είναι υποστελεχωμένα.
Οπως καταγγέλλει το σωματείο σε υπόμνημα προς τον υπουργό Υγείας, λόγω των συνθηκών δουλειάς «οι νοσηλευτές είναι ασθενείς που νοσηλεύουν ασθενείς καθώς πολλοί από αυτούς φέρουν διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα και όχι μόνο, καθότι τα οφειλόμενα ρεπό (είναι ήδη γνωστό και έχει κοινοποιηθεί από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία) έχουν ξεπεράσει τα 8000 (!) και ακολουθούν οι οφειλόμενες άδειες του 2014 και οι απαράδεκτες περικοπές στις καταβολές υπερωριακών αποζημιώσεων».
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στις άλλες κατηγορίες προσωπικού. Σύμφωνα με το σωματείο, από το βοηθητικό προσωπικό και το προσωπικό των τραυματιοφορέων «έχουν μείνει ελάχιστοι, κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι συνάδελφοι, κάποιοι δε αντιμετωπίζουν διάφορα νευροχειρουργικά προβλήματα κι έχουν υποβληθεί σε αντίστοιχες επεμβάσεις».
Επίσης, η έλλειψη τεχνικού προσωπικού έχει οδηγήσει το κτιριακό συγκρότημα να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης κι ερήμωσης, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. «Ο,τι χαλάει δεν αντικαθίσταται, οι χώροι των πλυντηρίων θυμίζουν υπονόμους με τα νερά να τρέχουν από τους τοίχους και τα ταβάνια και από διάφορες σπασμένες σωληνώσεις», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένας από τους δύο κηπουρούς εκτελεί ακόμα και διοικητικά καθήκοντα, για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών του νοσοκομείου!
Υποστελεχωμένα όλα τα τμήματα
Σε ό,τι αφορά το παραϊατρικό προσωπικό, το σωματείο σημειώνει τις εξής σοβαρές ελλείψεις:
  • Το παθολογοανατομικό έχει μόνο έναν παρασκευαστή κι έναν μοριακό βιολόγο, έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο παρασκευαστές τα τελευταία χρόνια και λόγω της έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας, μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων πάει στην Αθήνα. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας παρασκευαστής για να λειτουργήσει σωστά. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει σωστή λειτουργία και προγραμματισμός απ' την στιγμή δε που αναγκαστικά οι εσωτερικές αιμοληψίες των αιμοδοτών έχουν περιοριστεί στην πρωινή βάρδια και μόνο δύο μέρες τη βδομάδα γίνονται και το απόγευμα. Το τμήμα αυτό χρειάζεται ημερησίως έξι τουλάχιστον άτομα σε κυκλική βάση (πέντε τεχνολόγους και μια επισκέπτρια).
  • Στο Φυσιοθεραπευτήριο έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο άτομα μέσα σ' ένα χρόνο και παραμένουν τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας είναι σε αναρρωτική διαρκείας λόγω εμφράγματος και ένας συνάδελφος έχει μετακινηθεί από το ΚΕΦΙΑΠΡ. Το Σαββατοκύριακο είναι «on call» από το σπίτι και χρειάζονται δύο ακόμη τουλάχιστον για να λειτουργήσει το τμήμα προκειμένου να υπάρχει αρτιότερη κι αποτελεσματικότερη υποστήριξη στο έργο των λειτουργών Υγείας.
  • Οι ακτινοχειριστές πριν ήταν δώδεκα, έχουν φύγει τρία άτομα με σύνταξη μέσα στο 2011. Ενας τεχνολόγος ΤΕΙ πήγε στο αιμοδυναμικό, ακόμη μία χειρίστρια μετακινήθηκε στο μαστογράφο κι έτσι παραμένουν έξι μόνιμοι κι ένας συμβασιούχος που φεύγει τον Ιούνη. Για ασφαλές ωράριο χρειάζονται τουλάχιστον οχτώ άτομα. Υπάρχουν δύο αίθουσες ακτινολογικού αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο η μία. Επιπρόσθετα, κάθε μέρα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χειριστές, για να λειτουργήσει η αίθουσα αυτή σε βάση κυκλικού ωραρίου. Κι εδώ λόγω της καταπόνησης του προσωπικού λαμβάνονται συχνά αναρρωτικές.
  • Το τμήμα αξονικού - μαγνήτη έχει έξι μόνιμους χειριστές, αλλά λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ακτινολογικό κάθε βδομάδα μετακινείται ένα άτομο απ' τον αξονικό κι ένας χειριστής είναι σε τρίμηνη απόσπαση λόγω οικογενειακών λόγων. Για να λειτουργήσει το τμήμα, χρειάζονται τουλάχιστον τρία άτομα στην πρωινή βάρδια και για τα δύο τμήματα, αξονικό και μαγνήτη. Στο τμήμα αυτό δεν υπάρχει κυκλικό ωράριο οπότε για τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά είναι «on call» απ' το σπίτι για απόγευμα και νύχτα.
Τελείωσε η αναμονή
Οι εργαζόμενοι έκαναν πρόσφατα Γενική Συνέλευση και διαμόρφωσαν πλαίσιο αιτημάτων που κοινοποιούν στον αρμόδιο υπουργό. Απαιτούν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την ανάπτυξη του νοσοκομείου με βάση τις οξυμένες ανάγκες. Τέλος, διαμηνύουν στον υπουργό ότι «ουδεμία μέρα ανοχής προς την κυβέρνησή σας μπορεί να υπάρξει λόγω της εκρηκτικότητας των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν αφορούν τη λαϊκή υγεία. Από την άποψη αυτή, η δική μας αναμονή είναι ήδη εξαντλημένη. Το υπάρχον προσωπικό δεν διαθέτει άλλη ανοχή ούτε αντοχή»...

πηγή rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου